Crna svjetlost

23.03.2019., subota

Polako ali sigurno

Ovih dana sam imao dosta nekih briga koje sam morao rješavati. Konačno mi je došlo neko rješenje za neku naknadu. Ali nikako da ovi iz neke agencije da to aktiviraju, pa da mogu ostvariti to neko pravo. Ali nadam se da će se idućih dana konačno i to riješiti. Pa da imam mira po tom pitanju. A i iznenada mi je stigla neka pomoć, kojoj se nisam nadao da će već ovaj mjesec ostvariti. Pa sam je morao iskoristiti da riješim neke druge probleme. A i bio na nekoliko intervjua za posao. Tako da sam se dosta na hodao. Ali nije mi žao, jer bar malo se je nešto pokrenulo u mom životu.

I dalje se bavim sa vrtom. Nakon što sam obavio većinu čišćenja vrta od lišća i sličnog materijala, uspio sam većim djelom da presadim neke ruže. Sa nadom da će se primiti na ovom novom mjestu. I da će im odgovarati to mjesto. Da se oporave od nebrige koje su imale nekoliko godina. Te da će mi podariti lijepe cvjetove, koje bih pokušao prodavati. Da i tako pokušam usput nešto zaraditi. A jednog dana i neki posao sa njima pokrenuti. Bilo bi to predivno, jer ruže su kraljice vrta. Koje svojom ljepotom i mirisom uljepšaju boravak u njemu.
Još su mi ostala jedno tri ili četiri veća grma ruža koje bih morao da presadim. Ali prije moram im odrediti novo mjesto. Ali za to ima vremena, jer ne mora sve biti odmah gotovo i presađeno. Mora se nešto ostaviti i za iduću godinu. A i vidjeti kako će se ove presađene ruže primiti i kako će briga oko njih odvijati.Ovih dana ću pokušati da ponovo posadim novu seriju datulja. Jer i sa uzgojem tih palmi mi je želja da polako počnem uzgajati. Sa željom da ih jednog dana prodam. I neki posao sa njima pokrenem. I da mi ovaj hobi uzgoja palmi postane neki posao. Ali i o tome ću s vremenom vidjeti, jer ne treba se zaletavati u nešto što mi neće uspjeti.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav

Crna svjetlosti

Oznake: Ruža, uzgoj


- 21:09 - Komentari (5) - Isprintaj - #

26.03.2018., ponedjeljak

Ima li nekog zainteresiranog?

Svi vi koji me čitate, sjećate se mojih muka i briga oko vrta o kojima sam pisao prošle godine. I ove godine ću pokušati da ga i dalje obrađujem i da na njemu nešto uzgojim od povrća za svoje potrebe. Ne ću se žaliti oko tih muka, jer ipak je tu bilo i veselja kada sam uzgojio samostalno prve svoje tikvice i paradajz. Te uživao u njihovoj konzumaciji. I to mi je poticaj da nastavim i ove godine. Sa nadom da ću i ove godine uspjeti si nešto uzgojiti. Mada prošle godine nisam ubrao neki veliki urod, ipak mi je to bila prva godina u mojoj vrtlarskoj avanturi. Koju se nadam da ću nastaviti i ove godine.

U ovom postu bih malo želio pisati o želji da iznajmim (ako tako to smijem tako napisati) dio vrta nekome tko je željan da se isto okuša u vrtlarstvu i uzgoju nekog povrća za vlastite potrebe. Naime, kako je vrt dosta veliki i ne mogu ga sam cijelog obrađivati, voljan sam da ga iznajmim ili ustupim dio vrta nekome tko je željan da si pokuša uzgojiti nešto povrća za sebe. Ne tražim nikakve novce, jer nije mi to cilj. Već želja da pomognem nekome da se okuša u uzgoju povrća. A zauzvrat samo tražim da mi pomogne oko održavanja vrta i da stekne neko svoje prvo iskustvo u vrtlarstvu. A i da si pokuša uzgojiti neko povrće. A moći će si i ubrati neko cvijeće koje raste na vrtu.

Ovo pišem iz želje ako nekog znate u Varaždinu koji bi volio da se okuša u tome da mu prenesete ovu informaciju. Za sve ostale informacije može mi se javiti na adresu elektronske pošte: tvz.majnaric@gmail.com . Kao i sve ostalo što će nekoga interesirati.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: vrt, povrće, uzgoj, cvijeće


- 20:10 - Komentari (5) - Isprintaj - #

17.08.2017., četvrtak

Svaka godina nije ista

Ovih dana sam se riješio nekog graha na vrtu, kojeg sam pokušao uzgojiti. Ali nisam baš imao neki veliki urod. A i nije bilo za očekivati da ču ga puno ubrati, jer ga nisam puno posadio, ali i ovo malo što sam ga ubrao me veseli, jer sam barem time dobio novo sjeme za moguću sadnju iduće godine, ako ga se odlučim brati. Ne ću pisati koliki mi je urod, jer mi je neugodno o tome pisati. Ali ipak treba biti sretan i sa ovim malim.

A što se tiče luka, sa njime nisam imao uspjeha. Koliko vidim skoro ništa ga nije izraslo. Ali još ću ipak jedan dan pokušati provjeriti je li išta ga izraslo. Čujem od dosta ljudi da nisu ove godine imali sreće u uzgoju luka. Ako su ga i uspjeli uzgojiti nekako im je počeo gnjiliti. Tako da sam razočarani time, da sumnjam da ću iduće godine ga i saditi. Koliko god sam se trudio ga zalijevati, imam dojam da nisam imao uspjeha u uzgoju luka. Ali još ću vidjeti. Ne ču očajavati, jer ipak takav je posao kad se baviš vrtlarstvom. Ni profesionalni poljoprivrednici nisu bolje sreće, jer poljoprivreda, vrtlarstvo i voćarstvo je proizvodnja na otvorenom. I podložna je vremenskim utjecajima i hirovima.

Jagode mi se za sada drže dobro, ali još ću vidjeti idućih dana i tjedna i mjeseci koliko sam imao uspjeha u njihovoj sadnji. Mada je još uvijek mjesec kolovoz, ipak još razmišljam o sadnji nekog povrća, koje bi možda mogao pokušati uzgojiti. Ali nemam baš puno nekog izbora, jer nekako baš ne volim svo povrće jesti, pa nekako nema smisla ga uzgojiti, ako sve ne ću pojesti. Pa radije ga kupim na tržnici kod kumica onoliko koliko mislim pojesti.

A što ćeš, tako ti je to u vrtlarstvu, ne možeš sve imati u istoj godini. Ali ipak unatoč vrućinama i ostalim nepogodama, ostaje ti užitak da si nešto pokušao tijekom godine na vrtu i da su i ono malo povrća što si si uspio uzgojiti puno slasniji od kupljenog? Jer sve više čitam na mreži svih mreža kako je u trgovačkim lancima povrće sve lošije i lošije i da nam sve više podvaljuju škart pod proizvode.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: povrće, uzgoj


- 16:49 - Komentari (1) - Isprintaj - #

31.07.2017., ponedjeljak

Vrućine i uzgoj

Da, znam da se i od šipka može raditi čaj i da se radi. Budem taj recept pokušao potražiti taj recept na Internetu. Već jedno duže vrijeme me drži želja da si sa Interneta počnem skidati te neke recepte i stvorim neku bazu recepata u elektronskom izdanju, da mi kasnije mogu služiti kao podsjetnik.

Početak je pakleno vrućeg tjedna. Naši vrli meteorolozi najavljuju paklene temperature. Pa ako im je za vjerovati, slijedi mi tjedan borbe sa zalijevanjem vrta i biljaka koje želim sačuvati. Jer zbog te vrućine ne će povrće i cvijeće imati dovoljno vlage da prežive ove vrućine. Ali ne ću se žaliti, jer to je dio vrtlarstva.

A što se tiće povrća, imam dojam da mi uzgoj ne će uspjeti i da mi je to propalo. Što mi je žao, ne znam u čemu sam pogriješio, ali ipak mi je to iskustvo za iduću godinu da možda pristupim drugačijem načinu uzgoja, ako se odlučim da ga ponovo uzgajam. A isto je i sa grahom, jer imam gotovo nikakav urod. Ne će biti ga ni za sjeme iduće godine. Ali sa paradajzom imam liejp uspjeh, a i sa tikvicama. Tako da ću iduće godine njih nastaviti saditi i uzgajati. A za papriku, feferon i čili još ću razmisliti.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: paklene vrućine, uzgoj


- 21:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

30.05.2017., utorak

Nekoliko fotki sa vrta

Evo nekoliko fotki sa mog vrta i povrča koje sam počeo uzgajati. Fotke nisu vrhunske, pa mi na time ne zamjerite.Ovo je jedan od grmova ribizla koje pokušaavm spasiti. I ove godine su počeli polako da daju nove grane, sa kojih idućih godina očekujem prvi urod. Naravno, ako ih u međuvremenu neka elementarna nepogoda ne potrefi.
A ovdje je paradajz, kojeg sam danas nakolio. A možete vidjeti i pored njega i luk koji je polako sve veći. I naravno, ako me posluži sreća ove godine, možda nešto i uberem od tog povrća.A i tikvice su polako počele rasti, te se i za njih nadam da ću imati neke sreće.

Kada sam kolio danas predvećer paradajz, primijetio sam na jednom grmu da su počeli rasti prvi plodovi paradajza. Što me je ugodno iznenadilo i razveselilo, jer se nisam još nadao da će paradajz početi davati prve plodove. A također sam jučer primijetio da mi je i grh počeo nicati iz zemlje. Te ću ga idućih dana pod hitno nakoliti, da odmah se po tim kolcima počne penjati, sa nadom da će mi podariti neki urod. Tikvice, grah, čili papriku sam posadio radi probe, da vidim kako se to uzgaja. A i da malo obnovim znanje kako to uzgajati. Idućih dana ću pokušati još neke fotke objaviti, naravno ako ih stignem snimiti. Kako možete vidjeti, kao i svaki vrtlar imam rat sa korovom, koji i ove godine raste kao lud. I jednostavno ponekad ne stignem ga čupati, koliko brzo raste i napreduje.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: fotke, vrt, povrće, uzgoj


- 19:32 - Komentari (9) - Isprintaj - #

25.11.2016., petak

Užitak uzgoja

Od kada je ta afera sa tom zaraženom i otrovnom hranom počela, pažljivije sam počeo da na svim proizvodima pogledam na rok valjanosti proizvoda, ma koji on bio. A i deklaraciju također. A i odakle dolaze. Meso ionako ne kupujem u trgovačkim lancima, već imam svog mesara na varaždinskoj tržnici, ali ipak nekako sam i tu postao pažljiviji. A što se tiče povrća, kupovah ga na tržnici uvijek kod istih kumica. I jedna od njih je mlada djevojka, koja zna pomagati svojoj obitelji oko prodaje njihovog povrća. I to mi se jako sviđa, jer teško je naći na tržnici tako vrijednu mladu damu koja se ne boji takvog posla, pa znam i kod nje ponekad kupiti neko povrće. Jer se vidi da je vrijedna mlada dama. Ali ipak, što god da je u pitanju, ozbiljno sam se zamislio i počeo razmišljati da od idućeg proljeća polako počnem da si na vrtu uzgajam neko povrće, samo da ga što manje moram ići kupovati na tržnicu. Nije da sumnjam toliko u naše vrle seljake u njihovu nesposobnost proizvodnje povrća, ali ipak domaće je domaće. I sam si pokušati barem malo uzgojiti ono povrća koje najviše volim konzumirati. A i također neko cvijeće, jer ipak neopisiv je užitak uspjeha kada znaš da si sam nešto uspio uzgojiti. A i sam proizvod je tim više slađi kad znaš da je plod djelo tvojih ruku i muke. A da ne pišem o užitku koji pri tom nastaje kada se brineš o nekoj biljci koja te onda na kraju nagradi jednim predivnim plodom. Pošto je zima sve bliža, imati ću vremena da kroz tu zimu razmislim koje povrće i cvijeće da počnem uzgajati, te si pokušati napraviti neki plan i raspored oko svega toga. Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: povrće, tržnica, uzgoj


- 14:08 - Komentari (11) - Isprintaj - #

24.11.2016., četvrtak

Vraćanje vrtu

Ne znam za vas, ali meni je postalo naporno čitati o toj histeriji koju naši vrli novinari po svojim novinama pišu o tom pokvarenom mesu, čak je i prešlo na ostale namirnice ta histerija. Poput mliječnih proizvoda, povrće i tako dalje. Te sve više izbjegavam te članke, i radije se svi više čitam neke druge članke koji mi privuku pažnju. Već je i vrijeme da se odmaknem od te teme i posvetim se drugim problemima i nađem svoj mir. Makar je kasna jesen, ipak sam uspio na vrtu zaštihati jedan dobar dio zemlje na kojoj ću iduće godine pokušati krenuti iznova u uzgoju nekog cvijeća i povrća. Kako već dugo se nisam bavio uzgojem tih nekih biljaka, morati ću se iznova učiti oko tog uzgoja. Jer podosta sam zaboravio. Ali ne želim da me to obeshrabri, jer ako nešto ne pokušaš, ne ćeš znati koliko si zaboravio neke stvari ili jesi li sposoban za to. Tako da ću polako pokušati krenuti u tu avanturu. Kao i prijašnjih godina, i ove sam godine za blagdan Svi sveti kupio neko cvijeće posađeno u lončanice. I prijašnjih godina sam ih donio kući u nadi da će mi izrasti ponovo to isto cvijeće, ali na žalost nije. I propalo je puno prije tog blagdana. A razlog je tome što ih nisam presadio u veću lončanicu. A ove godine sam se odlučio na drugačiji pristup. Svo to cvijeće koje su bile u lončanicama na groblju odnio sam na vrt i posadio sam ih na neku gredu. Sa nadom da će uspjeti preživjeti ovo ludo vrijeme vani ili zimu također. Te ako preživjeti, pokušati to cvijeće uzgojiti na taj način. Te ako uspijem uzgojiti to cvijeće, nekako ih iskoristiti za blagdane iduće godine. A na ostalome ću pokušati uzgajati i još neko drugo cvijeće, a i povrće. Jer nakon ove histerije koju su novinari napravili oko zagađenog mesa i ponekog sira i povrća, bolje mi je da se polako i pomalo vratim vlastitom uzgoju nekog povrća. A i cvijeća. Jer više nisi siguran da kupuješ zdravo povrće, bilo u trgovini ili na tržnici. A i vraćam se tome ne samo zbog te histerije oko te hrane, već iz želje da se nečime korisnim bavim u slobodno vrijeme.

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: vrt, cvijeće, povrće, uzgoj


- 10:40 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2021  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Travanj 2021 (5)
Ožujak 2021 (2)
Veljača 2021 (2)
Siječanj 2021 (4)
Prosinac 2020 (2)
Rujan 2020 (2)
Srpanj 2020 (4)
Lipanj 2020 (4)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (7)
Veljača 2020 (6)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (1)
Kolovoz 2019 (4)
Srpanj 2019 (4)
Lipanj 2019 (4)
Svibanj 2019 (11)
Travanj 2019 (11)
Ožujak 2019 (5)
Veljača 2019 (7)
Siječanj 2019 (9)
Prosinac 2018 (13)
Studeni 2018 (7)
Listopad 2018 (7)
Rujan 2018 (5)
Kolovoz 2018 (14)
Srpanj 2018 (11)
Lipanj 2018 (12)
Svibanj 2018 (11)
Travanj 2018 (11)
Ožujak 2018 (9)
Veljača 2018 (4)
Siječanj 2018 (8)
Prosinac 2017 (14)
Studeni 2017 (24)
Listopad 2017 (12)
Rujan 2017 (6)
Kolovoz 2017 (17)
Srpanj 2017 (16)
Lipanj 2017 (14)
Svibanj 2017 (20)
Travanj 2017 (10)
Ožujak 2017 (17)
Veljača 2017 (10)
Siječanj 2017 (24)
Prosinac 2016 (29)
Studeni 2016 (37)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga i blogera

Linkovi

Projekti i ostalo