Crna svjetlost

31.05.2017., srijeda

Grah, ugovor...

Hvala uredništvu bloga što me je stavilo na naslovnicu foto bloga. Ugodno ste me iznenadili. I ovo mi je samo poticaj za što bolje i daljnje pisanje ovog bloga, kojeg već pišem oko 10 mjeseci. I kroz koje sam doživio lijepe trenutke. I kroz cijelo ovo vrijeme sam uživao u pisanju tekstova za ovaj svoj blog. Jer uživam da pišem i da se pokušam izražavati i kroz pisanu riječ. Jer sam kroz ove mjesece pisanja ovih tekstova, a i kroz čitanje knjiga zadnjih godina, uvidio da je pisana riječ nešto predivno i riječima neopisiva. I samo kroz čitanje raznih knjiga i tekstova, a i pisanje, može shvatiti koliko je ona divna. Već malo više od mjesec dana, kad god stignem, čitam knjigu o bratstvu crnog bodeža. Onaj nastavak pod naslovom "Kralj". I taj serijal o tom bratstvu je jedan od najboljih serijala knjiga koje sam do sada čitao. Ali zbog tih poslovnih i nekih privatnih problema, na žalost ne stignem da uživam u čitanju koliko bih želio.

A kad smo kod posla, danas su mu u firmi dali novi ugovor na potpis. I potpisao sam ga, makar je samo na mjesec dana. Ali ja sam i sa time zadovoljan. Ne ću se žaliti. A opet ako se pruži prilika da idem raditi negdje drugdje, svakako ću otići, jer ovdje više nema smisla da ostanem. Ovih dana još je dvoje radnika napustilo firmu. Neka im je sa srećom u novom poslu kojeg su si pronašli, ako su uspjeli u tome. Ali dosta o poslu, ipak volim posao ostaviti na poslu, kada izađem iz firme. I posvetiti se nakon radnog vremena nekim svojim privatnim problemima.

A što se tiče vrta, i dalje ima puno posla u njemu i oko njega. Kao i uvijek. Još će mi trebati puno truda oko njegovog uređenja. A i održavanja. A i vidjeti što i kako dalje oko nekog uzgoja biljaka i čime bih se još bavio na njemu. Danas sam uglavnom na vrtu među lješnjacima tražio grane koje bih mogao odrezati i iskoristiti ih kao kolce za grah. A kasnije i za neke druge stvari. Ionako te neke lješnjake treba dovesti u red, jer su ili preblizu ogradi ili neke zgrade od susjeda. Pa ih treba malo prorijediti. Znam, znam da to nije sad vrijeme. Ali, ipak to moram uraditi. Jer ako želim si pokušati uzgojiti nešto graha ove godine, moram pronaći neke kolce, koji će mi poslužiti za taj grah. Sumnjam da će ga biti puno ove godine, ali barem se nadam da ću uspjeti uzgojiti dovoljno graha za sadnju iduće godine i malo veći uzgoj.

A što se tiče gredica, hvala na prijedlogu oko toga kako bih ih mogao formirati. I razmislit ću o njemu. Ove gredice koje možete vidjeti u prošlom postu na fotografijama izgledaju samo za prvu silu i za ovu godinu. A za dalje ću još vidjeti kako ću ih formirati. Jer valja se još odlučiti polako što uzgajati polako idućih godina

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: ugovor, vrt, knjiga


- 21:17 - Komentari (2) - Isprintaj - #

30.05.2017., utorak

Nekoliko fotki sa vrta

Evo nekoliko fotki sa mog vrta i povrča koje sam počeo uzgajati. Fotke nisu vrhunske, pa mi na time ne zamjerite.Ovo je jedan od grmova ribizla koje pokušaavm spasiti. I ove godine su počeli polako da daju nove grane, sa kojih idućih godina očekujem prvi urod. Naravno, ako ih u međuvremenu neka elementarna nepogoda ne potrefi.
A ovdje je paradajz, kojeg sam danas nakolio. A možete vidjeti i pored njega i luk koji je polako sve veći. I naravno, ako me posluži sreća ove godine, možda nešto i uberem od tog povrća.A i tikvice su polako počele rasti, te se i za njih nadam da ću imati neke sreće.

Kada sam kolio danas predvećer paradajz, primijetio sam na jednom grmu da su počeli rasti prvi plodovi paradajza. Što me je ugodno iznenadilo i razveselilo, jer se nisam još nadao da će paradajz početi davati prve plodove. A također sam jučer primijetio da mi je i grh počeo nicati iz zemlje. Te ću ga idućih dana pod hitno nakoliti, da odmah se po tim kolcima počne penjati, sa nadom da će mi podariti neki urod. Tikvice, grah, čili papriku sam posadio radi probe, da vidim kako se to uzgaja. A i da malo obnovim znanje kako to uzgajati. Idućih dana ću pokušati još neke fotke objaviti, naravno ako ih stignem snimiti. Kako možete vidjeti, kao i svaki vrtlar imam rat sa korovom, koji i ove godine raste kao lud. I jednostavno ponekad ne stignem ga čupati, koliko brzo raste i napreduje.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: fotke, vrt, povrće, uzgoj


- 19:32 - Komentari (9) - Isprintaj - #

29.05.2017., ponedjeljak

Kolci

Kao što sam pisao neki dan, počeo sam malo bolje uređivati svoj blog. Sa željom da učim malo i o web dizajnu. Male promjene možete vidjeti sa lijeve i desne strane ovog bloga. Gdje sam počeo dodavati neke sitnice (kako da ih nazovem). Sa željom da ovaj blog pokušam dovesti na neki novi nivo. Ovo su samo prve probe i shvatite kao neka radna verzija. A što ću još staviti u konačnici, još ću vidjeti. Moram se odlučiti.

Na vrtu sam počeo se gostiti ribizlom, koji mi je i ove godine dao jedan skromni, ali vrijedan urod. A i grane su mu sve veće, pa se nadam idućih godina i većem urodu. A i neke zelene tikvice koje sam posadio prije jedno tjedan ili dva su polako i stidljivo počele izlaziti iz zemlje. A i luk je sve veći, a paradajz i paprika su počele polako cvjetati. Tako da mi sada slijedi samo redovito zalijevati i pljeviti oko njih, da im korov i ostalo ne smeta u rastu i razvoju. A za paradajz ću morati pronaći neke kolce, kako mi to ovdje u Varaždinu zovemo, sa kojima ću im pomoći sto da rastu u visinu. A što se tiče vrtne pumpe, još je tražim. Ali kako ovu staru ne mogu da skinem sa cijevi, odlučio sam da skinem neki dio i da samo taj dio promijenim. Naravno ako ga pronađem u toj nekoj trgovini. A i uspijem taj novi dio nazad montirati na tu staru pumpu. Na žalost, nemam baš nekih slika, ali pokušat ću da jedan dan da malo slikam i podijelim to sa vama.

Za kolce razmišljam iskoristiti neke veće i deblje grane od lješnjaka koji mi je podivljao na vrtu. Pa ga razmišljam dosta skresati. A i kako raste uz ogradu sa nekom susjedom, koju usput isto treba promijeniti, morati ću ga se riješiti. Tako da jednog lijepog dana kada dođem do nekog novca lakše tu ogradu obnovim. A u međuvremenu ću rasaditi neke sadnice lješnjaka koje su pored njega izrasle. Ali, da se vratim kolcima. Kako nisam pri novcu, ne ću kupovati ih. Pa sam se dosjetio da bi te grane od lješnjaka iskoristio. A mislim da i dosta ostalih vrtlara isto primjenjuje tu sličnu ideju, da iskoristi neke grane od nekog drugog drveta. Pa tako se nekako snalazi. A i mislim da je to dobra ideja. Što vi mislite?

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: kolci, vrt, ribizl


- 20:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

28.05.2017., nedjelja

Nervoza oko ugovora

Da, slažem se da mi za osnovni alat ne treba neka ogromna kućica na vrtu, ali mora biti dovoljno prostrana da u nju stane i neka kosilica, a i još neki alat koji si moram nabaviti. Već pomalo imam u vidu kućicu koju bi si kupio. I to neku od onih jeftinijih koju prodaju u Bauhausu. I nadam se da ću je jednog dana moći krenuti u nabavku jedne od tih kućica. Samo prije moram riješiti pitanje posla.

A što se tiče posla, nadam se da će mi produžiti ugovor u sadašnjoj firmi. Mada ne gajim baš nadu. Ali ako mi i ponude neki novi ugovor, potpisat ću ga, jer posao mi treba kao i svima ostalima. I vjerovat ću da ću ostati u toj firmi još koji mjesec, tek kada mi ponude novi posao. Ali što god da bude, molbe ću i dalje slati. Dok mi se ne pruži neke prilika za posao u drugoj firmi. Jer ovdje mi nema smisla ostati. Ali ostalo je upitno. Plaču za mjesec travanj sam dobio tek prekjučer. Na čemu sam presretan. A o ostalom ne ću pisati, jer nije vrijedno da o tome pišem. Ali samo ću toliko napisati da zbog tih razloga i bježim iz te firme. Kao i ostali radnici, koji sve više polako bježe iz te firme.

Jučer sam objavio neku pjesmu, koju sam ja napisao prije nekoliko godina. Kada sam bio u nekoj fazi pokušaja pisanja pjesama. Iskreno ne znam što bih pisao o toj pjesmi, a i o ostalim pjesmama. Nije neka vrhunska pjesma, ali se nadam da je bar neki pokušaj pisanja pjesama. A i još ću možda pokušati objaviti neku od tih pjesama koje sam napisao. A koliko su dobre, procijeniti čete sami. A i prije nekoliko godina sam počeo pisati neke priče, koje su još u fazi stvaranja. Jer me je inspiracija dosta napustila. Ali se nadam da ću ih uspjeti jednog dana ponovo početi pisati dalje i uspjeti ih dovršiti. Ali to je druga priča.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: pjesme u prozi, vrt, posao


- 17:29 - Komentari (5) - Isprintaj - #

27.05.2017., subota

Tigar

Ja sam tigar
Koji se ne povodi
Za slavom i modom
Ja sam tigar
Koji nastoji da preživi
Ovaj suludi svijet
Pun ludosti, zbunjenosti
Nemoralnosti
Ja sam tigar
Koji živi u svijetu
Punom neizvjesnosti
Stresa i pritiska
Ja sam tigar
Koji živi svoj život
Ma kakav on bio
I ne mari puno
Za svijet oko sebe
I ljubi samo ono
Što je ljubljeno

Oznake: Tigar, poezija


- 20:36 - Komentari (6) - Isprintaj - #

25.05.2017., četvrtak

Tko želi, taj i nađe

Ovih dana me je kiša stvarno poslužila i lijepo je zalila zemlju u vrtu. Kao i cijeli kraj, kako u samom Varaždinu, tako i u okolici. Ali i napravila pomalo sparinu sa kojom se moramo nositi. Ali preživjeti ćemo nekako. Ali pri tome je dosta dala ta ista kiša i poticaj rastu tom korovu, kojeg skoro ne stignem čupati van, koliko brzo raste. Taj korov je prokletstvo svakog vrtlara. I sa kojim se moramo stalno boriti da se ne širi toliko. Ali što ćemo, ako želimo koliko toliko uredan vrt, onda se moramo uhvatiti borbe sa tim korovom. I ovaj tjedan ništa drugo nisam radio, osim što sam čupao taj korov i kosio travu. I tome nikad kraja.aja.

Pravo je čudo da sam vrt uspio dovesti u ovo stanje u kojem i jeste, s obzirom koliko alata imam, i kakav je bio prije dvije godine. Ali ne predajem se. Jer druge mi nema. A ono malo vrtnog alata sa kojim radim je posuđeni od bake, sa kojom me dijeli ograda. Na žalost, moram ga posuđivati od nje, jer još nisam stvorio uvjete da si ga nabavim. Jedna od stvari koju bih morao riješiti jest da si nekako napravim neku kućicu na vrtu u kojem bih mogao si držati taj alat. A te kućice su papreno skupe. A da ne pišem i o alatu. Ali onaj koji ima volju za vrtom i uzgajanjem, naći će načina da dođe do svega toga. Pa tako ću i ja već naći načina da dođem do svega toga. A dotle ću se morati snaći nekako u održavanju vrta u ovakvim uvjetima kakve imam.

Ali prije toga moram vidjeti što će biti sa ovim sadašnjim poslom. Jer ugovor mi ističe krajem svibnja. A do zadnjeg trenutka ne ću znati da li ću ostati ili ne. Tako da sam iznova počeo da šaljem molbe, sa nadom da ću uspjeti se negdje izboriti za neki razgovor za posao, i možda kroz njega za novi posao u toj firmi. Ne ću se žaliti na ovaj sadašnji posao, dobar je i lijep taj posao. I vrijedno ga je raditi, ali problem je u organizaciji rada, te nekim međuljudskim odnosima, a da o isplati plača ne pišem. Još uvijek nisam dobio plaču za mjesec travanj, a već je skoro kraj mjeseca svibnja. Tako da ne znam u čemu je problem oko toga. Samo znam da se moram maknuti iz te firme nekako, jer ovako više ne može da ide. Ali kako sam već napisao malo prije, onaj tko želi nešto, taj će i naći načina da to i ostvari nekako.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: korov, posao, vrt


- 20:59 - Komentari (4) - Isprintaj - #

22.05.2017., ponedjeljak

Prisilni odmor

O jučerašnjim lokalnim izborima u Lijepoj našoj ne želim puno pisati. Ma koliko god da su važni, uvijek se pojavljuju jedni te isti ljudi, koji ionako puno toga ne naprave za svog mandata. Pa, nemaš puno koga birati. Nikako da se maknemo od tih istih ljudi. Koji su se priljepili za te neke dužnosti kao neko tvrdo ljepilo koje nikako da odlijepiš od tih dužnosti. Pa više ne vidim koji je smisao ovih i onih izbora.

A što se tiče posla, opet sam na prisilnom odmoru ili čekanju ili kako da već to nazovem. Jer više ne znam kako sve to nazvati. Ali znam da se moram maknuti iz te firme, jer ovo je stvarno postalo napeto i neizdrživo. Tako da mi je jedina opcija pobjeći iz ove firme što prije. Nisam od onih ljudi koji će pobjeći nekamo u bijeli svijet trbuhom za kruhom, mada bi bilo dobro da o tome razmislim. Ali ću rado razmisliti o nekoj suradnji sa nekom inozemnom firmom o radu ovdje. Naravno ako još ima ta neka firma koja je spremna da se pojavi ovdje u Lijepoj našoj. Jer koliko vidim, sve firme pobjegnu glavom bez obzira kada vide kakav teror ovdje vlada od naše vlasti. Tako da polako tražim posao negdje drugdje, sa nadom da ću uspjeti nekako naći načina da odem na razgovor za taj posao o dobijem taj posao.

A na vrtu se radovi nastavljaju polako dalje. Unatoč nedostatku alata, pravo je čudo da išta postižem. Došlo je vrijeme da na ružama ocvale cvijetove odrežem, što sam danas i uspio, sa nadom da ću uskoro uživati u novim predivnim cvijetovima ruža. Koje su se polako oporavile od godina zanemarivanja, ali još će trebati puno truda oko nekih ruža, koje se sporo oporavljaju. Jer su dosta propale, ali ipak se nadam da ču ih uspjeti nekako spasiti. Konačno sam uspio i posaditi malo graha za probu. Nadam se da nije onaj čarobni grah, koji će izrasti nebu pod oblake. Mada ne bih imao ništa protiv da i meni izraste jedan takav grah, pa da odem do tog jednog diva kojem bih posudio neko zlatno jaje ili o čemu se već radi. Kao u onoj bajci o čarobnom grahu. Šalu na stranu, ali ipak upornim radom nadam se da ću na tom vrtu uspjeti nešto uzgojiti, što će mi pomoći u svakodnevnom životu.

A da ne pričam i pišem o onom predivnom umoru nakon rada u vrtu, koji se javlja nakon što si dva ili više sati proveo u napornom radu u vrtu. Taj osjećaj je riječima neopisiv. A tek uživanje u mirisima zemlje, trave i ostalog bilja o kojem se brineš i pokušavaš uzgojiti. Moram priznati da mi je nedostajao taj rad i ti mirisi vrta koji se javljaju kada se baviš tim hobijem ili kako već to nazvati. A tek kako te zna opustiti taj rad u vrtu i odvući te od svakodnevnih briga koje te muče.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: vrt, umor, posao


- 19:44 - Komentari (5) - Isprintaj - #

21.05.2017., nedjelja

Kiša pala

Noćas je konačno pala moja očekivana kiša. Te je lijepo zalila zemlju. Što me dosta veseli, jer nisam morao zalijevati vrt vodom iz vodovoda ili vrtne pumpe. A jedino što me veseli ovaj vikenda da mi je luk proklijao iz zemlje. I sto skoro sav. Jer mi je to znak da sam za sada na dobrom putu da bih ga mogao uzgojiti i možda nešto ubrati od njega. A za paradajz i papriku ću vidjeti idućih dana što će biti od njih, jer su još uvijek u nekoj fazi cvatnje. I ti cvijetovi polako odlaze. Pa, sa ne strpljenjem očekujem prve znakove ploda. A i ribizl se je polako počeo crvenjeti, pa se nadam da ču za koji dan se gostiti sa tim predivnim plodom. Na žalost ne će ga biti puno, jer grmovi se još oporavljaju. Ali kroz koju godinu će i oni će se oporaviti.

Tako da sam nakon ovih početnih lijepih rezultata sve više dobivam poticaj da još nešto pokušam uzgojiti, za sada čekam da vidim što će biti od sjemena tikvica koje sam u petak posijao. Jer sam si i njih nabavio, a sutra planiram da pokušam na jednoj gredi i grah posaditi. Možda mi uspije, mada ne će biti ga puno, ali ipak vrijedi pokušati. A i ruže mi lijepo cvatu, i već moram polako da ocvale cvijetove uklanjam, da mi daju novu generaciju cvijetova. Mada imam dosta muke sa tim korovom koji i ove godine raste kao lud. Ali ne ću se predati, jer isplati se boriti za opstanak kraljice cvijeća, kako zovu ruže. I koje su meni jedno od najljepših cvijetova, koje nam je priroda mogla dati.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: kiša, Ruža


- 21:23 - Komentari (6) - Isprintaj - #

18.05.2017., četvrtak

Prženje sunca

Ove sadnice koje sam posadio prošli tjedan drže se dobro koliko sam vidio na vrtu. I to mi je baš drago. Jer mi to daje nadu da će možda biti nešto od tog uzgoja. Samo sam jednom zalio sve te sadnice. Jer zemlja je još vlažna od kiše koja je pala u ponedjeljak. Pa se bojim da ih ne zalijevam puno vodom, da mi ne propadnu. A i za ovaj vikend opet kišu najavljuju, pa se nadam da će za stvarno biti nešto od te kiše, da mi zalije te biljke. Jer ljudi koji imaju iskustva u tom uzgoju biljaka kažu da je kiša najbolja za vrt i uzgoj biljaka na vrtu. Kao što sam već pisao prije. Pa s ne strpljenjem očekujem tu kišu.

A i pomalo se ipak nadam da će biti nešto od kiše, jer koliko me iskustvo uči da kad tlak zraka pada, i kada je dovoljno nizak, da onda zna pasti neka kiša. Sve zavisi kako se ti vremenski uvjeti slože, takva i kiša pada. Nadam se da neće biti nevrijeme pritom. A i primijetio sam da pred kišu zna sunce posebno nekako pržiti. Naime, jednom sam se požalio da sunce nekako jako prži. I ta mi je osoba rekla da je to obično pred kišu. Jer tada je ujedno baš vrijeme bilo pred kišu. I imala je ta osoba pravo, jer nedugo nakon toga kiša je pala. I nakon toga sam malo promatrao tu pojavu i primijetio sam da je stvarno tako, da pred kišu stvarno sunce nekako posebno prži. I da se tada ujedno i pojavljuju oblaci. Tako da nakon tog proučavanja i dalje promatram tu pojavu i nekako po tome znam da će biti kiša. A i dosta pratim taj tlak zraka, jer i po tome znam da bi uskoro mogla biti kiša. A kako zadnjih dana opet taj tlak pada, pomalo vjerujem da bi za vikend mogla biti kiša.

Kao ponovni budući vrtlar, praćenje prognoze vremena i znanje iz meteorologije, može mi puno pomoći u budućem vrtlarstvu. Tako da sam zadnjih godina pomalo postao i ljubitelj meteorologije. Pa je proučavam kad stignem. I koliko sam vidio iz tog proučavanja da je to lijepa znanost. I da se isplati baviti amaterski njome. Ali ipak, još puno toga moram se učiti o njoj, jer ima puno toga što bih morao naučiti o meteorologiji.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: Sunce, kiša, Promatranje


- 21:01 - Komentari (8) - Isprintaj - #

17.05.2017., srijeda

Neki čudan dan...

Danas nekako nije moj dan. Ne znam kako da počnem. Prvo što me je ujutro na putu do radnog mjesta šokirao prizor iz susjedne firme. Naime, oko pola 5 sati kada sam došao na posao je počeo sukljati neki gusti dim iz susjedne firme. I svi smo zabrinuto gledali što se to zbiva i nagađali što bi moglo biti. I kad sam došao kući, na nekim lokalnim Internet novinskim medijima sam pročitao da je izgorio neki pogon firme VIKO, nekad vrlo poznate tvornice obuće iz Varaždina. I ostao sam zatečeni tom vijesti, jer to je novi udarac za ovu nekad legendarnu varaždinsku firmu koja se je bavila proizvodnjom obuće. A kako izgleda požar je nastao zbog dotrajalih instalacija u tom pogonu. Te se pitam cijelo vrijeme da li će ti radnici ostati bez posla??? Jer prema fotografijama koje sam vidio, pošteno je stradao taj dio pogona. I pitanje je da li će se i kako to poduzeće oporaviti od te tragedije. A i po mom skromnom mišljenju to je novi udarac za sve nas koji žive od firmi poput ove. Jer ako se ona zatvori, to je još jedna firma manje u kojoj imaš mogućnost se zaposliti. Mada više ta firma kao nekad, ali ipak je u njoj bilo zaposleno puno ljudi i postojala je mogućnost se zaposliti u njoj.

Srećom, ne radim u toj firmi, ali sam razmišljao i čekao priliku da se pokušam i u toj firmi nekako zaposliti jednog dana. Naravno, ako će tražiti radnike. Ali nakon ovog užasnog požara, ne znam što će biti od te firme. A onda su me danas na poslu šefovi opet malo seljakali po raznim radnim mjestima. Te da bi me pred kraj smjene zamolili da ostanem malo duže. Pristao sam, iz nade da će možda mi to pomoći oko produljenja ugovora o radu. Mada sumnjam u to da će išta utjecati, ali ipak sam pristao. Samo da im pokušam pokazati da mi je stalo do posla. Tako da me je i to dosta bacilo u loše raspoloženje, ali ipak sam nekako preživio.

Potom opet sam imao neku svađu sa jednom članicom obitelji, koja uporno pokazuje netrpeljivost prema meni. A onda se čudi da sam u dosta slučajeva dosta neugodan prema njoj. Traži ljubaznost i razumijevanje od mene prema sebi, a sama ne pokazuje iste te stvari prema meni. I onda se čudi kako sam ponekad neraspoloženi prema njoj i tajnoviti. Te su stalno neke napetosti između nas. Tako da sam danas imao dan pun nekih čudnih napetosti, koje ne znam kako bih nazvao i komentirao. I o kojima ću možda pisati jednom prilikom.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: VIKO, požar


- 21:16 - Komentari (5) - Isprintaj - #

16.05.2017., utorak

Nakon kiše dolazi sunce

Jučerašnja kiša i današnje sunce dobro je došlo mojim sadnicama na vrtu. Nakon što ih je kiša lijepo zalila jučer, danas ih je sunce lijepo grijalo i pružilo im lijepe uvjete za rast. I vidim po njima da im to odgovara i da ima nade da se prima na ovo mjesto koje sam ih posadio. A vrijeme će pokazati koliko ću uspjeha imati u njihovom uzgoju, jer ovo je tek prvi korak i početak uzgoja i stjecanja iskustva. Kroz idućih nekoliko dana ću vidjeti koliko sam imao uspjeha u sadnji. Posebno luka, koji je još u zemlji. Na žalost ne znam koliko će mu vremena trebati da proklija, jer još nisam pronašao taj podatak. Ali saznati ću idućih dana. Jer sada ima vlage u tlu, a i sunce lijepo grije tu gredu, pa se nadam da će uskoro početi klijati iz zemlje.

Danas je nakon jučerašnje kiše bilo lijepo sunčano vrijeme. I malo sam iskoristio dio popodneva i otišao do vrta da, osim da provjerim sadnice, malo čupam taj neki korov iz zemlje koji uporno raste i raste, da više čovjek ne zna odakle bi počeo ga čupati. A i koliko me iskostvo uči, a i drugi ljudi pričaju, što ga više čupam, to je greda ljepša i manje ga je oko biljaka koje pokušavaš uzgojiti. Na žalost, taj dosadni korov je pokora svakog vrtlara i poljoprivrednika, sa kojim se mora mučiti svake godine. Svatko se sa njime bori na svoj način. Kako ja ne želim da koristim te razne pesticide, odlučio sam se na čupanje korova iz zemlje oko ruža i ostalog bilja. A i da što više okopavam oko tih biljaka. Za sada još nisam si stvorio uvjete da si napravim neki prirodni otrov protiv tog korova, ali se nadam da ću jednog dana se odvažiti i na tu avanturu. Jer nisam pobornik korištenja tih raznih otrova i pesticida koje nam nude ti razni proizvođači tih istih proizvoda u suzbijanju korova.

Možda bih danas i više tog korova isčupao da me ta moja baka nije gnjavila sa nekom svojom željom da joj ja ponovo preštiham neku veliku gredu, koja je već štihana prije nekoliko tjedana. Jer nije zadovoljna time kako joj je taj netko već štihao taj komad dvorišta. Ali koštati će to nju, kad ne vjeruje svojem unuku. Već tim nekim ljudima koji joj prodaju maglu. Neki ljudi nikad ne nauče kome vjerovati. Ali što ćeš, kad imaš takve ljude u obitelji.

A što se tiče sadnje novog povrća, znam da sam za ovu godinu zakasnio sa sadnjom i sjetvom nekog povrća. Ali s obzirom na neke poslovne i privatne obaveze, a i dijelom zbog ovog čudnog vremena vani, nisam stigao prije to obaviti. Ali ipak se nadam da ću stići posaditi još nešto što ću posaditi na nekoj gredi. Za sada sam u potrazi za nekim sjemenom tikvica, koje bih volio pokušati uzgojiti. I to ću pokušati ovaj vikend obaviti. Kada ću iamti više vremena za to. A tijekom ljeta ću pokušati si nabaviti i neke jagode, još jedno moje omiljeno voće. A kako me je moja sestra podsjetila, jagode se sade negdje u kolovozu. Samo ne znam kako ću još doći do sadnica jagoda, možda već sada bih ih morao potražiti. A i istražiti malo o njihovom uzgoju i sadnji. Inače, moj matičnjak, metvica i ružmarin se dobro drže u teglama u kojima ih držim kod kuće. Za sada ću ove godine matičnjak držati tako, a kad malo poraste, pokušat ću ga presaditi u vrt, sa nadom da će tamo moći rasti.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: Sunce, korov


- 20:45 - Komentari (4) - Isprintaj - #

15.05.2017., ponedjeljak

Kiša, pumpa, novo sađenje...

Noćas i cijelo jutro u Varaždinu je padala kiša. Što me je pomalo razveselilo, jer je kiša zalila ove presadnice paradajza, paprike, luka, špina, margareta i krizantema puno bolje nego što sam ih ja polio sa vodom kod sadnje. Tako da se nadam da će im ta kiša pomoći da se bolje prime u zemlju. A i iskusniji ljudi koji se bave uzgojem povrća i ostalog bilja kažu da je kiša puno bolja u zalijevanju tih biljaka, nego ona voda čime ih mi ljudi zalijevamo. Te, unatoč što ne volim kišu, ove godine ću se ipak i veseliti kiši, jer će mi zaliti te moje biljke na vrtu koje ću pokušati uzgojiti.

Inače, pošto je danas padala kiše, uzeh si slobodno popodne od vrta. Pa sam malo ga iskoristio za razmišljanje i planiranje što bih još mogao posaditi i pokušati uzgojiti. Jer kako sam možda već pisao, ne volim baš svo povrće jesti. Jedan od razloga je taj, što su mi se neka variva od tog povrća zgadila, nakon višegodišnjeg konzumiranja tog povrća pripremljenog na jedan te isti način. Pa ga neću ni pokušati saditi. Ali kako sam neki dan bio u trgovini primijetio sam da imaju sjeme za sadnju graška. Pa si mislim da bih si i njega mogao pokušati uzgojiti. A i na prijedlog sestre također i graf i neke zelene tikvice. Pa sam malo tražio na mreži svih mreža informacije kako se sve to sadi, da se podsjetim kako se sade. Te ću možda ovaj vikend pokušati nabaviti to sjeme graška i tikvica i posaditi ih na neke grede. Sa nadom da ću imati nekog uspjeha u uzgoju.

Ali, u međuvremenu ću morati da riješim problem oko vrtnog zdenca koji je postavljen na vrtu. Naime, kako je bio godinama izvan upotrebe, dosta je propao. Pa moram ga nekako ili obnoviti ili kupiti novoga. Tako da sam i u potrazi za novom pumpom, koju bi postavio umjesto ove stare pumpe. Tako da kroz ljeto imam čime zalijevati vrt. Što se nadam da ću uspjeti nekako riješiti idućih tjednana.ana.


Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: kiša, vrtna pumpa, zalijevanje


- 20:59 - Komentari (6) - Isprintaj - #

13.05.2017., subota

Ribizl

Jedno što me je konačno počelo radovati ove godine i razveselilo me je to što su se grmovi ribizla konačno ove godine počeli obnavljati. Naime, prije jedno dvije godine kada sam počeo da krčim taj vrt i obnavljam ga sam uspio pronaći dva grma od tog ribizla koji su nakon godina nemara i zapostavljanja vrta preživjeli. Od neki deset ili petnaest grmova, ta dva su jedino preživjela. Što me je neopisivo razveselilo. Ali i pomalo rastužilo, jer su oba grma bili u jadnom stanju. I tada sam ih odlučio presaditi. I cijelo ovo vrijeme su se nekako jadno držali, ali ipak su neki slabi urod davali. Ali ove godine su me ugodno iznenadili i primijetio sam unazad nekih mjesec dana da su ipak počeli polako da iz korijenja niču nove grane. Tako da sam s veseljem dočekao tu novost. I idućih dana i tjedna sam ih dobro okopao i plijevio sav korov i travu i sve ostalo što bi im smetalo u rastu. Čak sam i neko gnojivo nabavio i počeo ih redovito gnojiti. Što je samo doprinijelo da se te nove grane počnu razvijati. Pa sad polako pratim kako napreduju i što će biti od njih. Nadam se da će se na taj način taj ribizl i obnoviti u onaj stari grm, kakvog ga pamtim iz djetinstva. Jer ribizl daje predivno ukusne, pomalo kiselkaste bobice, koje volim jesti. A nadam se da ću s vremenom uspjeti naći načina da ih i razmnožim, i time si povećam taj uzgoj ribizla, koje je već godinama u mojoj obitelji. I od kada znam za sebe, pamtim da je bio na vrtu uz ogradu. Stoga mi je želja da povećam taj broj grmova sa dva na jedno desetak, a kako se to radi, još moram naučiti i saznati.

Ja se nekako smatram praktičarom, i volim stjecati znanje kroz neku praksu. Jer smatram da kroz taj način nekako mogu bolje naučiti neke stvari. Nisam protiv teorije, i nju cijenim. Ali badava mi je teorija, ako je ne znak kroz praksu primijeniti. Pa zato više mnoge stvari volim učiti kroz praktični dio. A koliko je to uspješno, procijenite sami.

Danas sam si uspio nabaviti i nekloliko sadnica nekih špina, margareta i krizantema. A i još neku čili papriku i feferone. I nadam se da ću ih uspjeti tijekom dana posaditi. Naravno, ako ne bude padala kiša. Sa nadom da će mi se primiti. I onda mi samo slijedi borba da iz što uspješnije uzgojim. Te usput stječem znanje oko tog uzgoja. A i kako da te čili papričice i feferone iskoristim u prehrani.

A i ovih dana ću pokušati ponovo da malo radim na dizajnu ovog blog, sa željom da ga malo ljepše uredim. Još ne znam kako će se to razvijati, ali se nadam da ću uspjeti nekako ga ljepše urediti. Jer su mi pomalo dosadni ovi predlošci. Pa vas molim na razumijevanje ako bude nekih problema. Koje se nadam da ću uspjeti brzo riješiti i popraviti.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: ribizl, voće, povrće


- 15:13 - Komentari (10) - Isprintaj - #

12.05.2017., petak

Prve sadnice posađene

Hvala vam što ste podijelili dio svog iskustva u uzgoju nekih biljaka. Nadam se da će vam se oporaviti biljke koje su stradale u ovogodišnjem mrazu. I meni se čini da su dosta stradali oni neki grmovi batonika koje sam presađivao prije jedno mjesec dana. Možda sam dijelom pogriješio u tome što sam ih prerano presadio, a još k tome je kumovao i ovaj mraz koji nas je zadesio. Tako da sam jadan i žalostan zbog toga, ali ipak ih nisam vadio iz zemlje, već ostavio u zemlji. Tko zna, možda se ipak oporave ove godine. A i dosta sam sretan što su mi se grmovi ribizla ove godine počeli oporavljati i tjerati nove mlade grane. Na kojima se nadam da će dogodine biti i prvi plodovi, ali to ćemo još vidjeti iduće godine.

Danas sam si konačno nabavi sadnice paradajza, luka i paprike. I popodne sam ih uspio posaditi. Sa nadom da će se primiti i podariti mi nešto uroda. Naravno ako mi se majka priroda smiluje i dade nam lijepo vrijeme ove godine. I to je samo prva runda. Jer još bih želio da si nabavim i neku čili papriku, a i patlidžan. A od cvijeća mi je želja da si nabavim neke krizanteme, špine i margarete. Koje bih volio da pokušam uzgojiti za blagdan Svi sveta. Te da ih iskoristim za aranžman za taj blagdan. Naravno, ako ih uspijem uzgojiti. Jer i sami znate kako je to u vrtlarstvu, voćarstvu i poljoprivredi. Da je to većinom uzgoj na otvorenom i time podložan hirovima prirode. I da svaka godina nije ista. Koliko god da smo uložili truda u taj uzgoj.

Da, planiram samo si nabaviti još povrča za početak povrće koje će mi trebati i koje kanim koristiti u prehrani, jer nisam ljubitelj svog povrća. Zapravo, možda bih i pojeo većinu povrća, da je drugačije pripremljeno nego što su u mojoj obitelji spremali. Jer mi se zgadilo to povrće od prevelikog konzumiranja tog povrća na taj način. A koje sam si još biljke pisati ću u idućim postovima. I na kraju vam prikazujem kako sam to posadio, naravno pogreška je moguća, jer već dugo nisam sadio, a i vjerojatno se svima ne će svidjeti.
Ovo su moje prve sadnice koje sam posadio nakon dugo vremene, na liejvoj fredi su paradajz i paprika, a na desno je posađeni luk...Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: povrće, vrtlarstvo, sadnja


- 19:35 - Komentari (7) - Isprintaj - #

11.05.2017., četvrtak

Ružmarin i mraz

Na žalost, ne znam da li ružmarin opstaje kod nas ovdje na kontinentu u sjeverozapadnom djelu Lijepe naše na otvorenom. Još sam u fazi istraživanja uzgoja ružmarina i ostalih sličnih biljaka. Pa ne mogu da podijelim još iskustvo sa vama što se tiče nekih biljaka. Ali mogu vam reći da je ove godine dosta dugo to hladno vrijeme. I ne pamtim kada je to zadnji puta bilo. Tako da svi pomalo kasnimo sa sadnjom biljaka u svoje vrtove, dvorišta i domove. A koliko sam čuo dosta su ljudi žalosni i jadni zbog ovog vremena i mraza koji nas je nekoliko puta zadesio zadnjih jedno mjesec dana. I nanio nam lijepu štetu na voćkama i povrću. Te zbog toga sumnjam da ćemo imati puno toga što za jesti ove godine. Ali se ipak nadam da će biti nešto za spasiti i za uzgojiti u ostatku godine.

Zato i ja zbog ove hladnoće i mraza koji nas je zadesio ovog proljeća ni sam se žurio sa sadnjom. Ali ipak ću ovaj tjedan pokušati krenuti sa sadnjom, jer rokovi mi polako ističu. Ne planiram puno saditi, tek nešto paradajza, paprike i nekog cvijeća. Ovih dana sam uspio da napravim nekoliko gredica na kojima bih želio posaditi to neko povrće. Sa nadom da ću ga uspjeti dovoljno uzgojiti da mi vrati investiciju i trud. Tek toliko da imam za vlastite potrebe, da baš za svaki paradajz ili papriku ne moram bježati u trgovinu ili tržnicu. I koji su u dosta slučaja bez nekog teka. Sjećam se iz djetinjstva kako je paradajz imao onaj svoj predivni miris i okus. A ovaj današnji je bez teka. I to je jedan od razloga koji me tjera da pokušam uzgojiti si nešto paradajza. A i u dilemi sam što još pokušati uzgojiti. Pošto nisam ljubitelj zelja, kelja i sličnog, o njima i ne razmišljam. Ali o patlidžan, luku, češnjaku ozbiljno razmišljam. Samo ne znam da li mi se još uvijek isplati. Koje je vaše mišljenje, stignem li te biljke posaditi?

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: ružmarin. mraz


- 21:43 - Komentari (10) - Isprintaj - #

09.05.2017., utorak

Nećakinje, biljke i posao

Da, bili su to predivni trenuci na prvoj pričesti mojih nećakinja. I tada sam uvidio još jednom koliko je lijepo imati ta dva anđela za nećakinje. Da, predivne su one djevojčice. I volim biti u njihovom društvu. I slažem se da moram biti dobar prema njima, jer kao djeca su osjetljiva. I za poklon sam im odnio nekoliko knjiga o životinjama i prirodi. I to su tako oduševljeno gledale, da vam ne mogu opisati. Mada su im i ostali darovi bili dragi. Poklonio sam im knjige jer želja mi je da kroz te knjige nekako pokušam usaditi želju da čitaju i počnu čitati knjige, a koliko ću uspjeti, vidjeti ćemo.
A i sa biljkama isto treba lijepo, i trudim se prema njima biti što bolji. Nekako sam se u zadnje vrijeme odlučio za to ljekovito bilje i polako sam ih počeo nabavljati. Danas sam si nabavio metvicu, a prije nekoliko dana i ružmarin. Jer želja mi je da se pokušam malo baviti tim ljekoviti biljem. Ispočetka za vlastite potrebe, a kasnije ćemo još vidjeti. Za sada ih držim kod kuće, jer su još premale da bih ih sadio u vrt, a i želja mi je da malo proučim kroz ovaj način njihov uzgoj. A s vremenom ću ih pokušati prenijeti u vrt, i polako povećavati uzgoj, jer sam još uvijek nov u tome. I treba mi neko praktično iskustvo. A kuda će me to odvesti, vidjet ću s vremenom. Nadam se prema nekom ozbiljnijem uzgoju ljekovitom bilju.
Da, trebam imati neki rezervni plan što se tiče posla. Zapravo sve ovo što pokušavam u zadnje vrijeme su neki koraci prema svom poslu kojeg jednog dana želim pokrenuti. I taj početak uzgoja nekih biljaka u vrtu, a i učenje novih tehnologija i slično je zapravo možda početak nekog vlastitog posla. Jer vidim da mi nema baš puno smisla da se hrvam u drugim firmama za male novce, a da o međuljudskim odnosima i ostalom ne pričam i pišem. Znam da i to nije lako, i da tu ima puno briga i problema u današnje vrijeme, ali nastojim da se o tome toliko ne opterećujem. Ali još ne znam kolike su te brige i problemi. Nadam se da ne će biti preveliki. Ali dosta o svemu tome, idem na počinak.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: Melisa, metvica, posao


- 22:05 - Komentari (3) - Isprintaj - #

08.05.2017., ponedjeljak

Prva pričest, melisa, tablet

Na žalost, zbog nekih životnih obaveza nisam u stanju da redovito pišem blog, ali uspijevam naći vremena da napišem koji redak. Na žalost iz istih razloga ne stižem da posjećujem vaše blogove, ali se nadam da ću uskoro dovesti te svoje obaveze u neki red, pa ću možda onda naći više vremena za ovo pisanje bloga i da vas više posjećujem. Perdivni su ovi tvoji stihovi Dinaja koje si ostavila u posljednjem postu. Hvaal i ostalim blogerima koji su ostavili svoje komentare na prijašnjem postu, koji na žalost nije gramatički dobar, jer pisan je na nekom novom tabletu koji sam si nedavno nabavio, jer željan sam da naučim se služiti i ovom novom tehnologijom. I još će mi trebati puno vremena da je savladam, ali vjerujem da ću je jednog dana savladati. Tablet nije neki skupocjena igračka, kupio sam neki jednostavni i jeftin tablet za početak, dok se malo ne naviknem na ovu novu tehnologiju i naučim se njome koristiti. A i nabavio sam ga iz razloga da naučim novim stvarima, jer danas je takva situacija u svemu da se konstantno moraš učiti novim stvarima. Pa iz tog razloga sam krenuo u ovu novu avanturu učenja korištenja novih tehnologija. A ne iz nekog luksuza.
Da, melisa (ili matičnjak) je predivna i korisna biljka. I zato sam je nabavio. A i želja mi je da i njezin uzgoj naučim. Jer želja mi je da u slobodno vrijeme također polako naučim se i uzgoju nekih biljaka, sa nadom da jednog dana pokrenem vlastiti posao. Jer osim što mi je želja da naučim se uzgajati i koristiti ljekovito bilje, i da s vremenom se okušam i u uzgoju i prodaji tih nekih biljaka. Jer u današnje vrijeme nešto mi govori da uz postojeći posao imam neki rezervni plan, ako mi ne uspije se zadržati na sadašnjem poslu ili u nekoj drugoj firmi. I to je još jedan razlog zašto sam krenuo u učenje rada ovih novih tehnologija i ponovno osposobljavanje vrta. Jer nekako mi nešto govori da pomalo razmislim i o toj mogućnosti samozapošljavanja. Mada i to nije sigurno, ali nikad se ne zna.
A jučer sam ponovo proveo u društvu svojih najdražih nećakinja i njihovih roditelja. A razlog je bio taj što su imale prvu pričest. I bilo je predivan obred, da vam ga riječima ne mogu opisati. A kako je bilo možete vidjeti i na web stranici USKOK SOŠICE. Pokušati ću staviti i njihov link, za sada je prvi članak na tom linku o toj prvoj pričesti koja je bila u grkokatoličkoj crkvi. A što se osatlog tiće, ne moram vam pričati koliko je lijepo bilo u društvu obitelji i jednom takvom događaju.


USKOK SOŠICE


Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: prva pričest, tablet, Melisa


- 21:04 - Komentari (6) - Isprintaj - #

06.05.2017., subota

Ucenje rada sa novom tehnologijom

Ovaj post sam se odlucio pisati sa tableta kojeg sam si nabavio prije nekoliko tjedana. Jer sam se odvazio da se malo moderniziram, a i da vidim sto se moze sa ovom novom tehnologijom. Znam da nisam bas pri novcu, ali ipak zelja mi je da se malo informiram u ovim novim tehnologijama. Da vidim sto sve mogu, da budem u nekom tijeku. Jer u danasnje vrijeme se moras stalno uciti u novim stvarima, da bi uopce opsatao na trzistu rada
I moram priznati da je zanimljiva ova nova tehnologija. I jednostavno sam zadivljen njome. Nisam si nabavio neki skupi tablet, vec neki skromni i jednostavni. Da se za pocetak naucim koristiti taj tablet i da vidim koje su mogucnosti sa njime. Pa mozda jednog dana si nabavim i bolji. Ali o svemu tome s vremenom.
Na zalost, malo sam zapustio i taj vrt. Nesto silom prilika, jer poslovne i privatne prilike mi ne daju toliko vremena da mu se posvetim. Ali polako si nabavljam biljke koje bi uzgajao na njemu. Jedno od njih je melisa ili maticnjak. Kojeg sam si nabavio prosli tjedan. I za pocetak cu ga kod kuce drzati dok jos malo ne poraste i ojaca, pa da moze dalje rasti u vrtu. A i ta melisa je predivna biljka, koja pomaze u opustanju. Posebno caj od melise. U sto sam se pomalo uvjerio. Nekako mi je jedna od zelja da si uzgajam neko ljekovito biljke. Ali jos cemo vidjeti koliko ce mi vrijeme dopustiti sve to.

Toliko od mene u ovom postu, citamo se...

Lijep pozdrav

Crna svjetlost

Oznake: ucenje, tablet, Melisa


- 19:27 - Komentari (6) - Isprintaj - #

02.05.2017., utorak

Izgubio svaki smisao

Da, na žalost moram se složiti sa vašim komentarima iz prijašnjeg posta. Zadnjih nekoliko godina proslava Praznika rada izgubila je svaki smisao slavlja i proslave. Umjesto da na taj dan slavimo rad, počeli smo se trgati za grahom na tim proslavama, kopati po smeću da pronađemo koju bocu za prodati ili što li već da nam posluži za puko preživljavanje. Mnogi radnici ne dobivaju plaće na vrijeme, ili uoči tog dana ostanu bez posla, kao što je izgubio jedan moj kolega prije nekoliko dana. A nešto mi se čini da će toga biti još. Mnogi mladi ljudi i obitelji napuštaju Lijepu našu i odlaze trbuhom za kruhom.

Već prije mnogo godina je ova proslava praznika rada izgubila svaki smisao. Već godinama svi mi živimo na rubu egzistencije. I ispod nje. Mada je užasna slika naše svakodnevnice, ipak sam se odvažio jučer da vam izrazim čestitku za ovaj praznik, koji već godinama je sve drugo, samo ne ono što je nekad bio. Naši vrli političari umjesto da se bore za svako radno mjesto, oni se bore oko toga kome će tko bolje spustiti i za svoje fotelje ili čega li već. I to me užasava do krajnih granica ludila. I prvo je čudo da već nisam lud od svega toga. A još je žalosnije, što od svih tih silnih ljudi nemamo više koga birati za vlast, jer svi su se u nešto ogrizli.

Već godinama teška srca gledam taj užas oko sebe. Ne prođe mi dan a da ne vidim neku osobu na ulici koja ide od kante do kante i traži nešto što će mu pomoći u ovom užasnom preživljavanju. Žalosno je da smo na to spali, žalosno je da će toga sve više biti. Uz takvo stanje u Lijepoj naši, ako to tako smijem nazvati. Zapravo, ako malo razmislim, to nije stanje, to je elementarna nepogoda teške kategorije, zadnje kategorije.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: Gospodarstvo, politika


- 20:55 - Komentari (7) - Isprintaj - #

01.05.2017., ponedjeljak

SRETAN PRAZNIK RADA!!!

Svim dobrim ljudima i blogerima želim povodom današnjeg dana:

SRETAN PRAZNIK RADA!!!

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se...

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oznake: 1.maj, Praznik rada


- 12:27 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2017 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Travanj 2021 (5)
Ožujak 2021 (2)
Veljača 2021 (2)
Siječanj 2021 (4)
Prosinac 2020 (2)
Rujan 2020 (2)
Srpanj 2020 (4)
Lipanj 2020 (4)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (7)
Veljača 2020 (6)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (1)
Kolovoz 2019 (4)
Srpanj 2019 (4)
Lipanj 2019 (4)
Svibanj 2019 (11)
Travanj 2019 (11)
Ožujak 2019 (5)
Veljača 2019 (7)
Siječanj 2019 (9)
Prosinac 2018 (13)
Studeni 2018 (7)
Listopad 2018 (7)
Rujan 2018 (5)
Kolovoz 2018 (14)
Srpanj 2018 (11)
Lipanj 2018 (12)
Svibanj 2018 (11)
Travanj 2018 (11)
Ožujak 2018 (9)
Veljača 2018 (4)
Siječanj 2018 (8)
Prosinac 2017 (14)
Studeni 2017 (24)
Listopad 2017 (12)
Rujan 2017 (6)
Kolovoz 2017 (17)
Srpanj 2017 (16)
Lipanj 2017 (14)
Svibanj 2017 (20)
Travanj 2017 (10)
Ožujak 2017 (17)
Veljača 2017 (10)
Siječanj 2017 (24)
Prosinac 2016 (29)
Studeni 2016 (37)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga i blogera

Linkovi

Projekti i ostalo