Crna svjetlost

28.06.2017., srijeda

Neki grmovi

Pomalo sam bez inspiracije za pisanje današnjeg posta. Ali valjda ću uspjeti napisati nekoliko redaka, tek toliko da se javim. Zadnjih dana nisam baš najbolje. Ne znam je li to zbog ovog ludog vremena vani ili zbog nečeg drugog. Ili je u pitanju stres zbog posla. Jer ovaj tjedan opet sam na iglama, jer mi ističe ugovor, pa ne znam hoće li mi ga produžiti ili ne. Pa nije ni čudo da sam nekako loše. A i sve više ljudi bježi iz ove firme, pa nas je sve manje i manje od radnika. Pa pomalo nekako pusto izgleda u pogonu. Ali dosta o poslu, neka on ostane tamo gdje i jeste, jer posao volim ostaviti na poslu.

Na donjim fotografijama koje ću pokušati prikazati u ovom postu su dva grma neke divlje ruže ili što li već. Ove godine im pokušavam odrediti prve oblike. Koje ne znam kako će izgledati, kada ih dovršim. Ali vjerujem da ću uspjeti naći neki oblik na kraju. Ovih dana nisam se na žalost baš trgnuo od posla na vrtu, jer kako sam već pisao nisam baš najbolje zadnjih dana. Ali barem mi kiša pomaže oko zalijevanja vrta. Tako da ne moram se oko toga mučiti, dok se ne oporavim.Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: grm, posao


- 20:29 - Komentari (5) - Isprintaj - #

25.06.2017., nedjelja

Sretan vam Dan državnosti

Danas se nisam planirao da pišem ovaj post. I uzeti si dan odmora. Ali ipak sam se predomislio i napisati toliko da vam poželim sretan Dan državnosti. Ne bih vam pisao što se je dogodilo na današnji dan prije nekih dva i pol desetljeća. A i više. Jer, nadam se da o tome otprilike znate što je bilo. Ali ipak bih želio toliko napisati da nakon toliko godina ipak se treba pitati jesmo li to sanjali, da ovakvu državu imamo? Jesu li naši dragi branitelji za to borili? Po mom osobnom mišljenju, nisu se borili za ovakvu državu naši branitelji, a niti sam sanjao da će nam ovakva država biti.

Nadao sam se da će biti puno bolje, gdje ćemo imati posla, bez osvrtanja na prošlost, i sređenu državu. I još mnogo toga puno lijepog. Ali kad vidim u što je nastala Lijepa naša, teško mi je u srcu i glavi. I meni dođe da kriknem, kao i jednom našem političaru, kada vidim ove svoje sunarodnjake u kakvim uvjetima i situaciji žive. I na žalost i ja sam jedan od njih. Mada imam posao, za sada, ali ipak nije lako i ne bih se želio jadati. Nema mi smisla. Već se nekako pokušati boriti, jer od jadanja nema koristi, već samo još veće muke.

A što se tiče Lijepe naše, ona je podijeljena na siromašne i bogate, na hetero i gay, vjernike i nevjernike, antifašiste i ustaše, ovakve ili onakve i tako dalje, i tako dalje, da ne nabrajam. Predugo bi to trajalo, a premalo prostora. I žalosno je to da smo ovako ili onako podijeljeni. Umjesto da se svi uhvatimo posla i nešto korisno i pametno napravimo.
Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...


Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: dan državnosti


- 18:47 - Komentari (5) - Isprintaj - #

24.06.2017., subota

Unatoč vrućini...

Ne bih se više toliko jadao na ovo ludo vrijeme vani i na ove vrućine koje su zavladale. Jer ipak nema smisla se toliko jadati na tu paklenu vrućinu, već je nekako pokušati preživjeti. Druge nam nema. Jučerašnja kiša je pošteno zalila zemlju. Tako da danas se nisam morao mučiti sa zalijevanjem vrta. Ali sam polako počeo ovih dana, unatoč ovim vremenskim (ne)prilikama štihati jedan dio vrta i usput čupati korov iz tog djela vrta. A krenuo sam u tu obradu, sa željom da kroz ljeto nekako što bolje pripremim za jesensku sadnju nekih grmova voća. Naime, ako bude novaca, vremena i sreće na jesen bih pokušao nabaviti po jednu sadnicu aronije, borovnice i brusnice. Sa željom da ću ih uspjeti uzgojiti i da se naučim kako uzgajati te grmove tog predivnog voća. I sa nadom da ću uspjeti oko uzgoja oko toga. Pa tko zna kuda će me sve to odvesti.

Kako se sve više obrađujem taj vrt, to više polako me želja vuče dalje da ga obrađujem. Da ga dovedem u neki red i smisao. Da u njemu nađem neku radost i smisao. Mada sam još uvijek na početku, ali ipak sam polako počeo da na njemu nađem neko ispunjenje. I nadam se da ću s vremenom uspjeti na tom komadu zemlje stvoriti neki svoj malo raj u kojem ću moći naći neki mir. Jer predivno je biti okružen ljepotom prirode vrta, kojeg nigdje drugdje ne možeš naći. Samo da bude zdravlja i posla, ostalo se nadam da će nekako doći na svoje.

Na žalost, kako je vrt zaokupio zadnjih tjedna puno mojeg vremena, a i brige oko posla, dosta sam zapostavio bavljenje fotografijom, a i čitanjem knjiga. Dobro, čitanje knjiga mogu nadoknaditi tijekom zime. Ali ipak ću si morati naći vremena da se vratim fotografiranju. Jer mi to jako nedostaje. Ne samo snimanje motiva iz vrta, već pokušati otići negdje gdje ću i druge motive naći. Kojih sada u ovo doba ne nedostaje.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: vrt, fotografija


- 21:44 - Komentari (7) - Isprintaj - #

23.06.2017., petak

A evo i tuče...

Ni ja ne volim ova medijska napuhavanja i zastrašivanje oko ove paklene vrućine. I nastojim se ne puno uzbuđivati oko toga. Osim toliko da se podsjetim kako da je lakše prebrodim. Ono jučer oko toplinskog udara nisam pisao pod tim dojmom. Već onako kako sam osjećao da bi moglo biti ovo ljeto. Ali što god da se pisalo i pričalo u medijima, i kako jedan je bloger komentirao ljeto nam je došlo i sa njime ove paklene vrućine sa time se moramo pomiriti i nekako preživjeti.

Danas negdje oko pola 16 sati Varaždin je pogodilo grmljavinsko nevrijeme sa tučom. I koliko sam primijetio u svojoj bližoj okolici, osim kojeg srušenog stabla i dosta srušenih grana nije puno štete bilo. Ili se tako meni čini. Naravno, kako se je vrijeme smirilo išao sam na vrt da vidim koliko je štete. I koliko sam primijetio za sada je nema. Ili će se tek kasnije pokazati koliku sam štetu imao. Ali što god bilo, drago mi je da je ova današnja kiša zalila vrt, jer ipak je kiša puno bolja od vode iz zdenca. Naravno, na žalost zbog tog nemilog događaja sa tim nevremenom danas nisam radio ništa u vrtu. Jer ionako sam danas samo planirao da zalijem povrće danas, ali kako mi je kiša olakšala posao uzeh si mali predah od zalijevanja. Te nastavljam sa brigom oko vrta sutra, naravno ako mi vrijeme dopusti. Jer koliko vidim po nebu moguće je još kiše i ludog vremena.

A što se tiče zalijevanja, ma koliko god će teško biti ovo ljeto, ipak se ne bih žalio na to. Jer ionako to zalijevanje je sastavni dio svakog vrtlara. A što se tiče vrta općenito, još će mi trebati puno vremena i truda da ga dovedem u red. Ovo što sam do sada uradio i napravio su tek prvi koraci u povratku ka vrtlarstvu. Tom predivnom hobiju, ma koliko god naporan bio. Ali ako nešto sa ljubavi i željom radiš, ništa ti nije teško. A kako će na kraju izgledati vidjet ću s vremenom. Jer treba još puno toga nabaviti, što od povrća, što od cvijeća i voća, da bi ga doveo u neki kakav takav red. Samo da je zdravlja i sreće i ljubavi i posla, ostalo će se već nekako srediti i dovesti u red.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: tuča, led, nevrijeme


- 19:29 - Komentari (7) - Isprintaj - #

22.06.2017., četvrtak

Toplotni udar

Ova vrućina se i danas nastavlja. U Varaždinu je temperatura dostigla i 35 stupnjeva. I ulice su gotovo puste od tih vrućina. Kako i ne bi, kad je taj toplotni udar se toliko rasplamtao da ne znam kako ćemo preživjeti ove dane. A još nije počeo ni srpanj, a gdje je tek kolovoz. Pa to je za poluditi. Ako je vjerovati ovome, očekuje nas pakleno ljeto.

Ovih dana od kada sam počeo pumpati vodu sa ovom vrtnom pumpom primijetio sam da mi ova pumpa dosta izmori ruke. I da sam u rukama dosta se zapustio i da sam zaboravio kako je to pumpati ručno vodu iz zemlje. Na što se ne želim žaliti, jer to pumpanje doživljavam dvostruko pozitivno. S jedne strane zalijevanjem tog povrća svaku večer trudim se pomoći tom povrću da preživi ove paklene vrućine koje su zavladale ovih dana, a i pokušavam si uzgojiti nešto. A s druge strane barem će mi to pumpanje vode malo ojačati mišiće u rukama. Te tako ne moram ići u neku teretanu da si ojačam mišiće. Ovdje na vrtu ne moram da plaćam skupi posjet teretani, a opet ću si nešto korisno pokušati uzgojiti na vrtu. A da ne pišem o tome kako u teretani ću izgubiti vrijeme na uzaludno trošenje energije. Dok na vrtu korisno tu svoju energiju i vrijeme trošim. Tako barem ja razmišljam. A da ne pišem i o užitku uzgoja povrća, posebno o radosti koju ću imati kada ću početi ubirati prve plodove.

Paradajz mi stvarno lijepo napreduje i možda ču već početkom srpnja imati prvu berbu, ako ne i ranije. Jedino ne znam zašto se paprika nekako duri, a i feferoni. A i tikvice će mi uskoro početi davati prve plodove. Stoga, ako me sreća i trud posluži, uskoro ću imati veselja na vrtu. A danas sam primijetio da ću idućih dana morati početi zalijevati i ruže koje imam na vrtu, jer se i na njima je počela primjećivati suša, pa ću i morati i njima pomoći. Trava se je počela sušiti od ovih vrućina, ali to me ne zabrinjava, jer barem je ne ću morati kositi. Nemam ništa protiv trave, i ona je lijepa na svoj način, ali nadam se da ću s vremenom i nju moći bolje održavati.
Evo jedne fotke tikvica koje sam posijao. I kako mi se čini uskoro ću i njih ubirati. I samo će mi još trebati smisliti način kako da si je pripremim za obrok.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: treniranje, vrt


- 22:11 - Komentari (12) - Isprintaj - #

21.06.2017., srijeda

Ludo vrijeme

Danas je u Varaždinu stvarno ludo vrijeme. Ujutro kada sam išao na posao, tako je sijevalo da sam mislio da ću pokisnuti do posla kao počne padati. I počelo je padati taman kada sam stigao na posao. Ali na kraju nije ništa bilo od te kiše, samo je produžila dalje uz rijeku Dravu i krajeve uz nju valjda pogodila i tuča. A kada sam išao kući bilo je vedro i vruče, oko 32 stupnjeva, da sam od vrućine jedva došao kući. A negdje oko 16 sati je došao novi oblak i pogodio je sa svojom kišom i tučom okolicu Varaždina. Tako da je grad jedva par kapi dobio. I u tih nekih sat vremena je pala temperatura za oko 10 stupnjeva i osvježilo. Tako da smo ostali mi varaždinci bez kiše danas. A ona nam je toliko potrebna da vapimo za njom. Posebno zemlja. A jedno selo pored Varaždina, Bednju pogodila je tuča. Da su ljudi jadni. Da više ne znaju što bi od tog ludog vremena. Tako da smo svi jadni od tog vremena ovdje u Varaždinu.

Ovakve pumpe kakva je na fotki koju sam stavio ovje na blog u prijašnjem postu su uvijek bile popularne. Danas ne znam kako je sa njima, ali su ovdje u Varaždinu bile popularne. Da je svako kućanstvo imalo jednu takvu pumpu. I još uvijek je imaju. Kako i ne bi bile popularne, kada su bile kvalitetne. I lako popravljive. A ne ove današnje, koje kada se pokvare moraš cijelu mijenjati, jer nema dijelova za nju. Zato sam je i ja se odlučio zadržati i obnoviti, jer su stvarno odlične. I daju dušu za zalijevanje vrta. I ova moja pumpa me, osim što mi pomaže u zalijevanju, pomaže da malo jačam svoje ruke i da dobijem na mišićima. Jer me usput tjera da ruke usput treniram. I kako je onda ne bih volio i poštivao. I sada se moram truditi da sa njom budem dobar, jer vrijedan je prijatelj u vrtu.

Sada kada sam donekle sredio pumpu, ponovo se mogu malo posvetiti i drugim stvarima na vrtu. Polako sam usput pripremio još dvije-tri grede, sa nadom da ću još nešto posaditi na njima. I pomalo sam u potrazi za nekim novim povrćem ili nečim drugim što bih posadio na njih. Razmišljam o nabavci lavande, smilja i sličnog. Za njih imam već pripremljenu gredu, samo je moram malo okopati i o plijeviti i moći ču da i na toj gredi posadim još nešto. A dok se ne odlučim, slijedi mi daljnje štihanje na jednom drugom dijelu. Gdje bih volio na jesen pokušati nabaviti borovnicu, brusnicu i slično voće. Ali još ću razmisliti o tome. ne treba žuriti.Ove moje špine, margarete, krizanteme i još neko cvijeće kojima ne znam ime lijepo napreduju. U ovih nekoliko tjedana su lijepo narasle. I nadam se da ću ih uspjeti uzgojiti do jeseni za blagdan Svi sveti.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: vrt, špine, margarete


- 21:29 - Komentari (3) - Isprintaj - #

20.06.2017., utorak

Sam ga obrađujem, pa nema puno fotki

I meni je žao što nisam uspio da slikam fotoaparatom kako mijenjam te dijelove vrtne pumpe. A kako sam uređujem i održavam taj vrt, na žalost nemam nikoga tko bi me uslikao kako se hrvam sa pumpom. Ali pokušati ću je na kraju posta pokazati kako izgleda, jer sam je snimio. A što se bačve tiče, koju mi je preporučio bloger "semper contra", prijedlog sam usvojio, ali do sada još nisam imao prilike da krenem u neku nabavku tih nekih bačava ili sličnog koji bi mi pomogli u zalijevanju vrta. A to će mi biti jedan od idućih projekata što se tiče zalijevanja vrta. Sada mi je bilo važno da si nekako osposobim tu pumpu, bez koje pravi vrtlar amater ne može da se ozbiljnije bavi vrtlarstvom. A što se tiće tih brtva, da istina je da ne brtve dobro taj zdenac. I moguće je da sam kod montaže i popravka nešto zeznuo sa tim kožama. Ali sretan sam da sam i to postigao, jer priznajem nisam neki vrhunski stručnjak oko popravaka pumpi i sličnih stvari. Ali sretan sam da sam i to uspio, jer jako mi je stalo da imam koliko toliko sposobnu vrtnu pumpu, sa kojom ću ovo ljeto moći zalijevati svoje povrće i ostalo bilje do koje mi je stalo. A i jedan od slijedećih koraka je da toj pumpi osposobim te kože bolje, da stalno se ne moram mučiti sa tim nadolijevanjem vode.

Danas kada sam zalijevao vrt, malo sam gledao ove svoje špine, margarete, krizanteme koje sam prije jedno mjesec dana posadio. I ostao sam ugodno iznenađen kada sam vidio kako su u ovih nekoliko tjedna narasle. Kada sam ih kupio i sadio bile su jedva veličine palca na ruci, sada si već toliko velike da sam veseli zbog toga. I drago mi je da su se primile i toliko narasle. I sada ću se morati još više dati truda oko njih, da ih uspijem što bolje uzgojim. Sa nadom da ću imati nekog uspjeha, tako da mogu ih odnijeti na grob svojim roditeljima i nećaku Mirku, koji tako tragično otišao. I on je jedan od poticaja zbog kojeg sam se odvažio u tu avanturu pokušaja uzgoja tog cvijeća.

Nadam se da nisam dosadan oko ovog svog pisanja o vrtlarstvu i pokušaju i vračanju tom hobiju. Ali želja mi je da pokušam opisati malo svoja iskustva u tom hobiju. I koliko je lijep i vrijedan taj hobi. Kojeg sam na žalost dosta zanemario zadnjih godina. I sada ponovo otkrivam kolika je radost i vrijednost u bavljenju tim predivnim hobijem. Jer to on i jeste.


Ovo je ta famozna vrtna pumpa o kojoj sam pisao zadnjih dana, nije bog zna što, ali meni je jako vrijedna i u mojoj obitelji je od kad znam za sebe. I samo smo jednom mijenjali ovaj gornji dio. Ne sječam se razlog zbog kojeg smo mijenjali staru za novu. Ali obje su se pokazale vrlo vrijedne za pumpanje vode.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: vrtna pumpa, vrt, vrtlarstvo


- 21:36 - Komentari (7) - Isprintaj - #

19.06.2017., ponedjeljak

Uživanje i popravak

Moje veselje oko popravka pumpe je pomalo kratko trajalo. Jučer navečer sam otišao na vrt da pokušam zalijati povrće, ali kod treće kante mi je popustila šipka i na žalost nisam mogao obaviti zalijanje. Tako da sam danas predvečer otišao ponovo da pogledam što nije u redu. I kvar nije bio strašan. Kako izgleda nisam dobro zategnuo neki šaraf koji drži neku gumu na toj šipci. Pa sam to iznova moram uraditi. Nadam se bolje nego prvi puta. Ali mi još ostaje problem da nekako riješim to da mi voda ostane u zdencu, a da svaki puta ne moram dolijati vodu, pa da tako počnem pumpati vodu taj dan. Ali naći lu riješenje i za to.
I moram priznati da sam ovih dana uživao u tom pumpanju vode i zalijevanju. Već sam zaboravio kako je to zalijevati vrt vodom iz ručne pumpe. Tako da sam uživao u tome, da vam ne mogu opisati taj osjećaj. I jedino ga možeš osjetiti kroz to zalijevanje. I kada tom vodom pomažeš preživjeti ove užasne vrućine koje su počele vladati vani. I još pri tome uživaš. Neopisivo. Na žalost nisam se sjetio da poslikam taj popravak vrtne pumpe. Ali ako se sjetim idući puta, budem vam pokazao kako je sve to izgledalo.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: vrt, zalijevanje


- 21:35 - Komentari (6) - Isprintaj - #

18.06.2017., nedjelja

Konačno da pumpa proradi

Nakon nekoliko mjeseci potrage i premišljanja oko vrtne ručne pumpe, jučer sam se konačno zainatio i ujutro otišao na neki sajam stare krame koji se odvija svake subote ovdje u Varaždinu i kupio sam dio za vrtnu pumpu, koji nisam mogao popraviti, te neke kože za istu pumpu. I popodne sam te dijelove uspio da montiram na tu vrtnu pumpu. I nakon kratke panike oko toga da se cijev, koja je zabita u zemlju nije iz nekog razloga začepila ili što li već uspio osposobiti konačno tu vrtnu pumpu. I konačno nakon nekih 8 godina ne korištenja te pumpe konačno je ipak potekla voda. I time se je završila ta moja agonija oko osposobljavanje te pumpe. I konačno zalio vrt vodom iz te pumpe. Istina je da ću još idućih dana morati pratiti ponašanje te pumpe, ali ipak sam presretan što sam uspio konačno osposobiti tu vrtnu pumpu. I malo mirnije se posvetiti vrtu, barem što se vode tiče. Jer sada mogu konačno zalijevati vrt vodom koju ću crpiti iz zemlje, a ne svaki puta ići susjedi i moliti je za nešto vode, koja ide iz vodovoda. I koja je puna klora ili čega li već.

A također se i malo mirnije sada posvetiti uzgoju tog nekog povrća za vlastite potrebe. A i proširiti uzgoj povrća i voća i cvijeća. Jer zadnjih dana ozbiljno razmišljam da i još nešto posadim idućih tjedna i mjeseci na tom vrtu. Pokoju voćku, možda i ljekovitu biljku. Tako da sam polako počeo da i ostatak vrta pripremam za to. I čupati taj korov i ostalo što uporno raste. A idući tjedan i štihati taj dio vrta. Ali prije toga, posaditi još nešto luka što mi je sestra donijela sestra neki dan. I kojeg bih volio pokušati uzgojiti. I ako uspije mi taj uzgoj, dati joj ga da si ga iskoristi. A što ću još uzgajati, vidjeti ču. Jer ne sadi sve povrće u isto doba godine. Baš sam neki dan čitao negdje da se češnjak sati negdje na jesen, a i još neko bilje. A češnjak bih isto volio da uzgajam. I nadam se da ću ga uspjeti uzgojiti.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...
Lijep pozdrav i hvala na posjeti
Crna svjetlost

Oznake: vrt, povrće


- 20:25 - Komentari (7) - Isprintaj - #

15.06.2017., četvrtak

Ugodno iznenađenje

Danas je crkveni blagdan Tijelovo. Jedan predivni blagdan, posvećen slavljenju euharistije. Na žalost, ni danas nisam išao na misu. Ali sam proveo dan sa svojim nećakinjama i njihovim roditeljima. Koji su me ugodno iznenadili dolaskom u Varaždin. A nećakinje su uživale da se malo zabavljaju sa svojim ujakom. A posebno su uživale u zlatnoj ribici koju imam kao ljubimca. I uživale su u promatranju te ribicie, a i da je nahrane i promijene vodu. Posebno najmlađa nećakinja. A i sestra i šogor su isto uživali u njoj. Što mi je drago, jer nemaju prilike da svaki dan uživaju u nečem takvome. I to mi je poticaj da se i dalje brinem o njoj i pružim joj bolje uvjete za život.

Danas nisam bio na vrtu, dijelom zbog blagdana, dijelom zbog posjete nećakinje. Ali sam u mislima bio na njemu i razmišljao kako da ga bolje održavam i počnem još neke voćke ili što li već uzgajati. A i sestra mi je donijela još neki luk da posadim, a nadom da ću ga uspjeti uzgojiti. Što bih jako volio da mi uspije, sa nadom da ću i njoj i njezinoj obitelji moći dati veći dio uroda, da im pomognem barem malo time. Znam da ne će biti puno, ali ipak se nadam da ću im malo pomoći time. Naravno, ako uspijem ga uzgojiti. A i to je jedan od razloga zašto sam se odvažio ovih godina da obnovim taj vrt jest taj da na njemu pokušam uzgojiti neko povrće i što li već, te da tim povrćem i što ću još uspjeti uzgojiti pomognem malo sestri i njezinoj obitelji.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlos
t

Oznake: nećakinje, posjet


- 21:13 - Komentari (4) - Isprintaj - #

13.06.2017., utorak

Razlog plijevljenja i umor

Nikome nije nije drago da u svom vrtu mora se hrvati sa korovom. Pa ni meni. Evo i danas sam morao se hrvati sa njime oko onih svojih špina, margareta i krizantema. A i oko luka. A ta pokora me slijedi i idućih dana i ostatak ove vrtlarske godine. Ali što ću, ako želim da imam neki urod i koliko toliko uredan vrt, moram se hrvati sa time. I danas sam se malo hrvao sa tim korovom. Morao sam malo da plijevim oko luka i onih svojih špina, margareta i krizantema. Jer im je počeo opet oduzimati prostor. A da ne pišem o tome kako i vodu im oduzima, a i hranjive tvari u zemlji. I to je jedna od korisnih stvari u plijevljenju korova, da se pruži tim biljkama koje želimo uzgojiti bolje uvjete rasta i uzgoja.

Inače, ne znam za vas, ali zadnjih dana me drži poslije posla neki umor kojem nikako da se othrvam. Ne znam jeli to zbog posla ili ovih vrućina vani ili zbog obje stvari. Ali drži me taj umor i ne znam kako da mu se suprotstavim. Tako da sam sav jadan zbog toga. Jer volio bih to vrijeme da bolje iskoristim. Moram napisati da noću za sada dobro spavam i zaspim. I da se trudim što ranije da odem spavati. Ali ipak me taj umor popodne uhvati, tako da odspavam jedno sat i pol. I malo se bolje osjećam nakon toga, ali ipak pomalo žalim za time što sam možda mogao bolje iskoristiti ovo vrijeme. Ali znate kako ljudi kažu, nad prolivenim mlijekom ne treba plakati.

U nastavku vam opet postavljam dvije fotografije, jedna je sa lukom, a druga sa cvijećem. I danas sam ih malo plijevio. Ali koliko god se trudio, ne mogu svog da iščupam. Ali koliko god se taj korov trudio da raste, i ja ču se truditi da ga čupam van, jer ga ne želim na tim gredama.
ama.


Na ovoj gredi je neki običan luk. Još ne znam koja je vrsta, ali to nije važno. Glavno je i važno da se potrudim da se što bolje brinem o njegovom uzgoju i da ga što bolje uzgojim.


A na ovoj gredi su špine, margarete, krizanteme i još neke biljke. Ali ne pitajte me što je što od toga, jer ne znam. Samo znam da sam kupio te biljke i posadio ih, sa nadom da ću ih uspjeti uzgojiti i iskoristiti.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: umor, korov


- 21:13 - Komentari (3) - Isprintaj - #

12.06.2017., ponedjeljak

Prvi plodovi

Da, sretan sam što imam taj komad zemlje, na kojem pokušavam ponovo urediti si vrt. I trebati će mi još dosta vremena, godina i truda da ga dovedem u neki kakav takav red. Ovu što sam do sada uradio su samo tek prvi sitni koraci koje moram uraditi i koje sam morao uraditi. Ali vjerujem i nadam se da ću uspjeti jednog dana imati ponovo jedan lijepi uređen komad zemlje i vrta.

I dalje ga polako dovodim u red, jer to je stalni posao i nikad nema kraja k tome. Jer stalno treba nešto novo na njemu uraditi. Velik je to posao, ma kako god velik vrt bio. Nakon što sam uspio malo urediti onu mahoniju, slijedi mi daljnja borba sa korovom. A i polako ću morati da počnem uređivati dio vrta na kojem bih želio da pokušam posaditi i uzgajati neko voće. Poput brusnice, aronije i slično voće. A razmišljam posaditi i nekoliko voćki. Ali se još ne mogu odlučiti koje voćke odabrati. Imam vremena da i o tome razmislim. A u međuvremenu ću pokušati da pripremim taj dio vrta.

A ovih dana mi je polako počeo rasti i prvi paradajz i paprika. A i čili paprika mi je polako i stidljivo počela svoje prve plodove davati. Što me jako veseli, jer mi je to znak da sam na dobrom putu i da si dam truda još više truda da se brinem o njima.Ovo bi trebao biti paradajz šljivar...A ovo bi trebala biti paprika, ali još ne znam da li će biti paradajz paprika ili babura, ali idućih dana ću saznati koja je vrsta...


Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: paradajz, paprika, voće


- 20:20 - Komentari (9) - Isprintaj - #

10.06.2017., subota

Ljepota uzgoja

Ovaj tjedan sam ponovo malo zanemario pisanje ovog bloga. Ali ga nisam zaboravio. A niti vas blogere koji me čitate. Uvijek ste mi bili u mislima. A na žalost nisam stigao puno ni da posjećujem vaše blogove. Ali se nadam da ću se popraviti i ponovo naći načina da se vratim redovitijem pisanju i čitanju vaših postova. Koji su predivni i uživam u njihovom čitanju. I koji me ostavljaju u mnogim slučajevima bez riječi i komentara.

Ovih dana sam bio dosta okupirani poslom, te nekom održavanju vrta i njegovom nastavku uređenja, a i dosta me je držao neki umor. Valjda od ovog ludog vremena vani. A i dosta me je posao iscrpio. A da ne pišem o lim kućanskim i inim poslovima. Te o brizi oko bake, koja je svakim danom sve slabija i ne znam kako dalje sa njom i što će biti dalje.

Na vrtu polako sve više raste ono povrće koje sam posadio. Uskoro se nadam da ću ubrati i prve plodove paradajza i paprike. Što jedva čekam da uberem i okusim slatki trud vlastitog uzgoja. Zanimljivo mi je pratiti svakim danom kako ti plodovi napreduju i rastu. Ne mogu riječima opisati koliko je lijepo pratiti rast tih plodova. A kakva će tek radost biti kada ću početi ubirati te plodove i okusiti slast svog uzgoja. Jer neopisiv je taj osjećaj kada uspiješ vlastitim rukama i trudom uzgojiti neke plodove na svom komadu vrta. I uživati u njegovim slastima. Naravno ako neka elementarna nepogoda ne uništi mi taj trud.

Da, predivno je kako priroda može kreirati prelijepe oblike cvijetova. I ja se tome čudim. I nema kraja tom mom čuđenju. Priroda je stvarno mađioničar što se toga tiče i nema riječi kojima se ta predivna ljepota može opisati. Već jednostavno šutjeti i uživati u njezinoj ljepoti. A što se boja cvijetova tiče, one su i namjerne i slučajne. Na prvoj slici je neki cvijet u obliku kugle, i taj cvijet sam dobio na poklon prošle godine i posadio sam ga. Ali od tri lukovice, samo taj jedini cvijet mi je opstao. A na drugoj fotografiji je neko samonikli cvijet čije se sjeme je od nekud pojavilo i počelo rasti na mojem vrtu. I nisam želio ga ukloniti i pustio sam ga neka raste. Naravno nisam mario i obraćao pažnju kakva će boja biti i nije mi bilo i nije važno. Ali drago mi je da je taj cvijet izrastao na toj gredi i nadam se da će uspjeti dati novo sjeme koje će mi iduće godine ponovo podariti te predivne cvijetove.

Ovih dana sam u još jednom djelu vrta uklonio neku mahoniju. Naravno, nisam je čupao sa korijenjem van, već joj samo odrezao grane, da ponovo izraste. Jer bila je previše obrasla sa nekim korovom, koji ju je gušio. Tako da sam usput i taj korov morao da uklonim, sa nadom da ću idućih mjeseci uspjeti i sa tog djela vrta ukloniti većim djelom taj korov, da mogu i tu mahoniju dalje uzgajati. Naime. U mojoj obitelji se ta biljka najviše koristila za izradu aranžmana povodom blagdana Svi sveta. Pa se nadam da ću jednog dana i taj dio tradicije uspjeti obnoviti. Jer bez neke tradicije, ne znam gdje bismo bili.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: vrt, priroda, uživanje


- 20:35 - Komentari (6) - Isprintaj - #

04.06.2017., nedjelja

Cvijetovi

Evo još dvije fotke sa mog vrta. Od tri neka ukrasna luka koje sam dobio prošle godine na poklon i koje sam psoadio, ove godine izrastao je samo jedan luk. Jedan, ali vrijedan. A na drugoj fotki je neki cvijet koji je sam izrastao i kojeg nisam posadio. A, pošto nisam znao što to raste, pustio sam da ta biljka izraste. I podarila mi je ta biljka ovaj predivni cvijet.
Ukrasni luk
Ovo je samonikli cvijet. kojem ne znam ime, ako netko zna ime tom cvijetu volio bih da mi napiše u komentaru.Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: ukrasni luk, samoniklo cvijeće


- 19:12 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2017 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Siječanj 2022 (4)
Prosinac 2021 (6)
Studeni 2021 (2)
Travanj 2021 (5)
Ožujak 2021 (2)
Veljača 2021 (2)
Siječanj 2021 (4)
Prosinac 2020 (2)
Rujan 2020 (2)
Srpanj 2020 (4)
Lipanj 2020 (4)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (7)
Veljača 2020 (6)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (1)
Kolovoz 2019 (4)
Srpanj 2019 (4)
Lipanj 2019 (4)
Svibanj 2019 (11)
Travanj 2019 (11)
Ožujak 2019 (5)
Veljača 2019 (7)
Siječanj 2019 (9)
Prosinac 2018 (13)
Studeni 2018 (7)
Listopad 2018 (7)
Rujan 2018 (5)
Kolovoz 2018 (14)
Srpanj 2018 (11)
Lipanj 2018 (12)
Svibanj 2018 (11)
Travanj 2018 (11)
Ožujak 2018 (9)
Veljača 2018 (4)
Siječanj 2018 (8)
Prosinac 2017 (14)
Studeni 2017 (24)
Listopad 2017 (12)
Rujan 2017 (6)
Kolovoz 2017 (17)
Srpanj 2017 (16)
Lipanj 2017 (14)
Svibanj 2017 (20)
Travanj 2017 (10)
Ožujak 2017 (17)
Veljača 2017 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga i blogera

Linkovi

Projekti i ostalo