Hrvatski blog kolekcionara militarije

Komentari On/Off

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Dom svih hrvatskih kolekcionara militarije.

Otvoren je forum za kolekcionare militarije, saznajte nešto novo i raspravljajte o vama omiljenim temema vezanim za militariju.

Registrirajte se na Cromilitaria Forum



Blogovi članova:

Članova: 4

login23
dvricko
Dollar
indigo27

Uključite se i pokažite svoju kolekciju: pošaljite svoje podatke na e-mail adresu: cromilitaria@gmail.com


Dosadašnji postovi:

-Dobrodošli kolekcionari militarije
-Bajonete
-K98
-Civilna upotreba njemačkih šljemova
-Cromilitaria forum
-Kratki prikaz bunkera iz 2. svj. rata


*cromilitaria*

Linkovi
kolekcionari.com
aukcije.hr

ak47bayonets.com
762x39.net
tantal.kalashnikov

k98.free.fr
gotavapen.se

16.09.2007., nedjelja

KRATKI POSTUPAK ČIŠĆENJA BAJONETE-YU AKM tip II. ( za AK 47 )

Bajoneta je stigla naoko čista, ali to baš i nije tako.
slika 1.
Image Hosted by ImageShack.us

Obzirom na stanje sam ga odlučio očistiti pa mi palo na pamet da to podijelim sa vama u jednom slikovnom prikazu.
-Prvo ga rastavimo u sastavne dijelove, a na slici 2 se već vidi koliko je prljavštine ispalo dok sam ga rastavio.
slika 2.
Image Hosted by ImageShack.us

-Nakon pranja svih dijelova u benzinu (benzin je dobar jer očisti i odmasti sve dijelove, brzo ishlapi, nema mirisa i nema oštečenja Kao npr. WD 40, nakon čiščenja smrdi danima) ponovo ga sklopimo.
Slijedi slikovni prikaz na koji način pa pogledajte.
slika 3.
Image Hosted by ImageShack.us

-Nabijemo dršku na zadnji dio oštrice, doslovno je morate nabiti jer sve jako teško idu, skroz do graničnika.
slika 4.
Image Hosted by ImageShack.us

-Vratimo Pin (klin) na sredini drške, koji učvršćuje dršku za oštricu.
slika 5.
Image Hosted by ImageShack.us

-Postavimo metalni dio na kraj drške (pommel), učvrstimo ga sa vidom.
slika 6.
Image Hosted by ImageShack.us

slika 7.
Image Hosted by ImageShack.us

- Postavimo pin sa oprugom (koji služi kao mehanizam za učvrščenje na pušku), naravno prije vračanja sam ga podmazao i ne smijete ga zategnuti prejako (sa druge strane ne smije vida izaći van bajonete).
slika 8.
Image Hosted by ImageShack.us

-Vratimo metalni dio u korice, također podmazan mašinskim uljem (ne ga sada podmazivati da curi iz korica, samo malo da je mastan).
slika 9.
Image Hosted by ImageShack.us

I sada imam čistu bajonetu kojoj sam još dodao kožnu petlju, a naknadno ću dodati i kožnu traku za ruku (naravno kada je nabavim) i spremna je za pohranu u kolekciju (moju ili tuđu nije bitno).
-Na ovaj način možemo rastaviti i zamijeniti dijelove na svim AKM tipovima bajoneta, ako imamo zamjenske dijelove. I nemojte misliti da je sve ovo baš tako jednostavno, jer bajoneta koja se ide rastavljati nakon 30-tak god. u upotrebi dobro zapeče pa se neda odvrnuti niti rastaviti. Morate je malo i potuckati i namučiti se, a da je dodatno ne oštetite ili ne ozljedite sebe.
Evo nadam se da sam nekome ipak pomogao sa ovim prikazom pa mi dajte do znanja vašim komentarom da li je sve ovo bio uzaludan trud ili ipak korisno, a mene čeka još par komada za čiščenje i uređenje.
slika 10.
Image Hosted by ImageShack.us

Pozdrav svim ljubiteljima militarije, a posebno bajonetašima.
Dollar.
- 20:21 Komentari (14) Print - #

09.09.2007., nedjelja

KRATKI PRIKAZ BUNKERA IZ 2. Svj. rata

Na mome području iznad Bakra, Hreljina pa prema Jelenju i Gorskom kotaru ima više bunkera iz 2. svj. rata od Njemačke i Talijanske vojske. Večina je srušena još iz rata, ali ih ima nekoliko koji su preživjeli do dan danas.
U šetnji sa svojim ljubimcem ( Dobermanom ) nabasao sam na jedan koji je ispod zemlje pa sam napravio par fotki da i vi vidite.
Slika 1.-Pozicija u šumi gdje se samo vrh bunkera vidi, nekada je i to vjerovatno bilo maskirano.Slika 2.-puškarnica. Slika 3.-ulaz pod zemlju.Slika 4.-7. unutrašnjost bunkera u kojem se nalazi uski a cca. 10 m. dugi hodnik sa udubljenjima sa strana za ležaje vojnika i municiju. Cijeli bunker je dobro izbetoniran sa cca 60-70 cm. debljinom zidova i nisu žalili armature. Meni se svidio kada sam ga ugledao, a iskreno se nadam da će i vama biti drago pogledati fotke. Pozdrav svim ljubiteljima militarije, Dollar.

Autor: Dollar

Slika 1.
Image Hosted by ImageShack.us


Slika 2.
Image Hosted by ImageShack.us


Slika 3.
Image Hosted by ImageShack.us


Slika 4.
Image Hosted by ImageShack.us


Slika 5.
Image Hosted by ImageShack.us


Slika 6.
Image Hosted by ImageShack.us


Slika 7.
Image Hosted by I<br></div>

<!-- Kraj -->

        </td>
    </tr>
</table>

	<div class= - 00:23 Komentari (1) Print - #

07.09.2007., petak

Cromilitaria forum

Kolekcionari militarije i svi ostali, obavještavamo Vas da je otvoren Cromilitaria Forum. Na ovom forumu isključivo je tema militarija. Slobodno se registrirajte i raspravljajte, izmjenite iskustva, naučite nešto novo, kupite, prodajte, razmjenite...

Registrirajte se ovdje

- 19:03 Komentari (1) Print - #

02.09.2007., nedjelja

Civilna upotreba njemačkih šljemova

Image Hosted by ImageShack.us


Evo htio bih ispričati jednu zanimljivost, za koju možda znate ili ste nešto slično vidjeli. Naši stari su znali se snaći na razne načine i iskoristiti sve sto im se nađe pod rukom. Među takvim predmetima su i svima nama kolekcionarima dragi šljemovi njemačke vojske koji su ostali nakon povlačenja. Ljudi su ih nalazili po šumama, bunkerima, poljima i nosili kući, na njih pričvršćivali motku...i sto su dobili...predmet kojim se vrlo efikasno (oprostite mi na izrazu) može vaditi d..k iz septičke jame. Nažalost danas se nad ovakvim sudbinama tih šljemova zgražamo i mnogi od nas kolekcionara su spasili dosta takvih primjeraka. Osim šljemova također se moglo iskoristiti i padobransko platno (od svile) za izradu košulja, haljina, vjenčanica. Njemačke bajonete (za koje danas dajemo brdo love), koje su oštrili i oštrili do uništenja i koristili za klanje svinja itd. Da su znali koliko danas mogu dobiti za te predmete sumnjam da bi imali takvu sudbinu, no iz svega zaključujemo da je naš narod jako snalažljiv.
Autor: login23
- 23:42 Komentari (6) Print - #

01.09.2007., subota

K98

Image Hosted by ImageShack.us

K 98 je najpoznatija puška iz Mauser porodice, prvi puta je ušla u upotrebu krajem 19 st. točnije 1898. godine kao Gewehr 98, u Wermacht-u (Njemačkoj vojsci) kada je postala standardna pješačka puška Njemačke vojske.
Skračena i modificirana verzija K98K,( karabin model 1898, K=Kurz, njem.=skračeno) je uvedena u Wermacht 1935. godine. Osim u duljini razlika postoji u obliku prednjeg nišana, smještaju bajonete, obliku ručice za repetiranje koja je na starom modelu bila ravna, a na novom je zakrivljena te je dodan fiksni unutarnji spremnik za pet naboja. Svaki njemački vojnik koji je sudjelovao u WWII je prošao obuku na ovoj pušci, a velikoj večini je ovo bila jedina puška kroz cijeli rat.
K98k je bila korištena i kao snajperska puška dodatkom ZF41 2,5x ili ZF42 5x optike, mogla je ispaljivati eksploziv i granate pomoću dodatka na vrhu cijevi. Obićno bi jedan vojnik u jedinici bio obućen i naoružan takvom puškom.
Wermacht je u WWII ušao s 2 769 533 K98k pušaka, cijena izrade po Mauseru je bila ondašnjih 70 Reich Maraka. Brzina paljbe je bila oko 15 metaka u minuti. Tokom proizvodnje u 10 godina koliko se proizvodila je došlo do raznih promjena na pušci, što poboljšanja, što da bi se smanjili troškovi proizvodnje, a proizvedeno je 14 milijuna pušaka koje su ostale glavno pješačko naoružanje tokom cijelog WWII, unatoč planovima da se zamijeni s oružjem veče vatrene moći manjim troškovima proizvodnje kao što je Gewehr 43 (G43).
Kod nas je K98 s malim izmjenama poznata kao M98, M48 (razne inaćice) ili tandžara proivođena u Preduzeće 44 to jest Zastava tvornicama.
K98 je vrlo precizna puška s efektivnim djelovanjem do 800 metara te je kasnije korištena kao snajperska puška, slobodno se može reči da je u svojoj kategoriji najbolja.

Karakteristike:
Proizvodnja 1935-1945
Kalibar: 7,92x57 mm (8mm)
Dužina: 43.6 inča
Masa: 3,8 kg
Cijev : 23.6 inča (600mm)
Spremnik: 5 metaka
Autor:indigo27
- 00:02 Komentari (5) Print - #