Denis Avdagic blog

nedjelja, 11.11.2007.

10 minuta za političko predstavljanje i spotovi!?

Izbori 07

HRT, odnosno HTV, i ove godine pruža mogućnost predstavljanja svih kandidacijskih lista za predstojeće parlamentarne izbore. No koliko ta predstavljanja imaju smisla? Voditelj i voditeljica postavljaju nekoliko pitanja i na kraju ostave minutu da kandidat poruči nešto biračima. Da li biste raspisali referendum za NATO kao standardno pitanje je primjerice apsolutno promašeno. Ne samo da su kandidati u dobrom dijelu pokazali potpuno nepoznavanje NATO-a, nego i međunarodne politike. Drugo pitanje koje me iritira je ZERP i njegova aktivacija (da li ćete povući odluku, da, sigurno će to netko reći). No pitanje za milijun kuna je svakako pitanje o vanjskom dugu, koje je toliko besmisleno da će upućeniju osobu zaboliti glava i na pitanje, ali i na odgovore. Naime, da li u zemlji uopće postoji netko tko misli kako dug treba rasti (Neka se javi u komentarima ako postoji)?

Ključno u cijeloj priči jest da mediji utječu na građane, pa se ovakve teme zbilja i nađu u centru interesa nakon što vas s njima dobro nafilaju. Primjerice, neki kandidati kažu kako treba reći ne NATO-u kako ne bismo išli u Irak!? Pri tomu izgleda niti voditelji niti kandidat ne znaju da NATO uopće nije prisutan u Iraku, ali netko tko to sluša vjeruje u upućenost onih koji to trebaju biti te doznaje i prihvaća odgovore koji su apsolutno netočni! Nadalje, pitanje ZERP-a je vrlo slično, neki pričaju o nadmoćnoj slovenskoj ribljoj floti što je samo po sebi u najmanju ruku smiješno. To je otprilike isto kao da netko priča o opasnosti koju vojska Luksemburga predstavlja europskoj sigurnosti!? Naravno svi kažu, ostajemo pri aktivaciji ZERP-a, pa zar je sastavljač uopće sumnjao kako će netko odgovoriti drugačije? Sigurno nije!

Vratit ću se na početak svih predstavljanja, prvo pitanje je pitanje za sto kuna, zašto ste se uopće kandidirali, pa onda isto to pitanje postavljaju HDZ-u i SDP-u kao i rekreativnim strankama i listama. Onda oni kažu, željeli smo promijeniti svijet, mislimo kako je naš program ono što će Hrvatsku učiniti najbogatijom zemljom na svijetu, ili meni su svi rekli da sam ja dobar čovjek pa onda eto ja se kandidirao (zamišljam kandidaturu za predsjednika petog razreda osnovne, ne bi bilo puno drugačije, sigurno). Gledao sam i Jadranku Kosor kako odgovara zašto se HDZ kandidirao na izborima, pa voditeljica sama kaže kako zna da je to malo smiješno, ali eto mora jer pravila su pravila (pa tko je kreirao pravila nego HRT).

Da odskočim malo od predstavljanja kandidata, idem na suočavanja na istoj televiziji. Bago i voditeljica (mijenjaju se) pitaju blic pitanja, ali pazite sad, isto blic pitanje pitaju sve prisutne u studiju (njih dvadesetak), pa onda praktično prvi kome postave jedini zbilja mora odgovoriti, a ostali će bez problema ponoviti odgovor, a to je kao da vas u školi ispituju tako da isto pitanje odreda postave svima u razredu i to dok su svi prisutni!? Da li je to ono najbolje što su mogli osmisliti? Blic pitanje za sve isto, referendum za NATO, ZERP? Je li to zanima doista naše građane više od bilo kojeg drugog pitanja? Da li ima smisla postavljati pitanja kandidatima koji se bore za jedno mjesto u Saboru kako bi oni vodili Vladu? Sve mi se čini da je netko tražio općenita i neškakljiva pitanja te da ih je sastavio u deset minuta, i time direktno oštetio i kandidate i građane! Bit ću ipak korektan, da li to uopće gleda netko osim rodbine nezavisnih kandidata i mene (preporučujem gledanje većina je jako zabavna), pa je jasno kako se nisu niti trudili. Daleko bi ipak bolje bilo da su kandidatima dali tih deset minuta i rekli, pričaj, predstavi se, izaberi teme, ovako na kraju tek u zadnjih minutu ili dvije daju kandidatima šansu da poruče ono što žele.

No kad smo već kod kratkih predstavljanja, ne mogu izdržati bez dva tri komentara na stranačke spotove. Prvo, HDZ-ovi sportaši koji hvale Sanadera. Dobio sam dojam kako se spremamo na kandidaturu za ljetne Olimpijske igre (nema samo Kostelića u spotovima) od količine sportaša u HDZ-ovim spotovima. HSS-ov spot me isto "oduševio", počinje kao reklame MUP-a za prebrzu vožnju, i onda narodno veselje, Đurđa i Friščić obećaju sve u šesnaest, osigurat će milijarde kuna za preporod sela, ma odakle, iz naših džepova, hvala ne! HSP-ov spot me podsjeća na reklamu za turističku zajednicu u dužem obliku, a u kraćem na reklamu za kalodont, i to onaj koji nikad nećete kupiti! HNS-ovi spotovi su "savršeni", svi koga god pitaju će glasati za HNS jer oni imaju najbolji program za apsolutno sve, i onda šećer na kraju, Čačić ili Pusićka kažu hvala, najvjerojatnije na tomu što smo izdržali pogledati spot do kraja. SDP-ova spot me uvijek nasmije kad vidim Jurčića jer ima takvu ukočenu facu kao da ga prvi puta snimaju, pa onda nikako da čujem što je uopće rekao. I kratka i jasna za kraj, Vesna Škare Ožbolt i DC - pravedno. Što je to pravedno kod Vesne Škare Ožbolt i DC-a nije mi jasno, ali sam zato da bih bio pravedan ostavio njih (nju) za kraj.

- 21:12 - Komentiraj (13) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -