Denis Avdagic blog

utorak, 27.11.2007.

SDP može oformiti Vladu ili sve visi na Zdenki Čuhnil!?

SDP može oformiti Vladu ili sve visi na Zdenki Čuhnil!?

Kako ovih dana slušam natezanja oko toga tko treba biti mandatar Vlade odlučio sam napisati par (desetaka) redaka o tomu zašto nije gotovo dok nije gotovo, i zašto Sanader ipak treba pričekati koji tjedan prije proglašenja pobjede!?

Milanović ovih dana iz rukava vadi političke postizborne asove, koji omogućuju situaciju formiranja Vlade na čelu SDP-om. Takva Vlada bi ukoliko drugačije nije moguće mogla biti sastavljena i bez HSS-a, kojeg mediji pogrešno stavljaju kao ključ buduće Vlade!? Naime, pođimo redom, ukoliko SDP pridobije manjine, sasvim je jasno da HDZ dolazi u vrlo nezavidnu situaciju, u kojoj je gotovo potpuno nemoguće da Sanader još jednom sastavi Vladu (osim da se iznenadno pomiri s Glavašem!!!). Stanje je ovakvo, Deneš Šoja (Mađari) je član SDP-a, pa se može pretpostaviti kako će Deneš pri odabiru opcija itekako imati na umu svoju člansku iskaznicu, iako koliko sam upoznat, njegov manjinski zamjenik je u isto vrijeme član HDZ-a! Nazif Memedi (Romi) ima izuzetno dobar odnos s Milanom Bandićem (SDP), no treba istaknuti da istovremeno izuzetno respektira dosadašnjeg (još uvijek) predsjednika Vlade kao i njegovu zamjenicu Jadranku Kosor (inače Memedi je blog.hr bloger :-), pogledajte ovdje). Šemso Tanković iz SDA (Bošnjaci) je već odlučio, SDP. Furio Radin (Talijani), cijeni odnos sa Sanaderom, no odluka IDS-a da ide u koaliciju s SDP-om će uvelike utjecati i na njegov odabir. Zdenka Čuhnil (Česi-Slovaci) je gotovo sigurno za HDZ, no još uvijek nije sigurno da li je ona Saborska zastupnica!? Kako je pobijedila sa svega nekoliko glasova prednosti pred HNS-ovom predstavnicom, promjene su moguće jer još uvijek nisu svi glasovi prebrojani, a predstoji nam i ponavljanje izbora na par glasačkih mjesta. SDSS (Srbi) koji je suvereno odnio tri Saborska mjesta, nosi stvarnu ključnu poziciju, a ne HSS. SDSS pri tomu ne krije svoju lijevu orijentaciju, no istovremeno može se pretpostaviti kako im nije strana ni koalicija s HDZ-om, koja itekako pomaže u pozicioniranju Srba u Hrvatskoj. Milorad Pupovac tako još uvijek ne odbacuje niti jednu opciju!

Kako dakle SDP može oformiti manjinsku Vladu!? Ono što je posve sigurno, SDP će pokušati zaobići jedino HSP, HDSSB i naravno HDZ. Kada bi dobili sve glasove manjina, HSLS - koji je ipak otvoren za razgovore (danas su ugodno razgovarali Čehok i Milanović), HSU, odnosno zastupnika Hrelju koji je izjavio kako je blizak SDP-u te uz HNS i IDS, dobivamo magičnih iako nategnutih 77 ruku u Saboru!

Ono što osobno mislim, jest kako se upravo zbog upitnog jednog glasa manjina, onog spomenute Zdenke Čuhnil i čekaju konačni rezultati jer ukoliko se to dogodi (da Zdenka Čuhnil ne uđe u Sabor), HDZ nema niti jedan siguran glas manjina, odnosno one će najvjerojatnije podariti glasove SDP-u.

HSS koji je u nezgodnoj poziciji radi Jamba, najvjerojatnije teži tomu da ostane u opoziciji, jer s jedne strane članstvo u Europskim pučanima tjera ih u koaliciju s HDZ-om, a s druge strane Jambo i njegov animozitet prema HDZ-u i opasnost od gubljenja Jamba tjera ih u opozicijski status ili čak u koaliciju s SDP-om. HSLS s druge strane ima Čehoka, koji spada u istinsku liberalnu opciju HSLS-a i on je vrlo otvoren za koaliranje s SDP-om. Njegovo mišljenje biti će presudno i Đurđi Adlešić. HDSSB, trenutačno otvoreno izlaže mogućnost suradnje s SDP-om te bi SDP u krajnjoj liniji s manjinskom Vladom mogao računati na glasove "Glavaševih tamburaša" kada bi SDP s druge strane pružio podršku HDSSB-u u Osijeku.

HDZ uz eventualnu potporu svih šest HSS-ovaca i dvoje HSLS-ovaca, te uz eventualnu potporu HSP-a, odnosno Đapića i eventualne potpore Hrelje iz HSU-a ostaje s manjkom jednog glasa, a taj glas može doći jedino iz manjina ili od jedine sigurnije Zdenke Čuhnil koja i nije toliko sigurna (kao zastupnica uopće). U suprotnom, SDSS i njegova tri zastupnika odlučuju, plavo ili crveno!? Dakle, kako bi smo zaključili, u ovom trenutku usprkos deset glasova više od SDP-a, Ivo Sanader nema 77 sigurnih ruku. Vrijedna vijest (Ivi Sanaderu) je sigurno za početak ta kako je Jambo izjavio da će se pokoriti odluci stranke za koaliciju, pa bila ta odluka i Ivo Sanader, HDZ!?

- 19:15 - Komentiraj (26) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -