Sedam sekretara Alphe Centauri

srijeda, 17.06.2009.

Gospodine Izabrani guverneru, kolegice i kolege, dragi stanovnici Chirona,

Pregršt je primjera iz povijesti iz kojih je vidljivo na koje su sve načine silnici i izrabljivači opravdavali svoje čvrsto držanje poluga moći i njihovo sebično prisvajanje resursa i sredstava proizvodnje koji su pripadali svima, a najviše onima koji su ih stvorili. Izgovori su bili svakakvi, govorilo se da je "vlast od Boga", da su "neki plave krvi, a neki ne", pa čak je i demokracija zloupotrebljavana kako bi se spriječila svaka kritika moćnika postavljenih od strane onih u čijim su rukama bila sva masovna sredstva manipulacije, takozvani "javni mediji", jer su oni, eto, "izabrani voljom naroda". Posljednji u nizu opravdanja za održavanje mehanizama društvene nejednakosti - a ujedno i onaj od kojega je sve ovo i počelo - jest onaj o "pravu vlasništva" koje pripada "onome tko ga je stvorio". I upravo u tome leži sva izopačenost kapitalizma i takozvanog "slobodnog tržišta": sloboda i pravo radnika da raspolaže rezultatima svoga rada izokrenuti su i zloupotrebljeni upravo kako bi se ti rezultati od radnika otuđili, a kasnije bi se mahalo floskulama o "slobodnom poduzetništvu" i "slobodi" općenito, i to upravo od strane onih koji su tu slobodu zatrli na njenom izvorištu.

Upravo se zato najžešća i najkrvavija borba oduvijek vodila između onih koji imaju vlasništvo i onih od kojih su ga oduzeli, a sve kako bi zadržali moć i monopol koji su stekli upravo tim oduzimanjem te kako bi spriječili da se "vlasništvo" vrati u ruke onih koji su ga i stvorili.

Zbog toga smatramo da je izlaganje kolege Nwabudike Morgana lišeno ikakve logike i smisla u cijelosti.

Naravno, njegovi dijelovi svaki za sebe imaju itekako smisla, ali ne onog kakvog bi N. Morgan htio da uočimo.

Krenimo od teorijskih pitanja.

Kao najdrastičniji primjer otuđenja resursa od onih koji su ih stvorili smatramo "vlasništvo nad informacijom". Naime, upravo je to "vlasništvo nad informacijom" bilo preduvjet i glavno sredstvo održavanja monopola na moć onih koji su htjeli - i uglavnom uspijevali - održati kontrolu nad širokim slojevima stanovništva. S druge strane, slobodni protok informacija je bio preduvjet slobode, jednakosti i rasta količine raspoloživih informacija. (Upravo zato smatramo monstruoznom tvrdnju N. Morgana da upravo vlasništvo nad znanjem omogućava stvaranje i cirkulaciju novog znanja, ali to je ionako samo jedan sanduk municije u Morganovom arsenalu laži i obmana pa ne smatram da ga sada i ovdje treba razobličivati.) Ili, kako je i sam kolega Lal napisao u svojoj Deklaraciji: "Slobodan protok informacija je jedina obrana od tiranije. Porobljeni i potlačeni čiji vođe izgube nadzor nad tokom informacija će se podići, slobodni i puni života, dok će nekad slobodna nacija koja izgubi moć uvida u državne poslove vrlo brzo pasti u despotizam. Čuvajte se onih koji vam žele spriječiti pristup informacijama, jer u njihovom srcu čuči želja da nad vama gospodare."

Na Morganovo retoričko pitanje "Zašto bi itko stvarao ukoliko bi znao da će uskoro i Zajednica imati iste spoznaje?" možemo odgovoriti: onaj tko smatra da je svaka informacija korisna i tko je zainteresiran za razvoj i dobrobit cijelog planeta. Taj će tada sve informacije koje ima slobodno podijeliti sa svima kojima ta informacija može donijeti korist, a oni će, zauzvrat, donirati dio svojih resursa onome tko je tu informaciju osigurao, ali ne po zakonima "slobodnog tržišta", što je drugo ime za porobljavanje onih u tom trenutku manje uspješnih i mehanizam za njihovo trajno držanje u pokornosti, pa makar se sretne okolnosti koje su porobljivača postavile na vrh promijenile, nego po principima potreba i mogućnosti. Morgan se, formalno, boji da će sada znanstveni razvoj stati jer nitko neće htjeti Yangu omogućiti besplatan priljev informacija, ali možemo slobodno reći dvije stvari. Prvo: ako se svi drugi odreknu znanstvenih istraživanja, naša će zajednica, zajedno s partnerima, preuzeti vodstvo u istraživanjima i rezultate dostaviti svima kojima su nužno potrebni. Drugo, tko god ima vodstvo u istraživanju, sustav planetarnih linkova mu to vodstvo neće oduzeti, ali će ga svakako spriječiti u *selektivnoj* distribuciji informacija, samo onima koji ga čine moćnim i sudjeluju u održavanju svih ostalih na dnu.

Upravo se zato Socijalistička Zajednica obavezuje da će sve informacije dobivene ovim putem proslijeđivati onim zajednicama koje se u trci za moć trenutno nalaze na začelju, dok god se u odnosima prema drugima pridržavaju osnovnih pravila tolerancije i suradnje, a kojima bi u morganovskoj shemi Novog Chironskog Poretka bez sumnje pripala uloga robova koji cijeli mehanizam vuku naprijed.

Što se tiče ostatka obraćanja N. Morgana, vjerujem da ne treba obrazlagati zašto je riječ o bezobzirnom i huškačkom napadu čiju jedinu svrhu vidimo u pripremi terena za agresiju na Socijalističku Zajednicu. Ovo se vidi i po cijelom nizu optužbi koje kao da su prepisane iz udžbenika za propagandu: prijetnja susjedima, ekspanzija, uništavanje biosustava, nepridržavanje dogovora. Drago nam je da su ovaj put preskočeni silovanje opatica i mržnja prema svemu ne-yangovskom, ali valjda je i N. Morgan svjestan da dio arsenala mora ostaviti za kasnije. Ovo je huškanje još opasnije uzmu li se u obzir najnoviji podaci po kojima je Spartanska Federacija - Morganov najbliži saveznik - preuzela vodstvo u vojnoj opremljenosti, što ne može biti ništa drugo nego priprema za vojne akcije širokih razmjera. Naši suparnici bez sumnje posjeduju obavještajne informacije da je neposredna borbena gotovost naše vojske prilično niska, ali neka se ne zavaraju: cilj Narodne armije Socijalističke Zajednice nikad nije ni bio izvođenje koncentriranih napadačkih operacija, već postavljanje čvrste, duboke i istrajne obrane, a resursi za takav način ratovanja se ne mogu procijeniti vojnim izvještajima i obavještajnim biltenima. Isto tako, želimo sve zainteresirane upozoriti da svako preotimanje teritorija može biti samo privremeno jer na bilo kakvu agresiju odgovorit ćemo borbom do konačne pobjede; teritorij Socijalističke Zajednice je dovoljno velik, a njezino stanovništvo dovoljno brojno da amortizira ma koliko snažan početni udar i zadrži napadačke snage dovoljno dugo dok se u pozadini ne uspostavi stabilan dotok vojnih ešalona koji će gurnuti agresora nazad u more. U tom trenutku, NASZ će biti jača i brojnija od bilo koje vojske na planetu, a naši stratezi, kao ni narod, ne vjeruju u uzaludno traćenje resursa na efektive koje će samo stajati neiskorištene.

Drugim riječima, ne prisiljavajte nas da preusmjeravamo proizvodnju u vojnu, jer, ukoliko budemo morali sklapati naoružanje, uvjeravam vas da ono neće ležati neiskorišteno. Socijalistička Zajednica je div kojemu treba dugo da se probudi, ali kad se probudi i krene u nekom smjeru, jednako dugo će mu trebati da se zaustavi.

Mislim da je jasno da na "prijedlog" N. Morgana o demontiranju planetarnih veza nema potrebe trošiti riječi. Socijalistička Zajednica je na njihovo sklapanje potrošila resurse. Korist od planetarnih datalinkova dijelit će s onima kojima je to najpotrebnije, a neće ih sebično zadržati za sebe. Planetarni linkovi neće biti razmontirani. Naravno, netko drugi može smatratia da je to nepošteno, iako smo detaljno obrazložili svoje stajalište. Ipak, smatramo da ima mjesta za pregovore i ustupke s više strana prije nego što se krene u neka ekstremna rješenja.

Također, ne direktno vezano uz ovaj spor, možda bi bilo dobro spomenuti da naše radne skupine već neko vrijeme rade na prijedlogu razgraničenja gospodarske eksploatacije u zoni Yangeškog kanala - što je trebao biti prilog smirivanju napetosti između Morgan d.o.o., Spartanske Federacije i Socijalističke Zajednice - ali nisam siguran koliko bi u ovako uzavreloj situaciji pokretanje tog pitanja imalo smisla. Također, netko bi ovo mogao shvatiti kao diplomatsku defenzivu i pokazivanje slabosti, tako da ćemo s ovom inicijativom pričekati nešto bolje vrijeme.

S poštovanjem,
sekretar Yang
- 12:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>