Crna svjetlost

31.07.2017., ponedjeljak

Vrućine i uzgoj

Da, znam da se i od šipka može raditi čaj i da se radi. Budem taj recept pokušao potražiti taj recept na Internetu. Već jedno duže vrijeme me drži želja da si sa Interneta počnem skidati te neke recepte i stvorim neku bazu recepata u elektronskom izdanju, da mi kasnije mogu služiti kao podsjetnik.

Početak je pakleno vrućeg tjedna. Naši vrli meteorolozi najavljuju paklene temperature. Pa ako im je za vjerovati, slijedi mi tjedan borbe sa zalijevanjem vrta i biljaka koje želim sačuvati. Jer zbog te vrućine ne će povrće i cvijeće imati dovoljno vlage da prežive ove vrućine. Ali ne ću se žaliti, jer to je dio vrtlarstva.

A što se tiće povrća, imam dojam da mi uzgoj ne će uspjeti i da mi je to propalo. Što mi je žao, ne znam u čemu sam pogriješio, ali ipak mi je to iskustvo za iduću godinu da možda pristupim drugačijem načinu uzgoja, ako se odlučim da ga ponovo uzgajam. A isto je i sa grahom, jer imam gotovo nikakav urod. Ne će biti ga ni za sjeme iduće godine. Ali sa paradajzom imam liejp uspjeh, a i sa tikvicama. Tako da ću iduće godine njih nastaviti saditi i uzgajati. A za papriku, feferon i čili još ću razmisliti.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: paklene vrućine, uzgoj


- 21:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

29.07.2017., subota

Šipak i sabljice

Prijašnji post se nekim čudom nije našao na fresh listi. Ali ne očajavam. Ovaj tjedan sam dosta bio umoran popodne. Ne znam jeli to zbog posla ili vremena ili nečeg trećeg. Pa se nisam mogao posvetiti vrtu onoliko koliko sam želio. Pa sam ga malo zapustio. Ali nadam se da ću se ovaj vikend oporaviti i odmoriti malo.

A ni danas nisam baš puno radio na vrtu, malo sam tek toliko čupao korov i podvezao one svoje špine, margarete i krizanteme. Koje lijepo za sada napreduju. I nadam se da će lijepo narasti da ih mogu iskoristiti za blagdan Svi sveti.


Neki dan sam malo gledao bolje ovaj grm i primijetio sam da na njemu lijepo napreduje šipak. I prisjetio sam se kada sam kao mali sa roditeljima odlazio ne jedno brdo pored Varaždina i brali smo ovaj predivan plod i iz njega radili pekmez od šipka. I koji mi je bio jedan od najboljih pekmeza koji sam ikad u životu jeo. Ali na žalost s vremenom su nestali ti grmovi, a i nismo više toliko išli na takve izlete, pa je sve završilo u povijesti. A ja na ovom grmu ne ću moći puno nabrati, ali ću još razmisliti što ću sa tim plodovima.


A i sabljice su lijepo izrasle i sa ne-strpljenjem očekujem da mi izrastu oni prelijepi cvijetovi. Baš me interesira da li će se ti cvijetovi pojaviti, jer nemam naš iskustva u njihovom uzgoju. Pa jedva čekam da vidim što će biti od toga.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: šipak, sabljice


- 22:15 - Komentari (4) - Isprintaj - #

26.07.2017., srijeda

Sušenje čilia, knjige...

"Lavinija" znam za takav način sušenja paprike i feferona. Ali na žalost kako ih još nemam dovoljno za takav postupak sušenja, ne ću ga primijeniti. Već ih polako sušiti u nekoj posudici koju držim na tamnijem mjestu, dalje od sunca. A i iskoristiti ću ih da si jednog dana pripremim neko jelo sa njima. Ne znam još koje, ali ima vremena da se odlučim oko toga. Znam da je čili dosta ljut, i po tome ga poznajem, po toj njegovoj ljutini. Ali još nisam uspio otkriti koliko je ljut. Pa će sad biti prilika i za to.

Na žalost sada preko ljeta nemam toliko vremena za čitanje knjiga i romana, pa mi se je i zbog toga dosta odužilo to čitanje te knjige o bratstvu vampira. Čitam 18 nastavak tog serijala pod naslovom "Kralj". I koja je kao i prijašnji nastavci odlična knjiga. Ali kako će doći jesen i zima, bude vremena ponovo za više čitanja knjiga. A što se tiče gledanja filmova, na žalost nemam gdje ih gledati. Televizori su odavno krepali i čekaju da idu na otpad. A sadašnji kompjuter je toliko pokvareni, da čekam pravu priliku da si nabavim novi. A već bi ionako bio red da si novog i boljeg kupim, je je ovaj star oko 5 godina. Ali i to će se s vremenom riješiti. Možda već i ove godine.

Danas ne ću puno pisati, jer sam sav umoran od posla, ovog ludog vremena vani i svih silnih briga koje me muče. Ali još samo toliko da napišem, da je kiša ovih dana dosta lijepo zalila zemlju i nadam se da će pomoći svom preživjelom povrću koje je preživjelo ovu paklenu vrućinu i tuču i svu ostalu sličnu muku koja nas je zadesila zadnjih tjedna.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: knjige i čitanje, čili


- 20:43 - Komentari (1) - Isprintaj - #

24.07.2017., ponedjeljak

Prve čili paprike

Noćas je konačno nakon dužeg vremena pala dugo očekivana kiša. A i tijekom dana je također pala lijepa kiša. Te je lijepo zalila vrt, te me danas poštedjela zalijevanja vrta. Tako da sam danas samo malo obišao vrt, jer nisam stigao baš da nešto uradim na njemu. Osim da uberem još nešto paradajza, koji sve više polako sazrijeva i daruje mi ukusne plodove. U kojima s užitkom uživam.


A i konačno sam ubrao i svoje prve čili paprike. Koje možete vidjeti na fotografiji. I koje ću sada polako pokušati nekako sušiti. Sa nadom da ću uspjeti u tome i sačuvati je za kasnije. Dok ne razmislim i vidim kako da ih pokušam iskoristiti. Jer još ih nisam se dosjetio kako da ih iskoristim.


Također zadnjih dana pratim kako raste i ova tikvica i koliko će narasti. I moram priznati da je već dosta narasla. I pošto je već tako velika, razmišljam ipak da je za idući vikend pokušam nekako iskoristiti. I pripremiti ju ipak si nekako za ručak. A kako ću je pripremiti. Još ću razmisliti.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: čili, tikvice


- 19:59 - Komentari (5) - Isprintaj - #

23.07.2017., nedjelja

Knjiga, posao, kiša

Nakon nekoliko tjedna ovo popodne sam dalje malo čitao neku knjigu o bratstvu vampira. Ne pamtim kada sam je zadnji puta čitao, ali bilo je negdje prije mjesec dana. I ponovo shvatio koliko mi nedostaje čitanje knjiga i koliko uživam u čitanju dobrih knjiga i romana. I koliko je to lijepa i predivna aktivnost. Ali na žalost zadnjih tjedna nisam baš imao prilike da čitam, dijelom zbog posla i napetosti koje taj posao donosi, te obaveza i briga na vrtu, a o ostalome da ne pišem. Ali vjerujem, nadam se da dolaskom jesenskih i zimskih dana ću se vratiti i čitanju, jer tada možda ne će biti toliko briga oko nekih životnih problema koji me zaokupljaju ovih dana.

Bliži se kraj mjeseca srpnja, a time i ponovo briga i uznemirenost oko toga da li će mi se produžiti ugovor u sadašnjoj firmi ili idem na i ja u najbolju firmu u Lijepoj našoj, a to je burza rada. Pa će opet biti napetosti idućih dana oko toga. A i da li će konačno plača biti idući tjedan ili ne. Jer mjesec polako ide kraju, a o plači ni glasa. I pitam se kako ostati normalan u ovakvim situacijama? Kada svaki mjesec moraš strepiti da li ćeš dobiti plaču ili ne, da li ćeš dobiti produženje ugovora ili ne? Pa onda nije ni čudo da sam opet sav rastreseni. I ova situacije stvarno nije dobra i nikako da je promijenim. Ali morati će se nekako, jer druge nema.

Danas na žalost nisam išao na vrt, ne zato što je nedjelja, nego što cijelo popodne očekujem da će pasti ta dugo očekivana kiša. Koja nikako da padne, upravo dok pišem ovaj post slušam kako grmi vani i pogledavam kroz prozor i pitam se hoće li se složiti vrijeme pa da padne kiša konačno ili ne? Jer sve vapi za kišom, gdje god dođem i prođem vidim da sve vapi za dobrom kišom. A kad će biti i da li će biti vidjet ćemo.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: knjiga, posao, kiša


- 18:52 - Komentari (7) - Isprintaj - #

22.07.2017., subota

Lavanda i vrućina

Vani gotovo sve vapi za vodom, i sve vapi za vodom. I od te paklene vrućine dosta biljaka pati i vapi za tom predivnom i za život važnu vodom. Gdje god idem vidim koliko je ta vrućina uzela maha. Pa tako i na vrtu kojeg pokušavam obrađivati. Gotovo pola travnjaka je sprženo od ove paklene vrućine. A i ostale biljke doslovce vape za vodom. Tako da zadnjih dana pokušavam zalijevanjem održati na životu sve ruže koje imam, a i ribizl i lješnjak, te onaj drugi jorgovan kojeg sam presadio prošlu jesen. I sve mi se svodi ovih dana na pokušvanje spašavanje svog tog povrća kojeg sam si posadio i svih tih ostalih biljaka i cvijeća do kojeg mi stalo zalijevanjem vodom. Jer ovo vrijeme vani je stvarno postalo nesnosno. Kako za nas ljude, tako i za biljke i životinje. Tako da nije ni čudno da je sve užasno vani. I nadam se da ću uspjeti tim zalijevanjem na vrtu održati na životu ove preostale ruže, da bih mogao u njima i dalje uživati. A za ove uvenule, nadam se da ću uspjeti naći neku zamjenu. Ali to je priča za drugu priliku.

U ovom postu prikazujem fotku jedne lončanice u kojoj sam prije jedno tri tjedna posijao sjeme lavande. Na žalost još mi je prerano reći je li to lavanda ili ne, jer kako se vidi još su biljke male i trebati će vremena da izrastu i da vidim koliko sam od ove sjetve imao uspjeha. Jer ove i ove godine nisam imao uspjeha sa bosiljkom, pa ne znam kako ću imati i sa lavandom. I jako bih volio da mi uspije, jer volio bih da ju posadim na vrt i da mi ga i ona svojom ljepotom uljepša.


Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: lavanda, vrućina


- 21:35 - Komentari (3) - Isprintaj - #

21.07.2017., petak

Grah i časopisi

Da, znam na neke načine skuhati si grah. Mada sam zadnjih godina silom prilika morao zapustiti učenje u kuhanju, jer sam na žalost bio korisnik socijalne pomoći i Caritasove kuhinje, pa nisam imao puno novaca da si sam kuham. Ali od kada sam se zaposlio, polako sam počeo ponovo učiti kuhati i obnavljati znanje iz kuhanja. Pa tako i kuhanje graha. Prije sam si znao fini grah skuhati. Ali kako nisam baš prilika zadnjih godina za kuhanjem, dosta sam toga zaboravio. Ali vjerujem da ću idućih tjedna i mjeseci uspjeti obnoviti to znanje i naučiti kuhati nova jela.

Negdje prije dva mjeseca sam si počeo polako da kupujem neke časopise koji pišu o uzgoju povrća, voća i ljekovitog bilja. A i neke časopise koji pišu kako pripremiti neka jela od povrća i voća, a i ostalih namirnica. A poečo sam ih kupovati sa željom da kroz njih se upoznam sa uzgojem tih nekih biljaka koje bih volio pokušati uzgajati idućih godina. Jer se polako sve više zagrijavam za to vrtlarstvo i kuhanje. A i želio bih da tako stvorim jednu malo kolekciju tih časopisa. I da imam tako neku vrstu male enciklopedije u kojoj će se moći naći informacije o tom bilju, a i receptima kako te neke biljke pripremiti. Koliko sam u pravu, procijenite sami.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: grah, časopisi, kuhanje


- 20:49 - Komentari (4) - Isprintaj - #

20.07.2017., četvrtak

Čili i časopisi

Ovo vrijeme vani je stvarno ludnica. Ova vrućina je stvarno uporna. Bio sam i večeras na vrtu i ostao jadan pomalo. Trava je skoro sva spržena od vrućine i nedostatka vode. Prošlu jesen sam presadio dvije sadnice jorgovana uz neku ogradu. I danas mi je konačno uvenuo, unatoč što sam ga pokušao zalijevanjem spasiti. Ali ne ću se žaliti, još mi je ostao ovaj drugi jorgovan, kojeg se nadam da ću uspjeti spasiti. Sa nadom da će uskoro pasti jedna dobra kiša.

Jedino što me pomalo veseli, jest to da ću izgleda uskoro možda početi polako da ubirem i neke čili papričice. I morati ću se malo informirati kako da ih spremim za neku vrstu zimnice. Ako je to moguće. Jer će mi izgleda naglo doći. Pa ću morati pokušati da ih nekako sačuvam. Dok ne vidim kako da ih iskoristim. A i nove tikvice polako rastu, pa se nadam da ću za koji dan si ponovo ih nekako pripremiti. Kako sam već pisao, stvarno su mi bile ukusne. Pa jedva čekam da ih ponovo si pripremim.

A ove godine sam polako počeo da kupujem neke časopise koje govore o uzgoju ljekovitog bilja, vrtlarstvu, te pripremi nekih jela, pića i sličnih stvari. Sa nadom da će mi pružiti s vremenom neki izvor informacija kako nešto uzgajati, kako spremiti neko voće i povrće za zimnicu ili što li već. Jer ako se mislim idućih godina još više i bolje baviti vrtlarstvom, onda se moram polako učiti i kroz ove časopise o biljkama i svemu što je vezano uz vrtlarstvo. I moram priznati da ima u tim časopisima lijepe ideje i savjete.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: čili, časopisi


- 21:14 - Komentari (4) - Isprintaj - #

19.07.2017., srijeda

Vrućina i lavanda

Ovih dana su ponovo počele paklene vrućine. Ne znam za vas, ali ove godine se pomalo teže nosim sa ovim vrućinama nego prijašnjih. Možda zbog posla, možda i zbog ostalih briga koje me muče. Ali ipak se na kraju moram nositi sa tom paklenom vrućinom.

Na vrtu ovih dana ništa posebno ne radim, ponajviše zbog vrućina. I nastojim da zalijevanjem pomognem ovom svom povrću da i ono nekako preživi ove paklene vrućine. A od ostalih radova uglavnom se borim sa korovom kao i obično. Kojem ove vrućine ne smetaju nikako. Usput gledam malo ovu travu koja rast na vrtu i vidim da je sva spaljena od ove vrućine. Dijelom mi je žao, ali opet dobro je da ne raste, jer barem ne moram kositi. Jedino u čemu uživam jest u berbi paradajza, koji mi je podario lijep urod i gotovo svaki dan ga berem. I uživam u njegovom mirisu, koji mi je dragi, jer me vraća u djetinjstvo, jer tada je bio pun mirisa kojeg danas među paradajzom koji kupujemo u trgovini.

Prije jedno dva tri tjedna sam naišao u nekoj trgovini na sjeme lavande. I odvažio sam si ga kupiti i posijati. I koliko vidim za sada lijepo napreduje, mada je još uvijek sitna, ali nadam se da će mi uspjeti izrasti, jer zadnjih godina nemam baš neke sreće oko sjetve nekih biljaka, pa radije kupujem već odrasle biljke. Možda u nečem pri tome griješim, pa ću morati poraditi na tome. A što se lavande tiče, nadam se da ću uspjeti koju uzgojiti, jer volio bih je posaditi i u vrtu. Da vidim kako raste u ovim krajevima. A i sa nadom da ću imati neke cvijetove za kuću, da mi svojim mirisom malo uljepšaju dom.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: vrućina, lavanda


- 17:38 - Komentari (3) - Isprintaj - #

17.07.2017., ponedjeljak

Malo da se i nasmijemo...

Zbog nevremena let na relaciji Zagreb-Dubrovnik je otkazan.Vodič jedne grupe je radio re-booking, kada se jedan ljutiti gospodin progurao do šaltera.Bacio je svoju kartu na pult i uzviknuo :"Ja moram biti na ovom letu i to u PRVOJ KLASI!! "Djelatnica mu je odgovorila :"Žao mi je ,ali prvo moram napraviti rezervaciju za ovu grupu ljudi koja čeka,ako budete strpljivi sigurna sam da ćemo vam na neki način moći izaći u susret."Ljutiti gospodin je nimalo impresioniran odgovorom uzviknuo:"ZNATE LI VI UOPĆE TKO SAM JA!!!"
Bez oklijevanja djelatnica je uzela mikrofon i rekla :"Molim cijenjene posjetitelje za trenutak pažnje.Na terminalu za domaće letove imamo putnika koji ne zna tko je.Ukoliko bilo tko može pomoći u otkrivanju njegovog identiteta neka se javi na šalter broj 2.Uslijed histeričnog smijeha putnika koji su čekali u redu ,nestrpljivi gospodin bijesnim je glasom dobacio djelatnici na šalteru :
"Jebo te ja !"
Na to je djelatnica ljubazno odgovorila :"Žao mi je gospodine,ali i za to će te trebati pričekati u redu!"


Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: humor, vic


- 20:40 - Komentari (3) - Isprintaj - #

15.07.2017., subota

Sliče mi na kamilicu

Ovih dana nisam si dao baš truda oko vrta zbog ovih paklenih vrućina. I sve se je svodilo samo na zalijevanje biljaka da prežive nekako tu paklenu vrućinu. Jer zbog te paklene vrućine nisam bio u stanju da više uradim. Ali ne brinem se zbog toga, jer ionako ću s vremenom sve nadoknaditi.

U međuvremenu pokušavam malo istraživati o nekim biljkama kako ih uzgajati. A i planiranju kako neke dijelove vrta urediti i premjestiti neke grmove. Jer mi ne odgovara mjesto na kojem rastu. A i to istraživanje i planiranje je dio organizacije i brige oko vrta. I pokušaj da krenem prema nekom konačnom uređenju vrta, jer sam još u fazi njegovog planiranja i uređenja, za što će mi trebati nekoliko godina. Ali vjerujem da ću ustrajnim radom ga dovesti u neki red i svoj kutak raja na zemlji.

Inače, ovih dana sam primijetio da mi dosta rastu ovakvi cvijetovi na vrtu. I koji mi dosta sliče na kamilicu. I koje možete vidjeti na fotkama ispod ovog teksta. Naravno pustio sam ih da rastu, jer mi ih je žao uništiti. Makar sam nekoliko prije njih nekom nepažnjom uklonio. A ove sam ostavio da vidim kako će se razvijati. I koliko sam malo istraživao na Internetu imaju sličan cvijet kamilici. Što vi mislite, da li bi ovo mogla biti kamilica ili samo neki običan sličan cvijet. Fotke na žalost nisu savršene, ali nadam se da će poslužiti. Mogu ja i bolju i ljepšu fotku snimiti, ali ove su snimljene tek toliko da mi posluže da mi pomognu da saznam koji je ovo cvijet.Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: kamilica, vrt


- 19:48 - Komentari (6) - Isprintaj - #

11.07.2017., utorak

Bile su ukusne i brzo nestale

Da, tikvice su bile toliko dobra da sam si ih i u nedjelju pripremio za ručak. I toliko su mi bile fine da ih nisam stigao fotkati. Ali valjda ću idući put stići i to obaviti. A i želio sam te tikvice brzo potrošiti da mi ne propadnu u frižideru. A i kako mi ne bi bile ukusne, kad sam ih sam uzgojio. A povrće koje sam uzgojiš je baš najfinije i najslasnije. Znam da mesni narezak nije bio najbolje riješenje, ali kako ima pun frižider tih narezaka, morao sam i njega potrošiti.

Danas je u Varaždinu i okolici opet bilo ludo vrijeme. Opet nas je tuča poharala, tako da su ljudi jadni od svega toga. I većim dijelom uništio trud koji su uložili u svoje voćnjake, vinograde i povrtnjake. I jako mi ih je žao, jer ih razumijem iz vlastitog iskustva koliko su truda uložili. Mene je za sada zaobišla ova nepogoda, ali tko zna što će biti ovog ljeta još. Paradajz i tikvice polako napreduju. I danas sam primijetio da mi još jedna tikvica raste, a i paradajz sve više crveni. Tako da polako s vremenom ću sve više tih plodova ubirati. Naravno ako me nevrijeme zaobiđe.

Neki dan sam od jedne osobe ponovo dobio neke lukovice nekog cvijeća i jučer sam ih konačno posadio. I sada željno iščekujem da vidim što će iz toga izrasti. Kako je danas bilo nevrijeme, nisam baš puno radio na vrtu. Tek toliko iščupao neki korov i ubrao si još paradajza. Jer u paradajzu dosta uživam. Posebno ga jesti sirovog i malo posoljeni.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: tikvica, povrće


- 19:58 - Komentari (4) - Isprintaj - #

08.07.2017., subota

Pečene tikvice

Danas sam konačno ubrao svoj prvi službeni urod. Kako sam već pisao u prijašnjem postu, izrasle su mi prve tikvice i danas sam se odvažio da ih si pripremim za ručak. I malo prije podneva sam otišao do vrta i ubrao ih sa prvim paradajzom ove godine, te onim feferonom. A prije toga sam si nabavio u trgovini i ostale sastojke za današnji ručak.

Recept sam našao na mreži svih mreža i radi se o zapečenim tikvicama, sa jednim jajom i dvije žlice kiselog vrhnja. A i može se dodati i neki sir i meso po želji. I odvažio se danas pokušati pripremiti si te tikvice po tom receptu i koliko sam probao, za prvi puta mi je dobro ispalo. Jer nisam neki vrhunski kuhar i nakon nekoliko godina zanemarivanja kuhanja moram se iznova čuiti kuhati. A tikvice sam pripremio tako da sam ih narezao jednu tikvicu na kolute i stavio ih u tavu za pečenje. Te sam narezao neki narezak i njega stavio na tikvice. Koje sam sve zalio sa dvije žlice kiselog mlijeka i jednim jajom. Te na to rasporedio malo sira. I stavio sam peči u pećnicu na 200 stupnjeva na oko pola sata. Dok gornji dio nije počeo tamnijeti. I kako sam napisao dobro je to jelo ispalo i sasvim ukusno. I moram priznati da su tikvice na ovaj način jako ukusne.


U nastavku vam prikazujem prvu fotku na kojoj možete vidjeti moje prve tikvice, mali paradajz i feferon. Na žalost nije velik i obilan urod, ali za mene je veoma dragocijen. Jer me vesele takve male stvari. Da sam uspio uzgojiti po prvi puta u životu tikvice i paradajz. Koji kako izgleda da će idućih dana polako sve više početi crvenjeti.


A na ovoj fotki možete vidjeti i prvi grah koji je počeo rasti. I kako vidim da bih ga moglo dosta izrasti. Na čemu ću biti sretan, jer ću ga pokušati sačuvati za iduću godinu za sjeme.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: pečene tikvice, paradajz


- 14:08 - Komentari (9) - Isprintaj - #

06.07.2017., četvrtak

Tikvica i čili

Izgleda da će mi polako početi sve više urod na paradajzu i tikvicama, a i ostalim povrću, polako dolaziti u puni rod. Evo danas sam malo bolje pogledao ove svoje tikvice i vidio sam da su počele prve dvije rasti. Što me je ugodno iznenadilo. I jedva sam dočekao. Jer ću i njih ovih dana si ih pokušati pripremiti. Ali neka prije toga još malo porastu i dobiju na težini i veličini.

Polako na svom vrtu dalje pokušavam pripremiti jedan dio vrta za neku jesensku sadnju. Znam da je prerano, ali ipak moram. Jer nekako si mislim i nadam da će ova vrućine koje će vladati ovo ljeto mi pomoći oko tog dijela vrta. A i moram polako početi pripremati i planirati za neku jesensku sadnju neke dijelove vrta, jer jesen će brzo doći, a vremena imam malo. Pa se moram primiti posla, ma koliko vruće bilo i naporno.


Na ovoj slici možete vidjeti jednu od prvih tikvica koje su mi počele rasti i kako izgleda uskoro će ih biti toliko da ću ih jedva stići pojesti. Ali ne brinem se zbog toga, jer možda ću ih podijeliti sa nekim poznanicima. A ja sa ostalima se učiti pripremati ih za ručak ili što li već.


A i čili paprika polako napreduje i sve je veća. I svaki dan pratim koliko napreduje. I njih sam posadio prvi puta u životu, pa ne znam koliko im treba da narastu i sazriju. Ali i to ću savladati tijekom ljeta. Pa ću dogodine biti nešto iskusniji.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: čili paprika, tikvica


- 20:37 - Komentari (9) - Isprintaj - #

04.07.2017., utorak

Prvi feferon

Produživanje ugovora o radu svaki mjesec postao je svakodnevnica mog života. Tako i prošli mjesec sam ponovo dobio produžetak ugovora na još jedan mjesec. Ali ne želim se žaliti, ipak sam sretan što imam posao i prilike nešto raditi. Malo je postalo naporno raditi u pogonu zbog ovih vrućina vani, ali da se nekako izdržati, kada ipak dobiješ kakvu takvu plaču. A kako će dalje biti, vidjet ćemo.

Na vrtu i dalje radim uobičajene aktivnosti. Čupanje korova, zalijevanje. A jučer sam uspio i da nakolim konačno one svoje špine, margarete i krizanteme. Koje za sada po mojoj procjeni lijepo napreduju. Konačno sam u životu izgleda uzgojio i feferon. Kojeg ću pokušati ostaviti još malo na biljci, da vidim da li će pocrvenjeti i on ili je taj feferon takve vrste koja ostaje zeleni. Kako nikad nisam sadio feferon, ne znam kako se uzgaja. Tako da sam pomalo sretan na ovoj jedinom primjerku.


Ovo je moj prvi feferon, nije baš nešto, ali ja mu se veoma veselim, jer je to prvi feferon kojeg sam uzgojio u životu.


A ovdje možete vidjeti kako mi napreduju špine, margarete, krizanteme i još neko cvijeće, koje sam neki dan uspio nakoliti. Sa nadom da će im to pomoći u daljnjem rastu. I nadam se da ću to predivno cvijeće uspjeti uzgojiti da odnesem na grob svojim roditeljima i prerano preminulom nećaku Mirku.


Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: feferon, vrt


- 20:36 - Komentari (9) - Isprintaj - #

01.07.2017., subota

Kad će pocrvenjeti???

Nakon ovih nestabilnih dana i vremenskih prilika danas sam konačno malo radio na vrtu. Nisam ništa posebno radio. Malo sam popravio neki nosač za neku ružu kojeg je ovo ludo vrijeme uništilo. Ali bude još puno posla oko te ruže, koja ima neku posebno crvenu boju. Jer nalazi se naš u sjeni jorgovana i oraha. Ali s vremenom će se i to riješiti, jer orah će jednog dana biti uklonjen sa vrta. Jer se je previše razgranao. A i nekako mi se čini da je bolestan, pa radi više štete nego koristi od njega. Te sam i dalje polako pripremao dio vrta na kojem mislim posaditi neke grmove borovnice, brusnice i aronije. Naravno aku bude sreće u nabavci u jesen i sadnji.

Tikvice su mi u punom cvatu, i jedva čekam da vidim da li će idućih dana polako popeti rasti i te tikvice, da ih polako počnem prirpemati za jelo. A što se tiće paradajza, i on je u punom rodu. Ali oni veći još mi nisu počeli crvenjeti. I svakim danom pratim kada će početi, jer volio bih početi ih jesti. Da okusim tu slast i muku uzgoja. Jer pomalo dosta volim jesti paradajz. Onako samog bez drugog povrća uz neki sendvič ili što li već.

Na kraju sam se uspio oporaviti od one neke glavobolje i ostalog što me je mučilo. Možda je to bila neka reakcija na stres koji sam imao ovaj tjedan na poslu. Jer konačno je došla plača, a i dobio sam produljenje ugovora na mjesec dana. Ali ipak što god da je ipak ću morati pronaći neki drugi posao, gdje možda ne će biti tako stresno. Naravno ako takav posao postoji. Što je teško, jer u većini firmi je slična situacija.


Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti.

Crna svjetlost

Oznake: vrt, paradajz, voće


- 20:46 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< srpanj, 2017 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Siječanj 2022 (4)
Prosinac 2021 (6)
Studeni 2021 (2)
Travanj 2021 (5)
Ožujak 2021 (2)
Veljača 2021 (2)
Siječanj 2021 (4)
Prosinac 2020 (2)
Rujan 2020 (2)
Srpanj 2020 (4)
Lipanj 2020 (4)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (7)
Veljača 2020 (6)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (1)
Kolovoz 2019 (4)
Srpanj 2019 (4)
Lipanj 2019 (4)
Svibanj 2019 (11)
Travanj 2019 (11)
Ožujak 2019 (5)
Veljača 2019 (7)
Siječanj 2019 (9)
Prosinac 2018 (13)
Studeni 2018 (7)
Listopad 2018 (7)
Rujan 2018 (5)
Kolovoz 2018 (14)
Srpanj 2018 (11)
Lipanj 2018 (12)
Svibanj 2018 (11)
Travanj 2018 (11)
Ožujak 2018 (9)
Veljača 2018 (4)
Siječanj 2018 (8)
Prosinac 2017 (14)
Studeni 2017 (24)
Listopad 2017 (12)
Rujan 2017 (6)
Kolovoz 2017 (17)
Srpanj 2017 (16)
Lipanj 2017 (14)
Svibanj 2017 (20)
Travanj 2017 (10)
Ožujak 2017 (17)
Veljača 2017 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga i blogera

Linkovi

Projekti i ostalo