co_brays https://blog.dnevnik.hr/cobrays

nedjelja, 26.08.2007.

Kraj HDZ-ove privatizacije?

Kako prenosi net.hr čelnik SDP-a, Zoran Milanović, izjavio je kako je slučaj tvornice KIM i hotela Alan su čavao u lijes HDZ-ova koncepta privatizacije i cijelog ozračja koje ga okružuje jer se očito radi o visoko korumpiranom sustavu.

Tekst ispod donosimo u cijelosti.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je u Kneževim Vinogradima kako posljednje privatizacijske afere u slučajevima tvornice KIM te hotela "Alan" znače kraj HDZ-ova koncepta privatizacije.

Tijekom današnje humanitarne akcije SDP-a za baranjsku udrugu "Romsko srce" Milanović je, na upit novinara da prokomentira te privatizacijske afere, rekao kako je riječ o slučajevima koje "trebaju ispitati nadležna tijela hrvatskoga pravosudnog sustava". Dodao je da su oni "čavao u lijes HDZ-ova koncepta privatizacije i cijelog ozračja koje ga okružuje jer se očito radi o visoko korumpiranom sustavu".

Zamoljen da komentira krizu osječke gradske vlasti i sve izgledniji raspad koalicije HDSSB-HSP te kako će se, u slučaju preslagivanja političkih odnosa ili novih izbora u gradu, ponašati osječki SDP, Milanović je rekao da će osječka Gradska organizacija SDP-a o tome samostalno odlučivati, dodajući kako "HDSSB i HSP nisu bili partneri SDP-a niti će to biti".

Na novinarsko pitanje o tome je li stranka odlučila tko će biti prvi na listi za 4. izbornu jedinicu (Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija) Milanović je odgovorio da će o tome u rujnu odlučiti Glavni odbor SDP-a.

No, kako otkriva Slodobna Dalmacija u broju od 24.8.2007. izgleda kako su neki jako pozicionirani ljudi iz HFP, a sve za vrijeme trajanja ove vlade imali svoje prset i u privatizaciji HTP Primošten.

Istraga protiv bivšeg čelnika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Krešimira Starčevića i još deset osoba zbog osnovane sumnje da su sudjelovali u malverzacijama prilikom prodaje starigradskog hotela "Alan", samo je djelić onoga što bi se moglo odmotati nakon završetka brojnih istraga kojima se već duže bave nadležne državne institucije.
Mućke u Fondu

/Nikša STIPANIČEV/CROPIXIstrage su počele znatno ranije od akcije "Maestro" i njima su također zahvaćene brojne mućke i nezakonitosti prilikom (pre)prodaje državnih tvrtki koju su godinama obavljali donedavno nedodirljivi čelnici HFP-a.
Nakon što istraga protiv Starčevića i ostalih postane pravomoćna, a to će se dogoditi kad svi osumnjičeni dobiju rješenje o istrazi, odnosno kad se Vrhovni sud očituje na žalbe osumnjičenih, uslijedit će, to je posve izvjesno, zahtjevi za proširenje istrage zbog drugih puno većih slučajeva u kojima je navodno ključnu ulogu također imao Starčević.
Prodaja hotela "Alan" Hypo Alpe Adria banci za iznos nekoliko puta manji od njegove stvarne vrijednosti, a što je 2002. godine, navodno bez znanja predsjednika Fonda Hrvoja Vojkovića, obavio Starčević, samo je dio poslovno-prijateljskih odnosa između bivšeg čelnika Fonda i austrijske banke.
Starčević je u vrijeme kad je bio drugi, a zatim i prvi čovjek HFP-a bio u svakodnevnoj vezi s ondašnjim prvim čovjekom Hypo Banke Karlom Heinzom Truskalerom koji je poslije smijenjen i kojim se već neko vrijeme bave i austrijski istražitelji.
Osim s Truskalerom i Hypo Alpe Adria Bankom, Starčević je imao "zanimljive" poslovne odnose i s još nekim domaćim i inozemnim poduzetnicima i tvrtkama. Iako se time još bave istražitelji, neslužbeno doznajemo da je predmet njihova zanimanja i Starčevićev "poslovni" odnos s poznatim poduzetnikom i bivšim tenisačem Brunom Orešarom.
Osim toga, istražitelji već duže "češljaju" i prodaju HTP-a "Primošten", jer je ugovor o prodaji tvrtke novim vlasnicima iz Mađarske potpisao upravo Krešimir Starčević još 2002. godine.

26.08.2007. u 00:15 • 2 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Studeni 2007 (2)
Listopad 2007 (1)
Kolovoz 2007 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Sve ono što ste htjeli znati o svemu, a niste imali prilike pitati druge.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr