Denis Avdagic blog

nedjelja, 21.10.2007.

Zašto mislim da će HDZ pobijediti na izborima u studenom

Prije svega, sasvim sam siguran da neću glasati za HDZ, a za to postoji par razloga. Prvi i najvažniji je taj što mislim da ta stranka po meni nosi velike utege politike devedesetih. Pri tomu mislim na pokušaj uvođenja prikrivenog jednostranačja i poistovjećivanja državotvornosti s članskom iskaznicom HDZ-a. Zatim, na katastrofalan odnos prema onim građanima koji nisu dijelili "vrijednosti" lidera HDZ-a, a ponajviše radi pokušaja izjednačavanja ustaškog pokreta s antifašističkim partizanskim. To je sve i danas djelom prisutno u politici HDZ-a iako mora se priznati, puno manje nego devedesetih. Novi HDZ i novo lice HDZ-a učinilo je brojne reforme pa se dijelom ogradilo od nekih poteza iz devedesetih, ali neke od njih i danas koristi. Najviše me smeta što se i danas ljubav prema domovini poistovjećuje s članstvom u HDZ-u, pri čemu je signifikantan napad Andrije Hebranga na one koji ruku na srce ne stavljaju kada se intonira Hrvatska himna. Drugi razlog zašto neću glasati za HDZ je osobne naravi. Učlanio sam se u SDP 1997. godine i proveo nekoliko aktivnih godina u stvaranju SDP-a.

Naravno postoje stvari koje i cijenim kod današnjeg HDZ-a, pri čemu najprije ističem odnos prema manjinama koji nije bio toliko sadržajno kvalitetan, ali je simbolično bio izuzetno značajan. Dolazak Ive Sanadera na proslavu pravoslavnog Božića i njegovo "Hristos se rodi" bila je po mom mišljenju najznačajnija rečenica pomirenja u Hrvatskoj. Nadalje, usprkos brojnim bojaznima, HDZ-ova vlada nije vodila Hrvatsku prema izolaciji i odgovorno je pristupila ispunjavanju međunarodnih obveza, posebno onih prema haaškom tribunalu. No, najviše su napravili u marketinškom smislu, komunikaciji i odnosima s javnošću. Opet, to nije bila sadržajno kvalitetna komunikacija, ali je bila upravo onakva kakva je prosječnom građaninu očito sasvim dovoljna. Sanader je nevjerojatno dobro odmjeravao kako se obratiti i što reći i poručiti biračima, koristeći metode spininga pa i obmanjivanja. Takvu komunikaciju ne podržavam, ali sam itekako svjestan kako će upravo s njom Sanader dobiti priliku još jednom sastavljati Hrvatsku Vladu.

Bilo je dovoljno da Ljubo Jurčić izjavi kako će oporezivati kapitalnu dobit, i prije nego što je do kraja obrazložio vijest Sanader je već objašnjavao građanima, a prvenstveno vlasnicima dionica i vlasnicima nekretnina, kako SDP i Jurčić žele uzeti dio onog što je njihovo! Nadalje, Sanader i HDZ su mirno odslušali programe SDP-a i HNS-a, a program HDZ-a pripremao se u tišini, pri čemu su HDZ-ovi stručnjaci pažljivo pregledavali ankete i u skladu s njima pripremali programe koje će objelodaniti s početkom kampanje i dobiti centralni prostor u medijima, u završnici kampanja i početku službene kampanje. Isto tako, koristio je i zbunjenost građana pojavom novih lica u SDP-u pa je isticao kako ni samo vodstvo SDP-a ne zna što želi jer se eto još ne zna uloga Zorana Milanovića. SDP na to naravno nije kvalitetno odgovorio jer je jedini dobar odgovor bio onaj najkonkretniji, koji se još ne može dati – a taj je uloga Milanovića nakon izbora. Sanader je sebe predstavio kao najutjecajnijeg Hrvata u svijetu, sve državnike zove prijateljima, pri čemu se zajedno s Bushom smije i uspoređuje ljepote obala Kalifornije i Jadrana. Tomu je svakako pridonio i čin ulaska Hrvatske u Vijeće sigurnosti UN-a. Protuteža tomu bio je Predsjednik Mesić, ali je Sanader dugo vremena održavao sasvim solidan kontakt s Mesićem i uspio nivelirati korištenje Predsjednika od strane oporbe. Na kraju je s jednom kavom uspio uvelike otežati ulogu HDSSB-a u nadolazećim izborima. Upravo spining, i dobro odmjerena komunikacija (iako sadržajno nekvalitetna) sigurno će HDZ-u donijeti još jedan mandat. Naravno tomu će itekako pridonijeti i glasovi dijaspore, a posebno iz Bosne i Hercegovine, jer za vjerovati je da će i Čović (HDZ BIH) naći dogovor sa Sanaderom kao što će ga nakon izbora naći i HSS i HSLS, HSU, a ako skupi jedan saborski glas više od SDP-a, i manjine.

- 21:58 - Komentiraj (0) - Isprintaj - Link posta - Pošalji - Naslovnica - -