ponedjeljak, 14.05.2007. ♥

♥ violina

cereka sada..bilo je i vrijeme.. o najljepšem instrumentu na svijetu... =))

Violina je nastala u sjevernoj Italiji u ranom 16. stoljeću. Prvi graditelji violina vjerojatno su spojili elemente tri tada raširena glazbala: rebek, renesansne gusle i lira da braccio.
Najpoznatiji graditelji violina su obitelji: Amati, Guarneri, Stradivari, Guagalino..
Violina ima 4 žice, koje se ugađaju po kvintama: G mali, D jedan, A jedan ,E dva.
Gudalo se sastoji se od štapa, struna ( načinjenih od konjskih dlaka ), žabice i vrha. Na strune se nanosi kalafonij tj. neka vrsta smole radi ugodnijeg zvuka.
Lijevom rukom sviramo tonove po žici. Za razliku od klavirista koji sviraju s pet prstiju, violinisti peti prst ( palac ) koriste za pridržavanje vrata violine. Ostalim prstima (1,2,3,4) sviraju tonove. Lijeva ruka mora biti u potpunosti opuštena kako bi s lakoćom mogli prelaziti u pozicije i preko žica.

Vibrato je tehika sviranja, koja je jako raširena. Dobiva se tako da prstom lagano počnemo vibrirati, odnosno ljuljati prst ne mičući ga sa žice i time dobivajući vibrijajući zvuk tona. Koristi se pri ukrašavanju dužih tonova.
Pizzicato lijevom rukom je veoma zahtjevna tehnika sviranja, s kojom se koristio Niccoló Paganini. Napr. 3. prstom, ton odsviramo gudalom, a onda tim trećim prstom trznemo po praznoj žici. Zvuk je nebičan, čaroban i virtuozan.

www.wikipedija.org



♥ 16:40 ♥ komentari (14) ♥ printviolina

<< Arhiva >>