Crna svjetlost

11.05.2019., subota

Paradajz, palme, sadnja

Da, za sada mi paradajz lijepo napreduje. I nadam se da će i dalje napredovati. Ukupno iz pokušavam uzgojiti u 6 jogurtovih čašica. Te se nadam da će mi izrasti nešto od ovog paradajza. Još ne znam da li ću ga saditi u vrtu ili ga na balkonu pokušati nekako uzgojiti.

Gdje ću paradajz uzgajati još ne znam. Pri tome mislim na vrtu ili na balkonu. Nakon što mi ga je prošle godine skoro sve uništila peronospora, ove godine nemam volje da ga sadim u vrtu. Pa razmišljam da ga pokušam ponovo uzgojiti na balkonu.

Ovo ludo vrijeme vani nekako mi ne dopušta da se posvetim vrtu koliko bih želio i onako kako bih želio. Ali nadam se da ću rijekom godine uspjeti nešto uraditi na vrtu. Ali još ćemo vidjeti. Trenutno se moram posvetiti drugim životnim problemima. A ostalo će valjda nekako sa poslom dovesti u red. Posao mi je trenutno najvažniji. Naravno uz zdravlje.

Prije skoro dva mjeseca sam posadio ponovo nekoliko koštica datulja u neke čašice. I nikako da mi niknu i počnu rasti. Što me pomalo brine, jer volio bih da mi konačno niknu iz zemlje. A opet nekako mi je to i uobičajeno. Jer je tako nekako bilo i sa prošlom turom koštica koje sam isto tako posadio u čašice. I dugo ništa, a onda nekako odjednom su počele nicati iz zemlje i rasti. Tako se nadam da će i ovaj puta biti. I kada ču se najmanje nadati, počet će mi iz tih koštica rasti palme. Što jedva čekam.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav

Crna svjetlosti

Oznake: paradajz, palme


- 21:05 - Komentari (4) - Isprintaj - #

08.07.2018., nedjelja

Dok palme njišu grane

Kod mene se već odavno pjevuši ona predivna pjesma „Dok palme njišu grane” koju izvode Dubrovački trubaduri. I ova pjesma je jedna od mojih najljepših pjesama. I ponekad uživam u njezinom slušanju. Jer palme već puno godina pokušavam uzgajati, sa nekim prekidima. A negdje prošle godine sam ih ponovo pokušavam uzgajati. I ovaj put se nadam da će mi njihov uzgoj uspjeti. A i neki mali posao sa njima. Jer volio bih pokrenuti neki poslić sa njima i njihovim uzgojem i prodajom.

Na vrtu i dalje se bavim uobičajenim stvarima. Uvijek ima nekog posla i nešto za obaviti. Stalna borba sa korovom i njegovim uklanjanjem. A da mi bude ljepše, izgleda da mi je paradajz napala neka bolest. I sa kojom ću se morati nekako suočiti. Jer paradajz mi ima lijep urod. A koliko čujem i ostali se sa tom nekom bolesti hrvaju. Ne znam od čega je uopće nastala ta bolest, možda paradajzu šteti ovo ludo vrijeme vani. Previše kiše i premalo sunca. Tko bi ga znao. Ali što god da je bolest je nastala. I sad ću morati pokušati da nabavim neko sredstvo za tu bolest. A to će biti teško, jer u hrvatskoj moraš imati tu neku potvrdu i dozvolu za korištenje nekih lijekova za bolesti biljaka. A s obzirom da nemam baš puno paradajze, a i ostalog povrća i voća i cvijeća, nekako nema mi smisla da se odvažim na nabavljanje te neke dozvole za korištenje nekih pesticida ili kako se već to zove. A i ne bih želio da trujem biljke i zemlju sa tim pesticidima, već se više baviti nekim ekološkim uzgojem povrća. Tako da morati pribjeći nekim prirodnim sredstvima za zaštitom biljaka. Što ću još vidjeti.

A što se tiče toga što mi one bundeve nisu uspjele, vjerojatno je stvar u tome da sam ih prerano presadio, jer korijen im nije nije bio baš razvijen. Pa se nisu primile. Tako da mi je to lekcija da ih ranije moram posijati u one male šalice od jogurta. I pustiti ih da se što bolje razviju. A i morati ću se pokušati nekako naučiti da iz sjemena uzgojim te neke sadnice, da si time pokušam nekako uštedjeti na kupovini sadnica. Koje znaju biti dosta skupe. Danas sam si na tržnici po tko zna koji puta nabavio sadnicu smilja i lavande. Prošle su mi propale, valjda im zemlja u lončanici nije baš odgovarala, a i možda sam ih previše polio. Pa nije čudo da su mi propale. A ovaj puta ću ih pokušati jedan dan posaditi na jednu gredu u vrtu, možda se tamo prime, te time možda imao veći uspjeh u njihovom uzgoju. Jer volio bih da imam na vrtu i te biljke, koje mi se jako sviđaju.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: palme, smilje, lavanda


- 18:21 - Komentari (7) - Isprintaj - #

04.07.2018., srijeda

Palme

Na poslu je i dalje tako kako i jeste. Još uvijek se upoznajem sa radom i kako što raditi. I gdje sve stoji, a i sa kolegama se još uvijek upoznajem. Naravno, kako sam još uvijek novi tamo i sve mi je novo, još puno toga moram naučiti. I steći neku rutinu. Ali se nadam da ću s vremenom sve savladati, da ostanem što duže tamo i naviknem se raditi tamo. Jer posao mi treba. A i pomalo su me uhvatili i trenuci da sam možda pogriješio što sam prihvatio taj posao. Jer opet se moram suočiti sa ponovnim učenjem svega ispočetka. Ali se nadam da će me ta kriza proći i da če s vremenom biti bolje.

Ali dosta o poslu. Ima i ljepših tema za pisanje. U prošlom postu me je jedan bloger potaknuo da pišem o palmama. I stvarno o njima nisam već dugo pisao. Još uvijek ih pokušavam uzgajati. I moram priznati da ih je teško uzgojiti. Jer palme u početku, kada počinju rasti iz koštica, traže puno vode. To je istina. Čuo sam i pročitao puno savjeta o tome. Ali svi se svode na to da se palmama u stadiju nicanja iz koštice u biljku treba dosta vode.

Ja osobno palme pokušavam uzgojiti iz koštica datulja. Same datulje pojedem kao šljive. Jer neke datulje u sebi imaju te neke koštice, iz kojih se može uzgojiti palma. Kada ih jedem, koštice ne bacam. I ostavljam ih na tanjuru ili čemu ih već jedem. Te nakon toga svaku tu košticu stavim u one čašice od jogurta sa zemljom. I onda se trudim da uvijek ta zemlja u njima bude vlažna i ima vode. Naravno, nije mi svaki puta uspio ovaj postupak. Ali ima nekog učinka i uspjeha. Ne nekog velikog, ali ima uspjeha. Prva tura mi je uspjela dosta dobro i skoro sve su mi izrasle. I nakon što su niknule, još uvijek ih imam. I već neke od njih tjeraju polako i treći list. A druga tura mi je propala, valjda zbog slabog zalijevanja. Pa mi ni jedna nije niknula iz koštice. A unazad jedno dva tjedna sam i po treći puta posadio te koštice. I sada čekam polako da vidim kako će brzo i koliko izrasti. A datulje nabavljam u trgovini prehrane. Ne znam odakle dolaze, ali uvijek kupujem ono pakiranje na nekom stiroporu, i omotane nekom folijom. Nisam nikad brojio koliko komada tih koštica ima, ali mislim da ih ima oko 15 komada. Ne lovite me za brojku.

Tako da sada ponovo čekam da vidim da li će i iz ovih koštica datulja izrasti koja palma i koliko ću uspjeha imati u tome. Nadam se da sam vam dao dobar opis kako bar ja pokušam uzgojiti palme. Uvijek sam ih tako pokušao uzgojiti. I znao sam imati nekog uspjeha. Hvala blogeru @jelen što me je potaknuo da malo pišem o uzgoju palmi. I što sam tijekom pisanja ovog bloga se sjetio da trebam zaliti ove starije palme i one koštice koje sam nedavno posadio.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: palme, datulja


- 22:01 - Komentari (5) - Isprintaj - #

02.04.2018., ponedjeljak

Uskrs završava

Ovogodišnji Uskrs polako prolazi i završava. Bilo je i kiše i lijepog vremena. Ali ipak na kraju uobičajeni. Uživao sam u odmoru, koji mi je stvarno trebao, nakon napornih dana na poslu. Na žalost nisam išao vidjeti svoje najdraže nećakinje. Ali sam se barem čuo sa njima. I zbog toga mi je žao. Ali barem smo se čuli preko mobitela, da barem se tako razveselimo. Nadam se da će idućeg Uskrsa biti bolje.

Kako dani idu dalje, dani su sve ljepši i topliji. Tako da jedva čekam da počnem polako sa nekim radovima u vrtu i da uživam u pokušaju da uzgojim na njemu nešto. Na žalost i ove godine ne će biti još pokretanja nekih planova. A neke planove sam ovu zimu morao odgoditi zbog bolesti. Naime, mislio sam neki orah srušiti. Ali bolest me je spriječila u tome. Ali zdravlje je najvažnije i na prvom mjestu. Pa se nadam da ću taj orah ukloniti tijekom ove godine. A planove ću već nekako pokrenuti uskoro, nadam se.

Zbog posla sam na žalost zapostavio sa čitanjem knjiga. Ali želja je i dalje ipak prisutna. I biti će vrijeme kada ću sve to nadoknaditi. A i za bavljenjem fotografijom. Sretan sam da imam posao. I da bar tako pokušavam nešto zaraditi, sa nadom da ču jednog dana pokrenuti svoj posao. Palme mi polako napreduju i još su žive. I nadam se da će idućih dana još više napredovati. Ne znam što je u tim palmama tako lijepo da me ta ljepota privlači k njima i da ih pokušavam uzgajati. Ali ne žalim, jer lijepo je pokušavati uzgajati jednu takvu biljku. Za koju treba imati ljubav, jer bez nje teško da će me nešto držati da ih dalje uzgajam.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: Uskrs, palme, vrt


- 17:12 - Komentari (5) - Isprintaj - #

03.09.2017., nedjelja

Početak škole

Evo, došao je i kraj ljeta. Pakleno vrućeg ljeta. Konačno i da to dočekamo. Pišem došao je kraj ljeta, jer uvijek sam smatrao da je dan prije početka školske godine i kraj ljeta. Mada će ljeto trajati po kalendaru i astronomiji još skoro tri tjedna, ali ipak ovih dana smatram da je polako došao kraj ljetu. I da idemo polako prema jeseni. Sutra počinje nova školska godina. Godina koja će donijeti puno lijepih stvari za mnoge đake, puno znanja i novih iskustava i avantura. I moje drage nećakinje kreću u novu školsku godinu. Starije u peti razred, mlađa u drugi razred. I jako me veseli što će krenuti ponovo u školu, jer će steći nova znanja i iskustva. Nadam se da i one se pomalo vesele tome, mada bi željele da još malo potraju ovi ljetni praznici. Ali kako ipak to se ne će dogoditi, ipak s veseljem dočekuju novu godinu, za koju se nadam da će im biti uspješna i vesela. Kako sam večeras svojim nećakinjama poželio uspješnu novu školsku godinu, tako i ostalim našim vrlim đacima želim SRETNU I USPJEŠNU novu školsku godinu.

A što se tiče mojih palmi, one polako napreduju i svakim danom su sve veće. Znam da ih zimi moram držati na toplom mjestu. I preko zime ću ih držati u stanu, barem dok ne nađem neko bolje riješenje. A kako će dalje biti, vidjet ću s vremenom. Zadnjih dana baš nemam neke inspiracije za pisanje postova, ali se nadam da ču s vremenom i to popraviti. Jer neke brige me muče zadnjih dana previše, koje ne znam kako da riješim.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: školska godina, palme


- 20:47 - Komentari (2) - Isprintaj - #

27.08.2017., nedjelja

Ide kraju

Danas konačno završava ovaj festival uličnih šetača i od sutra se sve polako vraća u neku normalu. Što me pomalo i veseli, jer nakon deset dana španciranja i ludila oko španciranja postalo je naporno. Pa jedva čekam da se vratim u normalu. Koju ipak pomalo dosta volim. Jer ipak se lakše živi. I mogu se posvetiti nekim normalnim aktivnostima.Pisao sam prije da sam posadio ponovo neke palme. I gotovo sve su mi sve izrasle iz koštica. Te time mi se stvorila lijepa količina. I kojoj se radujem i veselim, jer ima nade da nešto uzgojim. Samo ako budem pažljiv u tom uzgoju palmi. I ako budem imao sreće možda s vremenom pokušam i na njima nešto zaraditi. Što bi bilo lijepo, jer svaka kuna dobro dođe. Ali to je druga priča. O kojoj ću možda još pisati.


Ljeto polako ide svojem kraju. Ljeto koje je obilježilo paklene vrućine. Što me jako veseli, jer idu kraju muke po vrućinama i dolazi nam polako jesen, vrijeme berbi i svježijeg vremena. Što me veseli, jer ove godine sam posebno teško podnio ove vrućine. Nekako svake godine sve teže podnosim te vrućine. Valjda s godinama neke stvari se teže podnose. Ali ne bih se žalio, jer ipak dolazi polako svježije vrijeme koje više volim nego vrućine.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: palme


- 20:36 - Komentari (6) - Isprintaj - #

08.08.2017., utorak

Palme

Znam da sam mogao i onu smjesu koju ste mi preporučili u svojim komentarima pripremiti za pohanje tikvica. I možda je idući put napravim. A za sada sam ih ovako napravio. Kao što sam pisao, uvijek ima neki novi i drugačiji način na koji se neko jelo, povrće ili voće ili što li već pripremiti. Tako da se nadam da ću s vremenom sve to iskušati.


Prije nekih mjesec dana sam si kupio jedan paketić datulja. Koje volim jesti, pa sam se malo počastio. Te sam nakon toga koštice koje su mi ostale nakon toga ostale, ponovo nakon nekoliko godina sam se odvažio ih posaditi u jogurtove čašice. I nakon mjesec dana strpljivog čekanja i zalijevanja, jučer sam primijetio da je u jednoj čašici niknula mi prva palma. Koju možete vidjeti na fotki. Prije nekoliko godina sam ih isto počeo uzgajati, ali sam ih uglavnom donirao ili podijelio. I nekako zaboravio na sve to. Ali kako me je ove godine uhvatilo to ludilo da ponovo pokušam uzgajati neko povrće na vrtu, a i cvijeće i još neke biljke, uhvatilo me i to da palme ponovo počnem uzgajati, sa nadom da će mi krenuti njihov uzgoj. Jer i one su mi lijepe biljke koje bih volio početi uzgajati i možda jednog dana prodavati. Ali to je druga priča.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: palme


- 16:04 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2021  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Travanj 2021 (5)
Ožujak 2021 (2)
Veljača 2021 (2)
Siječanj 2021 (4)
Prosinac 2020 (2)
Rujan 2020 (2)
Srpanj 2020 (4)
Lipanj 2020 (4)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (7)
Veljača 2020 (6)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (1)
Kolovoz 2019 (4)
Srpanj 2019 (4)
Lipanj 2019 (4)
Svibanj 2019 (11)
Travanj 2019 (11)
Ožujak 2019 (5)
Veljača 2019 (7)
Siječanj 2019 (9)
Prosinac 2018 (13)
Studeni 2018 (7)
Listopad 2018 (7)
Rujan 2018 (5)
Kolovoz 2018 (14)
Srpanj 2018 (11)
Lipanj 2018 (12)
Svibanj 2018 (11)
Travanj 2018 (11)
Ožujak 2018 (9)
Veljača 2018 (4)
Siječanj 2018 (8)
Prosinac 2017 (14)
Studeni 2017 (24)
Listopad 2017 (12)
Rujan 2017 (6)
Kolovoz 2017 (17)
Srpanj 2017 (16)
Lipanj 2017 (14)
Svibanj 2017 (20)
Travanj 2017 (10)
Ožujak 2017 (17)
Veljača 2017 (10)
Siječanj 2017 (24)
Prosinac 2016 (29)
Studeni 2016 (37)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga i blogera

Linkovi

Projekti i ostalo