VIDEO DEEJAY-BEST VIDEO CLIPS-including Pop / New-Wave / Dance / 60s/70s/80s/90s/00s.(RETRO GLAZBA 70',80',90,ITALO DISCO,HI-NRG.EURODANCE...itd)'

11.02.2006., subota

DISCO LEGENDE-MICHAEL JACKSON

Michael Joseph Jackson rođen je 29. augusta 1958. u Gary-u, u Indiani, SAD. Sa četiri godine postao je član sastava Jackson Five i veoma brzo je posato njihov frontman i vodeći vokal. Krajem 1968. Jackson Five potpisuju ugovor sa izdavačkom kućom Motown Records. Njihova prva izdanja, uključujući hit pjesme “I Want You Back”, “ABC”, “The Love You Save” i “I’ll Be There” ilustrirali su Michaelovu zrelost. Iako je on bio previše mlad da bi imao iskustva sa romantičnim situacijama o kojima je pjevao, Michael je vjerodostojno pjevao sve te pjesme, pokazujući sve karakteristike velikog soul umjetnika.
Prva pjesma koju je Michael Jackson snimio kao solo izvođač bila je balada “Got To Be There”, veliki američki i britanski hit. Oživljavanje r’n’r novele Boby-a Day-a, “Rockin’ Robin”, 1972. dovelo je Jacksona na 2. mjesto američke liste, dok je sentimenatlna filmska tema “Ben” krajem iste gdoine također osvojila vrh US liste.

Sredinom 70-tih Michael je čuvao svoj talenat za rad u grupi, koja je obnovljena 1976. kao Jacksons. Pažnju javnosti opet je zaokupio pojavljivanjem u mjziklu “The Wiz”, za koji je radio i soundtrack, zajedno sa Quincy Jonesom. Njihovo partnerstvo je obnovljeno 1979., kada je Quincy Jones producirao veoma uspješnu kolekciju savremenog soul materijala pod nazivom “Off The Wall”. Ovaj materijal predstavio je svijetu jednog novog, odraslog Michaela Jacksona. “Off The Wall” je zauzeo vrhove američke i britanske liste, a sadržavao je dva američka #1 singl: “Don’t Stop Till You Get Enough”, za koji je Jackson dobio Grammy, i singl “Rock With You”.
U međuvremenu, izdavačka kuća Motown zaradila je na njegovom komercijalnom statusu, izdavši ponovo “One Day In Your Life”, koji je u ljeto 1981. osvojio vrh UK liste. Nakon uspjeha na samostalnim projektima, Michael je nastavio sa radom u grupi Jackson, a mediji i štampa počeli su špekulirati o njegovom privatnom životu. Predstavljali su ga kao figuru okruženu igračkama i životinjama, zarobljenu u vječitom djetinjstvu i traumatiziranu realnim svijetom. Ovaj imidž bio je potvrđen njegovim izborom da napiše album baziran na naučno-fanatstičnom filmu “ET – The Extra Terrestrial” iz 1982. Album je ubrzo povučen iz prodaje zbog zakonskih komplikacija, ali ipak mu je donio još jednu Grammy nagradu.

1982.g. izašao je album “Thriller”. To je drugi Jacksonov album koji je radio u saradnji sa Quincy Jonesom, a ubrzo je posato komercijalno najuspješniji album svih vremena. Duet sa Paulom McCartneyjem, pjesma “The Girl Is Mine”, počela je niz pjesama relativno baležg stila, otvarajući put ka velikom svjetskom hitu “Billy Jean”. Spot za ovu pjesmu bio je jednako spektakularan, kao i sama pjesma, predstavljajući Michaela kao gospodara plesa, mađioničara koji može transformirati živote, te kao sjenu koja živi izvan svakodnevnog svijeta. Sljedeća pjesma, “Beat It” sa prepoznatljivim solo gitarskim rock dijelovima, koje je odsvirao Eddie Van Halen, također je zauzela vrh američke lsite. Album “Thriller” i singlovi donijeli su Michaelu Jacksonu sedam novinh Grammya.
Drugi duet sa Paulom McCartneyjem, pjesma “Say, Say, Say” šest sedmica se zadržala na američkoj listi najboljih singlova. 1983. Jackson je sklopio najveći individualni spoznorski ugovor u istoriji sa pepsi Colom. Njegovo učešće na turenji grupe Jaksons naredne godine izazvalo je najveću potražnju ulaznica za koncert u istoriji pop muzike.
Mediji su bili pretrpani vijestima o privatnom životu kralja pop muzike. Govorilo se da uzima lijekove kako bi posvijetlio boju kože, tvrdilo se kako se podvrgnuo plastinčnoj operaciji da bi promijenio svoj izgled, a objavljene su i fotografije koje su ga prikazivale kako spava u posebnoj komori da bi zaustavio starenje.

Više prozaično, Michael Jackson je 1985. g. učetsvoavo u pisanju i snimanju dobrtvornog singla “We Are The World” za pomoć Africi. Potom je potrošio 47,5 miliona dolara na kupovinu ATV Music Company, koja je kontrolirala pjesme Johna Lennona i Paula McCartneya i tako potpuno uništio muzički odnos sa McCartneyjem.
Album “Bad”, koji je izašao 1987.g. također je nastao u saradnji sa Quincy Jonesom. Ovaj album imao je 5 hit singlova koji su zauzeli prvo mjesto američke liste, uključujući i naslovnu pjesmu. Iako je album “Bad” ostvario multimilionsku prodaju, to je bilo pomalo razočaravajuće u poređenju sa fenomenalnim uhspjehom albuma “Thriller”. Michael Jackson je ipak krenuo na svjetsku truneju kojom je promovirao album “Bad”, a koja je bila propraćena fantastičnim video efektima. U usto vrijem izdao je autobiografiju pod nazivom “Moonwalker”.
Dugo očekivani album “Dangerous” izašao je 1991.g. osvojivši vrhove top listi. Iako je uobičajeni slatki pop bio prilično izoštren, album je i dalje predstavljao Jacksonov nepogrešivi sound.

Sve do 1992. g. dobijao je davati intervjue što je omogućilo medijima da ga pretstave kao imaginarnu figuru, hipohondora, koji živi izolovano od ostatka svijeta. On je pokašo odbaciti ovaj imidž i to mu je donekle i pošlo za rukom 1992. kada se pojavio u TV show kao gost Oprah Winfrey. Nezamisliva stvar desila se 1993.g. kada je Jacksonov čisti imidž bio na svom vrhuncu. Naime, optužen je za sexualno zlostavljanje. Mediji širom svijeta brujali su o tome, a policija mu je pretresala kuću dok je bio na turneji na dalekom Istoku. Jakson nije kažnjen i stvari su se počele stišavati krajem 93., kada je napustio SAD. U tom periodu je priznao da je ovisan o tabletama protiv bolova te da je na liječenju, a njegov dugogdišnji sponzor Pepsi-Cola zbog toga je odlučio prekinuti sponzorski ugovor.
U maju 1994. vjenčao se Lisa Marie Presley, najvjerovatnije pokušavajući ponovo izgraditi svoj imidž, a do zarvoda je došlo nakon 19 mjeseci braka. Međutim, uspio je poboljšati svoju reputaciju izdavanjem “History: Past, Present and Future – Book 1”. Jedna polovina duplog seta sadržavala je njegove stare hitove, dok su drugu polovinu albuma činile potpuno nove pjesme. “Blood On the Dance Floor – History In The Mix” bila je kolekcija remixa i novi materijal koji je proizveo nove hit singlove.

Uprkos optužbama o sexualnom zlostavljanju, konstantnim napadima medija, posebno oko njegovog neočekivanog drugog braka sa Debbie Rowe ( koji je okončan u oktobru 1999. ) i rođenjem dvoje djece, Jacksonovi fanovi su predodređeni da ostanu lojalni Kralju Popa. Ove godine on je proslvio 30. godišnjicu samostalnog umjetničko rada. U augustu ove godine prekinuo je dugogodišnju muzičku šutnju sa novim singlom “You Rock My World”, koji je skinut sa njegovog novog albuma “Invinsible”, a 7. septembra u New Yorku je održao veliki koncert kojim je obilježio 30 godina umjetničkog rada

- 09:41 - Komentari (4) - Isprintaj - #

09.02.2006., četvrtak

ITALO DISCO 3

2 FABIOLA - Freak out (1997).mpg
2 Fabiola - The Magic Flight.mpg
2 Reflect - Uh La La La.mpg
AL Bano & Romina Power- Medley--.mpg
Albert One - Turbo diesel.mpg
Alex Party - Don't Give Me Your Life.mpg
Alex Party - Wrap Me Up.mpeg
ALEXIA - Gimme love (1998).mpg
Alexia - Goodbye.mpg
ALEXIA - Number one (1996).mpg
Amber - Sexual.mpg
Arabesque - Friday night.mpg
Arabesque - Love Is Just A Game.mpg
Arabesque - Make Love Whenever You Can.mpg
Arabesque - Once In A Blue Moon(Live).mpg
Arabesque - Tall Story Teller (Musikladen 1980).mpg
Bad Boys Blue -'' Turbo Megamix''.mpg
Bad Boys Blue vs Modern Talking-megamix 89.mpg
Baltimora - Juke Box Boy [Best Of Italo Clips Vol 4].mpg
Baltimora - Woodie Boogie (Good).mpg
BANAROO . Space Cowboy.avi
BANDOLERO - Paris Latino(vcd352x288 25pfs sound stereo 224kbps) by setxu67.mpg
Barcode brothers - Sms.m2v
BLUE SYSTEM - Medley (Live) (1990).mpg
Blue System - Sorry Little Sarah.mpg
Bolland & Bolland - In The Army Now (TopPop 1981).mpg
Boytronic - Diamonds & Loving Arms.mpg
Bruce & Bongo - Geil.mpg
Bruce & Bongo - Heigh Ho (Live).(BY DJ VAGALUMY).mpg
Buggles - Living In The Plastic Age.mpg
C.C. Catch & Chris Norman - Stumblin' In.mpg
Cappella - I Need Your Love.mpg
Cappella - Take Me Away.mpg
Cappella - U & Me (S-vcd).mpg
cappella - u got 2 know.mpg
Carrara - Disco King (Live @ DiscoRing '83).avi
Carrara - Shine On Dance (Festivalbar 84).mpg
CASABLANCA THE GIRL OF LUCIFER (EUROTOPS) 85.avi
Cathy Dennis - Just Another Dream.mpg
Cathy Dennis - Touch Me.mpg
Cerrone - Love in C minor (Original videoclip 1976).avi
Cerrone & Chic - Got To Have Lovin' (Hysteria Party Concert Live) TK.avi
Co.Ro Feat Taleesa - 4 Your Love.mpg
Co.Ro Feat Taleesa - Because The Night.mpg
Coconut Girl- This Is My Fantasy .mpg
Corey Hart - Sunglasses at night.mpg
Corona - Baby Baby.mpg
Corona - Megamix.mpg
CORONA - The power of love (1997).mpg
Corona - Try Me Out.mpg
Corona (VIDEO) - Megamix.mpg
Corona-MEGAMIX.mpg
Da Blitz - Stay With Me.mpg
Da buzz - Alive.mpg
Da buzz - Do you want me.mpg
Da buzz - Tonight (is the night).mpg
Datura - Will Be One.mpeg
Debbie Gibson - Foolish Beat.mpg
Debbie Gibson - Lost In Your Eyes.mpg
Dee D. Jackson - Thunder and Lightning (Spanish TV).mpg
DJ Lhasa - Giulia [gabry ponte remix].mpg
Fred ventura - Wind of change.mpg
Gabry Ponte - Time To Rock (3'35).mpg
Giorgio Moroder - Reach Out (Los Angeles Olympic Games Theme - 1984)_spark.mpg
Giorgio Moroder & Philip Oakey - Goodbye Bad Times.mpg
Graaf - Give It Up.mpg
Hazell Dean - Searchin'(84).mpg
Hazell Dean - Turn It Into Love.mpg
Heather parisi disco bambina(1).mpg
HERREYS-Diggi-loo, diggi-ley.MPG
Howard Jones - No One Is To Blame.mpg
Information Society - Lay All Your Love.mpg
Information Society - Megamix.mpg
Italo Boot Mix - Part 1.mpg
Italo Boot Mix Vol.5.8.10.avi
Italo Boot Mix2.mpg
Italo Disco - Videomix (S Marton, R Paris Etc).mpg
Ivan - Baila 1985.mpg
Jesse Green - Nice & Slow (1976). 100% SUPER DISCOTECAS..mpg
Joe Dolce Music Theatre - Shaddap Your Face.mpg
Jose - I Will Follow Him(80's).mpg
Ken Laszlo - Inside My Music.avi
Ken Laszlo - Tonight Remix 2004 (By PSDJ).mpg
KIM LUCAS-ALL I REALLY WANT.mpg
Kim Lukas - To be You.mpg
Koto_-_Still_Alive.mpg
Laban - Gimme Your Number (Live @ Razzel).mpg
Latin Lover - Casanova Action By PSDJ (Mayo 2004).mpg
Laura Branigan - I Want To Know What Love Is (Duet With John Farnum).mpeg
Laura Branigan - Shattered glass.mpg
Laura Branigan - The lucky one.mpg
Laura Branigan - Turn Out The Lights(1).mpg
Le Click - Don't Go.avi
Lee Marrow - Shangai (svcd stereo audio).mpg
Lee_Marrow_-_Don't_Stop_The_Music_(Svcd).mpg
Leif Garrett - I Was Made For Dancing.mpg
LIAN ROSS FANTASY (FORMEL EINS) 85.mpg
lian_ross_-_say_say_say.mpg
Lili & Sussie - Oh Mama.mpg
London Boys - El Matinero.mpg
London Boys - Requiem.mpg
LOS UMBRELLOS - No Tengo Dinero(1).mpg
Los Umbrellos - No Tengo Dinero.mpg
M.C. Miker G & D.J. Sven - Holiday Rap (Ripped By Dj.Cleiton).mpg
MABEL - DISCO DISCO.mpg
Mabel - Don't Let me Down.mpg
Maria Vidal - Body Rock (1985).mpg
Martinelli - Cinderella.avi
Maywood - Rio (Musikladen - German Tv).avi
MC Miker G & DJ Sven - Holiday Rap.mpg
Men Without Hats - Moonbeam.mpg
Michael Sembello - Maniac.mpg
MIKE_MAREEN_-_Win_The_Race_(Live)_(good_quality).avi
Modern Talking - Medley (live'99) (incomplete).mpg
Modern Talking & Bad Boys Blue - Live Show ( ZDF TV) - 11.51 .mpg
Molella & Outhere Brothers - If You Wanna Party.mpg
Mozzart & Mike Mareen - Medley.mpg
Music Video - Herbie Hancock, Stevie Wonder, Thomas Dolby, Howard Jones - Synthesizer Medley (Grammy '85.mpg
New_Romance--You're_My_First_Love_(1987_Eurotops_Videoclip).mpg
Nexus - Stand Up (Italo-Disco-Funk) 1983.MPG
Nick Straker Band - A Walk In The Park (1979).avi
O.K. - Okay (Live @ Hitparade).mpg
Ottawan - Hands Up (2003).mpg
Ottawan - Hands Up.mpg
Ottawan - Megamix.mpg
PATRIC HERNANDEZ-DISCO QUEEN.avi
Patrick Hernandez - Disco Queen (clip).avi
Patrick Juvet - I love America.mpg
Paul Hardcastle - King Tut.avi
Paul Parker - Desire (Rippeado).mpg
Paul parker - Right on target.mpg
Pink Project - Disco project (tv tedesca).mpg
Pink Project - Disco project (tv tedesca).mpg
Pink Project - The Wall.mpg
Playahitty - The Summer Is Magic.mpg
Prezioso - Emergency 911.mpg
Prezioso - In My Mind.avi
Prezioso Feat Dafnes - Don't Stop!.mpg
Prezioso feat Marvin - Le Louvre.mpg
Prezioso Feat Marvin - Tell Me Why.mpg
Prezioso Feat. Marvin - In My Mind.mpg
Prezioso feat. Marvin - Let me stay.mpg
Prezioso feat. Marvin - Megamix (Videomix Edit by DJ BAC).avi
Prezioso Feat. Marvin - Voices.mpg
Prezioso feat. Marvin - We rule the danza.mpg
Provenzano DJ feat. Lizzy B. - Funny Day [M2O Video Mix].mpg
Radiorama - Chance to Desire.mpg
Radiorama - Yeti (dance club).mpg
RADIORAMA-VAMPIRES-ORIGINAL VIDEO.avi
Raf - Infinito.avi
RAFFAELLA CARRA' - Medley ABBA.mpg
Raggio Di Luna - Comanchero (Live @ Peter's Pop Show '85).mpg
Ready For The World - Oh Sheila.mpg
Real Life - Face To Face.mpg
Real Life - Send Me An Angel '83 Formel Eins.mpg
Redbone - The Witch Queen of New Orleans (Beat Club).mpg
Reset - Get Me.mpg
Ricchi E Poveri - Sara Perche Ti Amo.mpg
Righeira - Luciano Serra Pilota (live@Discoring).mpg
Righeira - Vamos a la playa (1983) SVCD-PAL VHS-Rip by DJ Smart.mpg
RIGHEIRA NO TENGO DINERO 84(prov).MPG
RIGHERIA-VAMOS A LA PLAYA.avi
Rino Gaetano - Gianna (live Discoring 1978).avi
Rockets - Galactica.avi
Rocksteady Crew - Hey You (1983)(prov).mpg
Rocky M - Fly With Me To Wonderland (Eurotops).mpg
Rose Laurens- Africa(Video).mpg
Sabrina - VideoMix (By.PSDJ Marzo.2004).mpg
Sabrina Salerno - Hot Girl_live.avi
Sabrina Salerno - My Chico (very rare, uncensored, sexy, naked music video - from).mpg
Sabrina Salerno - Sex (On Stage).mpg
Sabrina Salerno_Like a Yoyo (Live on Stage).avi
Samantha Fox - Let Me Be Free (nude music video).mpg
Samantha Fox - Love House (Club Mix).mpg
SAMANTHA FOX - Naughty girls (Need love too) (Club version).mpg
Samantha Fox_Naughty Girls Need Love Too(Club Version)(of).mpg
Sandra - Around My Heart.mpg
Sandra - Stop for a minute.mpg
Sandra & Michael Cretu - Don't Cry.mpg
Sandra & Michael Cretu - You And I (Videomix).mpg
Sandy Marton - Exotic and Erotic.mpg
Sandy Marton - People from Ibiza (Remix 1984).mpg
Sarina Paris - Look At Us Now.mpg
Scotch - Delirio Mind.mpeg
Scotch - Disco Band.mpeg
Scritti Politti - Hypnotize.mpg
Secret Service - Oh Susie.mpg
Silent Circle -Touch In The Night (Shared by DJ Vectral).mpg
Silicon Dream - Marcelo The Mastroianni (Eurotops).mpg
Space Master - Jumping to the Party (Live).mpg
Spagna - I Wanna Be Your Wife.mpg
Spargo - You And Me.mpg
Stretch - Why did you do it (NL TV 1975).mpg
Taffy - Step By Step.mpg
Taffy - Walking Into The Delight.avi
Tatjana - Baila Baila.mpg
Tatjana - Santa Maria (Another Version).mpg
Tatjana - Santa Maria 2003 (Rockamerica Remix).avi
Tatjana_-_Chica_Cubana_(Live_@_Pin_Up_Club_'88).mpg
Telex - Moscow Diskow.mpg
Telex - Rock around the clock.mpg
TH Express - Missing in The Rain.mpg
The Twins - Time Will Tell (Eurotops).mpg
Thompson Twins - Lies.mpg
Tom Carabba - The Deliverance.mpg
Tom Hooker - Looking For Love (Live @ Festivalbar).mpg
Tony Esposito - Kalimba de luna.mpg
TONY ESPOSITO - Papa Chico (Best Of Italo Hits).mpg
Toto Coelo - I Eat Cannibals (TOTP) (SVCD).mpg
Tracy Spencer - I Feel For You (Live @ Festival Bar '88).mpg
Trans-X - 3D Dance (Formel Eins).mpg
Valerie Dore - Get Closer.avi
Valerie Dore - It's so easy.mpg
Valerie Dore - King Arthur.mpg
VALERIE DORE - Lancelot (live @ Festivalbar).mpg
Vanessa - Just A Game (Live @ Polnish TV).mpg
Veronique Jannot - Aviateur.mpg
Video Kids - Woodpeckers From Space(prov).mpg
Viola Wills - Gonna Get Along Without You Now (1979).mpg
Visage - Mind Of A Toy.mpg
Visage - Night Train.mpg
Wang Chung - To Live And Die In La.mpg

- 14:49 - Komentari (1) - Isprintaj - #

03.02.2006., petak

DISCO LEGENDE-DONNA SUMMER

Donna Summer dobila je nadimak “Disco kraljica” što je zaista i zaslužila bez imalo pretjerivanja. Ona se nalazi među malim brojem izvođača koji uživaju dugovječnost u karijeri. Konkurenti njenom stalnom uspjehu na top listama u disco svijetu bili su jedino Bee Gees. Donna Summer je definitivno bila talentovan vokal, ali isto to se može reći i za mnoge njene savremenike koji nisu uspjeli izgarditi muzičku karijeru. Ono najvažnije što je Donnu Summer izdvojilo od ostalih bila je njena sposobnost da piše pjesme i njen izbor talentovanih saradnika producenata i tesktopisaca. Pored toga, Donna je u svoje najbolje pjesme uspjela unijeti notu prigušenog, nesputavajućeg erotizma, što je čini se savršeno utjelovilo duh disco ere. Cjelokupan ovaj paket učinio je Donnu Summer posljednjom disco divom, jednom od rijetkih čija je snaga zvijezde bila čak i veća od muzike.

Donna Summer rođena je 31. decembra 1948.g. u Bostonu, kao LaDonna Andre Gaines. Rođena je u religioznoj porodici, pa je kao djevojčica pjevala u crkvenom horu, a kasnije kao tinejdžerka bila članica rock benda Crow. Po završetku srednje škole preselila se u New York da pjeva i glumi u predstavama, ubrzo potom je dobila i ulogu u njemačkoj produkciji kultne predstave ‘Kosa’. Godinu dana, od 1968. do 1969. Provela je u Njemačkoj, nakon čega je postala dio ekipe ‘Kose’ u Beču. Pjevala je u Bečkoj narodnoj operi, a kasnije se vratila u Njemačku. U Minhenu je upoznala Helmuta Sommera, za kojeg se poslije udala i uzela anglikasnku verziju njegovog prezimena. Donna je u to vrijeme nastupala u raličitim pozorišnim mjuziklima, te snimala demo snimke i prateće vokale u minhesnkom studiju.
Njen prvi singl bila je pjesma “Sally Go ‘Round the Roses’”, snimljena 1971.g. ali nije zabilježila neki upjeh.

Uspjeh je došao tek 1974.g. kada je srela producente i tesktopisce Giorgio-a Moroder-a i Pete-a Bellotte-a, dok je radila na pjesmi “Three Dog Night”. Oni su se udružili na singlu “The Hostage” koji je postao hit širom zapadne Evrope, a Donna Summer je potom izdala svoj prvi album pod nazivom “Lady Of The Night” i to samo za evropsko tržište. 1975. trio je snimio “Love to Love You Baby” koja je postala veliki hit u Evropi, a privukla je i pažnju izdavača Casablanca Records, koji je izdao pjesmu za američko tržište. Pjesma se popela do drugog mjesta liste singlova i postala senzacija disco-clubova širom svijeta. 1976.g. izašao je album “Love Trilogy”, na kojem su Mororder i Bellotte predstavili svoju zrelost aranžera. Krajem iste godine, izdali su “Four Season Of Love”, album na kojem je po jedna pjesma bila posvećena svakom godišnjem dobu.
Album “I Remember Yesterday” izašao j 1977.g. Pjesma “I Feel Love” sa ovog albuma predstavlja najmonumentalniju pjesmu Donne Summer, a bila je i njen prvi veliki pop hit sa potpuno sintetizovanim pratećim zvukom. Njen glatki aranžman i hipnotički puls postavili su podlogu ne samo za brojne dance imitatore, nego i za tehno revoluciju 80-tih i 90-tih. Ova pjesma postala je Donnin drugi Top 10 hit u SAD. Uslijedio je “Once Upon a Time”, još jedan koncepcijski album ponavljajući priču o Pepeljugi za disco eru.

Njeno pojavljivanje 1978.g. u komediji “Thanks God It’s Friday”, čija je tema bila disco muzika, proizvelo je još jedna hit – pjesmu “Last Dance”, za koju je osvojila Grammy u kategoriji najbolji ženski R&B izvođač. Kasnije iste godine, dupli LP set “Live and More” postao je njen prvi broj jedan album. Na njemu se našao novi studijski materijal, uključujući disco omot psihodeličnog pop epa “MacArthur Park”, koji je postao njen prvi broj jedan pop hit. Njen sljedeći dupli LP iz 1979.g. pod nazivom “Bad Girls” sadržavao je najviše njenih autorkish pjesama dotad, i odmah po izlasku dospio je na prvo mjesto. Na prvu poziciju dospjele su i pjesma “Bad Girls”, te rock-orijentirana pjesma “Hot Stuff”, koji su učinili da Donna Summer postane jedini ženski izvođač koji je u istoj kalendarskoj godini ostvario tri broj jedan hita.
Njena kolekcija hitova “On the Radio” također je osvojila vrhove top listi. Duet sa Barbrom Streisand “No More Tears (Enough Is Enough )” bio je njen četvrti broj jedan singl.

Na vrhuncu svog uspjeha, Donna Summer odlučila je napustitit Casablanca Records i postati prvi izvođač koji će potpisati ugovor sa novoformiranom izdavačkom kućom Geffen. Osjećajući da se približava kraj disco ere, Donna je pokušala da uvede više R&B-a i pop/rock-a na svom prvom album koji izdaje za Geffen. Bio je to album “The Wanderer” iz 1980.g. I album i naslovna pjesma bili su hitovi. Na sljedećem albumu Donna se vratila čistoj dance muzici, međutim Geffen je smatrao da album nije vrijedan izadavanja ( ovaj album konačno je izašao 1996.g. ).
Nakon toga okončala je saradnju sa Moroderom i Bellotteom i udružila se sa Quiny Jonesom na albumu “Donna Summer” koji je izašao 1982.g, a značajan hit sa ovog album bila je pjesma “Love Is In Control ( Finger On The Trigger)”. Sa albumom “She Works Hard for Money” iz 1983. vratila se u post-disco dance muziku i urbani R&B. Naslovna pjesma nije doživjela uspjeh, međutim također je obilježila kraj primata Donne Summer, postavši feministička himna.

Uprkos osvajanju Grammyja u gospel kategoriji za “Forgive Me”, njeni sljedeći pokušaji bili su bezuspješni. Njen posljednji veliki uspjeh bio je Top Ten singl “This Time I Know It’s For Real” iz 1989.g. Ni jedan njen novi album iz 90-tih nije uspio izbaciti tako velike hitove kao prethodni. Ipak, uspjela je napraviti malo buke na dance listama sa pjesmom “Melody Of Love”, sa sjajne retrspektive “Endless Summer”, koja je izašla 1994. 1997. ponovo se udružila sa Moloderom i izdali su singl “Carry On” koji je bio nominovan za Grammy. 1999. potpisala je ugovor sa Sonyem i tada je izašao graetest hits live album “VH-1 Presents: Live and More Encorel”. Kolekcija “Endless Summer” je nešto više od albuma jer predstavlja neprocjenjiv primjer za sve one koji žele izučavati jednu zanačajnu eru muzičke historije. Bila je to priča o Donni Summer. Pjevačici koja iza sebe ima na desetine miliona prodatih primjeraka svojih albuma

- 11:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

02.02.2006., četvrtak

DISCO LEGENDE-BLONDIE

Blondie je bio i ostao najveći pop – bend iz ere new wavea i punka. Pop bend zato što ih je teško svrstati bilo gdje drugo. Za Blondie se ne može reći da su pripadnici ni new wavea, ni punka, nisu bili ni funk, niti disco band. Jednostavno su radili i svirali sve što im se sviđalo, uključujući i pšrve rock-reggae i rock-disco pjesme. Jedni su ih svrstali u new wave zbog njihovih ironičnih pjesama i cool frizura, drugi su ih nazivali punkerima jer se Debbie Harry veoma često pojavljivala na naslovnicama vodećih punk časopisa.Međutim, svi se slažu u jednom. Zvučali su odlično i zato je Blondie jedna od grupa sa najvećim brojem hitova.Originalni Blondie je oformljen 1974.g. od strane propalog studenta i hipika Chrisa Steina kao gitariste i bivše konobarice i Playboyeve zečice Debbie Harry kao vokala. Bubnjar Clem Burke i klavijaturista Jimmy Destri pridružili su im se 1975.g.Nastupali su u elitnim klubovima u centru New Yorka. Za to vrijeme su pridobili značajan broj svojih sljedbenika što im je dalo motiva da 1976.g. uđu u studio i snime prvi album, jednostavno nazvan «Blondie». Album je objavljen iduće godine i bio je veoma dobro prihvaćen. Nakon uspješnih nastupa po Zapadnoj obali, naročitu u L.A.-u, grupa prihvata poziv i odlazi na turneju Iggy Popa i Davida Bowiea gdje nastupaju kao predgrupa.U ljeto 1977.g. nakon objavljivanja drugog LP-a «Plastic Letters», Blondie kreću na turneju po Evropi i Aziji što se pokazalo kao pun pogodak, jer u martu naredne godine njihov singl «Denis», dospijeva na 1. poziciju liste UK singlova. Tog ljeta počinju saradnju sa producentom Mike-om Chapmanom sa kojim realizuju «Parallel Lines», album koji je imao dva hit singla «Picture» i «Hanging On The Telephone». Krajem godine Debie Harry ostvaruje i svoju prvu filmsku ulogu, i to u filmu «Union City».I sljedeća godina, 1979., bila je više nego uspješna. Već na samom početku pjesma «Heart Of Glasses» postaje njihov prvi #1 hit u Americi, a singl je također prodat u više od milion kopija i u Britaniji. Kompletan album je zabilježio rekordnu prodaju od 20 miliona kopija. I četvrti singl sa albuma «Parallel Lines», «Sunday Girl», također je br. 1 na UK listi. U septembru izlazi LP «Eat To The Beat» sa prvim zvaničnim video albumom u istoriji pop-muzike. I prije završetka godine, Blondie ima svoj četvrti #1 UK singl – pjesmu «Dreaming».U februaru 1980. još jednom su prvi u Engleskoj, i to zahvaljujući pjesmi «Atomic», dok u Americi vlada apsolutno ludilo zbog pjesme «Call Me», prvenstveno zahvaljujući filmu «Američki žigolo». Do kraja godine, album «Eat The Beat» je certifikovan kao platinasti, a Debbie Harry je nastupila u popularnoj emisiji Muppet Show.Peti album, «Autoamerican», objavljen je u januaru 1981.g. i već prvi singl «The Tide Is High» je #1 u Britaniji. Ovaj prvi reggae – obojeni hit u martu dospijeva na 1. mjesto i u Americi. Uskoro i album dostiže platinasti tiraž, a u augustu Debbie objavljuje svoj prvi solo album, «Koo Koo». Godine 1982. dolazi do svađa u grupi, ali uprkos tome uspjeli su završiti produciranje albuma «The Hunter». Singl «The Island Of Lost Souls» njihov je posljednji američki hit. U međuvremenu, Chris obolijeva od rijetke i često vrlo fatalne genetske bolesti i bend se raspada. Debbie sljedećih nekoliko godina provodi brinući se o Chrisovom oporavku.Debbie se pojavljivala u brojnim filmovima, svirala je i koponovala za razne prilike, Jimmy je na određeno vrijeme napustio muziku da bi se posvetio porodičnom životu, Chris je bio producent nekoliko njujorških bendova, dok je Clem nastavio da snima i nastupa na turnejama sa raznim pop muzičarima.Sedmi album potvrdio je Blondie kao inovatore new wave ili punk pokreta, iako su oni uvijek odbijali bilo kakve klasifikacije svog rada. U doba najvećeg punkreskog anti-disco raspoloženja, Blondie izbacuje svoj novi hit singl, koji je naprosto eksplodirao na svim svjetskim plesnim podijima, «Heart Of Glass», kojim su potvrdili svoju nepripadnost klišeima i veliku ironiju, koja im je bila zaštitni znak tokom čitave karijere.Godine 1999. Blondie je opet iznenadio albumom «No Exit», koji predstavlja razvojni pomak grupe kakvu oduvijek poznajemo. Svi elemnti, njihovi zaštitni znakovi su tu, što vas natjera da pomislite da se grupa nikada nije ni raspadala. Najautoritativniji muzički časopis Billboard je «No Exit» nazvao njihovim najboljim albumom.Dvije pozitivne stvari koje dolaze s godinama jesu: postajete pametniji i vještiji. Blondie su to dokazali sa albumom «No Exit». Prošle godine objavljena je kolekcija njihovih najvećih hitova
- 12:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DISCO LEGENDA-ABBA

Švedski disco-pop kvartet Abba i danas je jedna od najpopularnijih svjetskih grupa uprkos njihovom razlazu u augustu 1982.g. To potvrđuje i činjenica da je prvo u Švedskoj 25. juna prošle godine, a potom i u ostalim dijelovima svijeta, ponovo izdat Abba katalog sa svih 8 studijskih albuma, tekstovima pjesama, te najnovijim fotografijama članova benda. Procjenjuje se da je do danas prodano više od 350 miliona kopija njihovih albuma. To Abbu dovodi na drugo mjesto najprodavanijih muzičara svih vremena, odmah poslije Beatlesa.

Agnetha, Bjorn, Benny i Anni-Frid 1971.g. oformili su bend čije je ime akronim sastavljen od početnih slova njihovih imena. Korijeni ove grupe sežu još i dalje, u rane 70-te kada je Bjorn pjevao i svirao gitaru u popularnoj švedskoj pop-rock grupi Hootenanny Singers. Njegov prijatelj Benny Andersson u to je vrijeme bio klavijatutrista u pop bendu The Hep Stars. Obojica su sarađivala sa talentovanim pjevačicama. Bjorn je radio sa pop pjevačicom Agnethom Faltskog, a Benny sa jazz pjevačicom Anni-Frid Lyngstad. Njih četvero odlučili su snimiti jednu zajedničku pjesmu, a rezultat je bila pjesma “People Need Love” koja je bila veliko muzičko iznenađenje u Evropi. Uspjeh prvog singla donio im je ponudu da 1973. g. predstavljaju Švedsku na Evroviziji. Nastupali su kao “Bjorn, Benny, Agnetha i Frida”, a izvodili su pjesmu “Ring, Ring”. Uprkos tome što je pjesma postala jako popularna nisu pobijedili na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope. Iako nisu pobijedili na Evroviziji oni su nastavili dalje sa radom, a kasnije te godine Bjorn i Agnetha su se vjenčali, a razveli su se nakon svega par mjeseci zajedničkog života.

Nakon rada na novom materijalu i promjene imena sastava u ABBA, 1974. opet su predstavljali Švedsku na Eurosongu, i to sa pjesmom “Waterloo”, koja im je donijela i pobjedu. Abba je bila prvi švedski bend koji je pobijedio na Evroviziji. Pjesma “Waterloo” postala je internacionalni hit, a čak je dospjela i na britanske i američke Top 10 liste. Nekoliko sljedećih singlova nisu ponovili uspjeh pobjednice na Eurosongu, ali je pjesma “S.O.S.”, objavljena 1975.g., postala svjestki hit i osigurala im status svjetskih superzvijezda. Potom je uslijedio niz hitova, među kojima su i pjesme “Mamma Mia”, “Fernando” , I Do I Do I Do I Do”, “Knowing Me, Knowing You” i “Dancing Queen”. Trinaest pjesama grupe Abba dospjelo je na britansku listu pet najuspješnijih hitova, a šest njih zauzimalo je prvo mjesto Top 5 liste. Njihov najveći hit, pjesma “Dancing Queen” zauzela je prvo mjesto čak i u Americi, a ovu pjesmu Abba je izvodila uživo na vjenčanju švedskog kralja. Do proljeća 1976.g. Abba je već bila u poziciji da izda prvu kolekciju svojih najvećih hitova.

1978. g. počelo je prikazivanje filma “Abba – The Movie” u kojem su glumili članovi benda. Iste godine vjenčali su se Benny i Anni-Frid. 1979. izašao je LP “Voulez-Vous”, a 1980. “Super Truper”. Ubrzo po izalasku ovog albuma Benny i Anni-Frid su se razveli. Album “The Visitor”, koji je izašao 1981.g. bio je njihov posljednji zajednički, a krajem 1982. grupa Abba se raspala.
Iako su svi članovi benda ubrzo nakon razlaza krenuli sa solo prijektima, niko od njih nije postigao onakav uspjeh kakav su zajedno ostavrili, a u velikoj mjeri i zbog toga što širom svijeta, a posebno u Evropi i Australiji, Abba fenomen nikada nije iščezao.
Bjorn i Benny nastavili su se baviti muzikom, radeći uglavnom na mjuziklima. Agnetha je zvanično otišla u penziju 1989.g., a Frida je prestala snimati 1992.g. iako je u Skandinaviji i dalje u centru medijske pažnje kao veliki borac za zaštitu okoline.

Abba je i krajem 90-tih bila jako popularna širom svijeta. Ponovo objavljeni paketi i kolekcije njihovih hitova i live kolekcije nastavili su osvajati vrhove svjetskih top listi dugo godina nakon razlaza ovog švedskog kvarteta, a tu su i novi, mlađi bendovi koji neprestano oživljavaju Abba sound. Britanski dance duo Erasure izdao je kolekciju Abbinih naslovnih pjesama pod nazivom “Abba-esque”, a australijska grupa Bjorn Again također predstavlja oličenje Abbe. Pjemsa “Dancing Queen” 1993. bila je glavni znak “Zoo TV” turneje irske grupe U2, a čak su im se na koncertu u Štokholmu na secni pridružili Benny i Bjorn. 1995. g. počelo je prikazivanje filma “Muriel’s Wedding”, u kojem jedna usamljena australijska djevojka traži utjehu i izlaz u pjesmama grupe Abba, što je pomoglo da njihov zvuk i muzika privuku pažnju nove generacije fanova. Sredinom prošle godine ponovo je izdat Abba katalog sa svih 8 studijskih albuma, tekstovima pjesama, te najnovijim fotografijama članova benda. To potvrđuje da je Abba još uvijek jedna od najpopularnijih grupa svih vremena

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.02.2006., srijeda

DISCO LEGENDA-JAMES BROWN

Nema puno izvođača koji su tokom svoje karijere imali toliko nadimaka, kao što je legendarni umjetnik James Brown. ‘Kum Soula’, ‘Soul Brother No.1’, ‘Mr. Dynamite’, ‘Najveći radnik Show Businessa’, pa čak i ‘Original Disco Man’. Brownov razvoj može se pratiti paralelno sa nastankom i razvojem soul muzike tokom 60-tih, fanka u 70-im i rap muzike tokom 80-tih godina. Od interpretacija gospela, preko R&B kombinovanog sa preciznom koreografijom, James Brown je bio jedan od rijetkih koji je odredio smjernice crnačke muzike. Po uspješnosti izdatih singlova, od prvog “Please Please Please” pa do danas, samo je Elvis Presley bio bolji od njega. Čak 114 singlova bili su hitovi.

Rođen je 3. maja 1933.g. u Georgiji. Djetinjstvo je proveo sa tetkom, živeći u bordelu čiji je bila vlasnik. Sa deset godina istjeran je iz škole i postao je čistač cipela. Prva želja mu je bila da postane profesionalni igrač bejzbola, zatim da bude bokser, ali ga je u tome spriječila povreda. Već u 16-oj dospjeva u zatvor, gdje upozanje Bobby Byrda koji mu je poslije pomogao da izađe iz zatvotra, ali i da postane član grupe Gospel Starlights. Brzo postaje popularan i snima svoj prvi singl “Please Please Please”. Njegova popularnost sve više raste i on postaje simbol duhovnog otpora crne Amerike. U oktobru 1958. izašao je njegov prvi br. 1 hit, pjesma “Try Me”, koja je ’58. bila najprodavaniji R&B singl. U junu 1963. James Brown je sa pjesmom “Prisoner Of Love” dospio na 18. mjesto US liste singlova. Sredinom 1963.g. izašao je album “Live at the Apollo, Vol.1” i dospio je na 2. poziciju američke liste albuma.
28. i 29. oktobra 1964. održan je koncert u Santa Monici na kojem su nastupili James Brown, Beach Boys, Chuck Berry, Rolling Stones i Supremes, a snimci ovog koncerta iskorišteni su za film “The TAMI Show”. Prvog februara 1965. James Brown je snimio revolucionarni singl “Papa’s Got a Brand New Bag” koji je najavio potpuno novu eru soul muzike, a tog ljeta osam sedmica se zadržao na prvom mjestu R&B liste.

Sa sigurnošću se može reći da ono što je Elvis Presley bio za r’n’r to je definitivno James Brown za Rhythm & Blues, jedinstven i dominantan fenomen. Istinski hitmejker sa 114 pojavljivanja na Billboardovoj R&B listi singlova, od kojih je 94 bilo među prvih 100. Tokom svoje karijere snimio je nevjerovatnih 800 pjesama, a snimio je i nekoliko instrumentalnih albuma, u periodu kada se želio odmoriti od pjevanja i dokaziti se kao klavijaturista.
Kasnih 60-tih James Brown je proglašen muzičkim i kulturnim revolucionarem. On se zalaže za ideju o ponosu i samopoštovanju crnaca, a jedna od njegovih pjesama koje govore o tome je i “Say It Loud – I’m Black and I’m Proud”. U septembru 1972. “Get On The Good Foot” mjesec dana je ostala na vrhu R&B liste. Zlatni certifikat za milionsku prodaju postavio je Jamesa Browna za najuticajnijeg umjetnika na crnačku muziku 70-tih.

Svoju veliku inovativnost Brown je dokazao i 1980. u filmu “The Blues Brothers”, u kojem ponovo oživljava ideju rap pokreta. 1984. g. snimio je singl “Unity” sa rapperom Afrika Bambaataaom.
“Living In America” tema iz filma Rocky IV, u januaru 1986. dospjela je na 4. poziciju Billboardove Hot 100 liste. Bio je to njegov najveći pop hit poslije 1965. kada je “I Got You ( I Feel Good )” dospjela na 3. mjesto.
James Brown je među prvima koji su primljeni u Rock and Roll Hall Of Fame. Bilo je to 1986.g. Međutim, na privatnom planu mu baš i nije išlo kao na poslovnom. 1988. bio je pod istragom zbog niza optužbi za zloupotrebu droga i zbog toga ponovo odlazi u zatvor. Oslobođen je u februaru 1991. i nastavlja dalje odlučno i samouvjereno.
25. februara 1992. dobio je Grammy nagradu za životno djelo, a godinu dana poslije dobio je R&B Foundation Pioneer nagardu također za životno djelo.

Tokom cijele karijere njegova muzika je bila i svojevrstan politički angažman. Milionima njegovih fanova ideja vodilja bila je slobodan i samosvjestan crni čovjek. Kada je krajem 60-tih ubijen Martin Luther King, James Brown je imao vrlo zapaženu ulogu u smirivanju više nego naelektrisane atmosfere poslije toga. Za vrijeme jedne pobune oko 10 000 ljudi, Brown se probio kroz masu, uzeo mikrofon i zatražio od njih da prekinu sa divljanjem. Ljudi su se odjednom, kao hipnotisani, počeli razilaziti.
Većina muzičkih kritičara složila se da je upravo James Brown izmislio potpuno novi muzički pravac – disco. To se desilo 1971.g. sa pjesmom “Sex Machine”, koja je bila neizostavan dio repertoara svih DJ-eva tog perioda, a čak i danas izaziva iste rekacije.

James Brown je čovjek kojeg obožavaju milioni ljudi širom svijeta. Čovjek koji se jednako predaje i u muzici, kao i u privatnom životu. On je čovjek koji je nebrojeno puta hapšen zbog raznih napada, neovlaštenog posjedovanja oružja i droge, a 1994. ponovo je uhapšen nakon što ga je treća žena optužila za zlostavljanje.
James Brown je davno ušao u legendu, ali je neumoran i stalno korača dalje. Nedavno je završio rad na svom novom materijalu, koji bi trebao izaći ovog proljeća pod nazivom “The Next Step”. Njegov posljednji album “I’m Back” izašao je 1998. g

- 21:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ITALO DISCO-sto,kada,kako

Na početku osamdesetih sintisajzeri poput Yamaha DX7 a također ritam mašine i midi napokon su se pojavili na tržištu. Upravo kako su Sjedinjene Države zatvarale vrata dance/disco muzici (Baldwin Park incident), u Europi (većinom Italiji) neki muzičari počinju da prave dance/disco glazbu, ali ovoga puta bez skupog orkestra, koji je karakterističan za sedamdesete, nego korišćenjem novih sintisajzera i elektronskih zvukova. Ovaj novi zvuk je prvo dopirao iz Italije. Takođe, još jedna interesantna stvar je ta da je ova glazba zadržana većinom u Centralnoj Europi.
Britanci i Amerikanci su bili distancirani od ove muzike.

1983. godine Italo Disco, kao pojam, pojavio se prvi put. Njemačka izdavačka kuća BERNHARD MIKULSKI izdali su svoj prvi dupli album serije "Best of Italo Disco". Oni su inovirali riječ "Italo". Naravno, "Italo", znači ono što dolazi iz Italije, ali MIKULSKI- kuća je kreirala novi pojam "Italo Disco".

Pravi period ove muzike uzima se od 1983. do 1988.
- 19:04 - Komentari (1) - Isprintaj - #

POVIJEST DISCO GLAZBE

Disco GLAZBA za većinu je ljudi primjer istinskog kiča: jednolični ritmovi, zvukovi sintisajzera, vokali koji u falsetu pjevaju o plesanju do ponoći i najgori prateći odjevni aranžmani svih vremena, disco svrstavaju u perolaku kategoriju umjetnosti.

Da bi vam ispričali cijelu priču, potrebno nam je maštom potegnuti sve do Francuske sredinom prošlog stoljeća: do nacističke okupacije Francuske, pariški su noćni klubovi bili najbolji te vrste u svijetu – tu je jazz dobio priznanje publike, kabare svoj glamurozni štih, klasične melodije svoje pomaknute duplikate, a publika zvukove i slike koje su varirale od prikaza vrhunske umjetnosti do podsjetnika na noćne more.


Prije samog početka rata, jazz je bio glavna pokretna snaga pariške glazbene scene – Francuzi su obožavali američke crnačke glazbenike koji su u slobodoumnom miljeu pronašli svoju novu domovinu.

Pod prijetnjom rata, crnci su u velikom valu napustili Francusku i prepustili je njemačkoj propagandi koja je vrlo brzo ukinula sve oblike muzičkog slavlja u pariškim klubovima. Muzika je postala sredstvo otpora, uvukla se u podzemlje i polako razvijala vlastiti svijet u kojemu se mogla razvijati.

Novi klubovi i barovi doslovno su procvjetali pod teškom okupacijom Njemaca. Ove kasnonoćne podrumske zabave koristile su metode kojima se pribjegavalo još u doba prohibicije u Americi – u zadimljeno zabavište mogli ste uči samo preko veze, šifre, statusa ili ugleda.
Novo muzičko podzemlje bez daha je čekalo prekooceanske ploče jazza koje su se probijale kroz nebrojene barikade i mitraljeska gnijezda i koje su u klubovima dostojno zamijenile žive muzičare kojih je bilo sve manje.
Nova popularna forma kluba dobila je naziv 'discotheque', koji na francuskom označava nešto kao knjižnicu ploča.

Ti su rani klubovi služili kao utočište prašnjavim borcima pokreta otpora, njihovim simpatizerima, plesačima i pariškim intelektualcima.

To nisu bila ekstravagantna mjesta, bile su to ugodne i mračne prostorije u kojima se služilo loše piće, dobra muzika i odmetnička atmosfera.

Kad je okupacija završila, podzemni klubovi jedva su dočekali sudjelovati u proslavi oslobođenja. Jazz je ponovno potekao jednako slobodno kao i alkohol, a klubovi su postajali sve veći, sve bolji i sve snobovskiji. Crni su se muzičari ponovno vratili u jednom napuštenu domovinu u valu koji je potrajao sve do kasnih '60.- tih godina 20. stoljeća i transformirali jazz u novu formu zvanu Cool.

1947. Paul Pacine, obožavatelj jazz ploča i američkog alkohola spojio je svoje strasti i osnovao prvi alkoholni salon pod nazivom 'Whiskey au Go-Go'. Piće se naručivalo na boce, a posjetitelji su ju nakon ispijenih gutljaja mogli ostaviti u ormariću ispod minijaturne pozornice kako bi ih piće čekalo tu i sutradan. Kombinacija alkohola, američkog jazza i slobodoumlja vrlo je brzo privukla velike grupe lijepih i sretnih ljudi.

Za to vrijeme, Amerika je ušla u zlatno doba radijske umjetnosti – sve se više disk jockeya koji su dotad najavljivali muziku i čitali reklame, okreće vlastitom odabiru i miksanju ploča. Time je i institucija DJ-a dobila svoje temelje.

Francuski povratnici u Americi su od kraja '50.- tih godina prošlog stoljeća počeli razvijati vlastitu kulturu diskoteka.

Crnačka muzika koja do tada nije imala prostora u eteru radijskih postaja u većinskom vlasništvu bogatih bijelaca, u disku je našla svoje utočište.

U Kennedyjevoj eri, disko je postao mjesto gdje su se do tada najugroženije socijalne skupine osjećale slobodno– crnci, homoseksualci i djevojke iz srednjih radničkih slojeva postali su glavni protagonisti disco- pokreta.

Glamur kasnih noći koji je uvela gay scena, postao je sasvim normalna stvar–svjetski poznata diskoteka 'Studio 54' promovirala je glazbu punu zaraznog ritma te promiskuitetni i drogom razveseljen svijet u kojem je sve bilo dozvoljeno.
Do kraja 1979. disko je doživio svoj vrhunac – film 'Groznica subotnje večeri', gay skupine poput 'Village peoplea', diskoteke poput 'Studia 54' te uska šljokičasta odijela u kombinaciji s afro frizurama postala su opća mjesta ere disko kulture.

A onda se na scenu vraća razjareni rock. Doslovno uništavajući diskoteke, rokeri pokazuju bijes koji im je nedostajao još od '60.-tih godina, i kojime ovoga puta napadaju kulturu 'plastičnih' i 'glupih' muzičkih ukusa.

Samo je potpuno uništenje diska moglo rocku vratiti njegov mačistički predznak i sačuvati sliku uživanja u hladnom pivu i nezahtjevnim seksualnim partnerima.

Već do 1980. pojam diska u Americi je bio izjednačen sa prostotom. No muzika je ipak našla put do Evrope, gdje su iz nje izvukli homoseksualni predznak i ponovno ju vratili u Ameriku pod imenom Novi val – a upravo je taj glazbeni stil pravi temelj uglavnom svih danas nam poznatih podvrsta muzičke umjetnosti

PRENESENO-N.N
- 18:23 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.