100% CRNA GOSPODARSKA KRONIKA!!!

20.06.2005., ponedjeljak

NOVI DETALJI OKO NOGOMETNIH TRANSFERA

Zbog ubojstva Dine Pokrovca istražuju se sumnjivi transferi Srne i Pletikose www.index.hr

DRŽAVNI odvjetnik Mladen Bajić ukrajinskim je kolegama predao spis o sumnjivoj prodaji bivših Hajdukovih igrača Stipe Pletikose i Darija Srne Šahtjoru iz Donjecka. Transferi se dovode u vezu s ubojstvom Dine Pokrovca čije je poslove, navodno, preuzeo njegov bliski prijatelj Ico Popovski.

Kontaktom s Ukrajincima internacionalizirana je istraga o hrvatskoj nogometnoj mafiji, koju je potaknulo nedavno ubojstvo Dina Pokrovca. Najveći dio spisa, kako saznaje Globus, čine podaci o kontroverznoj prodaji Srne i Pletikose Šahtjoru, čiji je vlasnik ozloglašeni Riant Ahmetov, bogataš koji je bio vrlo blizak bivšem diktatoru Leonidu Kučmi.

Državno odvjetništvo sumnja da je prodaja bivših Hajdukovih igrača provedena nezakonito, te da su milijunske zarade ostvarili Igor Štimac, bivši predsjednik Hajduka i Hrvoje Petrač, tajkun u bijegu. Odvjetništvo raspolaže internim obračunom prodaje, koji je, kako se pretpostavlja, napisao Štimac, a cijena prodaje Hajdukovaca bila je dvostruko veća od prijavljene.

Rukovodstvo Hajduka tada je izjavilo da su igrači prodani za 1,7 milijuna dolara, dok je Ahmetov u jednom intervjuu izjavio kako ih je platio 5 milijuna dolara. Prodaje Srne i Pletikose sumnjiva je i zbog toga što iz Donjecka nikada nije stigla orginalna ponuda. Državno odvjetništvo sumnja da je isplata Stipe Pletikose obavljena preko jedne Petračeve firme u Austriji.

S prodajom Hajdukovaca bili su upoznati Branko Grgić, predsjednik kluba, Fredi Fiorentini, direktor, odvjetnica Doris Košta i Pokrovčev odvjetnik Tomislav Svetin. Košta je klub napustila u svađi, a kasnije je policiji prijavila anonimne prijetnje koje su joj upućene, a vezane su uz boravak u Hajduku i transfere nekih igrača.

Riant Ahmetov je industrijski oligarh koji je povezan s politikom i organiziranim kriminalom. Njegov bliski partner Boris Kolešnikov, potpredsjednik nogometnog kluba Šahtjor, 2002. godine dva je mjeseca proveo u zatvoru jer je optužen za nekoliko paljevina, postavljanje dviju eksplozivnih naprava i nasilno utjerivanje duga pod prijetnjom automatskim oružjem, koje su nad kijevskim poduzetnicima provodili njegovi plaćenici. Policija je tada izdala nalog za uhićenjem i Ahmetova, ali je sud u Kijevu odbacio tužbu kao neosnovanu.

Ico Popovski, bliski prijatelj i poslovni partner ubijenog Pokrovca, kako piše Globus, trebao bi preuzeti njegove poslove. Braću Icu i Duška Pokrovac je poznavao još iz djetinjstva sa zagrebačke Sigečice gdje su živjeli.

Ico i Dino posebno su se zbližili početkom devedesetih kada su zajedno radili kao zaštitari na ulazu diskoteke Saloon. Popovski je neko vrijeme radio kao službenik na pošti u poslovnici u PU zagrebačkoj u Petrinjskoj ulici, a kasnije je zajedno s Pokrovcem držao mjenjačnicu.

Upravo je Popovski zadnjih godina za Pokrovca radio poslove koji nisu vezani za nogomet. Što se tih poslova tiče malo detalja je poznato, tek to da je Pokrovac imao kafić "Dino" i autopraonicu na Sigečici. Vrlo je vjerojatno da je Popovski imao veze i s Pokrovčevim kamatarskim poslovima


- 15:04 - Komentari (1) - Isprintaj - #

10.06.2005., petak

VLADA RH IZNAD ZDRAVOG RAZUMA???!!!



Uvijek smo bili roblje
Izvor:iskon

Braniteljske udruge nikada nisu pitale kako su se uglednici obogatili dok su oni bili ubijani i ranjavani. Nitko ne pita tko je agresorima davao našu naftu za njihove tenkove.

Francuzi i Nizozemci većinom glasova odbacili su europski ustav, čime su usporili stvaranje superdržave. Naravno, naši domaći plemenski svodnici odmah su zaključili da se Europa ne može konstituirati politički, već samo ekonomski, i to naravno upravo onako kako su naši domaći mudraci zamislili. No, na njihovu veliku žalost, odbacivanjem ustava od strane Francuza i Nizozemaca Europa će nastaviti u istom smjeru, samo ne u kompoziciji već u regati. Glavni razlog odbacivanja europskog ustava je briselska birokracija koja je sama sebi postala svrha, što je u Hrvatskoj, glede i u svezi birokracije, ustaljena praksa.

Ne samo Francuzi i Nizozemci, već i mnogi drugi, zabrinuti su briselskim levijatanom koji postaje nedodirljiv, nezamjenjiv, po definiciji bezgrešan i samim tim nitko ga ne može niti smije kritizirati. Svojevremeno je George Orwell pisao o Velikom Bratu koji sve zna i vidi. Lakovjerni su u tome vidjeli upokojeni SSSR, no danas živimo da se radilo o zapadnom, a ne o istočnom carstvu. Istočno je ionako propalo jer nije bilo u stanju pratiti zapadno u svim njegovim inačicama, bilo dobrim ili uglavnom lošim.

Usvajanje eura zasigurno predstavlja jednu od najbolje provedenih "pretvorbi" otkako je svijeta i vijeka. Šleperi kamiona koji su s ražalovanim jugodinarima išli k Bosni i Hercegovini i vraćali se s "vječnim markama" u Hrvatsku dječja su priča u odnosu na "europriču" koja je provedena uz suglasnost svih sudionika "pretvorbe".

Našim "uglednim građanima", mađioničarima pretvorbe, Europa odgovara, ali samo ukoliko se ne bude ulazilo u porijeklo njihove imovine. Takav lapsus hrvatskim sudovima se događao vrlo rijetko, ali s poznatim ishodom – nedovoljno dokaza, ili je sve bilo po zakonu. Europa mađioničarima odgovara ako se "obaveže" da nema namjeru postavljati glupa pitanje tipa: gdje, kada i koliko je poreza plaćeno na njihova basnoslovna bogatstva, čija najdalja povijest seže u proljeće 1990. godine.

Podrazumijeva se da braniteljske i invalidske udruge nikada nisu postavile pitanje putem odvjetnika kako su se "uglednici" obogatili dok su oni bili ubijani, ranjavani ili gurani u nervna rastrojstva. Nije nikad ni bilo pitanja tko je agresorima uporno dostavljao naftu kroz naše linije ili: nafta kroz naše linije za njihove tenkove!

I na ta pitanja bi Europa jednog dana mogla odgovoriti kad već sami nismo imali snage za suočavanje s istinom.

Europa igra samo svoju igru, i to igru financijskog kapitala, koji je okosnica transnacionalnog kapitalizma u kojem sada živimo i pojavljujemo se samo kao kolatrealne žrtve. Vidimo to i u sređivanju zemljišnih knjiga. Europska birokracija sjetila se hrvatskih zemljišnih knjiga koje su krenule k rasulu, tj. nesređenosti, neažuriranosti itd. nakon odlaska austrougarske birokracije. Službena politika požurila se pohvaliti da nam Europa izlazi u susret kreditom koji će se potrošiti u sređivanje zemljišnih knjiga. Koliko nam izlazi u susret najbolje se vidi iz toga što će taj kredit vraćati naši porezni obveznici dok će blagodati sređenih zemljišnih knjiga imati transnacionalne korporacije i bogatiji slojevi stanovništva iz Europske unije. Englezi nemaju ni euro niti su zainteresirani za europski ustav, ali njihovi državljani kupuju po hrvatskoj obali, usput nam držeći predavanja kako su to naučili u svojoj višestoljetnoj tradiciji imperijalne sile koja civilizira domoroce.

Naravno da će Hrvatska postati dio Europe, najvjerojatnije do kraja ovog desetljeća, i - isto tako - ne zato jer nas netko voli ili ne, hoće li za nas uspješno lobirati Mate Granić ili Miomir Žužul, nego da bi transnacionalne korporacije zadržale svoj dio tržišta i zašitile svoje vlasništvo, investicije i relativno pitomu radnu snagu koja se još uvijek sjeća blagodati zdravstvenog osiguranja i sigurnosti radnog mjesta. Europu ne možemo izbjeći jer ionako na ovim prostorima nismo nikada bili gospodari niti svoji na svome. Uvijek smo bili roblje, kmetovi, sluge ili kako god se to danas zvalo.
------------------------------------------------------------------------------------------

VLADINA DVOJBA ZA SPAS PRORAČUNA
Nove troša rine na mobitele ili sedam do devet posto PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove
Poskupljuje kruh ili telefoni
Izvor:Večernji list

Građani su pred novim valom poskupljenja i samo je pitanje hoće li skuplje telefonirati, voziti se ili jesti. Vlada premijera Ive Sanadera zatražila je od stručnjaka da predloži plan spašavanja ovogodišnjeg proračuna, koji ne uključuje samo kresanje rashoda, već i povećanje poreza.
Rebalans u srpnju
Na stolu su tri varijante: ukidanje nulte stope PDV-a, uvođenje novog poreza na mobilne telefone ili povećanje trošarina na benzin. Odluči li se Vlada za prvi prijedlog, kruh, mlijeko, lijekovi, neka ortopedska pomagala, znanstveni časopisi, knjige i organizirani dolasci stranih turista poskupjet će 7 do 9 posto!

Vlada mora do sredine srpnja izglasati rebalans proračuna, što znači da se već do kraja lipnja u saborskoj proceduri treba naći nekoliko prijedloga zakonskih izmjena.

Uz promjenu formule za indeksaciju mirovina, nekoliko sugovornika nam je potvrdilo da je ministru financija predloženo da već sada ukine nultu stopu PDV-a, koju je uvela Račanova vlada, ali da se ne vraća jednoj stopi PDV-a koja je tada postojala (22 posto), već da uvede jednu međustopu koja bi se kretala između 7 i 9 posto.

Ukidanje nulte stope PDV-a spomenuo je neki dan i Dimitrij Demekas iz MMF-a, koji se pozvao na europsko zakonodavstvo te je rekao da EU ne tolerira porezna izuzeća ni na kakve prozvode, te da će ju prije ili kasnije Hrvatska morati ukinuti. Drugi je prijedlog da se uvedu trošarine na mobilne telefone, a treći trošarine na naftu i naftne prerađevine. Službenih komentara nema, ali ima onih ekonomskih analitičara.

Što god Vlada odluči, mora uzeti u obzir da smije povećati samo porez na potrošnju, on mora biti lako naplativ, treba donositi dnevni priljev i ne smije izazvati značajan rast cijena komentira dr. Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta.

Srezane olakšice
Njegov kolega dr. Danijel Nestić smatra da bi Vlada trebala zadržati nultu stopu PDV-a na kruh i mlijeko i naći mehanizme za uštede, prije svega u smanjivanju troškova i nepotrebnih subvencija tvrtkama te ukidanju raznih olakšica i poticaja.

Olakšice u sustavu poreza na dohodak već su srezane ove godine na maksimalno 12 tisuća kuna, a u stručnim krugovima Vladi zamjeraju što nije išla u još oštrije rezove. Ako prežive lipanjsku inventuru, sigurno je, kaže naš izvor, da poticaji na stambenu štednju neće ostati u ovome obliku od iduće godine.

Komentirajte članak

Ingo 10.06.2005 09:39 Odgovor
gade mi se neznam gdje ce nas vise opljackati ... gdje god se okrenes sisaju nam novce. a obecanja o smanjenju PDVa ??

the hunter 10.06.2005 09:04 Odgovor
a sta ste vi mislili,... ...biti duzan 30 milijardi $$ i nikom ne vracati !?toliko o hrvatskoj,"uspjesnoj" zemlji sa omcom oko vrata !!!

treble 10.06.2005 09:22 Odgovor
Sta nih briga...
narod placa sve udri brigu na veselje.Kolike su savjete dobili iz vana o poreznoj politici o tome kako da olaksaju ulaganja u hrvatsku...ali ne oni se samo zaduzuju.Pojam dizan ko Grcka izgubio je znacenje, poam "duzan ko Hrvatska" preuzima vodstvo. Bojim se da ono sto se desilo u argentini prijeti i nama ali takav smo narod.

treble 10.06.2005 08:54 Odgovor
Nije niti cudno sto su probali tzabraniti dolaske demonstranata na markov trg
Nakon ovih poskupljenja imati ce sindikati posla. Biti ce sirena na trgu, biti ce protesta. Nije iskljucen niti jedan veliki na trgu Bana Jelacica slican onome velikom sindikalnom prije kada policija nije dala da se on odrzi.Taj je skup srusio HDZ prvog doktora sada nam treba jos jedan da srusi HDZ drugog doktora.

ivo celinec 10.06.2005 08:47 Odgovor
e moj narode
.....to je nama nasa borba dala...mali ljudi ce uvijek ginuti i gladovati bogati su uvijek kod lonca.Dok oni imaju njima se fucka za male ljude.Problem je kaj je prije bilo bogatih srednjih te siromasnih a sada su samo dvije klase bogati i siromasni.......koliko ce mali izdrzati pokazat ce vrijeme a veli se zivotinja je najopasnija pred smrt..

treble 10.06.2005 08:44 Odgovor
Prije dvije godine diesel gorivo bilo je oko 4,5kn sada je 6,5kn. Sjecam se onih dugih noseva na plakatima HDZa di prikazuju poskupljenja benzina za 50lipa i nazivaju one prije njih lazovima.A kaj je sad ovo!!?? Benzin, kruh, mlijeko, jos da pocnu litru vod naplacivati 20kn pa di je tu granica?Kad ce to jednom stati, dosta je bilo toga.Ako nisu u stanju voditi zemlju pa neka sidu sa vlasti.Samo sto je vlast preslatka i nepusta se lako. Lazes bilo sta i bilo kome samo da zasjednes a kad zasjednes e onda se ne mices - primjer Brodarac u sisku, taj ce se na trepavice postavit smo da vlada, jer naravno HDZ je nezamjenjiv i jedini. godinama svoju stranku izjednacavaju sa drzavom i ako nisu na vlasti ta stranka nema svoju funkciju.To govori puno o njima ali i o ljudima koji im redovito daju povjerenje na izborima iz godine u godinu e bas ti ljudi su najvise krivi, jesu budale ali to ih ne opravdava vise ne nakon 15godina istog.

JLZ 10.06.2005
Ideja
SANADER: Ne znam kaj da još oporezujemo... MMF: Možda zrak ? ... SANDER: Genijalno!! ...nećete vi stoko sitnog zuba, da mi tu besplatno dišete hrvatski zrak... gde mi je onaj pisarčić ... opet loče .... ej Šeks ... daj se čovječe otrezni i napiši mi neki Zakon o disanju hrvatskog zraka, opali neki porez tamo oko 22% , da do sredine srpanja da i od turista možda naplatimo štogod ....

gucci 10.06.2005 08:37
cijenjena stoko sitnog zuba
s obzirom da ce nam uskoro ovi lihvari uzeti i zadnju lipu, jedino sto ce nam ostati je ljudsko dostojanstvo. E pa to ne dajte ni za zivu glavu. Tim nesposobnjakovicima i lopovima (crnim, crvenim i bilo kojim, jer su svi isti) treba stati na kraj jer ovo sto rade i kako nam lazu i varaju nas, je stvarno preslo svaku mjeru.

miroslav 91' 10.06.2005 08:35
Rebalans proračuna
predlažem ministru financija da ukine sva davanja pojedinim udrugama i nedržavnim organizacijama jer od tih davanja ima koristi samo uski krug oko predsjednika udruge.Tko želi biti član HVIDRE,UHDDR ili bilo koje druge udruge ,neka se slobodno upiše ili učlani i neka redovno plaća članarinu pa će te onda vidjeti tko će se otimati za funkcije u tim udrugama.Tvrdim da ni jedan sadašnji predsjednik ili predsjednica neće izraziti želju da "vodi"tu ili bilo koju drugu udrugu.Udruge su samo sredstvo da pojedinci raspolažu sredstvima iz državnog proračuna a da nikom ne polažu račune.Uvjeren sam da nisu mala sredstva i da bi to spriječilo poskupljenja po đepu svih ostalih uglavnom siromašnih građana.Da me se krivo ne shvati i sam sam invalid Domovinskog rata i dragovoljac i od tih kojekakovih "naših" udruga nisam prmio bilo kakovu pomoć a niti je ne tražim jer sam zadovoljam svojim skromnim životom a nezadovoljan sam kada vidim kako večina Hrvata živi u bjedi i siromaštvu a pojedinci iz udruga i pored visokih primanja organiziraju izlete,zabave,pijanke na račun udrugetj.državnog proračuna koji ih velikodušno opskrbljuje novcem za provode.

Vlaskoulicanec 10.06.2005 08:33
Genijalno!
Koji se genijalac sjetio da bi se sada prije sezone digli porezi? Buking za Hrvatsku je tek polako poceo, pa sada ajmo dici cijene. Da postanemo definitivno skuplji od Turske i Tunisa.MMF hoce vise poreze. Pa naravno, njima ne odgovara hrvatski turizam koji ipak nosi kakvu-takvu lovu. Na taj nacin Hrvatska brani dio svoje financijske neovisnosti. I ne mora bas sve progutati sto joj MMF servira. To ih i smeta. Pustite budale politicarske turizam na miru. U cijemo svijetu se turizam povlascuje, a vi bi na njega udarili. Radije izracunajte kojiko ljudi u Hrvatskoj zivi direktno ili indirektno od turizma. I koliko potrosnja turista nosi u drzavnu kasu. I koliko portosnja onih koji zive od turizma nosi u drzavnu kasu.

Maksimir 10.06.2005 08:29 Odgovor
čijeg bratstva i jedinstva?
pa tu se priiča o kruhu i mlijeku a vi serete o bratstvu i jedinstvu i četnicima, fakat ste intelektualci, osim toga bratstvo i jedinstvo nikada nije postpojalo postojao je veći brat koji je manjem sve uzimao i godinama ga tlačio...

samo lagano!!!!! 10.06.2005 08:29 Odgovor
u RIMU
su da smire narod vlasti davale KRUHA I IGARA od HDZ-ea i Sanadera samo pusiona. Glassajte i dalje za tog tovara i njegove primitivce HDZ.

complex 10.06.2005 08:11 Odgovor
Prijevremeni izbori ili socijalna revolucija
Rješenje je jednostavno, a mislim da bi Sanader napravio najbolji potez kada bi proglasio prijevremene izbore. Ali, jasno, to njemu njegova bahatost ne dopušta. Dakle, ostaje nam ono drugo i nakon toga -----svečani ulazak u KOMUNIZAM...A gdje je sada Matija Gubec da nas , čobane, povede.čobani smo , jer smo glasali za HDZ, a znamo kako su opustošili ovu našu prekrasnu državicu. Eto, ovce, glasajte opet za HDZ...

Tužba 10.06.2005 08:06 Odgovor
Franjo tahi je bio bubica
za virus koji hara ovom zemljom. Seljandure otimači i kriminalci krema vukojebine iza 7 mora i planina.

grota 10.06.2005 07:53 Odgovor
...
Nesposobni Sanader i njegova vlada nisu nista ispunili od predizbornih obecanja, ali ljudi ce opet glasati za hdz. Obozavam ovu drzavu i ovce koje zive u njoj.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Riva je sve HDZ-u kriva
Izvor: Slobodna Dalamcija

Kad nakon vanjskopolitičkog neuspjeha HDZ-ove Vlade neki kritičari s podsmijehom govore o tomu kako je Sanader pogrešno zaigrao na predragu mu Europu, griješe sto posto.
Naime, Sanaderu nije minus što je stisnuo gas do daske da nas uvede u EU, dapače, Švicarska i Norveška nismo, a sa Srbijom, BiH, Makedonijom ili Albanijom, budućnosti nema.
Sanader je izgubio boj s Europom zato što nije igrao po pravilima koja su u Bruxellesu postavljena još dok je HDZ bio u oporbi, a ne jer on sad nekomu vani podilazi, pa ga oni namjerno vrte oko prsta. Račan i koalicija su nakon Tuđmanova razdoblja izolacije počeli otvarati zemlju svijetu, i tu im je HDZ-ova podrška iz opozicije trebala biti ključna. Da se onomad HDZ od prosvjeda na Rivi u znak potpore Mirku Norcu ogradio, uskratio svaku logističku pomoć prosvjednicima, Račan bi možda riješio i pitanje Gotovine, a HDZ ionako došao na vlast zbog koalicijskih razmirica koje su se narodu bile popele na glavu. Ovako je Sanader iduće parlamentarne izbore možebitno izgubio još na Rivi, kad se koalicijska Vlada prepala državnog udara, a HDZ pokupio bodove na desnici koji mu jesu dali vjetar u leđa, ali nisu bili presudni za dolazak na vlast. Riva je uvjerljivo najveća Sanaderova pogreška.



- 10:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.06.2005., ponedjeljak

NEMORAL I KRIMINAL:ZAŠTO JE POLITIKA TAKO DOBRO 'PODUZETNIŠTVO'

Najnoviji skandal rušenja artefakta hrvatske boli i žrtava za slobodu koju danas imamo ,režiran od arivista u Zagreb i zadojenog komunista MILANA BANDIĆA, još jednom dokazhje zašto je tako mentalno i moralno nezahtjevno, ali materijalno turbo isplativo biti političarem u Hrvatskoj.

Kao novinar, urednik i osnivač medija koji je promijenio državu u kojoj Hrvati žive, te kroz nova grafička rješenja i napose uvodjenjem istraživačkog novinarstva promaknuo nove civilizacijske vrijednosti, već sa, nekoliko godina izvan pribavljanjappodataka o lažima, kriminalima itd. nekih političara, 'tajkuna' i njima sličnih.
Zato sam samo iz 'zeke'(zabave) prošarao Internet stranicama i nakon pola sata evo rezultata za dva,po službenom mišljenju, najnegativnija lika u politici danas. Ja sam samo kompilator tekstova s foruma, kompilacija objavljenih tekstova, tako da moram uzviknuti 'Don't Shoot Me, I Am Only a Piano Player' (Ne pucajte u mene, ja samo sviram klavir).
Koliko istine ima u svemu ovome, neka svaki posjetitelj sam zaključi te ustanovi zašto je bavljenje politikom u Hrvatskoj toliko poželjno.

Dr. IVO SANADER:

Izvor: Forum- DIJASPORA
1.
Kako bi se dodvorio parazitskim nižerazrednim eurokratima i činovnicima poput jezive Carle del Ponte, Sanader je naredio hrvaskoj policiji da upadne u kuću poniženog hrvatskog junaka Ante Gotovine, kao u kuću najgoreg pljačkaša banke, što je bio čin koji je konačno i polupametrnim Hrvatsiam rekao sve o Sanaderu i toj kontejnerskoj grupi.
Sanader je pritom rekao za Gotovinu, jednog od junaka koji su obranili Hrvatsku i stvorili ovo što danas imamo (odnosno što radi današnjih političara više nemamo) 'kako nitko ne može biti iznad zakona'.
Osim njega, valjda. I kojeg zakona. Još uvijek nitko nije usatnovio gdje je to njegovo silno bogatstvo 'obitelji za tri života' s kojim se je pohvalio kad je došao u Hrvatsku, nakon što se Hrvatska osamostalila.
Zna se samo da je na činjenično kriminalan način došao do kiuće gdje živi (to se zvalo političkim odlukama kao u slučaju privatizacije i pretvorbe kada su hrpu polusvijeta obogatili trudom generacija i javnim dobrima ) .

A sada malo o moralu dr. Ive Sanadera i Vladimira Šeksa, drago mi je da su obojica ostali dosljedni u svojim stavovima. Zato zaslužuju povjerenje građana Hrvatske

1A)
Sanader je svoj govor na Rivi pred velikim brojem Hercegovaca, Imoćana, Sinjana i nekoliko građana Splita održao 11. veljače 2001.g.

1."Naše hrvatske časnike tjera se na skrivanje; hrvatske heroje, hrvatske vitezove optužuje se za ono za što bi im se trebalo odati počast"
2) "Ne dopuštamo da vlada šestorice izvede svjetski presedan i da sudi pripadnicima svoje pobjedničke vojske"
3) "Ovaj narod nije nikada saginjao glavu, ovaj narod nikada nije bio narod slugu, ovaj narod je bio uspravan i kad je bio goloruk, dame i gospodo..."
4) "Nema tog naroda, dame i gospodo, koji će se odreći svojih junaka, a naravno da se ni hrvatski narod neće odreći svojih najsjajnijih sinova"
5) "Domovinski je rat bio častan, legitiman i obramben a da nije bilo generala Mirka Norca i njegova zamjenika Čanića, Gospić bi bio drugi Vukovar"
6) "Hrvatski generali, časnici i branitelji nisu izdajnici, nego hrvatski heroji, to su simboli Domovinskog rata"
Ivo Sanader, splitska Riva 11. veljače 2001. godine.

1B)
Potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks nazvao je taj skup »prosvjedom protiv gaženja dostojanstva hrvatskih branitelja, dragovoljaca i onih koji su dali svoje živote, svoje tijelo i zdravlje za nezavisnu Hrvatsku«. Prema njegovim riječima, premijer Ivica Račan »optužuje i tvrdi da sve udruge nastale iz Domovinskoga rata i one koje organiziraju i podržavaju ovakve prosvjede - podržavaju udar na ustavni poredak«. Ponavljajući da je to laž, upitao je: »Tko čini državni udar kad se Domovinski rat baca pod noge i stvara klima u kojoj se tumači da sve što je učinjeno u Domovinskome ratu, učinjeno s krivim namjerama, sa zločinom«. Upitao je i »je li moguće danas u Hrvatskoj reći ono što kaže nesretni Stevan Mesić da blokiranje prometnica podsjeća na vrijeme postavljanja četničkih balvana«.

1C) Nije to sve,medjutim. Sanaderčić pred Carlom del Ponte viče i ovako:

Sanader bi osobno uhitio Gotovinu...

'Da ga ugledam na ulici, Gotovina bi odmah bio izručen u Haag. Naravno da bih ga pokušao osobno uhititi', rekao je hrvatski premijer u intervjuu za BBC.
Zamislite Sanadera kako po ulici trči za Gotovinom i pokušava ga uhititi. Premijer nam je sve humorističniji a i sve više pokazuje koliko je upoznat s opisom posla premijera.

2) Što službeno ima 2005. čovjek koji je u Hrvatsku došao kao veleuspješni poduzetnik iz dijaspore (nećemo sad o tome što je imao 1991):

Ivo Sanader, premijer
- stan u Splitu (100 m2)
- vozi: Renault 8 (godište 1967.)
- oveća knjižnica i zbirka umjetnina
- plaća: oko 18.000 kn
- honorari (knjige, predavanja, članci): prosječno 10.000 kn godišnje
Mirjana Sanader
- stan i garaža u Zagrebu (200 m2) -- ????????
- vinograd u Zaprešiću (3.200 m2)
- plaća: 8.000 kn
- honorari: do 15.000 kn godišnje

3)
Istražiti imovinu premijera Sanadera
2005.
RIJEKA - Predsjednica HNS-a istaknula je važnost formiranja istražnog povjerenstva za ispitivanje stjecanja imovine premijera Ive Sanadera.
- U javnosti se već dugo postavlja to pitanje, jer postoji znatna razlika između njegovog imovinskog stanja od 1992. godine, kad je ušao u politiku, i danas. Kad je ušao u politiku, bio je znatno siromašniji nego danas, a cijelo to vrijeme radio je samo u državnoj službi. Tu je inicijativu o formiranju istražnog povjerenstva na neki način pokrenuo sam Sanader, rekavši: "Ajmo raščistiti sve o svima". Uostalom, zašto ne bismo iskoristili svoje raspoložive institucije, poput povjerenstva, državnog odvjetništva, porezne inspekcije i sudstva i sve dvojbe jednom zauvijek stavili ad acta,

3)
Iz Latinice, emitirane u ponedjeljak navečer pod naslovom Podrijetlo imovine, bez znanja njezina urednika i autora izbačena su dva priloga o premijeru Sanaderu. Denis Latin je najavio ostavku.
Kako piše Večernji list, Latinica emitirana pod naslovom Podrijetlo imovine bila je posljednja koju smo vidjeli na HTV-u. Konsterniran time što je netko gotovu Latinicu premontirao bez njegova znanja, autor i urednik Denis Latin odmah nakon emisije usmeno je obavijestio, a u utorak će i pismeno, direktoricu Hrvatske televizije Mariju Nemčić da u takvim okolnostima više neće raditi svoju emisiju.
"To se nije događalo ni u doba Obrada Kosovca, jer Kosovac je skidao cijele emisije, a nije zadirao u tuđe autorsko djelo. Više ne mogu imati povjerenja u nadređene jer tko mi može jamčiti da se takvo što više neće ponoviti?", ljutito je poručio Latin u Večernjaku.
Iz sporne su Latinice od tri priloga u vezi sa Sanaderom izbačena dva, a da stvar bude "ljepša", obje su priče javnosti već poznate jer su objavljene u Feralu.
U prvoj se govori o Ivanu Barišiću i Marku Marošu. Maroš je vlasnik Noćne ptice, prve zaštitarske tvrtke u Hrvatskoj, dok je Barišić navodno Pašalićev rođak, a obojica su bili susjedi na splitskim Mejama bračnom paru Sanader kad im je u stan provaljeno i ukradeno pedeset tisuća njemačkih maraka i zlatnina.
U drugoj priči riječ je o iskazu M. Š., financijske tajnice Miroslava Kutle, koja je prije nekoliko godina Državnom odvjetništvu službeno izjavila da je Kutle mnogima za usluge isplaćivao gotovinu, pa tako i premijeru Sanaderu 800 tisuća njemačkih maraka za uslugu dobivanja kredita u Hypo banci.
U Latinici je objavljena tek priča o aferi s jednim stanom iz obiteljske kuće Sanaderovih u Kozarčevoj 21.
U ekipi Latinice kažu da su vjerojatno nakon trodnevnih pritisaka iz HDZ-a urednik Informativnog programa Vladimir Rončević i njegov pomoćnik Goran Rotim popustili pritiscima pa su izbacili dva priloga.
HRT-ova Pravna služba ocijenila je da emisija koju je Denis Latin montirao ni po čemu nije utuživa, a u ekipi emisije kažu da postoje i pisani dokumenti iz kojih se vidi da je zbog tih spornih priloga u Latinicu pozivan i premijer dr. Ivo Sanader.
Međutim, u vodstvu HTV-a neslužbeno su komentirali kako je neprofesionalno optužiti bilo koga, u ovom slučaju premijera, a pritom se ograditi tek rečenicom kako druga strana nije željela komentirati optužbe.
Goran Rotim nije u ponedjeljak navečer imao nikakva komentara, a Marija Nemčić nije dizala telefonsku slušalicu na česte pozive Večernjakovih novinara.
I autor priloga i urednik emisije Denis Latin uzrujani su zbog 'gebelsovskog zadiranja u autorstvo same emisije' pa je, naglašavaju, sudbina Latinice doista nepredvidljiva, donosi Večernji list.

4)
Obustavljena istraga o zloupotrebi položaja protiv Ive Sanadera

Politički cinici bi rekli: «A što ste uopće mogli očekivati?!» Dok nam premijer putuje po svijetu i skuplja počasne doktorate poput bodova u kakvoj video-igrici, nudeći domaćoj i međunarodnoj publici sliku uljuđenog, modernog, svjetskog konzervativca, dakako da ne dolazi u obzir da tu sliku pokvare beznačajne mrlje iz pretpremijerske prošlosti, mrlje s jelovnika Zloupotrebe položaja zbog stjecanja imovinsko-pravne koristi. Jelovnika s kojeg je HDZ ’90-tih obilato objedovao, ostavljajući packe po cijeloj Hrvatskoj. Međutim, nema straha, tu je Vanish u liku Državnog odvjetništva, koji pouzdano uklanja sve vrste mrlja, i vaše rublje je ponovo čisto, a boje postojane.

Cijela afera, uvidu načina na koji je dr Sanader došao do kuće, objavljena je prošle jeseni, u vrijeme predizborne utrke. (Koliko su etičnost i poštenje političara važni hrvatskim građanima, pokazuju izborni rezlutati!) Ukratko, radi se o tome da je Državno odvjetništvo pokrenulo krivičnu istragu protiv dr Ive Sanadera, temeljem kaznene prijave koju je 2002. godine podnijeo Pavo Gagulić. Kaznena prijava tereti dr Sanadera za zloupotrebu položaja zbog stjecanja imovinsko-pravne koristi. Iz te prijave proizlazi da je dr Sanader godine 1996., koristeći se svojim položajem, na protupravni način članovima svoje obitelji priskrbio vlasništvo nad prizemnim stanom veličine pedesetak četvornih metara u stambenoj dvokatnici u Kozarčevoj 21. U toj su urbanoj vili od ukupno tri stana dva već bila u vlasništvu Sanaderova tasta Ive Šarića i supruge Mirjane. U donjem je stanu živjela njihova susjeda, Božena Šešljaga.

Stvar je bila izvedena tako da je gradska Komisija za stambene odnose početkom 1996. godine provela nadzor nad Šešljaginim stanom i ustanovila da zbog svoje ruševnosti ne zadovoljava ni minimalne tehničke kvalitete neophodne da bi se neki prostor uopće evidentirao kao stambeni: prema zapisniku te komisije ustanovljeno je, ukratko, da vlaga prodire na sve strane, da su zidovi potpuno uništeni, da je drveni pod posve truo, da su instalacije neupotrebljive, te da je stan izložen prodorima podzemnih voda. Radi toga je, 3. 7. 1996. godine, donijet nalog za brisanje stana iz evidencije Gradskog stambenog fonda. Iako postoji i drugi nalaz gradske Stambene komisije, iz kojega se vidi da je sporni stan u posve urednom stanju! Zapisnik o ruševnosti spornoga stana osobito je sumnjiv u dijelu u kojem se govori o prodoru podzemnih voda, zna li se da visoka razina podzemnih voda uopće nije fenomen karakterističan za brežuljkaste terene poput Pantovčaka.

Gđa Šešljaga koja je do tada živjela u dotičnom stanu, i imala stanarsko pravo, u rekordnom je roku, iste te godine dobila zamjenski stan u Malešnici, veličine 70 četvornih metara.

Iz čitave ove priče proizlazi da je dr Sanader zloupotrijebio svoj položaj kako bi za dva stana oštetio gradski stambeni fond: jedan, u Kozarčevoj, koji je na zahtjev Ive Šarića i Mirjane Sanader izbrisan iz evidencije gradskih stanova, nakon čega su se Sanaderov tast i supruga prepisali na sebe čitavu zgradu, i drugi, u Malešnici, kojeg je Sanaderova bivša susjeda uz njegovu pomoć dobila bez ikakve realne osnove.

Cijeli slučaj otvara niz pitanja na koja je krivična istraga trebala odgovoriti: prvenstveno, da li sporni stan u Kozarčevoj doista nije zadovoljavao minimalne tehničke uvjete? Nadalje, je li pri utvrđivanju tehničkih uvjeta tog prostora poštovana nužna procedura, odnosno da li je za njegovo brisanje iz evidencije bila dovoljna samo odluka Komisije, ili je trebalo provesti upravni postupak, u kojem bi sudjelovale i druge službe i stranke (uključujući i Državno odvjetništvo)? Zatim, da li se 1996. godine taj stan još uopće mogao otkupiti, s obzirom na odluku Grada Zagreba po kojoj se u urbanim vilama ne može stjecati pravo na otkup stanova na kojima postoji stanarsko pravo? I na kraju, je li gđa Šešljaga uopće bila na listi za dodjelu gradskih stanova?

Godinu dana nakon otkrivanja Sanaderovog prljavog rublja, pokušali smo od Državnog odvjetništva saznati odgovore na gore navedena pitanja i dobili smo slijedeće: Nakon vašeg upita izvršili smo uvid u dopis Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu broj: KR-DO-53/03 od 25. kolovoza 2003. godine uz koji prileži i dopis Oćinskog javnog odvjetništva u Zagrebu broj: K-DO-5417/02 od 3. travnja 2003. godine.

Iz citiranog dopisa Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu proizlazi da je dopis Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu bio dana 10. lipnja 2003. godine referiran, to jest zamjenik općinskog državnog odvjetnika je s cjelokupnim predmetom i svojim stavovima izloženim u dopisu od 3.4.2003. upoznao zamjenike iz nadležnog odjela Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, nakon čega je odjel u cjelosti podržao pravni stav zamjenice općinskog državnog odvjetnika da u konkretnom slučaju nema osnova sumnji da bi bilo prijavljenik dr Ivo Sanader, bilo neka druga osoba počinila kazneno djelo iz članka 337. stavak 1. KZ. I to je sve.

Ukratko, nitko nije kriv. Ni Sanader čija se obitelj dočepala cijele urbane vile na Pantovčaku, ni članovi raznih komisija, koji su obilato izašli ususret željama trenutnog premijera. Procedura je poštovana, živjela pravna država! A o trodiobi vlasti i neovisnom sudstvu u državi Hrvatskoj možemo samo sanjati.

Za kraj nam ipak ostaje pitanje: je li ovakav nalaz Državnog odvjetništva rezultat duboko ukorijenjenog mentaliteta poslušnosti, zbog kojeg državni činovnici unaprijed rade ono što misle da se od njih očekuje, ili je ipak bio potreban poneki telefonski poziv? ..."

5)
Izvor:blogHrvatska (ožujka 2005)
SANADER KAO JAMAC: Sjetimo se kako je prije godinu dana Sanader, sada Sale ponudio jeftino isprintanu kolornu tzv. Jamstvenu karticu po kojoj je on (ali po praksi u Hrvatskoj ni zakonski niti materijalno) odgovoran za
:
-povrat duga umirovljenicima (još ništa nije ispunio, bez plana i programa je, osim baljezganja o nekakvim fondovima i tome slično),
-ukidanje dopunskog osiguranja umirovljenicima i dragovoljcima (nije ispunjeno),
-gospodarski rast (uvoz i dalje raste, uvjeti proizvodnje i poduzetništva su nikakvi,poglavito u odnosu na slojeve i dobi financijske podrške i tržišta kapitala u kojem banke imaju apsolutnu moć u monetarnoj politici RH. A banke financiraju, i to skupo, isključivo potrošnju > kupovinu uvozne robe < te potiču stambenu štednju koja je sama po sebi vrijednost),
- otvaranje novih radnih mjesta (ni od toga ništa,ali hrvatska je javnost već preživjela onu besramnu idiotariju Vesne Pusić i Mesićeva HNS-a iz 2000. godine : 200.000 RADNIH M(J)ESTA
---
A evo detalja kako je taj milijunaš došao pomoći Hrvatskoj,nakon što se Hrvatska stvorila.
Taj je 'bogataš' došao s ženom i djecom stanovati kao zadnji podstanar u malom stančiću u trošnoj kući na Remetama, znači kilometrima u planini iznad grada.
Štoviše, uskoro je počeo gubiti ključeve stana, nije ih želio platiti, a finale je bila dugodnevna rasprava o smanjenju 'skupog' najma (za 50-100 DEM).
Eto, to je bio 'imućni poduzetnik iz Dijaspore' Ivo Sanader dok nije kriminalom 'kupio' kuću u Kozarskoj,istjeravši stanare.
I kad se zna što je od HDZ-a napravio, kad se zna da je temelj njegova mandata predaja Hrvatske Europskoj Uniji koja će je okupirati, što onda očekivati od tog …..nego da podržava (polu)srpsku gaduru iz Kumroveca,Jadranku Kosor,ružnjaču koja je potrošila toliki novac siromašnih i poreznih obveznika (sviju nas) na svoje nepismene bljuvotine u izbornoj kampanji.

ISTRAŽIVANJE PULSA
Vladi ne vjeruje 82 posto građana
ZAGREB – Većina hrvatskih građana i dalje traži ostavku Miomira Žužula, ali je Vlada u posljednjih deset dana uspjela uvjeriti dio građana, ponajprije pristaša HDZ-a, da ministar treba ostati. To proizlazi iz najnovijeg istraživanja agencije Puls, provedenog u utorak, 16. studenoga.
Na reprezentativnom uzorku od 600 građana Puls je došao i do podatka da većina građana (62 posto) uopće nije primijetila Vladinu promotivnu kampanju u medijima, pod nazivom »Otvorena vrata«. Od onih 38 posto, koji su je primijetili, samo 8 posto smatra da Vlada njome želi poboljšati informiranje građana.Većina od 52 posto smatra da je cilj kampanje potpora Jadranki Kosor, dok 25 posto njih smatra da je riječ o promociji uspjeha Vlade

Životopis predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera
23.12.2003

IVO SANADER, novi predsjednik hrvatske Vlade rodio se 8. lipnja 1953. u Splitu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a Filozofski fakultet završio i doktorat stekao 1982. na Sveučilištu u austrijskom Innsbrucku.
Od 1983. do 1987. radio je kao programski, a kasnije kao v.d. glavnog urednika splitske izdavačke kuće "Logos". Tri slijedeće godine bio je član uredništva časopisa "Mogućnosti".
Od 1987. do 1991. u Innsbrucku je bio privatni poduzetnik (????) a od 1991. do 1992. bio je intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.
Sanader je 1990. u Tirolu u Austriji osnovao Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ). Za zastupnika HDZ-a u Hrvatski sabor prvi je put izabran 1992.
U hrvatskoj je Vladi od 1992. do 1993. bio ministar znanosti i tehnologije. Zamjenik ministra vanjskih poslova bio je dva puta od 1993. do 1995. i od 1996. do 2000.
Dužnost predstojnika Ureda Predsjednika RH te glavnog tajnika Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti obnašao je od 1995. do 1996.
Na parlamentarnim izborima u siječnju 2000. ponovo je izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru. Za tog je mandata obnašao i dužnost potpredsjednika Odbora za vanjsku politiku.
Na V. Općem saboru HDZ-a u travnju 2000. izabran je za predsjednika stranke, a predsjednikom je potvrđen i na VII. Općem saboru u travnju 2002.
Objavio je više knjiga te znanstvenih i stručnih tekstova s područja književne povijesti i kritike, te politike i diplomacije. Član je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog centra PEN-a. Govori engleski, njemački, talijanski i francuski jezik.
Sa suprugom Mirjanom Sanader ima dvije kćeri

Pregrst Sanaderovih obecanja
2004………….


MILAN BANDIĆ:

A SADA IZVATCI S INTERNETA O KOLEGI dr. IVE SANADERA, ARIVISTI MILANU BANDIĆU ZA KOJEG NIJE GLASOVALO 100 % PRAVIH ZAGREPČANA OD 65 % KOJI NISU OD GADJENJA NI IZAŠLI NA IZBORE:

Lokalni izbori su nam sve bliže i čini mi se potpuno izvjesno, da će nam naš dragi Milan Bandić, biti gradonačelnik. Čovjek koji se u zadnjih nekoliko godina iskomprimitirao kao ni jedan političar u Hrvatskoj. No mi Hrvati smo glup narod i brzo zaboravljamo, pa opet pohrlimo glasati za čovjeka, kojemu bi mogli dati nadimak afera.
1. Vozio pijan, izazvao udes, te pobjegao s mjesta nezgode.
2. Dao otkaz policajcu koji ga je prijavio.
3. Manipulirao natječajem za skijaški kup na Sljemenu.
4. Rasprodao gradsko zemljište stranim trgovačkim lancima za veliku proviziju
5. Nudi referenduma za stadion u Maksimiru nakon što su on i prethodnici opljačkali više od milijun kuna.
6. Lažno obećava legalizaciju objekata pred svake izbore.
7. Lažno se rastao da bi mu supruga stekla stan.
8. Dodjeljivao posao svojim rođacima.
9. Firmi svojih prijatelja, koji nisu vlasnici, platio 20 milijuna kuna za zemljište koje je u vlasništvu grada Zagreba.
10. Privatni oglas platio sredstvima gradskog proračuna.
11. Odredjen eposlpovne zgrade u centru je odbobrio van GUP-a, aonda otkupčljivao terenn od njih uz bezbroij drugih krimimnalnih radnji poput Boomexa ili sl. u Strrojarskoj ulici itd.
Toliko o našem budućem gradonačelniku, sramoti našega grada.
Izvor:www.forum.hr

Dva Milana Bandića


Prebacio je sako, simbol političke formalnosti, preko ramena. Obraćao se novinaru s 'ti' kao svom metropolskom suseljaninu. No, o sebi je govorio kao o nekom drugom 'Milanu Bandiću'.
Nastup Milana Bandića pred kamerama HTV-a, netom nakon objave prvih preliminarnih rezultata lokalnih izbora, pregnantno je pokazao čemu ovaj duguje svoju uspješnost na lokalnom političkom tržištu.
Prebacivši svoj sako - taj simbol političke formalnosti i cenzurirane misli - preko ramena, Bandić se, po tko zna koji put, potvrđuje kao "jedan od nas", a ne "jedan od njih".
Uz to, sako na ramenu poza je onog tko je upravo završio ili se upravo sprema "zasukati rukave". Bandić se u toj pozi prezentira gotovo svakodnevno. On polaže kamene temeljce, korača u sindikalnim povorkama, on obilazi gradilišta i pješice pohodi zagrebačke marginalce – sve su to medijski prizori u kojima je Bandićev sako redovito u zapećku scenografije njegovih performansa. Ondje je tek da naglasi njegovu moć za koju ovaj, odbacujući ga, tobože ne mari. Baš zato, sako je postao jedna od temeljnih poruka njegova nedjeljnog nastupa: Bandić neumorno, s odloženim sakoom, kako to i njegovi predizborni slogani poručuju, "radi i živi za Zagreb".

Nositi poruke poput ove nije lako.

Svoju izravnost, neinficiranu političkim formalizmom, nastavio je Bandić u nastupu dokazivati na Mislavu Bagi. Kada se ovaj najlogičnije zapitao o mogućem budućem koaliranju SDP-a nužnom za formiranje gradske vlasti, Bandić mu je u maniri nervoznog šerifa odbrusio:
"Tebi je, Bago, večeras nešto ispalo, pa tebi nešto fali."
Lišen političkog "diskursa u rukavicama", neposredan i iskren, Bandić je sa svojim metropolskim suseljaninom Bagom na "ti". Bandić nije poput prijetvorica u sakoima i kravatama koji će Bagi govoriti "Vi". On je "naš" i zato se ne prezentira na "njihov" način.
Do tog je trenutka demonstriranje Bandićeve casual dosljednosti išlo sjajno. Igrokaz "Jebeš sako, jebeš persiranje" u sljedećoj je pak Bandićevoj rečenici - barem se tako činilo - počeo gubiti na uvjerljivosti.
"Milanu Bandiću i SDP-u ništa ne fali, pa ni vijećnik", rezolutno je nastavio Bandić, pokazujući da je, za razliku od Bage s kojim je na "ti", sam sa sobom na "Vi". To, naravno, može zbunjivati. Paradoks, ipak, ima smisla.
Medijski upakirani Milan Bandić, pravedan, iskren i pristupačan, samoprijegoran i neumoran, onaj koji "radi i živi za Zagreb", sa sakoom na ramenu i na "ti" sa sumještanima, postao je avatar Milana Bandića - onoga Milana Bandića koji alkoholiziran osvježivačem daha bježi s mjesta nesreće, objavljuje oglas kojim osporava sudske odluke ili se razvede od žene da bi povoljnije otkupio nešto zagrebačkih stambenih kvadrata.
Zato potonji o onome smjernome i pravednome Bandiću govori u trećem licu. Oni uistinu nisu isto i u tome jedan od Milana Bandića ima pravo.
Na kojeg su Bandića Zagrepčani mislili zaokružujući listu s njegovim imenom, ostaje, ipak, neriješeno pitanje.
Izvor:Iskon
Sandi Blagonić

Radnici "Sljemena" ipak iskorišteni?

MILAN BANDIĆ i dalje skuplja političke bodove. Ovog puta "razrješio" je 35-dnevnu krizu na Markovom trgu i to neposredno prije dolaska Carle del Ponte na mjesto štrajka. No, jesu li njegove namjere zaista dobronamjerne?
Nakon što je Bandić potpisao pismo namjere s predstavnicima Finagre, koja je većinski vlasnik "Sljemena", radnici su povikali: "Milan, Milan! Bandić nam je gazda!"
No, ovakva odluka Milana Bandića, koji još uvijek nije preuzeo mjesto zagrebačkog gradonačelnika, svoju realizaciju čekat će sve dok ju Gradsko poglavarstvo ne prihvati.
Radnicima "Sljemena" sudbina je riješena tek privremeno.
Što bi Bandić dobio ovakvim razvojem situacije, a što radnici? Ukoliko Grad Zagreb kupi dionice Sljemena, postat će vlasnik vrlo vrijednog, 550 tisuća četvornih metara velikog, zemljišta.
Radnici Sljemena bili su u štrajku 35 dana, a razlog tome je, između ostalog, i njihova tvrdnja da je vlasnik Finagra namjerno upropastio mesnu industriju kako bi mogao prodati zamljište na kojemu se ona nalazi.
GUP-om Sesveta predviđeno je da će se na tom prostoru graditi trgovačko-stambena zona.
Kako javlja Vjesnik, Bandić je baš zbog takvog raspleta situacije zaustavio postupak prenamjene zemljišta u Sesvetama kako bi spriječio Finagru da tvornicu zatvori i zemljište proda po duplo većoj cijeni.
Procjenjuje se da zemlja u Sesvetama košta oko 100 eura po kvadratu, a da bi na tržištu, ukoliko bi se zemljište prenamjenilo u trgovačku zonu moglo dostići dvostruku cijenu.
Dakle, prema procjenama Branka Miškovića, sindikalnog povjerenika Sljemena, dug vjerovnicima i radnicima Mesne industrije se kreće oko 160 milijuna kuna. Grubom računicom može se vidjeti da je taj iznos zanemariv s obzirom da je to manje od četvrtine vrijednosti zemljišta, odnosno osmina njegove vrijednosti ukoliko se ovo zemljište prenamijeni u trgovačko-stambenu zonu.
Time bi grad Zagreb na čelu s Milanom Bandićem mogao zaraditi dosta novca, ali bi i Milan Bandić pokazao sebe kao dobrog "mešetara", što bi mu donijelo političke poene.
Nakon što otkupe dionice za jednu kunu, grad će, kako je obećao Bandić, isplatiti plaće radnika što će proračun koštati oko 5 milijuna kuna, piše 24sata.
Radnicima je to na "prvu loptu" bila dobra vijest, ali nisu razmišljali o tome da ih nakon ove jednokratne isplate, čeka - otkaz.

Izvor: www.index.hr



- 10:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2005 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Politički kriminal na svim razinam je legaliziran u Hrvatskoj kao sredstvo bogaćenja birokatra, politokrata i mafiokrata. U politiku svi ulaze da se instantno obogate,s oskudnim znanjem i ne radeći ništa, osim nedozvoljena djela glede koncesija, dodjele zemljišta, 'javnih' nabava, žmirenja na bespravnu gradnju, izdavanje jamstava itd (broj je takvih kaznenih djela po Ustavui i zakonima beskonačan)...

Linkovi