Crna svjetlost

31.05.2019., petak

Đelo Jusić

Počivaj u miru...La musica di notteCrna svjetlost

Oznake: Đelo Jusić


- 15:39 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Punjena paprika

Danas mi se baš jede punjena paprika. Da li bi se tko pridružio???


Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: punjena paprika, humor


- 14:11 - Komentari (1) - Isprintaj - #

26.05.2019., nedjelja

Žrtva

„Žrtva” je priča o zabranjenoj ljubavi grofa Stipe Erdedodyja i obične seljanke Ljube. U knjizi se isprepliću ljubav, odgovornost, strast, spletke, te razlike između plemstva i običnog seljaka.

Grof Stipe Erdody za vrijeme jednog obilaska svojih posjeda, zaljubi se u seljanku. Kako je svjestan da su razlike između njih nesavladive i nepremostive odlazi na put po Evropi. Te se zaruči sa Helenom. Ali po povratku na svoj posjed u Jastrebarsko ponovo susreće tu seljanku i njegova strast i ljubav prema njoj se ponovo rasplamsava. Te prekida zaruke sa Helenom i na prijedlog njegove tete dovodi na svoj dvor Ljubu Kraljević. Te je uz pomoć svoje tetke i njezinih pratiteljica nauči lijepom ponašanju i manirima, te gospodarstvu. Njegova tetka u nadi da će grofa brzo proći ta strast za Ljubom obavezuje ga zakletvom da se ne će oženiti Ljubom. Ali s vremenom i kroz putovanje grofova ljubav se još više rasplamsava. Te se odluči da oženi Ljubom, ali njegova tetka odbija ga osloboditi zakletve. Te na kraju Ljuba ostavlja grofa jer je uporno odbija oženiti i umire od žalosti.

Roman je pisan jednostavnim i svima razumljivim jezikom. Pun je spletki, strasti, odgovornosti, domoljubljem i ljubavi prema selu i zemlji. Roman prikazuje i svu muku hrvatskog seljaka u Zagorju. I njegovoj borbi za opstanak. Hrvatskoj borbi protiv mađarizacije.
Roman me je jednostavno vukao kroz svoje zaplete da ga dalje čitam. Svojim jednostavnim jezikom prikazao svu muku hrvatskog seljaka i rastrošnost hrvatskog plemstva. Jednostavnim jezikom prikazuje jaz između plemstva i seljaka. Ljubavi seljaka prema zemlji koju obrađuje i od koje živi, te njegovoj mudrosti i pravednosti. Impresionirala me je ljubav Ljube prema svojoj majci i selu iz kojeg je potekla, te njezinoj strastvenoj borbi za Hrvtasku i uništenje mađaronske stranke.

„Žrtva” je jedna od najboljih romana Janak Matka, koji svojim jednostavnim jezikom opisuje povijest Hrvatske i zbog toga ga se mora pročitati.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav

Crna svjetlosti

Oznake: Janko Matko, žrtva


- 17:11 - Komentari (4) - Isprintaj - #

22.05.2019., srijeda

Palme i Janko

Svakako ću se potruditi da idućih tjedana i mjeseci još koji puta objavim sliku svojih paradajza. A posebno kada mi izrastu prvi paradajzi. Već sam jednom prije mnogo godina na isti način da uzgojim paradajz. I imao sam nekog uspjeha. A kako će ove godine biti vidjet ću.

A danas sam uspio da presadim još neke palme. Jer se i uzgojem palmi bavim. I sad jedva čekam da vidim kako će se te palme primiti i rasti u tim novim lončanicama. Ali baš nemam uspjeha sa nekim kaktusima. Nekako te reznice mi ne uspijevaju pustiti korijenje. I sve propadnu. Razlog je možda u lošem pokušaju. Ali ne ću se predati, i pokušati drugačije da ih pokušam razmnožiti. Jer volio bih da mi i oni uspiju.

Ovih dana sam počeo da čitam knjige jednog dosta zapostavljenog hrvatskog pisca i književnika Janka Matka. Pisca koji je pisao romane iz hrvatske povijesti. Odnosu između hrvatskog plemstva i seljaka kmetova. Čitajući ove knjige cijelo se vrijeme pitam zašto je hrvatska književnost toliko zapostavila tog pisca. Jer romani su mu predivni i u kojima se prelijepo (barem po meni) opisuje taj odnos između plemstva i seljaka. O njihovim ljubavima, međusobnim odnosima.

Zanimljivo mi je čitati o životu hrvatskog plemstva i hrvatskog seljaka. Kako doživljavaju Hrvatsku plemići, a kako seljak. O rastrošnosti plemića i skromnom životu hrvatskog seljaka. Koji nastoji skromno preživjeti. Dok plemstvo se razbacuje svojim bogatstvom i moći. A jedni i drugi su samo ljudi. Naravno, plemstvo i seljak se ne mogu uspoređivati. Ali ipak, vidi se da su i jedni i drugi ljudi.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav

Crna svjetlosti

Oznake: Janko Matko


- 17:42 - Komentari (8) - Isprintaj - #

20.05.2019., ponedjeljak

Paradajz i romani

Ovaj vikend sam se odvažio na malo ljenčarenje. I uglavnom sam ga proveo u čitanju nekih knjiga od našeg autora i pisca Janko Matko. Autora koji je pisao romane iz naše hrvatske povijesti. I u kojima je opisivao kroz priče o odnosima između neke vlastele i seljaka. Barem je pisao o tome u knjigama koje sam pročitao. A za ostale ću još vidjeti.

I u tim romanima se spominju vlastela poput gorfova Erdody, Drašković, Oršić i tako dalje. Ima dosta tih poznatih imena, o kojima bi se dalo pisati puno tekstova. I o tome možda ću pisati jednom prilikom.

Ujedno sam ovih dana polako presadio i onaj paradajz u veće lončanice. I stavio sam ih na balkon. I uz njih stavio neke manje kolčiće da im pomognu da što ravnije rastu u vis. Sa nadom da će iz njih što izrasti.

Ove godine sam se odvažio na ovaj pokus, nakon što sam prošle godine imao dosta problema sa uzgojem paradajza na vrtu. Naime, dosta mi je prošle godine paradajz pogodila neka peronospora ili što li je već bila. I to me je jako ražalostilo. Tako da sam se pitao na kraju godine koji je smisao bilo mučenje u vrtu. A da ne pišem kako mi je ostalo povrće poput kelja, zelja i sličnog bilja su poharali neki puževi. Tako da sam nakon sve muke da ih spasim bilo teško. Ali ipak se ne mogu žaliti, jer sam ipak u nekim drugim biljkama imao ipak neku berbu.

Pa sam se ove godine odvažio na pokus da vidim kako će mi paradajz uspjeti na balkonu. Koje sam uspio uzgojiti iz sjemena nekog paradajza koje sam dobio negdje u veljači. I sjeme koje sam našao u tom paradajzu posadio sam u neke jogurtove čašice. I prošli tjedan sam ih presadio u veće lončanice. Da se tamo pokušaju dalje razvijati. I tako si pokušati uzgojiti nešto paradajza. A kako trenutno izgleda, možete vidjeti na fotografiji.
A za ostalo povrće ću još vidjeti i razmisliti. Nakon što pokušam riješiti neke probleme koje me muče.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav

Crna svjetlosti

Oznake: Janko Matko, paradajz


- 17:16 - Komentari (3) - Isprintaj - #

15.05.2019., srijeda

Dečko koji obećava

Prije jedno šest mjeseci sam dobio od jedne drage prijateljice dvije knjige. I konačno sam našao vremena da pročitam jednu od njih. A to je knjiga od Ante Tomića „Dečko koji obećava”. I tada sam joj obećao da ću pokušati napisati nekoliko redaka o toj knjizi. A i o drugoj. Ali o toj drugoj ću jednom drugom prilikom.

Znam da mnogima ovaj autor kolumni Ante Tomić nije baš omiljeni autor. I to je njihov problem, a ne moj. Ali to me ne će spriječiti da pokušam napisati nekoliko redaka o ovoj knjizi. Naime, knjiga je zbirka serijala kolumni Ante Tomića koji je napisao te kolumne prije nešto više od 10 godina.

I cijela knjiga se svodi na to da se nađu na jednom mjestu te kolumne. Kolumne kao kolumne. Nekako mi baš nisu sjele i ne sjedaju. Ali lijepo je barem pokušati se kroz te tekstove prisjetiti što se je pisalo prije više od desetak godina. I koje su teme prevladavale. Ovime ne želim negativno kritizirati autora. A niti ga hvaliti. Svakome stavljam na volju da sam procijeni koliko su tekstovi dobri ili loši. Ali meni nekako nije baš sjela knjiga. Ne znam, jeli razlog tome prijašnja knjiga o Winnetou ili nešto drugo.

Ali što god da je u pitanju, ipak se je lijepo bilo podsjetiti o čemu se pisalo prije desetak godina i više. I zanimljivo pokušati pročitati knjigu u stilu kolumni ili kako već to nazvati. A dragoj prijateljici još jednom zahvaljujem na knjigama i molim ju za oproštenje ako sam bio previše kritičan na ovu knjigu i što imam ovakvo mišljenje o ovoj knjizi. I čim stignem, pokušati ću napisati nekoliko redaka o drugoj knjizi.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav

Crna svjetlosti

Oznake: Ante Tomić, kolumne


- 18:41 - Komentari (6) - Isprintaj - #

11.05.2019., subota

Paradajz, palme, sadnja

Da, za sada mi paradajz lijepo napreduje. I nadam se da će i dalje napredovati. Ukupno iz pokušavam uzgojiti u 6 jogurtovih čašica. Te se nadam da će mi izrasti nešto od ovog paradajza. Još ne znam da li ću ga saditi u vrtu ili ga na balkonu pokušati nekako uzgojiti.

Gdje ću paradajz uzgajati još ne znam. Pri tome mislim na vrtu ili na balkonu. Nakon što mi ga je prošle godine skoro sve uništila peronospora, ove godine nemam volje da ga sadim u vrtu. Pa razmišljam da ga pokušam ponovo uzgojiti na balkonu.

Ovo ludo vrijeme vani nekako mi ne dopušta da se posvetim vrtu koliko bih želio i onako kako bih želio. Ali nadam se da ću rijekom godine uspjeti nešto uraditi na vrtu. Ali još ćemo vidjeti. Trenutno se moram posvetiti drugim životnim problemima. A ostalo će valjda nekako sa poslom dovesti u red. Posao mi je trenutno najvažniji. Naravno uz zdravlje.

Prije skoro dva mjeseca sam posadio ponovo nekoliko koštica datulja u neke čašice. I nikako da mi niknu i počnu rasti. Što me pomalo brine, jer volio bih da mi konačno niknu iz zemlje. A opet nekako mi je to i uobičajeno. Jer je tako nekako bilo i sa prošlom turom koštica koje sam isto tako posadio u čašice. I dugo ništa, a onda nekako odjednom su počele nicati iz zemlje i rasti. Tako se nadam da će i ovaj puta biti. I kada ču se najmanje nadati, počet će mi iz tih koštica rasti palme. Što jedva čekam.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav

Crna svjetlosti

Oznake: paradajz, palme


- 21:05 - Komentari (4) - Isprintaj - #

08.05.2019., srijeda

Winnetou, poriluk, paradajz

I ja sam isprva mislio da Karl May nikad nije posjetio Divlji zapad i Ameriku. Ali kada je napisao knjige o Winnetou je ipak posjetio Ameriku i nadam se obišao te krajeve. Ali ipak to ga nije spriječilo da napiše jedne od najljepše knjige o američkim Indijancima, barem tako ja mislim.

I dalje čitam ovu knjigu o Winnetou. I uživam u pustolovinama glavnih junaka. I u njihovoj domišljatosti, snazi i hrabrosti. Jer tadašnje vrijeme nije bilo lako. I trebalo je znati preživjeti to vrijeme. Puno nemira i turbulentnih događaja. I ih koji se može puno toga naučiti.
Inače, ovi zadnji dani i tjedni mi ne dozvoljavaju da se bavim i posvetim vrtu onako i onoliko koliko bih želio. Ali ipak kada stigme obiđem ga i pokušavam barem nešto uraditi na njemu. Ali puno slabije i manje nego prijašnjih godina. Jer našao sam se u takvoj situaciji da ove godine sumnjam da ću puno toga moći na njemu raditi. Ali vjerujem da će se i to popraviti.

Danas sam ubrao na vrtu poriluk koji sam prošle godine posadio. I planiram ga nekako spremiti u duboko smrzavanje da ga tako pokušam nekako sačuvati dok ne dođe vrijeme da si ga pripremim za ručak. A kako on izgleda, možete vidjeti na slici. Na žalost, nije baš savršeni i predivni. Ali sretan sam da sam da uspio uzgojiti do ovakvog stanja, pošto sam ga prvi puta u životu sadio samostalno.
Također sam prije jedno mjesec i pol uspio posaditi neko sjemenje paradajza. I do danas mi je lijepo izrastao. I za sada lijepo napreduje. I ako me sreća posluži i ako budem pažljiv u uzgoju, možda mi izraste koji paradajz ove godine. Što bi jako volio, jer paradajz volim jesti. Posebno sirovi, ubrani sa stabljike. A kako ovaj paradajz izgleda, možete vidjeti na slici. U ostalim čašicama koje vidite oko paradajza su posađene one koštice datulje. I za njih se nadam da će uskoro niknuti.Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav

Crna svjetlosti

Oznake: Winnetou, paradajz, poriluk


- 18:35 - Komentari (8) - Isprintaj - #

06.05.2019., ponedjeljak

Winnetou

Novi radni tjedan je. I koji je počeo ovdje u Varaždinu sa obilnom kišom i osjetni zahlađenjem. Da sam morao zimsku jaknu ponovo izvaditi van. I obući je. Ovo vrijeme je stvarno poludjelo da više ne znam što bih napisao.

A što se tiče Winnetou-a, da slažem se da su ta djela vjerojatno svi pročitali. I ne čudim se da su omiljena kod čitatelja. Jer stvarno su odlična djela. Zapravo predivna djela, koja te moraju ostaviti u oduševljenju. I pročitati ih sa žarom koji se ne da opisati. I koja se dugo moraš sjećati.

Ovih dana sam počeo da čitam knjige o Winnetou. I moram priznati da su se me i one zadivile sa svojom pričom. I da ih čitam sa oduševljenjem. I na zanimljiv način opisuje odnos američkih Indijanaca i bijelaca. Kako bijelci doslovce uništavaju Indijance i kradu im zemlju. I lovišta od kojih žive. Doslovce bih to usporedio sa genocidom. Ako je to prava riječ, jer što bi drugo moglo značiti to ponašanje bijelaca nakon otkrivanja Amerike.

I iz ovih knjiga se vidi kako je autor tih djela opisao način života Indijanaca, te bijelaca na Divljem zapadu u prošlosti. Opisao je Indijansku kulturu i njihovu vjeru. Istina je da su bili ratoborni narod. Ali dijelom su na ratobornost bili primorani od bijelaca, koji su im oduzimali zemlju i lovišta, od kojih su živjeli. Ali su imali i za kulturu. Zanimljivo mi je čitati razgovore i rasprave glavnih likova oko mnogih tema. Rješavanja nekih dvojbi. Da ne rješavaju probleme nepromišljeno.

A kako će se završiti ta knjiga, vidje ću kad pročitam tu trilogiju do kraja.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav

Crna svjetlosti

Oznake: Winnetou, Karl May


- 16:02 - Komentari (2) - Isprintaj - #

02.05.2019., četvrtak

Nasljednici Winnetou-a

Nadam se da ste se lijepo proveli jučer na Praznik rada. Osobno nisam ga baš nekako posebno proslavio. Bio je mi je dan kao i svaki drugi dan. Te sam dan uglavnom proveo uz knjigu, koju sam danas uspio da pročitam. Jer toliko me je vezala uz sebe, da sam je jednostavno morao pročitati do kraja.

Riječ je o knjizi „Nasljednici Winnetou-a”. Pisca Karla Maya. Knjiga me je toliko dojmila i impresionirala da sam je morao pročitati. Knjiga je puna opisa Divljeg zapada, međusobnog odnosa Indijanaca, njihove kulture i duhovnosti. A i dosjetljivosti glavnih junaka romana, njihove hrabrosti. Njihove ljubavi, mržnje i prijateljstva. I koliko su spremni se žrtvovati za prijatelja i odvažnosti spriječiti neprijatelja i pohlepnika u njihovom naumu. A i spremnosti pojedinih likova da se našale, kako sa sobom tako i sa drugima. I da očitaju lekciju svima kojima je potrebna.

Radnja se odvija nakon smrti Winnetou-a. Old Satterhand dobiva poziv od poglavica američkih Indijanaca, te svojih prijatelja sa Divljeg zapada da dođe im u posjetu i na miting Indijanskih plemena. Old Stterhand se odaziva na poziv. I tamo pronalazi svoje drage prijatelje, ali i neprijatelje. Te saznaje da taj takozvani Komitet želi da sagradi spomenik Winnetou. Shvativši koliko su u krivu, Old Satterhand kreće u misiju da ukaže svim Indijancima koliko su u krivu. Te usput dolazi u mnoge sukobe, iz kojih izlazi kao pobjednik. Pronalazi djela koja je napisao Winnetou i pomoću njih uspijeva uvjeriti plemenske poglavice koliko su na krivom putu oko podizanja spomenika Winetou. Te im ukazuje pravi put. I na kraju uspijeva.

Roman je pun opisa krajolika Divljeg zapada, te glavnih likova, spremni da se ponekad našale, kako na svoj račun, tako i na tuđi. Tako da nije ni čudo da me je knjiga toliko impresionirala da je moram pročitati do kraja. I koju moram preporučiti svima vama koji ste željni pročitati neku dobru knjigu. A samu trilogiju o Winnetou tek slijedi da pročitam. Što sa veseljem očekujem.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav

Crna svjetlosti

Oznake: Karl May, Winnetou


- 19:43 - Komentari (5) - Isprintaj - #

01.05.2019., srijeda

1. Maj

Svim dobrim i vrijednim ljudima želim:

SRETAN PRAZNIK RADA


Crna svjetlost
rna svjetlostvjetlost

Oznake: Praznik rada


- 13:01 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2019 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Travanj 2021 (5)
Ožujak 2021 (2)
Veljača 2021 (2)
Siječanj 2021 (4)
Prosinac 2020 (2)
Rujan 2020 (2)
Srpanj 2020 (4)
Lipanj 2020 (4)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (7)
Veljača 2020 (6)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (1)
Kolovoz 2019 (4)
Srpanj 2019 (4)
Lipanj 2019 (4)
Svibanj 2019 (11)
Travanj 2019 (11)
Ožujak 2019 (5)
Veljača 2019 (7)
Siječanj 2019 (9)
Prosinac 2018 (13)
Studeni 2018 (7)
Listopad 2018 (7)
Rujan 2018 (5)
Kolovoz 2018 (14)
Srpanj 2018 (11)
Lipanj 2018 (12)
Svibanj 2018 (11)
Travanj 2018 (11)
Ožujak 2018 (9)
Veljača 2018 (4)
Siječanj 2018 (8)
Prosinac 2017 (14)
Studeni 2017 (24)
Listopad 2017 (12)
Rujan 2017 (6)
Kolovoz 2017 (17)
Srpanj 2017 (16)
Lipanj 2017 (14)
Svibanj 2017 (20)
Travanj 2017 (10)
Ožujak 2017 (17)
Veljača 2017 (10)
Siječanj 2017 (24)
Prosinac 2016 (29)
Studeni 2016 (37)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga i blogera

Linkovi

Projekti i ostalo