Denis Avdagic blog

ponedjeljak, 05.11.2007.

Kako izgleda idealna Hrvatska Vlada!?

Kako izgleda idealna Hrvatska Vlada!?

Dragi blogeri i ostali namjernici, jučer navečer u nedostatku zanimljivijih tema za stol jedne od zagrebačkih birtija zasjeo je "stručni politički konzilij" pripadnika (po članstvu i svjetonazoru) nekoliko stranaka, od čega samo jedna žena i tri muža zaluđena politikom (jedan od njih sam naravno i ja). Uz hrpu prepirki, rasprava i nekolicine rundi pića napokon smo uspjeli (kroz samo dva sata, zamislite!) sastaviti "idealnu" Hrvatsku Vladu!

Težili smo tomu da obuhvatimo sve značajnije stranke, a u nedostatku ministarskih fotelja kreirali smo i nekoliko "alternativnih ministarstava". Također, u zadovoljavanju ženskog dijela pregovaračkog tima (jedne jedine od nas) morali smo odrediti četiri mjesta za potpredsjednice Vlade, od čega je jedna ujedno i ministrica. Pred kraj rasprave podlegli smo potrebi da sve dobro i začinimo pa smo Anti Đapiću odlučili ipak dopustiti ulazak u Vladu, ali samo ako to nitko ne zna pa je postao tajni ministar :-). Na kraju shvativši da je Ivica Kirin Yubito ispao iz Vlade odlučili smo ga instalirati na mjesto ministra za informatizaciju, jer ako nam Vlade i tako i tako ne funkcioniraju najbolje, onda smo kao građani zaslužili da se barem dobro zabavimo.

Molim vas da me ne pitate zašto je tko od njih dobio određenu fotelju jer za neke od njih se niti ne sjećam argumenata :-). Prijatelj iz HDZ-a je primjerice toliko inzistirao na tomu da Jandroković uđe u Vladu da smo morali radi njega osnovati novo ministarstvo. Vrlo slično je bilo i za predsjednika Vlade, odmah nam rekao, možete mi uzeti i neka ministarstva, ali mjesto predsjednika Vlade ne dam, pa po cijenu napuštanja pregovora! I tako je i bilo, te je Milanović postao predsjednik Sabora, ali smo Saboru radi toga odlučili povećati ovlasti i sukladno tomu mjesto predsjednika Vlade pripalo je kome drugom nego Sanaderu! Kasnije je na desnom kraju stola izbila svađa između desnice i to oko mjesta ministra/ice obrane i unutarnjih poslova, no i to je završilo prilično dobro, Jarnjak je postao ministar unutarnjih, a Ruža ministrica obrane, ali i potpredsjednica Vlade.

Neke smo u Vladu ubacili tek tako, da bi smo se pokazali diplomatičnima, darežljivima, ili tko zna zašto, pa su na taj način u Vladu ušli Jakovčić i Škare Ožbolt za koju jednostavno nismo našli prikladno ministarstvo pa je dobila ono bez portfelja. Kako je ženski dio (jedna ali jaka) pregovaračkog stola inzistirao na Ministarstvu za žene, mi (muški dio) smo odlučili uzvratiti imenovanjem Kolinde Grabar Kitarović u to Ministarstvo iz ne znam kojeg točno razloga!? Kako je HDZ-ov predstavnik na kraju bio nezadovoljan brojem ministarstava morali smo to popraviti većim brojem alternativnih pa je od pet alternativnih HDZ-u pripalo čak četiri.

Na kraju smo odlučili rezultat proglasiti lijevo-desno-seljačko-liberalno-u sridu (ili centru) narodnom velikom koalicijom, i iskreno se nadam da bi i Predsjednik bio zadovoljan ovom velikom koalicijom jer ipak on daje mandat! Nadamo se kako nam nitko neće zamjeriti na podijeli i kako se oni koji su izostavljeni neće naći uvrijeđenima, jer mjesta u Saboru ima sasvim dovoljno da zadovolji sve, a nisu za odbaciti ni mjesta Državnih tajnika i direktora javnih poduzeća, pa ni veleposlanička mjesta.

Očekujemo naravno komentare i prijedloge, pokude i pohvale. Također, na zamolbu ostalih članova "stručno političkog konzilija" njihova imena neću objaviti iako autorstvo podijele fotelja dijelimo na jednakopravne dijelove. Kako su neki od imenovanih i blogeri, možda čujemo i njihove komentare, tko zna, vidjet ćemo… Sve u svemu rezultat možete vidjeti dolje, a u brojkama izgleda ovako, stranaka: 10; žena: 7; muškaraca: 18; ministarstava ukupno: 18; alternativnih ministarstava: 5; ministara bez portfelja: 2 (al se za jedno ne smije znati); potpredsjedničkih mjesta u Vladi: 4; SDP ukupno: 6; HDZ ukupno: 8; HNS ukupno: 3; HSP ukupno: 2 (naravno, za jedno se ne zna); HSLS ukupno: 1; HSS ukupno: 1; IDS ukupno: 1; SDSS ukupno: 1; HSU ukupno: 1; DC ukupno: 1; blogera u Vladi: 7.

Predsjednik Sabora: Zoran Milanović (SDP)

Predsjednik Vlade: Ivo Sanader (HDZ)

Potpredsjednica Vlade: Željka Antunović (SDP)

Potpredsjednica Vlade: Đurđa Adlešić (HSLS)

Potpredsjednica Vlade: Jadranka Kosor (HDZ)

Potpredsjednica Vlade: Ruža Tomašić (HSP)

Ministar financija: Ivan Šuker (HDZ)

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva: Ljubo Jurčić (SDP)

Ministar kulture: Antun Vujić (SDP)

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka: Ivan Jakovčić (IDS)

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti: Vladimir Jordan (HSU)

Ministrica obrane: Ruža Tomašić (HSP)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva: Josip Friščić (HSS)

Ministar pravosuđa: Ivo Josipović (SDP)

Ministar unutarnjih poslova: Ivan Jarnjak (HDZ)

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija: Vesna Pusić (HNS)

Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva: Radimir Čačić (HNS)

Ministar zdravstva i socijalne skrbi: Davorko Vidović (SDP)

Ministar znanosti, obrazovanja i športa: Pero Lučin (HNS)

Alternativna Ministarstva

Ministar za mlade: Goran Jandroković (HDZ)

Ministar za dijasporu: Dragan Primorac (HDZ)

Ministar za manjine: Milorad Pupovac (SDSS)

Ministar za informatizaciju: Ivica Kirin (HDZ)

Ministrica za žene: Kolinda Grabar Kitarović (HDZ)

Ministrica bez portfelja: Vesna Škare Ožbolt (DC)

Tajni ministar (pssssst!): Anto Đapić (HSP)

- 09:43 - Komentiraj (21) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -