Sedam sekretara Alphe Centauri

utorak, 26.05.2009.

Dragi kolege,

U skladu s proklamiranom politikom miroljubivog rješavanja svih konflikata i odricanja od oružanih rješenja, dozvolite da pokušam posredovati u trenutnim pregovorima između sestre Miriam i provosta Zakharova.

Kao prvo, htio bih reći da je provostovo neslaganje s drugom točkom sporazuma bilo poprilično iznenađenje jer Socijalistička Zajednica i Univerzitet nikada nisu razgovarali ni o kakvoj konkretnoj vojnoj suradnji. Kao prvo, SZ jednostavno nije zainteresirana za vojni ulazak na Veliki kontinent - smatramo da bi bilo kakvo angažiranje naših jedinica na drugom kraju svijeta imalo poguban efekt na našu unutarnju stabilnost i uspostavilo štetne presedane u međufrakcijskoj politici. Naravno, u sklopu ekonomskoznanstvene suradnje razgovaralo se i o vojnoj pomoći u slučaju napada, ali tada aktualan sukob je završen i izglađen i konkretni pregovori nikad nisu pokrenuti.

Međutim, u svjetlu najnovijih događaja, sasvim nam je razumljivo oklijevanje Univerziteta da se u potpunosti odrekne bilo kakve vojne pomoći Socijalističke Zajednice jer, zaista, nakon jednog izravnog napada na civilno stanovništvo i jedne masovne invazije - koja, istina, još nije imala efekta, ali kao prijetnja je vrlo efikasna - kakve garancije stoje na
raspolaganju Univerzitetu da će se Vjernička Republika držati dogovora i da neće *još jednom* posegnuti za teritorijem Univerziteta ili za nečim što se nalazi na tom teritoriju?

Naše su sumnje svakako pojačane 3. točkom ugovora gdje se, usprkos vojnoj prednosti Vjerničke Republike i nesrazmjera u kvaliteti vojnog kadra, uvodi dodatni nesrazmjer, ovaj put u kvantiteti. Naime, navodi se da u pograničnim bazama Univerzitet smije imati "dvije obrambene *ili* jednu napadačku jedinicu", dok Republika smije držati "jednu obrambenu *i* jednu napadačku jedinicu". Ukoliko je sporazum namijenjen stvaranju dugotrajnog mira, zašto bi *ijedna* strana u pograničnom području imala *ijednu* napadačku jedinicu?

Da mi vodimo pregovore, na takvu neravnotežu ne bismo pristali i ne znam zašto Univerzitet jest. Iako, pretpostavljam da su bulumente talibana pred vratima bile prilično uvjerljiv argument.

Umjesto toga, dozvolite alternativni prijedlog, proizvod isključivo naših timova, zasad neusaglašen s Univerzitetom: strane se obavezuju da neće imati nijednu sporu napadačku jedinicu u na udaljenosti od najmanje dva sektora od
linije razgraničenja i nijednu brzu napadačku jedinicu na udaljenosti od najmanje pet sektora od linije razgraničenja. Obrambenih jedinica smiju imati koliko god žele.

Socijalistička Zajednica se obavezuje da neće stacionirati nikakve vojne jedinice nigdje na teritoriju Univerziteta osim u jednoj bazi čija se lokacija može naknadno dogovoriti. Konkretno, mi pristajemo na bilo koju lokaciju.

Poštivanje dogovora osiguralo bi se uzajamnim razmještanjem timova u dubinu teritorija obje frakcije. Na taj način bi se i sestra Miriam uvjerila u nepostojanje vojnika Socijalističke Zajednice na sebi bliskim područjima.

- 09:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Sestro Miriam,

Netko od nas dvoje treba poraditi na svom vokabularu. U mom riječniku "osiliti se djelima" zvuči prilično negativno i, da, podrazumijeva fizičko ugrožavanje nekog drugoga. Spreman sam napraviti i malu anketu oko toga kako bi drugi kolege shvatili ovakvu primjedbu. Međutim, ako vi tvrdite da to nije bilo negativno, onda sam spreman prihvatiti i taj oblik isprike.

Međutim, vaša izjava da želite postići globalnu ravnotežu miroljubivim putem zvuči krajnje čudno u svjetlu činjenice da se na teritoriju Univerziteta trenutno nalaze vaši upadni timovi praćeni vojnim ešalonima. Dozvolite nam stav da je ta diskrepancija indikator ili logičke ili moralne insuficijencije, ili obje.

Naravno, ukoliko se pokaže da vaši timovi nisu na teritoriju Univerziteta kako bi *ukrali* nešto što vam ne pripada, nadam se da ćete prihvatiti moju najiskreniju ispriku.

Što se tiče "prenošenja razmišljanja znatnog dijela Hironjana" uvezi kapetana i događaja na Jedinstvu te "poziva na više razumijevanja", istinski Vam zahvaljujem na nježnoj brizi za moju reputaciju i reputaciju moje zajednice. Nesebičnost koju pritom iskazujete razgalila je srce mnogih u Socijalističkoj zajednici i rado bismo reciprocirali odgovarajućim izljevom ljubavi, međutim, naše je društvo više koncentrirano na opstanak na ovom surovom planetu i bojim se da ćemo emocionalne znakove pažnje morati ostaviti za neku drugu priliku.

Imajte na umu da niti jedan metak nije ispaljen u ovoj navodnoj "drugoj" agresiji. Osim toga, samo nazivanje ove "agresije" drugom implicira što mislite o našim argumentima glede nedavnog nesretnog sukoba s Akademskom zajednicom.


Još jednom moram ustvrditi da sestra Miriam ima problema s vokabularom. Naime, ne znam kako se upad oružanih snaga na teritorij susjeda može nazvati, nego "agresijom". U slučaju prve agresije, vaše su snage odgovorne za smrt tisuća ljudi na teritoriju Univerziteta. Ukoliko Univerzitet ne inzistira na vašoj odgovornosti, onda je ova rasprava isključivo akademska, međutim, i u tom slučaju stvari valja nazvati njihovim pravim imenom.

Lijep pozdrav,
sekretar Yang

- 09:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Štovani vijećnici,

Akademska zajednica i Vjernička republika imali su noćas teške i, nažalost, nezadovoljavajuće pregovore. Uspjeli smo se suglasiti oko mnogih točaka, no ključna je ostala neriješena. Šaljemo Vam svima na uvid nacrt sporazuma uz napomenu da se o svim točkama osim druge slažemo s Akademcima, dok je druga točka napisana onako kako bismo mi Vjernici željeli da izgleda:


  1. Vjernička republika i Akademska zajednica sklopit će pakt. Taj pakt će Akademskoj zajednici služiti kao osiguranje od eventualnih vjerničkih neprijateljstava. U tu svrhu, obje strane obvezuju se da će redovito razmjenjivati mape u svrhu nadzora nad bazama dokle god je Pakt na snazi. Mi Vjernici smatramo da je razmjena mapa je prije svega u akademskom interesu jer tako Akademci imaju uvid i u ona vjernička područja koja nisu na mapi. Isto bi, doduše, moglo vrijediti i za Vjernike, no budući da su oni u boljoj poziciji jer imaju uvid u akademske datalinkove, vjerujemo da ovom točkom Akademci profitiraju.

  2. Akademska zajednica neće ni pod kojim uvjetima dopustiti Socijalističkoj zajednici postavljanje njihove vojske na svojemu teritoriju. Akademska zajednica može njima biti u ratu ili paktu, to je njena stvar, ali niti jedan Yangov vojnik ne može biti nazočan na akademskom ozemlju jer će Vjernici to smatrati za cassus belli.

  3. U svim pograničnim bazama prema Vjernicima, Akademska zajednica držat će maksimalno dvije pješačke obrambene postrojbe ili jednu pokretnu, te najviše dva diverzantsko-špijunska tima. Trenutno obrambenim postrojbama smatramo one koje imaju najviše ručno naoružanje i po volji jak oklop. Vjernička republika obvezuje se na svojim pograničnim bazama prema Akademiji, osim u Novom Jeruzalemu, držati najviše jednu obrambenu, jednu napadačku i dvije diverzantske postrojbe.

  4. Postrojbe vjerničke republike trenutno napuštaju tlo Akademske zajednice. Za uzvrat, Akademska zajednica isporučit će Vjernicima Doktrinu fleksibilnosti. Vjernici će to prvom prilikom nadoknaditi kada dođu u posjed neke tehnologije koju Zajednica nema te će joj tu tehnologiju odmah predati.

  5. Budući transferi tehnologije bit će omogućeni od strane Akademije pod istim uvjetima kao i za druge frakcije, a to su: ''…energetskim kreditima ili razmjenom tehnologija koju saveznik nema. Razmjena se uvijek vrsi po principu 1:1, tehnologije nemaju razlicitu vaznost, ma sto mi mislili. Cijena energetskih kredita jest: 20 za tehnologiju LVL1, 30 za LVL2, 45 za tehnologiju LVL3, te 60 za LVL4. O cijenama za tehnologije visih nivoa ce se pregovarati kad te budu otkrivene.''

  6. Obje strane suzdržat će se od bilo kakvog daljnjeg djelovanja šijuna i diverzanata.

  7. Sadržaj ovog pakta bit će objavljen na Planetarnom vijeću.


Akademska zajednica ne slaže se s točkom 2. Dok traje takvo stanje, mi Vjernici ne možemo povuči našu vojsku s Akademskog tla. Prvi nećemo pucati, ali ćemo smatrati akademsko tlo područjem djelovanja naših špijuna i hakera. Istodobno, inzistiranje akademika Zaharova baš na toj točki daje povoda dodatnoj sumnjičavosti glede pravih ciljeva pakta Akademske i Socijalističke zajednice.

Sestra Miriam
- 09:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Priopćenje za međunarodnu javnost uprave Morgan d.d.

Poštovani klijenti i suradnici,

kao što ste vjerojatno svjesni, naša je tvrtka kroz proteklih pet godina izložena nesmiljenim napadima snaga kojima ni tržišna privreda niti demokracija nisu mile. Tim se napadima želi prvenstveno okaljati integritet našeg poduzeća, ali i utemeljitelja te većinskog vlasnika, poznatog mecene, filantropa, humanista i publiciste Nwabudikea Morgana.

Sigurni smo da su svi naši trgovinski partneri bili izuzetno zadovoljni tehnološkom razmjenom i suradnjom koja je isključivi razlog našeg trenutnog "vodstva" u istoj. Te resurse vrlo povoljno izdajemo svim zainteresiranim stranama koje ne ugrožavaju temeljna ljudska prava i slobode poslovanja svojih subjekata.

Također, s gnušanjem odbijamo sve insinuacije o našoj involviranosti u napetostima oko sveučilišta, iako smo i mi zaprimili brojne pozive u pomoć nezadovoljnih građana (da ne zaboravimo niti nedavne diplomatske prijetnje). Nadamo se da ova humanitarna akcija neće biti duljeg trajanja, jer ćemo u suprotnom biti prisiljeni nametnuti trgovački embargo svim uključenim stranama. Pozivamo na razum i čim brže okončanje napetosti.

Morgan d.d.
pomaže ljudskom rodu od 2104.
- 09:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Dragi vijećnici i kolege,

Mislim da posljednji razvoj događaja najbolje govori o svoj tragediji koju
prouzrokuje nedostatak obrazovanja i neposobnost logičkog razmišljanja.

Krenimo redom: zanima me, "sestro" Miriam, kako se to sekretar Yang osilio
*djelima*? Kako je to bilo kome napravljena šteta bilo kojim nekorektnim
postupkom?



Štovani sekretare Yang,

"svatko se češe tamo gdje ga svrbi". Iskreno, nismo Vam nigdje niti spočitnuli da ste ikoga fizički ugrozili. Djelima se jeste osilili pri otkrivanju Vremenske paradigme, odnoseć ju pred nosom nekim frakcijama kojima je možda i potrebnija, a zanemarujuć neke druge tajne koje bi možda Vama bile potrebnije, poput Trgovačke razmjene.

U svakom slučaju, takva naša konstatacija čak i nije nužno negativna - možemo ju promatrati poput dobre trgovačke akvizicije za koju ste zaslužili pohvalu - no to još uvijek ne znači da nam se sviđa što ste bili uspješni u tome. I svakako ćemo nastojati da ubuduće mi budemo uspješniji od vas u otkrivanju tajni Planeta i Univerzuma.

Jednostavno, Vaša frakcija je postala iznimno jaka, što možete smatrati i komplimentom, i mi bismo željeli uravnoteženje situacije. Radimo na tome. Miroljubivo. Tržišnom utakmicom. Sasvim sigurno Vas ne mislimo napasti. Ako ste prejako shvatili našu objektivnu opservaciju, možda smo pak pogodili u bolno mjestu, skrivanu tajnu...? Otuda rečenica o češanju i svrbežu.


Vaše insinuacije vezane uz događaje na jedinstvu neću komentirati jer
smatram da su ispod svake civilizacijske razine. Doduše, ovisi o kojoj
civilizaciji govorimo.



Štovani sekretare,
jasno smo rekli da takva nagađanja ne smatramo objektivnim. Samo smo vam prenijeli razmišljanja znatnog dijela Hironjana, razmišljanja koja u konačnici mogu imati utjcaj na politiku pojedinih vlada, i pozvali vas da pokažete više razumijevanja u raznim pregovorima kako biste otklonili takve sumnje.


Vaš nedostatak obrazovanja je evidentan i iz interpretacije činjenica:
preduvjet za Weather Paradigm je Centaurska Ekologija, tehnologija koja je
jedna od prvih koje smo otkrili na ovome planetu. Osim toga, malo se
raspitajte po svojoj akolini i siguran sam da će vam *netko* moći direktno
potvrditi kako i kada je Socijalistička Zajednica dobila tu tehnologiju.



Štovani sekretare,
savršeno nam je dobro poznato što je preduvjet za Vremensku paradigmu. Ta tehnologija je među prvima koju su istražili i naši znanstvenici. No, nemojte se praviti blesavi i reći da ste se tako pod jedan-dva-tri popeli po tehno-stablu koje Vam je omogućilo tako brzo otkrivanje Paradigme. I čak Vas niti zbog toga ne prozivamo. Postupili ste kao što bi i većina nas. No, ne želimo da pakt koji Vam je to omogućio, kojim ste nesumnjivo dobili odgovarajući transfer tehnologije, i ubuduće bude samo vaša privilegija.

Više ne želimo trošiti riječi na tu temu.


Smatramo da smo vam izbili sve argumente kojima ste pokušali opravdati ovu
*drugu* agresiju koju ste poduzeli.



Imajte na umu da niti jedan metak nije ispaljen u ovoj navodnoj "drugoj" agresiji. Osim toga, samo nazivanje ove "agresije" drugom implicira što mislite o našim argumentima glede nedavnog nesretnog sukoba s Akademskom zajednicom.

Svjesno upogonjavate antivjerničku propagandu, dragi moj sekretare.


I, za kraj, krajnje nas je zabrinula stavka o tome da se Vjernička Republika
mora držati ugovorenih obaveza i savezničkih obećanja. Znači li to da su
potezi Miriam Goodwinson povučeni u dogovoru s Nwabudikeom Morganom? Je li
ova "talibanska ekskurzija" samo način rješavanja konkurencije ispod žita?
Je li Miriam Goodwinson postala Morganov plaćenik, njegova kuja rata koja za
novce obavlja njegove prljave poslove? Molim očitovanje Morgana, kojega bih
volio i dalje nazivati kolegom, ali ukoliko se moje sumnje pokažu
opravdanima, bojim se da neću moći.



Štovani sekretare,
Vjernici nikad nisu tražili nikoga da bije njihove bitke, a još manje da služe kao nečiji gorile. Uvjeti našega pakta s CEO Morganom temelje se na komplementarnosti interesa i sadrže iste temeljne odredbe kao i bilo koji drugi pakt na Hironu. Primijetite, recimo, da Morgan nudi kreditne linije svima, a ne samo njima, što se ne bi moglo reći za Vašeg saveznika Zaharova. Vjerujemo da će se CEO znati sam obraniti od ovih gnjusnih optužbi, no smatramo potrebitim u startu potkopati ove ratoborne insinuacije koje ugrožavaju mir na Hironu.
- 09:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Cijenjeni vijećnici,

Spartanska federacija nije znala za pokrete vojnih postrojbi Vjernika.
Točno je da smo sa Morganom u paktu, dok sa sestrom Miriam nismo u paktu. Još uvijek.

S poštovanjem,
col. Corazon Santiago
- 09:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Poštovani kolege vijećnici,

duboko me pogađa slušati teške riječi koje su pale za ovom govornicom u posljednjih nekoliko dana.
I istup sestre Miriam prema akademiku Zakharovu kao i posljednji istup sekretara Yanga nipošto ne bih mogao nazvati diplomatskim. Na ovom mjestu, dragi kolege vijećnici, obavezali smo se na neki način poštivati druge prisutne i doista ne vidim potrebu za 'uličnom' komunikacijom.
Svakako će i sestra Miriam i sekretar Yang pronaći razloge za svoj istup, ali ne mogu me razuvjeriti da se sve to moglo reći i uz sasvim drugačiju terminologiju.

Osobno osuđujem nazočnost vojnih snaga Vjerničke Republike na teritoriju druge frakcije, isto kao što bih osudio svaku takvu situaciju. Očekujem, u cilju spriječavanja daljeg zaoštravanja situacije i podizanja međusobnog povjerenja, povlačenje vojnih jedinica Vjerničke Republike na njihov teritorij.

Prema miru i napretku
Lal
izabrani predsjednik vijeća Chironskih frakcija

- 09:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Dragi vijećnici i kolege,

Mislim da posljednji razvoj događaja najbolje govori o svoj tragediji koju prouzrokuje nedostatak obrazovanja i neposobnost logičkog razmišljanja.

Krenimo redom: zanima me, "sestro" Miriam, kako se to sekretar Yang osilio *djelima*? Kako je to bilo kome napravljena šteta bilo kojim nekorektnim postupkom?

Vaše insinuacije vezane uz događaje na jedinstvu neću komentirati jer smatram da su ispod svake civilizacijske razine. Doduše, ovisi o kojoj civilizaciji govorimo.

Vaš nedostatak obrazovanja je evidentan i iz interpretacije činjenica: preduvjet za Weather Paradigm je Centaurska Ekologija, tehnologija koja je jedna od prvih koje smo otkrili na ovome planetu. Osim toga, malo se raspitajte po svojoj akolini i siguran sam da će vam *netko* moći direktno potvrditi kako i kada je Socijalistička Zajednica dobila tu tehnologiju.

Isto tako, Vaši zahtjevi za "dijeljenjem tehnoloških dostignuća" su upućeni na pogrešnu adresu. Naime, jednostavnim pogledom u podatke Chironskog statističkog ureda vidljivo je da primat u znanstvenim istraživanjima već desetljećima nema univerzitet, nego Morgan d.o.o. Drugim riječima, vaš isljednički pohod nije ništa drugo do lopovska ekspedicija čiji je cilj opljačkati tuđih ruku djelo.

Isto tako, možda su vam vaše molitve i meditacije malo rastresle prednji režanj mozga pa se ne sjećate, ali u našim arhivima stoji jasan poziv Prokhora Zakharova vama lično da mu javite koje tehnologije su vam potrebne. Drugim riječima, netko vam ponudi pomoć, a vi odgovorite agresijom. Toliko od mene o kršćanskoj ljubavi, milosrđu i poštovanju. O inteligenciji su dovoljno rekli drugi.

Smatramo da smo vam izbili sve argumente kojima ste pokušali opravdati ovu *drugu* agresiju koju ste poduzeli. Međutim, kako sila boga ne moli, ne očekujemo da će se vaše trupe povući pred snagom argumenata, ali očekujemo
da će ostali - a posebno vaši saveznici - shvatiti s kime imaju posla. Doduše, možda im vi u ovom trenutku koristite, ali vjerujem da to neće dugo trajati i da će vrlo skoro doći do preraspodjele savezništava na planetu, čim ostali uvide kakvi su im prioriteti te kakve metode žele koristiti.

I, za kraj, krajnje nas je zabrinula stavka o tome da se Vjernička Republika mora držati ugovorenih obaveza i savezničkih obećanja. Znači li to da su potezi Miriam Goodwinson povučeni u dogovoru s Nwabudikeom Morganom? Je li ova "talibanska ekskurzija" samo način rješavanja konkurencije ispod žita? Je li Miriam Goodwinson postala Morganov plaćenik, njegova kuja rata koja za novce obavlja njegove prljave poslove? Molim očitovanje Morgana, kojega bih volio i dalje nazivati kolegom, ali ukoliko se moje sumnje pokažu opravdanima, bojim se da neću moći.

Također bih volio vidjeti očitovanje pukovnice Santiago, je li unaprijed znala za ovu akciju, s obzirom da je s Morganom vezana savezničkim ugovorom.

Također želim očitovanje brata Lala u vezi ovakve očite blokovske podjele kakvu nismo htjeli, kao i korake koje će poduzeti kako se ovaj svijet ne bi urušio u vrtlogu globalnog rata kojemu takva podjela neumitno vodi.

S poštovanjem,
sekretar Yang

- 09:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Štovani akademiče Zaharov,

a što će se to zbiti uskoro?

No, budući da je doista neuobičajeno da nečija vojska prelazi tuđe granice, smatramo potrebitim odgovoriti na vaša strahovanja - i staviti ih u kontekst šire političke situacije na Planetu o kojoj se u zadnje vrijeme baš i nismo previše očitovali.

Dakle, sekretar Yang, čiji ste Vi vjerni lakej, definitivno se u zadnje vrijeme osilio na rječniku i na djelima.

Neki bi rekli da se djelima osilio još na Jedinstvu i našem predragom kapetanu Garlandu te da je iz toga pokupio konkretne rezultate "maznuvši krvavim prstima detaljan sken Planeta kojeg je kapetan Garland izradio neposredno prije nego li je umoren", te kojim si je "omogućio onako povoljan geografski smještaj svoje frakcije", no to su nedokazana nagađanja i takvima će, nažalost, ostati, pa odmah moramo reći da ne ulaze u objektivne procjene na kojima se temelji izgradnja vanjskopolitičkih odnosa naše Republike. Spominjemo ih zato što izazivaju velike raspre i negativne emocije među svim Hironjanima te zato smatramo da bi sekretaru Yangu bilo pametnije da ne potiče dodatno zlu krv svojim rječnikom i idejama.

No, dok se sekretar Yang ne smiri, ostaje činjenica da njegove riječi teško i prijeteći zvuče svima, uključivo i naše saveznike te saveznike naših saveznika. Uočavate li onda potencijalni problem između Vjerničke republike i Akademske zajednice koje se, pretpostavljam, moraju držati ugovornih obveza i savezničkih obećanja?

Osim toga, nenadanim ovladavanjem Vremenske paradigme, sekretar Yang se, moramo priznati, pokazao iznimno sposobnim potvrditi svoje verbalne prijetnje konkretnim akcijama, za sada samo verbalnim, ali opet na uštrb naših saveznika i njihovih prijatelja.

Ono što je većina planetnih vođa propustila uočiti jest da bi sekretar Yang, sa svojim komunističkim robovlasničkim sustavom i iz njega proizlazećom lošom ekonomijom, teško mogao tako brzo ovladati tehnologijama koje mu omogućiše takav izniman poduhvat iz čega je očito da mu je netko pomogao obilnim tehnološkim transferom. "Kada izbacimo sve nemoguće pretpostavke, ona koja preostane, mora biti točna, pa ma kako nevjerojatna bila," rekao je mitski književni lik iz zemaljske prošlosti. Stvar je još jasnija ako pretpostavka nije nevjerojatna, a budući da ste Vi pakt-brat sekretaru Yangu, mogu samo zaključiti da ste svoje akadmske ideale prodali samo jednoj prijetećoj frakciji za Judine škude.

Osim toga, uz Vašu poznatu neetičnost pri istraživanjima koja se očituje, primjerice, manjkavim ili nikakvim testnim protokolima, postajete neodgovorno opasnim po cijeli Hiron.

Stoga smo odlučili što veći dio vaših istraživačkih rezultata staviti pod odgovoran nadzor. Naši kiber-ratnici dobili su nalog da ih izvuku iz Vaših istraživačkih mreža. U svrhu njihove zaštite osigurali smo im oružanu pratnju.

Radi izbjegavanja ovakvih situacija, predlažemo ubuduće da Vaša istraživanja ponudite svim Hironjanima te tako potvrdite Vašu reputaciju kao znanstvene sile na dobrobit cijeloga čovječanstva oko Alphe Centauri. "Research grants are expensive," kako bi rekao CEO Morgan pa je stoga jasno da se takve transakcije trebaju odvijati na tržišnim principima iliti uz odgovarajuću nadoknadu, no očekujemo da u takvoj trgovini sve strane smatrate jednakima, i nijednu "jednakiju" od drugih. Za početak, očekujemo da svim frakcijama na Hironu omogućite tehnološku ujednačenost sa Socijalističkom zajednicom, a potom da se svi skupa okrenemo onome što najbolje znamo, vi definitivno istraživanjima koja ćete časno prodavati drugima.

- 09:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #
U ime vijeća, poštovani kolege, očekujem od sestre Miriam hitno očitovanje povodom navoda akademika Zakharova.
Mislim da se ovdje, bez velikih diskusija, svi možemo složiti da nazočnost vojnih jedinica jedna frakcije na teritoriju druge frakcije, bez prethodnog odobrenja nije prihvatljivo ponašanje.

No, da ne bi smo krivo optužili sestru Miriam, sačekajmo njeno očitovanje i argumente.

Lal
predsjednik vijeća
- 09:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

MY 2168, Čudno ponašanje sestre Miriam

Postovani zastupnici,

Prvi je put da Vam se obracam s podija, inace sjedim na svom mjestu i nesto racunam, tek pokadkad se za repliku javim. No pitanja od vaznosti za cijelu Akademsku Zajednicu su se pojavila i smatram da bi sestra Miriam trebala na njih odgovoriti.

Unutar granica Akademske Zajednice, jutros je primjeceno nekoliko odreda Vjernickih vojske, formirane u 2 skupine. Prva skupina, jurisna vozila poduprta oklopnicima te odredima, molim primjetiti mnozinu, spijunsko-propagandnih snaga. Druga skupina, jedan odred jurisnika i jedan odred oklopnih logistickih vozila. Prva je skupina na jugu nase zemlje, pozicionirana ispred Ekonomskog Fakulteta, dok je druga u okolici Gradjevinskog Fakulteta, na krajnjem zapadnom dijelu Akademske Zajednice.

Posto nikome ne trebam objasnjavati sto ce se zbiti uskoro, preci cu na pitanja. Da li je ubojstvo djece u izletistu bilo planirano ili su se djeca ubijala onako, slucajno, usput? I drugo pitanje, koji je razlog za predstojece ubijanje znanstvenicke djece? Vjernicima se svidjelo, priblizilo ih je bogu, zele ponovno iskusiti taj divni osjecaj?

Akademik Provost Zakharov
- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Dopuna ovoj raspravi jednom rečenicom:
podržavam zaključke Lady Deirdre i pitam da li je sekretar Yang svjestan da samo njegova frakcija *ne* boluje od problema s učinkovitošću udaljenih baza?

Zahvaljujem,
col. Corazon Santiago
- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Poštovani sekretaru,

molim Vas ne izvodite zaključke prebrzo.

Demilitarizacija je širok pojam i može biti izabran bilo koji model iz šireg spektra mogućih rješenja - koje bismo pretresli dogovorom i pokušali odabrati najbolji. Ne vidim zašto se ovo ne bi klasificiralo kao prijedlog? Ako ste htjeli nešto konkretnije - samo ste trebali pitati.
Dozvolite da izložim ukratko jedno od mogućih rješenja. Nema potrebe niti je smisleno potpuno demilitarizirati baze (ne zaboravimo niti na crve), nego samo teren duž kanala (*primjerice* širinu jednog obalnog sektora) - dok bi baze u toj zoni zadržale obrambene, ali ne i ofanzivne postrojbe. Specifični slučajevi poput nekih cesta kroz zonu bili bi izuzeti iz zabrane.
Ako ima interesa za ovakav tip rješenja - mogu prirediti detaljnu analizu. Ukoliko nema interesa - nema razloga da nastavljam dalje.

Ako sam dobro shvatio, za pregovore o posjedima smatrate da još nije došlo vrijeme.

Još bih želio da se prisjetimo koji je bio točno Vaš prijedlog? Da Morgan i Sparta zaustave daljnju kolonizaciju i pokrenemo pregovore. Ne vidim po čemu je to više sadržajno od mojih prijedloga da pregovorima raspravimo o posjedima i demilitarizaciji... ako sam nešto slučajno izostavio, unaprijed se ispričavam.

Karte su poslane. Ne prakticiramo predaju diplomatskih vjerodajnica (a zbog očite važnosti karte su okarakterizirane kao takve) automatskim kanalima, nego samo na ruke atašea. Taj je stari ukorijenjeni običaj pokazatelj poštovanja diplomatskog digniteta - tradicionalne vrijednosti koju Spartanci izuzetno cijene.

Sve karte su poslane bezuvjetno, kako je i najavljeno.

S poštovanjem,
col. Corazon Santiago

P.S. Tvrdnju da vaših šest baza "na neki način štite od ostalih utjecaja" naše baze - ne smatramo ozbiljnom.

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Ja zato imam.

Ako se ne varam kolonizatori se mogu postaviti u bilo koju bazu i integrirati nazad u populaciju tako da gubitak resursa ne bi bio toliko velik koliko možda može biti velik gubitak saveznika.

Zanzibar je pre daleko od našeg teritorija i što je još važnije u tijesnom zagrljaju Vas i Morgana. Jedna nježna, pristojna i dobro odgojena dama se nikako ni smije naći u takvoj poziciji.

Tada a ni sada nismo mogli razumjeti kako je moguće da netko stavlja teritorij ispred savezništva...

Srdačno,
Deirdre
- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nastavak rasprave na temu kolonizacije Novog Zanzibara

Draga Deirdre,

Kao što sam tada već objasnio, moji kolonizatori koji su već bili na putu prema Južnoj Yangei bi morali potrošiti više od dvadeset godina do cilja ako bih ih preusmjerio na istok. To znači da bi mi se više isplatilo da napravim
nove u istočnim bazama i pošaljem ih tamo. To bi, efektivno, značilo da su kolonizatori na putu za Južnu Yangeu beskorisni i bili bi ili uništeni ili razmontirani što bi u tako ranoj fazi ekspanzije značilo nenadoknadiv gubitak resursa. Kao kompenzaciju sam ponudio ne samo logističku pomoć pri naseljavanju, teraformiranju i obrani otoka sada poznatog kao Novi Zanzibar - koji bez problema može održati ČETIRI baze - već i druge aranžmane koji su uključivali pomoć u naseljavanju mora. Sve je odbijeno.
Smatram da ovoj diskusiji više nemam što dodati.

uvijek tvoj,
Sheng-Ji
- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Poštovani sekretaru,

argumentirana sumnjičavost je korisna komparativna prednost u preživljavanju.
Ne mogu zamjeriti članovima vlastitog stožera što razmišljaju vlastitom glavom i izvode zaključke.

No, da bih smirio Vaše... citirat ću, "ekstremnije elemente koje uspješno držite pod kontrolom"... mogu Vas izvijestiti kako funkcionira duh Spartanaca.

Mi se ne moramo truditi držati pod grubom kontrolom sumnje iz vlastitih redova: samodisciplina je ključna osobina koja nam pomaže da procijenimo kako vlastite sumnje i mišljenja možemo i trebamo izraziti, ali nećemo im dozvoliti da nas namame na pogrešne subjektivne akcije koje bi mogle smetati dobrobiti društva u cjelini. Dapače, javno očitovanje o sumnjama potpomaže javnu raspravu i u konačnici razlučivanje istinskih problema od neutemeljenih teorija.

Zato se ne morate plašiti da bilo koji pripadnik našeg Glavnog stožera samovoljno iziđe van okvira dužnosti i zapovjedne odgovornosti.

S poštovanjem,
col. Corazon Santiago
- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Morgan d.d. koristio je legalne i legitimne metode u svrhu ispunjavanja ovog NEvitalnog projekta koji vjerujte JE manje važan poslovnim ljudima nego li je znanstvenicima.


Ovakav odgovor je ono sto smo i ocekivali od jednog monopoliste, koji cuva znanje duboko u sefovima, ne dajuci ga nikome...jer je njegovo, njegovo voljeno, samo njegovo i cuvat ce ga zauvijek...
S ovakvim ponasanjem i odgovorima, Morgane, upitaj se koliko ce dugo nasa trgovina trajati, jer Akademska Zajednica nece s vragom dinje saditi.

Akademik Provost Zakharov, plazmonom ka buducnosti
- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 22.05.2009.

Draga kolegice Santiago,

Ako Vam nije poznata razlika između "prihvaćanja" i "prihvaćanja sa zadrškom", izvolite se informirati. Po našoj ocjeni, vaše prihvaćanje je bilo sa zadrškom - što se moglo vidjeti po ekscesivnoj upotrebi riječi "sumnjivo" - što uvijek može ostaviti nezgodne repove u budućim odnosima. Radi vas samih, a i radi ponovnog uspostave povjerenja kad za to dođe vrijeme, prijateljski Vam savjetujem da riješite te sumnje u vlastitim redovima kako iste ne bi dodatno teretile naše već i ovako teške odnose.

A da je Vaša nota zaista bila lakonska i jasna, vjerujem da do nesporazuma - ukoliko je to zaista bio nesporazum, a ne slanje poruke između redaka - ne bi bi došlo.

S poštovanjem,
sekretar Yang
- 19:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Usprkos prvotnom instinktu, a kako bi se spriječilo moguće krivo razumijevanje mog povlačenja u bilateralu, evo ipak konkretnog javnog odgovora na konkretno javno pitanje. Zapravo mislimo da smo to već sve i napisali u prethodnim porukama ali vjerojatno zbog vaše poodmakle dobi niste bili budni u tim trenucima ove dugačke rasprave.

Kad je naš veleposlanik iznio vjekovnu i prirodnu težnju za našim nastanjivanjem južnog, nama geografski iznimno bliskog, dijela područja trenutno poznatog kao Southern Yangeea koji se nalazi sjeverno od našeg sletišta, dobio je neočekivan odgovor da su vaši kolonizatori već NA PUTU. Dakle mogli su biti zaustavljeni i preusmjereni na istok što smo i predlagali ali vi ste to glatko i bez razmišljanja odbili i ponudili da u zamjenu naselimo Novi Zanzibar! To naravno nismo mogli prihvatiti jer bi tako MI BRANILI vaše megalomanski preoteto kopno i MI bi se tada sukobili sa g. Morganom kojemu je taj otok u neposrednom susjedstvu i kao što se sad vidi strateški je bitan.

Taj vaš prijedlog smo tada i pogotovo sada smatrali nerealnim i nadasve štetnim, a vaše odbijanje da nam prepustite krajnji jug prostora trenutno poznatog kao Južna Yangeea, sjetit ćete se tražili smo ne cijeli prostor već SAMO DVIJE baze na obali, bio nam je potpuno nevjerojatan pogotovo u kontekstu prijateljskog odnosa kojeg su imale naše dvije frakcije.

S poštovanjem, Deirdre
- 19:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Osim toga, potpuno je isti postupak - hitno i tajno dovršenje tajnog projekta - upravo izveo kolega Morgan oduzevši Provostu Zakharovu bonus koji je, kao što svi znamo, prijeko potreban za samo funkcioniranje njegove zajednice, a koji na Morgan d.o.o. neće imati toliki efekt koliki bi imao na Univerzitet. Ukoliko imate potrebu sumnjati u nečiji *fair play*, mislim da ćete tu naći zahvalniju metu.
Da, da i da jos jednom. Mislili smo preko ovog preci, bez ikakvog komentara, ali vidi se da je jos netko primjetio ovo neugodno i ocigledno provokatorsko ponasanje. Ukoliko Morgan(vise ne vidim potrebu za onim "kolega") ima potrebu(a trebao bi ju imati) da se isprica, sad bi bilo vrijeme.

Akademik Provost Zakharov, muonom do znanja
- 19:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Morgan d.d. koristio je legalne i legitimne metode u svrhu ispunjavanja ovog vitalnog projekta koji vjerujte nije nimalo manje važan poslovnim ljudima nego li je znanstvenicima. Naši su građani tek slijedili Ustavom zajamčeno pravo da tragaju za svojom srećom. Potraga je u ovom slučaju urodila plodom. Ali da smo i izgubili u toj tržišnoj utakmici sigurno bismo to prihvatili kao ishod.

Ekonomska računica je jednostavna - ulažete li manje u razvoj projekta, manje su šanse da ćete ga i realizirati. Ne zaboravite da je Morgan d.d. svim zainteresiranim stranama još prije dva desetljeća počeo nuditi liniju povoljnih nenamijenskih kreditnih proizvoda.

No sasvim je izvjesno kako će pomoću preusmjerenih resursa naredni tajni projekt pripasti vrijednim radnicima i znanstvenicima Sveučilišta - za što ćemo im pravovremeno i bez ikakvih osporavanja poslati crvogram potpore!

Nadamo se da je ovime rasprava na temu tajnih projekata okončana.

Srdačno, Morgan d.d Uprava
- 19:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Postovani clanovi Planetarnog Vijeca,

Prvo isprike. Nisam sudjelovao u raspravi do sad, isprva zbog nekih tehnickih problema, sad rijesenih, a potom zbog toga sto se rasprava vodila izmedju predstavnika Morgana, Santiaga i Yanga. Posto po tom pitanju nemam sto za komentirati, necu ni u daljnjoj raspravi o tome sudjelovati.

Drugo, iako o pitanju razgranicenja izmedju spomenutih vodja nemam sto za napisati, o generalnom pitanju razgranicenja imam. Mislim da je metoda komesara Yanga u ovom trenutku najprivlacnija. Baze se nece graditi u aktivnom dometu druge baze, a utvrdjeno je da je to 2 sektora, sto znaci da medju bazama MORA biti jaz od minimalno 4 sektora, a ne 5 koliko je komesar Yang ustvrdio. Ovo vrijedi za sve vrste baza, bile one pomorske ili ne. Ukoliko bude nekakvo glasanje potrebno, moj stav znate. A sto se tice gradnje uz granicu, neki smatraju da je to zabranjeno, lose, nepristojno te cak jednako proglasenju rata. Nista ne moze biti dalje od istine. Ukoliko se gradi po principu opisanom ranije, problema ne bi smjelo biti.

Trece, daljnje sirenje sa strane AZ. Posto znanstvenici nisu skloni ponavljanju gresaka, nase je kopneno sirenje doslo kraju. Granice su takve kakve su ustanovljene nakon Prvog Turistickog Rata i Akademska ih Zajednica nema namjere mijenjati sredstvima kojima su neke frakcije pribjegle. Naravno, ako se dogodi da neki od nasih gradova prosire svoj kulturalni utjecaj cistom svojom pojavom i besplatnim pristupom CentauriNetu te tako neki sektori odluce potpast pod nase granice...sta cete, takav je zivot. Nadam se da moji susjedi razumiju da i mi ocekujemo da oni isto razmisljanje usvoje.

I cetvrto, ukoliko sestra miriam ima potrebu za nekom tehnologijom, zasto se ne javi? Nasa strana je vec pokrenula postupak za potpisivanjem mira, trgovina je samo korak dalje.

Zakharov, protonima naprijed.
- 19:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dragi prijatelji, kolege i vijećnici,

Moram priznati da "diplomatska" ofenziva, u kojoj se sve češće koriste insinuacije i prikrivene uvrede sve više postiže efekt, i to u smislu da pojedini članovi Skupštine Socijalističke zajednice, kao i Glavnog štaba, počinju gubiti strpljenje i zagovaraju direktnu akciju kako bi se neke članove Vijeća naučilo, ako ne pristojnosti, a ono bar poštovanju. Drago mi da mogu obavijestiti prisutne da ekstremnije elemente naše zajednice uspješno držimo pod kontrolom, međutim, ukoliko se ovakva praksa nastavi, izbor između gubljenja stanovite količine resursa na neproduktivne akcije i očuvanja poštovanja, moralnog integriteta i unutrašnjeg mira Socijalističke zajednice neće biti težak.

U tom smislu ne želim protestirati zbog sumnje u korektnost načina dovršetka Vremenske Paradigme - jer svaki protest koji nije popraćen demonstracijom snage smatramo ispraznim, te vas stoga molim da u budućnosti to imate na umu - nego samo iznijeti činjenice i ponuditi dokaze u prilog tim činjenicama. Osnovni trošak dovršetka ovog projekta iznosio je 200 standardnih proizvodnih jedinica. Osnovni trošak dovršetka jednog Supply Crawlera iznosi 30 standardnih proizvodnih jedinica. Osnovnim izračunom moguće je doći do podatka da je Projekt bilo moguće finalizirati uz sedam SC-a ili šest SC-a uz energetsku nadoplatu u završnoj fazi izvedbe. Industrijski bonusi ovdje nemaju efekta jer, iako smanjuju cijenu Projekta, također smanjuju i efektivnu vrijednost Crawlera.

Ovim putem službeno odobravam guverneru Lalu da objavi podatke koje ima iz godine prije dovršetka Vremenske paradigme, kao i iz godine u kojoj je ista dovršena, kako bi se usporedio broj Crawlera, kao i financijsko stanje Socijalističke zajednice u tim godinama, te time utvrdilo je li za VP utrošena odgovarajuća količina resursa i energije.

Nakon objavljivanja spomenutih informacija i njihovog analiziranja, molio bih predstavnike Spartanske Federacije da javno iznesu svoje konkretne sumnje ili da se ispričaju zbog insinuacija.

Što se tiče pitanja "kontriranja Sparti", uvjeravam vas da Socijalistička Zajednica svoje planove radi vrlo dugoročno i da u njima nema mjesta - a, za sada, ni volje ni potrebe - za taktička "smještanja" manjim frakcijama, pogotovo kad je riječ o globalnim projektima. Mislim da je i iz površnog pogleda na mapu sasvim jasno zašto je teraformiranje na samom vrhu naših prioriteta; jednostavno, Zajednica u tom sektoru ima nekoliko puta više posla od Federacije i smanjenje količine tog posla je bonus koji se trenutno ne može mjeriti ni s jednim drugim bonusom koji bismo trenutno mogli smisliti.

Osim toga, potpuno je isti postupak - hitno i tajno dovršenje tajnog projekta - upravo izveo kolega Morgan oduzevši Provostu Zakharovu bonus koji je, kao što svi znamo, prijeko potreban za samo funkcioniranje njegove zajednice, a koji na Morgan d.o.o. neće imati toliki efekt koliki bi imao na Univerzitet. Ukoliko imate potrebu sumnjati u nečiji *fair play*, mislim da ćete tu naći zahvalniju metu.

Lijep pozdrav,
sekretar Sheng-Ji Yang
- 18:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Poštovana pukovnice,

I dalje tvrdim da ste odbili sve moje prijedloge bez nuđenja protuprijedloga. Ideju o demilitariziranju vaše jedne do dvije baze i ŠEST naših koje pokrivaju još toliko puta veći teritorij - a raspoređene su u polukrug oko vaših baza, dakle, na neki način ih i štite od ostalih utjecaja - ne smatramo ozbiljnom. Nadam se da ne moram obrazlagati.

Što se tiče "prijedloga za pregovore oko određivanja posjeda...", usudio bih se primijetiti da to nije "prijedlog", nego "poziv na pregovore" o nečemu što je, u usporedbi s temom pregovora koje mo mi predložili, a vi odbili, od prilično sekundarnog značaja. Naravno da se, nakon što se riješe pitanja sigurnosti, treba dogovoriti i oko gospodarskih aspekata susjedstva, ali u situaciji kad ni ono osnovno nije riješeno, razgovore o gospodarskom iskorištavanju Yangeškog prolaza bismo smatrali prejudiciranjem.

Međutim, vašu najavu o objavljivanju svih kartografskih podataka smatramo pozitivnim pomakom. To što je naš ataše za suradnju s Federacijom povučen vas ne bi trebalo spriječiti da informacije pošaljete automatskim kanalima.
Nisam siguran je li potrebno da uzvratim istom mjerom jer vi, izgleda, već imate sve podatke koji vas zanimaju.

S poštovanjem,
sekretar Sheng-Ji Yang
- 18:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Odgovore na direktna bilateralna pitanja dobit ćete na kućnu adresu. Javni forum nije pravo mjesto za takve stvari.

Srdačni pozdrav,
Deirdre

- 18:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Draga Deirdre,

Moguće je da sam nekim postupkom nehotično povrijedio tvoje osjećaje, ali mislim da bi se, usprkos tome, u diplomatskim odnosima trebalo više pažnje pokloniti argumentima. Zato bih cijenio ako bi svoju tvrdnju mogla poduprijeti činjenicama: kad sam to odbio komunikaciju i kada na tvoj prijedlog nisam iznio nijedan razumni protuprijedlog?

S poštovanjem, tvoj prijatelj Sheng-Ji

- 18:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ZASIJEDANJE VIJEĆA, MY 2166 - Objava o dostupnosti kartografskih podataka

Kolege vijećnici,
obratit ću se sa nekoliko riječi. Obećavam da neću tratiti Vaše vrijeme, osobito sada kada se -kako čujem- očekuje prijedlog mirovnog sporazuma.

Unatoč buri neodobravanja koju je u spartanskom Glavnom stožeru potaklo dovršenje tajnog projekta Vremenske paradigme od strane sekretara Yanga (a za što je većina članova stožera suglasna da je izuzetno sumnjivo), namjera je i dalje pokazivati dobru volju s naše strane.

Skinut ćemo oznaku stroge tajnosti sa kartografskih podataka Sparte i podijeliti je bezuvjetno svim frakcijama (osim Zajednice koja je povukla diplomatskog atašea za komunikacije s nama - čime podatke jednostavno nemamo kome predati). Vjerujemo da će ovo pokazati iskrenost u daljnjem pregovaranju.

Objašnjenje uz pitanje tajnog projekta: svi članovi Glavnog stožera slažu se u mišljenju kako su podaci o tajnim projektima transparentni (primijetite kakav oksimoron) u sučelju, te su svi mogli vidjeti kako je upravo Sparta ta koja je prva započela tajni projekt Paradigme u vrijeme dok još niti jedna frakcija nije imala tajne projekte, uporno ga vodila i dovela do pred sam kraj - da bi joj to prvenstvo bilo oteto. Isto tako, članovi stožera se slažu kako nemamo nikakve pravne osnove da bi taj projekt pripao baš nama i da se ne možemo buniti, nego samo prihvatiti ovakav ishod... ali naglašavaju da je upravo ovakav potez Zajednice, baš u ovo vrijeme, baš kontra Sparti - vrlo, vrlo sumnjivo tempiran.

S poštovanjem,
col. Corazon Santiago
- 11:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Poštovani kolege vijećnici,

očekujem da me se kao predsjedavajućeg uključi u sve pregovore, neovisno o tome koliko je strana u njima zastupljeno. Smatram da je ovakva diplomatska komunikacija temelj očuvanja mira jer će time zasigurno biti izbjegnuti strahovi ostalih članova zajednice.
Naravno, kako rekoh - očekujem da budem uključen, što ne znači da ću i biti, ali nadam se da razumijete iznesene argumente.

Što se tiče diplomatske inicijative iz koje je izrasla trenutna rasprava, najavljujem da ću u najskorije vrijeme iznijeti prijedlog sporazuma koji bi trebao riješiti pitanje razgraničenja nad teritorijima koji još nisu naseljeni.
Prijedlog sporazuma biti će dan na uvid svima vama u vijeću kako bi ste dali svoje primjedbe i sugestije, a nakon što ga definiramo, očekujem da ga svi potpišemo kao znak dobre volje, neovisno o tome u kojoj mjeri nas se taj sporazum tiče.

Prema miru i napretku

Pravin Lal
predsjednik ekumenskog vijeća Chirona
- 11:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Poštovani gospodine Yang,

Tripartitni pregovori prema obnovljenom starozemaljsko-Chironskom
riječniku obično označavaju "zatvorene pregovore triju strana", dok vi
nikako da siđete s govornice Planetarnog vijeća.

Naša zastupstva nisu dobila nikakav poziv niti prijedlog internim
komunikacijskim kanalima.

Svaki takvi pregovori koji se temelje na suverenitetu nad kopnenim
teritorijem (što je uostalom i vrhovni princip kojeg vi zagovarate)
mogu biti samo dobrodošli u prevladavanju trenutačne situacije. Ni
pregovori o ograničenju konvencionalnih i drugih snaga neće biti
izbačeni iz razmatranja, sve dok se poštuje princip razgraničenja.

Čestitamo na recentnom postignuću na području teraformiranja.
Novonastala popularna skladba Zajednice "I Chiron sluša Yanga"
prikazana je i na informativnom kanalu Morgan d.d.

Srdačno,
uprava Morgan d.d.
- 11:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Poštovani,

Moram reagirati na slijedeće riječi sekretara, citiram:

"Što se tiče cjelokupnog pitanja Novog Zanzibara, s obzirom da je naša strana zainteresirana prije svega za komunikaciju s ostalim zajednicama, a da je ta komunikacija u ovom slučaju izostala - na pozive na razgovore..."

U slučaju vašeg naseljavanja područja "sada zvanog Južna Yangeea" mi smo otvorili komunikaciju ali vi ste iskoristili svoju stratešku prednost i ponudili nešto što mi nismo bili u stanju napraviti i nakon toga odbili sve razgovore i argumente! Toliko o vašoj zainteresiranosti za komunikaciju!

Nemojte sada kad nemate stratešku prednost od kolegice pukovnice Santiago zahtjevati ono što vi meni niste bili spremni napraviti.

S poštovanjem,
Deirdre
- 11:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.05.2009.

ZASIJEDANJE VIJEĆA, MY 2166 - Ispravak netočnog navoda

Ispravak netočnog navoda.

Točno je da smo odbili *jedini* prijedlog Zajednice - onaj o zamrzavanju stanja na Zanzibaru.
No, posve je neistinito da nemamo niti jedan protuprijedlog.

Molim sekretara Yanga da pogleda ponovo videosnimak mog prošlog istupa, te uoči ono što drugi vijećnici vjerojatno jesu: kako je Sparta ponudila drugi prijedlog za pregovore (oko određivanja posjeda i prava korištenja u kanalu), te još jedan eventualni (u pogledu stvaranja demilitarizirane zone).

Zahvaljujem, to je za sada sve.
col. Corazon Santiago
- 19:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Poštovani,

S velikim žaljenjem smo primili posljednji komunikej pukovnice Corazon Santiago, vrhovne zapovjednice Spartanske Federacije u kojemu se odbijaju *svi* prijedlozi Socijalističke Zajednice, bez i jednog jedinog protuprijedloga, uz to garnirani uvredama na račun poštenja i sposobnosti vodstva Zajednice. Prije svega, interes za Novi Zanzibar nije bio vođen "pohlepom" za količinom zemljišta koju taj otok sadrži - jer, što se nas tiče, ne bismo imali ništa protiv da se cijeli taj teritorij potopi - niti su naši gospodarski i sigurnosni sustavi toliko nesposobni da ne primijete eksploatiranje resursa u neposrednoj blizini jedne od naših glavnih baza.

Činjenicu da Spartanska Federacija nije pristupila eksploataciji rudnika kod Knossosa ne pripisujemo dobroti i popustljivosti, već mudrosti s obzirom da je Socijalistička Zajednica u više navrata naglasila da će slično svojatanje resursa - bez prethodnog dogovora - smatrati golom agresijom. Ovakvu procjenu smatramo dokazom da analitički odjeli Spartanske Federacije ipak nisu na toliko niskom stupnju kao što je prvotno izgledalo jer se korist od eksploatacije jednog rudnika ne može mjeriti sa štetom od sukoba takvih razmjera u koji bi Spartanska Federacija takvim potezom bila uvučena.

Što se tiče cjelokupnog pitanja Novog Zanzibara, s obzirom da je naša strana zainteresirana prije svega za komunikaciju s ostalim zajednicama, a da je ta komunikacija u ovom slučaju izostala - na pozive na razgovore, upite i argumentirane prigovore odgovoreno je uvredama, a na razumne prijedloge apriornim odbijanjem bez ikakve rasprave - Socijalističkoj zajednici ne preostaje ništa drugo, nego da svoje predstavnike u Vijeću nakratko povuče u Glavni štab po daljnje upute, te da isto - ovaj put nešto dugotrajnije - učini i s diplomatskim atašeom pri Vijeću zaduženog za komunikaciju sa Spartanskom Federacijom (s obzirom da ambasadu nismo uspjeli otvoriti jer nam geografski položaj Federacije dosad nije bio poznat).

Smatramo bitnim napomenuti - ovo upućujemo posebno kolegi Morganu, ali ne samo njemu - da će poziv na pregovore i dalje biti otvoren. Nadamo se da će zid odbijanja s kojim smo se do sada susreli bar malo omekšati i da se ni s jedne strane neće pojaviti potreba za pribjegavanjem ekstremnim rješenjima. Jer, zaista, Socijalistička Zajednica je u primarnoj fazi ekspanzije zahvatila količinu teritorija sasvim adekvatnu vlastitim potrebama i nema potrebe za daljnjim napredovanjem na način kakav pukovnica Santiago očito priziva i priželjkuje. Međutim, sada preostaju najprije diplomatski, a kasnije možda i napori neke druge prirode da se taj teritorij učini stabilnim i sigurnim za život, a tu ćemo na svaku provokaciju odgovoriti adekvatno.

Nadamo se da će u daljnjem djelovanju sve frakcije sačuvati hladnokrvnost i da ishitrenim potezima neće ugroziti zasad koliko-toliko stabilan mir na ovom planetu. Također se nadamo da će se, među našim suparnicima, pojaviti netko - bilo tko - tko će biti spreman saslušati bilo kakav prijedlog ili, eventualno, ponuditi kakav protuprijedlog. Bilo bi šteta da se već prvo stoljeće kolonizacije obilježi krvavim sveopćim ratom koji ne bi koristio nikome.

S poštovanjem,
sekretar Sheng-Ji Yang
- 19:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zasijedanje Vijeća, MY 2166 - Očitovanje i replike pukovnice Santiago na poziv o pregovorima

Poštovani kolege,

Ne namjeravam ulaziti u daljnje prepucavanje jesu li aspekti naše analize teritorija prikladni svačijem kutu gledanja.
Namjera je bila pokazati pohlepu za teritorijem od strane Socijalističke zajednice, te kako bi politička karta planeta izgledala kada bi joj još i taj otok bio predan na milost.

Zahvaljujem na iscrpnom tumačenju slabosti baza Zajednice i samo dodajem kako je Zajednica bez obzira na sve sposobna kopnenim putem dovesti pojačanja iz ostalih baza u relativno kratkom roku (bez obzira da li iz južne ili istočne Yangee).
Nasuprot tome, Novi Zanzibar je samo otok - u slučaju organiziranog napada, relativno lak zalogaj.

Baze na Novom Zanzibaru su raspoređene prema davno zacrtanim planovima Morgana d.d. i Spartanske zajednice, poštovani sekretaru, bez obzira na Vaše inzistiranje na "zamrzavanju" stanja glede novih naseobina.
Zacrtani plan će biti dovršen u roku, jer je u njega uložen odgovarajući kapital i narudžbe proizvodnih traka. Nadam se da će se ostali kolege vijećnici složiti kako si ne možemo priuštiti rezanje planova i gubitke, tek zbog nečije puke opsjednutosti umišljenim opasnostima ili navodnom nestabilnošću.

Kao znak dobre volje i poštovanja Vašeg teritorija napominjem kako jedna od tamošnjih spartanskih baza, Knossos, u dosegu mineralnih bogatstava u sektoru (73, 25) nije eksploatirala iste poštujući Vaš prostor. Radi boljeg razumijevanja od strane ostalih frakcija, radi se o sektoru koji je u posjedu matične baze Socijalističke zajednice i trenutno se ne eksploatira. Kad bi naše namjere bile agresivne, mogli smo eksploatirati taj sektor, a da to Zajednica neko vrijeme niti ne primijeti. Međutim - nismo i naše namjere nisu takve.

Pregovore oko statusa Novog Zanzibara kao otoka ne smatram relevantnima. Ako mi ne propisujemo Zajednici što će raditi sa svoje strane kanala, očekujem da niti Zajednica to ne traži od nas.
Međutim, poželjno je riješiti pitanja okolice. Primjerice, odrediti granicu i prava na korištenje prirodnih bogatstava duž Yangeškog kanala.
Ukoliko to bude neophodno, možemo eventualno ponuditi pregovore oko stvaranja demilitarizirane zone duž Yangeškog kanala ili čak u dubinu s *obje* strane kanala. Za sada ne vidim niti jedan treći aspekt oko kojega bi bilo potrebno pregovarati.

Definitivno se slažem da trostrani pregovori toga tipa moraju biti transparentni guverneru i svim frakcijama.

Izvori zabrinutosti u pogledu geografskog smještaja Spartanske federacije vjerujem da neće još dugo mučiti cijenjenu Zajednicu - ako su uopće i do sada imali ikakva utjecaja.

S poštovanjem,
col. Corazon Santiago
- 18:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Poštovani zastupnici,

Javljam se samo kratkom porukom. Poziv imamo u vidu, a diplomatski odgovor stoji u ladici nažalost, nedovršen.
Naime, zbog poslovnog vremenskog škripca (o kojemu sam se već ranije osobno očitovao), nekolicina predmeta u rješavanju je ostala nedovršena ili samo upola.

Činim sve što mogu kako bi se pisanje diplomatske korespondencije privelo kraju.

S poštovanjem,
col. Corazon Santiago

- 18:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #







Pukovnice Santiago, kolega Morgane,

Primjećujem da je prošao poduži vremenski period od mog poziva na pregovore oko pitanja Novog Zanzibara, a da od vas nisam primio nikakav odgovor. Stoga Vas podsjećam na poziv i nadam se da ćete ga prihvatiti.

Ukoliko smatrate da "ne postoji pitanje oko Novog Zanzibara" molim Vas da me obavijestite.

Ukoliko niste zainteresirani ni za kakve pregovore oko Novog Zanzibara, molim Vas da me obavijestite.

S poštovanjem,
sekretar Yang

P.S. Kako sadržaj ovog poziva od strane nekih manje racionalnih članova ovog Vijeća - koji više pažnje poklanjaju tonu, gestikulaciji i nekonvencionalnoj upotrebi ortopedskih pomagala - ne bi bio shvaćen kao "prikrivena prijetnja", htio bih odmah razjasniti da on to nije. Jednostavno želimo znati na čemu smo kako bismo lakše isplanirali buduće korake.
- 14:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 19.05.2009.

Kolege vijećnici,

Osvrnut ću se na neke tvrdnje i tumačenja nekoliko kolega. Kao prvo, pukovnica Santiago je pogrešno shvatila da njenu analizu teritorija smatram netočnom što nije istina; smatram je nepotpunom, nedovoljnom i nebitnom u svrhu pronalaženja relevantnih pokazatelja omjera snaga pojedinih frakcija. To što je naš teritorij polovica zajedničkog teritorija ostalih frakcija, kao prvo, ne znači da će tako ostati u budućnosti - kopno u budućnosti itekako može rasti - a kao drugo, u potpunosti zanemaruje izgradnju pomorskih baza za koje naša zajednica u ovom trenutku nema volje ni interesa, a kad ih bude imala, dobar dio povoljnih lokacija će vjerojatno već biti zauzet. Isto tako, analiza je uzela u obzir naše "svojatanje" spornog otoka koji je u trenutku iznošenja već spomenute analize već bio u rukama Spartanske federacije i Morgan d.d. što znači da je u analizi svjesno startano od pogrešnih postavki. Neću nastaviti sa zaključcima jer će se neke stvari koje bih iznio shvatiti kao uvrede. Istinite, ali uvrede.

Što se tiče strateške analize Novog Zanzibara (prihvaćam pravo imenovanja onoga tko je na otok prvi stupio), dva načina gledanja koje je pukovnica predložila su sve samo ne jednakopravni i simetrični. Naime, dok baze Socijalističke zajednice koje okružuju Novi Zanzibar geostrateškim položajem prijete jednom perifernom dijelu teritorija od sekundarne važnosti, koji može primiti najviše četiri standardno raspoređene naseobine, s druge strane, iz eventualno protivničkih baza u sukobu sa Socijalističkom zajednicom može se lansirati napad:

1. na šest baza Socijalističke zajednice, od kojih je jedna prijestolnica
2. na resursima iznimno bogat teritorij Monsunske šume
3. na žilu kucavicu koja spaja kompletnu Južnu Yangeu s ostatkom kontinenta i time iznimno lagano presjeći Socijalističku zajednicu na dva dijela

Drugim riječima, ukoliko je prijetnja dvosmjerna, ona svakako nije jednako velika u oba smjera; u jednom predstavlja taktičku opasnost od sekundarnog značaja, a u drugom predstavlja izvor strateški opasne nestabilnosti koju ne bi bilo mudro dozvoliti.

Zbog toga bih predložio zamrzavanje sadašnjeg stanja na Novom Zanzibaru (pri čemu mislim prije svega na podizanje novih naseobina, nikako na razvoj postojećih) i pokretanje tripartitnih pregovora u koje bismo bili uključeni pukovnica Santiago, gospodin Morgan i moja malenkost, a bez uplitanja ostalih kolega (i kolegica) koji ovakve teške situacije očito shvaćaju previše osobno i emocionalno.

Naravno, nijedan detalj pregovora ne bih proglašavao tajnim - to se u praksi ionako ne bi moglo provesti - ali bih rado da se strane koje ovdje nemaju direktan interes ne upliću u komunikaciju.

Što se tiče upornog inzistiranja kolege Morgana da se prednost u teritoriju ima kompenzirati oporezivanjem resursa, uz razloge protivljenja koje sam već naveo - nebuloza i štetnost principa da se uspješniji koče u razvoju u korist manje uspješnih - mogao bih navesti i sljedeće: ukoliko ćemo stavljati dodatne zahtjeve pred najuspješnije, zašto se ograničiti na teritorij? Vjerujem da bi još smislenije bilo oporezovati i one koji su najdalje otišli u znanstvenim istraživanjima (u ovom trenutku, Morgan d.d.), kao i one čije su financije daleko ispred financija ostalih (u ovom trenutku Morgan d.d.) Naravno, izrada pogodnog modela bi do te mjere zakomplicirala međusobne odnose i otvorila golemo sivo područje za manipulacije, dobacivanje ispod stola, utaje i višeznačnu interpretaciju podataka da bi se cijela stvar pretvorila u birokratski apsurd.

I zbog toga ponavljam stav naše zajednice: ni na kakvo oporezovanje ne pristajemo; cijela poanta našeg dolaska ovamo je društveni eksperiment koji bi imao pokazati koji je društveni model najefikasniji i dugoročno najizdržljiviji. Dok se svakako zalažemo za socijalnu sigurnost pojedinaca, vjerujemo da među ideologijama ne treba biti milosti i da onu koja se pokaže kao neefikasna treba odbaciti u ropotarnicu povijesti. A ono što predlaže kolega Morgan svakako je korak nazad u razvoju čovječanstva i prijeti njegovoj sveukupnoj budućnosti: zauzdavanje naprednih ideja kako bi pomogle u održavanju neisplativih, neefikasnih i nepravednih, a zapravo samo kako bi pomogle u održavanju pojedinaca bogatima i iznad ostatka društva.

Ostale zajednice su slobodne ući u kakav god zajednički financijski aranžman žele, Socijalistička zajednica ima svoj put. Na svako ometanje odgovorit ćemo ovisno o modalitetu toga ometanja.

A slatkorječivo Morganovo nabacivanje floskulama nas iskreno vrijeđa, ne toliko jer se *nama* pokušava baciti prašina u oči, već zato što se očekuje da će se nejasnim metaforama uspjeti prikriti činjenična nedosljednost i dugoročna neodrživost modela kakav se predlaže.

Što se tiče "pomorskog prava", mogu samo ponoviti već rečeno: svaku izgradnju suparničke baze na udaljenosti dva sektora od neke naše baze shvatit ćemo kao neprijateljski čin, bez obzira na ugrađene algoritme, dok će svaka nenajavljena i neodobrena eksploatacija sektora u blizini naših naseobina - uzrokovana prevelikom blizinom suparničke baze *dalje* od dva sektora - također biti shvaćena kao agresija. Međutim, u potonjem slučaju spremni smo iskazati fleksibilnost, no ona mora biti reciprocirana otvorenošću i dobrom voljom suprotne strane. Potpuno ista prava dajemo i drugima i obavezujemo se da na spomenuti način nećemo ulaziti u tuđi prostor, osim kao odgovor na slične postupke.

I, za kraj, replika na repliku pukovnice Santiago:

"Spartanska federacija, ima potpuno pravo podijeliti ili ne podijeliti svoje kartografske podatke, kao i svi drugi. Procjena kako i kada - u potpunosti je naša."

Naravno da ima pravo. Međutim, uživanje ili neuživanje tog prava je stvar političke odluke ili, točnije, procjene, što je, pak, posljedica ciljeva i prioriteta. Dok konkretna politička odluka svakako nešto govori o tim ciljevima i prioritetima, u slučaju tajenja lokacije pukovnice Santiago ti su ciljevi i prioriteti svakako izvor zabrinutosti u vodstvu naše zajednice, ne prevelike, ali ipak primjetne.

Lijep pozdrav, sekretar Yang
- 15:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Molio bih skupštinara Yanga da ne lupa natikačom po podiju. Sasvim smo dobro čuli njegove observacije.

Nakon kraćih konzultacija nadzornog odbora, uprava Morgan d.d. suglasna je u zaključku kako se kritike Zajednice temelje na zastarijelim doktrinama industrijske ekonomije koje su u međuvremenu prevladane. Koliko je još ekoloških i nuklearnih kataklizmi potrebno da bismo naučili da nevidljivu ruku slobodnog tržišta moramo ojačati armaturom koja će zadovoljiti čovječju samoprobitačnu prirodu na dugoročno održiv način.

Za razliku od ugljičnog poreza i međunarodnih organizacija jučerašnjice, naglašavamo da je naš model otporan na manipulacije i samokorigirajući. Pojedini parametri su naravno podložni pregovorima, no trenutni ustroj omogućava razliku i do 40% u broju baza između frakcija u prvom i sedmom dohodovnom septilu bez ikakvih penalizacija. Također, razumno je očekivati i prijelazni period od dva desetljeća kako bi se privrede mogle pripremiti.

Po pitanju kopnenog razgraničenja, ustavno regulirane granice ukodirane u zapovjedno sučelje ovdje daju jasne gabarite. Zasnivanje kolonije unutar teritorija druge strane (izračunate drevnim algoritmima) predstavlja čin agresije. Izgradnja u vlastitim granicama u pravilu to ne predstavlja, i takve bi se tenzije trebale prevladati bilateralnim dogovorima, kao i upotreba resursa na tim teritorijima. Uvjeravamo vas kako ni sa jednim od naših susjeda nismo imali problema rješiti te probleme u konstruktivnom duhu.

Pomorsko pravo Chirona daje za pravo pomorskog posjeda samo temeljem pomorskih baza. Dakle, ne poznaje se koncept priobalnog pojasa, već samo pomorskog dobra koje je po svojoj prirodi opće. Svako proglašenje zaštitnog ekološko-algolovnog pojasa (ZEAP) smatramo jednostranim činom koji nije u skladu s polaznim postavkama ove kolonizacije - te se rješenja ovog pitanja treba tražiti u bilateralnom duhu, a u skladu s principima pravičnosti.

Hvala na pozornosti
- 15:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Poštovani sekretaru,

Drago nam je što ste odgovorili na postavljena pitanja u razumnom roku. U nastavku rasprave osvrnut ću se najprije na neke stavke o kojima smatramo da je potrebno objašnjenje, a referenciraju se na moje prethodno izlaganje.

Tvrdnja o zauzetoj površini Zajednice u odnosu na druge frakcije (po Vama sporni omjer 3:1) je doista točna (a ne puko statističko izvrtanje činjenica), s obzirom da je podloga za izračun bila površina kopna, a ne ukupna površina planeta (kopna i mora).
Citiram vlastitu izjavu: "Akvizicijom istoga u svoj teritorij, Zajednica bi svojatala već trećinu naseljivog kopna ovog planeta. Lako je iz toga izračunati da ostale dvije trećine kopna podijeljene na šest ostalih frakcija..." itd itd.

Time smo razriješili nedoumicu oko osnove na kojoj je temeljena tvrdnja, a napominjem kako smatramo da je isto i ranije bilo sasvim jasno.
Izračun koji bi uključivao i pomorska prostranstva nije izgledao u danom opravdan, jer prema našim saznanjima još nije počela pomorska kolonizacija (izuzev jedne pomorske baze, jedine na planetu koliko nam je poznato). Nadalje, prema našim procjenama, još dulje vremena i neće početi (ili barem ne u znatnoj mjeri).


Kako je sada nedvosmisleno o kojemu otoku se radi (zahvaljujem na potvrdi), izvijestit ću Vas kako se isti zove Novi Zanzibar, koloniziran je već izvjesno vrijeme, te na njemu postoje baze dvaju frakcija: otokom partnerski upravljaju Morgan d.d. na području ekonomije i managementa, te Spartanska federacija kao čimbenik sigurnosti.
Zahvaljujem i na izjavi da ne očekujete iseljavanje (bez obzira što ga sada Sparta ne bi provela niti kad biste očekivali), te na pozivu za razumno rješavanje sporova, iako mi nije jasno kakav spor trebamo izgladiti, osim Vaše tvrdnje o navodnim strateškim opasnostima.

Rečeni geostrateški problem Novog Zanzibara se može protumačiti na dva načina. Prvi način je Vaš, detaljno ste ga iznijeli i ne namjeravam ga ponavljati. Samo radi podsjećanja, u pitanju je hipotetska invazija Vaših okolnih baza od strane frakcije koja kontrolira otok.
Drugi način tumačenja je smisleno suprotan: Novi Zanzibar se nalazi u polu-okruženju baza Zajednice, koja iz njih -opet hipotetski- ima pregršt načina za otvoreni napad i iskrcavanje vojske na otok.

Ukoliko dakle gospoda vijećnici ocijene da je geostrateški položaj i obrana Zajednice narušena prisustvom drugih frakcija, ovim namjeravam pokazati kako isti položaj može Zajednici pružiti i vojnu prednost.
Ipak, mi nismo ni na koji način ustvrdili da nam je do sada smetalo direktno susjedstvo Socijalističke zajednice... a nadamo se da niti nećemo morati.


Princip razgraničenja na moru ste objasnili detaljno, vidimo da je njegov glavni temelj (ne)preklapanje zona kontrole između dvaju baza. Glavni stožer raspravlja i o ovom pitanju, uz neke nedoumice oko razrješavanja specifičnih kopneno-pomorskih situacija. Po ovom ćemo se pitanju ubrzo očitovati, a vjerujem da nitko, pa niti Vi sekretaru, neće biti razočaran našim stavom.


Još samo replika na Vaš zadnji istup:
"Frakcija koja krije svoj položaj", dakle Spartanska federacija, ima potpuno pravo podijeliti ili ne podijeliti svoje kartografske podatke, kao i svi drugi. Procjena kako i kada - u potpunosti je naša.

Zahvaljujem svima na pažnji.
col. Corazon Santiago

- 15:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #
(zastupnik manjinske Stranke čistog Chirona ničim izazvan ustaje i izvan protokola podvikuje)

"Sekretare, čemu priče!? Kakova srića!? Znamo dobro čiji su ljudi posljednji mećali koordinate po zapovidnom mostu Jedinstva! Ko je bio u komori 6 tog dana? Znamo ko je Kapet..." (omamljenog zastupnika SČC odvlače snage osiguranja).

Kao frakcija na čijem je teritoriju SČC registriran, Morgan d.d. je unutar 48 sati odredio zabranu djelovanja iste radi kršenja principa tržišnog natjecanja, oporezovao imovinu organizacije sa 130% i temeljem toga predsjedništvu iste odredio dužničko ropstvo u iznosu 1,23SEJ. N. Morgan osobno se ispričao Planetarnom vijeću i Sekretaru Yangu radi nemilog incidenta.
- 14:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Draga gospo Deirdre,

Vjerujem da ste vrlo zauzeti svojim poslovima očuvanja lokalnih oblika života, da zato naše biltene pratite površno i da je to glavni uzrok toga što ste previdjeli da sam već u nekoliko navrata priznao da je naša sadašnja "dobra pozicija" rezultat sretnih okolnosti (iako se ta prednost može pokazati vrlo kratkoročnom, ali onaj tko cendra lakše će izvući korist jer mu se drugi smiluju, a ako vas četvoro cendra jedno drugome na ramenu, lakše vam je zajednički jedni druge uvjeriti da je sveopći napad na mrskog Yanga društveno koristan, iako je još uvijek više od pola planeta potpuno neotkrivno i dohvatljivo za kolonizaciju).

Što se tiče položaja, ukoliko ste svi zajedno toliko uvjereni da je *razgranatost* Yangee dobra stvar za moju zajednicu, ja vas neću uvjeravati u suprotno. No, ta me činjenica svakako ispunjava optimizmom jer govori o sposobnosti vaših strateških analitičkih odjela i govori da će se vaša društva urušiti sama u sebe zbog nesposobnosti njihovih vodstava da objektivno sagedaju činjenice. Što se mene tiče, rado bih se mijenjao za upola manji kontinent kružnog oblika, ali vjerojatno biste i tada našli neki razlog za prigovaranje.

Ali, kao što je netko rekao, previše je zle krvi u ovim "pregovorima" koji su se iz diplomacije pretvorili u optuživanje zbog postojanja. Predlažem da se držimo točke dnevnog reda: pitanje razgraničenja i konkretnih rješenja kako bi se u budućnosti izbjegao oružani sukob. Samo bih htio napomenuti da je u svoj ovoj strci potpuno nezamijećen prošao stav Spartanske federacije koji smatramo daleko ratobornijim od svega što smo mi do sada izrekli: "Pri tome zadržavamo pravo poslužiti se drugim sredstvima, ukoliko takvi pregovori ne donesu rješenje u razumnom roku. To znači da nećemo tolerirati beskrajne pregovore - kada se vidi da suprotna strana namjerno odugovlači rješavanje."

Sve što mogu je garantirati da će naše stajalište prema susjednim zajednicama biti *miroljubivije* od ovog gore citiranog.

Za sve ostalo molim konkretne prijedloge o kojima bi se raspravljalo. U lovu na vještice više nećemo sudjelovati.

Lijep pozdrav, Sekretar Yang
- 14:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Poštovani,

Kako se u zadnje vrijeme skoro pa većina uzavrele planetarne korespondencije bavi likom i djelom sekretara Yanga osjećam da bi javnost mogla u ovom trenutku dodatno proširiti svoju spoznaju mojim malim prilogom o dotičnoj temi.

Jako nas je "razveselio" kratki komentar sekretara Yanga u jednom od nedavnih javno odaslanih diplomatsko/kružnih mailova da nam "nije zamjerio" što smo jednu svoju bazu sagradili na malom otočiću južno od "područja sada znanog kao Yangea" na manje od dva sektora od njegove baze... Da bi se naše "veselje" stavilo u kontekst treba znati da je dotični otočić bez ikakvih resursa svega kojih pet-šest sektora sjeverno od mjesta sa kojeg smo započeli naseljavanje a istovremeno na više od dvadeset sektora od mjesta gdje je sekretar Yang krenuo u ekspanziju.

Još bismo jednom željeli naglasiti činjenicu da je cijeli južni dio "područja sada znanog kao Yangea" na manje od osam sektora od naše prve baze, pa da smo imali sreću i pronašli kopnenu vezu do tamo, naše kolonije i skijaški centri bi se tamo nalazili davno prije dolaska skretarovih hordi colony podova. Sekretar uporno odbija prihvatiti činjenicu da ga je samo puka sreća dovela u geopolitičku poziciju u kojoj se nalazi i nikakvo naglašavanje vlastite mirotvornosti i neagresivnosti neće isprati gorak okus iz usta nama koji smo bili manje blagoslovljeni povoljnim geografskim obilježjima terena u okolini.

S tim u svezi zamolili bismo sekretara Yanga da još jednom otvori i pročita diplomatsko/kružnu poruku g. Morgana i predloženi "porez na veličinu". Kao što sam sekretar kaže, poruke treba čitati zanemarujući ton i s punim naglaskom na sadržaj. Sadržaj u ovom slučaju govori o nužnosti sagledavanja svoje veličine i razgranate sveprisutnosti u usporedbi sa ograničenim i skučenim kopnenim prostorima kojim raspolaže većina ostalih frakcija.

Vjerujem da ni ovaj moj dopis nije napisan u lijepom i uhu ugodnom tonu ali neke stvari naprosto moraju biti rečene kratko i jasno pa se samo nadamo da smo u tome uspjeli neovisno o tonovima.

Srdačno Vaša, Lady D.
- 14:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Brate Lal, kolege i vijećnici,
Žao mi je što je glavni faktor pri analizi moga izlaganja bio "ton", a ne sadržaj rečenoga. Ukoliko će to i u budućnosti biti princip - da se nakon svakog obraćanja pažnja više obrati na stil, gestikulaciju, boju glasa ili jezik tijela, a manje na sam sadržaj, prijedloge i argumente koji su izneseni - sa žaljenjem moram konstatirati da će se Socijalistička zajednica odmah početi pripremati za sveopći rat u obranu svoga teritorija od svih koji bi njezinog Generalnog sekretara htjeli podučiti u onome što oni smatraju pristojnim ponašanjem i pritom, bez sumnje, žrtvovati tisuće života golobradih mladića koji su imali tu nesreću da se nađu u njihovim oružanim snagama.

Međutim, ukoliko smatrate da je za globalnu politiku i donošenje odluka koje će utjecati na desetke i stotine tisuća važnije obratiti pažnju na elementarnu logiku i sadržaj onoga što je izrečeno, onda bih vas zamolio da počnete s primjenom istoga što prije kako bismo izbjegli krvavi sukob koji, uistinu, ne mora ni započeti, samo ukoliko bismo primijenili osnovne principe komunikacije i uistinu shvatili ono što je rečeno.

Dakle, kao što je primijetio brat Lal - možda i ispravno, ali moram reći da me taj aspekt diplomacije ne zanima, prije svega zato jer je subjektivan i podložan interpretacijama, ali i manipulacijama - prihvaćam da je moj ton "antipatičan" i "neprihvatljiv"(ne bih se složio da je "prijeteći" jer iza prijetnje mora postojati namjera, koje u ovom slučaju nema). Međutim, ne vidim načina da se to izbjegne jer je vrijeme za korigiranje tog "nedostatka" (osobno ga ne smatram osobito bitnim) davno prošlo: dok ste vi svi trošili godine svojih života na govorničke vještine i baratanje riječima kako se iz vaših iskaza ne bi mogle shvatiti vaše prave namjere, ja i moji sljedbenici smo se posvetili onome važnijem - proizvodnji nečega iz ničega, stvaranju sredstava i resursa, izvlačenju energije iz prirode i obrade sirovina u korisne materijale. Dakle, mi smo zajednica inženjera i stvaralaca i bespredmetno nam je trošiti vrijeme na savladavanje vještina za koje smatramo da nisu ključne za opstanak ljudske rase i borbu protiv prirode.

I kao što ja vama ne zamjeram na vašim osobnim izborima, nemojte ni vi meni na mojima.

Za slučaj da netko još uvijek nije shvatio, ponovit ću još jednom: Socijalistička zajednica nema nikakvu želju ili namjeru zauzeti bitno veći komad planeta od ostalih, a pogotovo nema želju ili namjeru nekoga blokirati u zauzimanju teritorija koji mu se nalazi pred nosom i na koji taj netko polaže pravo, ako to pravo zasniva na bilo kakvim argumentima. O argumentima možemo raspravljati. O iracionalnim željama ne možemo. Što se tiče straha od prekomjernog jačanja Socijalističke zajednice, vjerujem da za njega postoji povod, a to je sama naša veličina. Međutim, ukoliko vam to vaši analitički odjeli nisu uspjeli prenijeti, dopustite to meni, a ovu analizu vam neću naplatiti: brzina kojom je Socijalistička zajednica ispunila raspoloživi prostor stavio ju je pred niz problema koje će morati riješiti u hodu, problema koji će se moći riješiti samo zaustavljanjem ekspanzije i ozbiljnim konsolidiranjem zauzetog. Ne bunimo se, to je put koji smo odabrali i za koji smatramo da dugoročno nosi najbolje prinose. No, druge zajednice nemaju tih poteškoća i, dok se mi budemo konsolidirali, bit će slobodne prijeći u drugu fazu ekspanzije. Globalno, vjerujemo da će naša konsolidacija i vaša druga faza ekspanzije završiti otprilike istovremeno te da će se u tom trenutku uspostaviti stabilna ravnoteža na svim nivoima. Ukoliko postoji netko tko vas plaši veličinom Socijalističke zajednice, znajte su da tome nekome na umu neki drugi interesi, a ne zajednička dobrobit. Strateške odrednice naše frakcije su uspostavljanje i podizanje društva unutar definiranih granica te pobjeda na društvenom planu, superiornom organizacijom i visokom motiviranošću njezinih pripadnika, a nikako destruktivno djelovanje prema drugim frakcijama u bilo kom obliku.

A sada prijeđimo na konkretne prigovore koje nam je uputio brat Lal.

Naše polaganje prava na Yangeu je zasnovano ponajprije stanjem na terenu i Principima o razgraničenju potpisanima 2101. godine: u ovom trenutku suvereno kontroliramo 90% Yangee, a ostatak se nalazi unutar naših formalnih granica po kriterijima dogovorenima u Principima i bit će priveden svrsi u sljedećih dvadesetak godina. Da, imali smo sreće prilikom slijetanja, ali zato očekujemo da se svaka zajednica prilagodi okolnostima u kojima se našla. Ukoliko se netko ne prilagodi - recimo ako krene u besmisleni rat zbog jednog ili dva sektora bez da je prije toga uopće pokušao pregovarati, i onda zbog toga padne u zaostatak - to je njegov problem.

Svaki pokušaj nametanja nekakvog "poreza" na vlastiti uspjeh odbijamo u principu, u praksi i u začetku. Rado ćemo pomoći svakoj frakciji koja se nađe u problemima, ali ne dok ne riješimo svoje - kojih imamo - i na vlastitu štetu.

Što se tiče toga da brat Lal invalidira naš kriterij sigurnosti, vrijedi reći još nismo završili niti prvu fazu ekspanzije na ovom planetu, a već smo imali prvi oružani sukob, i to, ako sam dobro shvatio, potpuno neravnopravnih protivnika. Svako se pravo zasniva na presedanima, a dosadašnji presedani nisu oni koji ulijevaju sigurnost.

Isto tako, vrijedi spomenuti da je jedina frakcija koja od nas krije svoj položaj istovremeno ona frakcija koja je dala najjači prigovor na naše "svojatanje" Sjeverozapadnog otoka, a uz to je javnosti servirala detaljnu mapu naših baza te čak i nekih gospodarsko-prometnih instalacija. Sasvim slučajno, naravno, riječ je o frakciji koja od samog početka njeguje najagresivniju vojnu doktrinu.

Sigurnost, brate Lal? Da bismo se osjećali sigurnima, potrebno je primijeniti princip jednakosti. Sve što tražimo spremni smo priznati i drugima, sve što damo, zahtijevamo i od drugih. Žalosno je da u zamjenu za našu korektnost ne možemo dobiti barem jednaki tretman poput svih ostalih.

Što se tiče "vrijeđanja vijećnika Morgana", bojim se da ćete morati biti konkretniji jer ne vidim da sam ga i u jednom svojem istupu vrijeđao. Ukoliko se pokaže da ste u pravu, pa čak i ako, bez argumenata, kolega Morgan izjavi da se osjeća uvrijeđenim, spreman sam ispričati se jer mi ni u jednom trenutku zaista nije bila namjera ikoga uvrijediti. No, nadam se da ovo nije još jedna od vaših govorničkih figura osmišljena kako bi se protivnika u diskusiji izbacilo iz ravnoteže i pritom osvojilo još koji "govornički poen".

Jer vi možda jeste diplomat i uspješno baratate riječima, ali ja sam inženjer i ja puno uspješnije baratam činjenicama.

Zahvaljujem Vam na Vašoj pažnji,
Sekretar Sheng-Ji Yang
- 14:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Poštovani kolege vijećnici,

nadam se da i vas, kao što mene, raduje da se rasprava ovako rasplamsala i da smo gotovo svi iznijeli svoja mišljenja po pitanju pokrenute diplomatske inicijative.
Isto tako, očito je da o nekim pitanjima imamo izrazito oprečna mišljenja, a iskustvo nas uči da se približavanje mišljenja i stavova najbezbolnije rješava razgovorima i raspravom. Najbezbolnije, rekoh, ali vjerojatno ne i najbrže i najlakše. Naravno, što su stajališta udaljenija, trud uložen u njihovo približavanje mora biti veći.

U ovom trenutku ne mogu ne osvrnuti se na stavove skretara Yanga i njegove istupe u ovom vijeću. Uglavnom se slažem sa primjedbama koje je o sekretarovim stavovima iznijela pukovnica Santiago, ali neke detalje bih htio još naglasiti.

Poštovani sekretaru, iako se pukovnica Santiago (ostali se još nisu izjasnili) prešutno slaže sa Vašim pretenzijama na kontinent koji nazivate Yangea, osobno ne vidim razlog zašto bi smo svi mi taj stav trebali prihvatiti kao činjenicu? U ovom trenutku svi još uvijek pokušavamo naseliti slobodne teritorije, i ne znam po čemu je moralno da bilo tko od nas unaprijed rezervira određeni teritorij samo za sebe i svoje sljedbenike?! Osim ako ne želite reći da je prikrivena prijetnja u obličena u Vaše mišljenje kako ste 'u ovom trenutku najjača pojedinačna frakcija na planetu' dovoljan argument?
Prijeteći ton Vaših istupa, poštovani Sekretaru, nipošto Vam ne pomaže da nasilno osigurate neki teritorij za sebe. Rekao bih čak da je takav ton većini nazočnih antipatičan i neprihvatljiv. Podsjetio bih da smo ovdje kako bi smo razgovarali i pokušali na miran način uskladiti mišljenja.
Za početak, argument 'sigurnosti' koji sekretar Yang koristi kako bi potkrijepio svoje pravo na određeni teritorij, mogao bi upotrijebiti bilo tko od nas i na taj način pokušati unaprijed onemogućiti naseljavanje drugih u svojoj blizini. Svakako da prisutnost tuđih naseobina u blizini uvijek predstavlja određenu sigurnosnu prijetnju, ali zašto bi o tome bilo tko od nas razmišljao ako teži mirnom suživotu. Osim toga, kolikogod netko zauzimao površinski velik teritorij, uvijek će na kraju imati susjede za koje će moći reći da su mu 'sigurnosna prijetnja'.
Vjerujem da će sada sekretar ponoviti svoje uvjeravanje kako neće težiti nikakvim dodatnim teritorijalnim proširenjima, ali dragi sekretaru, nakon ovakvog tona Vaših istupa to, morate znati, zvuči prilično neuvjerljivo. Kada bi smo svi naseljavanje u svojoj blizini svi smatrali 'neprijateljskim činom' bili bi smo okruženi isključivo neprijateljima, a ne susjedima.
Osobno, rekao bih da zvuči prihvatljivo i razumno želja da dogovorimo/odredimo 'zaštićeni prostor' interesa (ili sigurnosti), konkretno udaljenost na kojoj se mogu graditi baze u odnosu na susjede. No, taj princip postaje aktualan tek onog trenutka kada dvije frakcije postaju susjedi, a nipošto ne 'rezerviranjem' određenog teritorija unaprijed.
Osim toga, karakteristike kopna i mora ne dopuštaju nam da poistovjećujemo teritorij. Sve ima svoje prednosti i mane, i ne vidim razloga zašto bi bilo tko od nas razvijao monopolističku poziciju u bilo kom smjeru.

Jednako tako neprimjerenim držim vrijeđanje vijećnika Morgana od Vaše strane, poštovani sekretaru. Ne vjerujem da je glavni predstavnik socijalističke zajednice manje civiliziran od nas ostalih, pa da ne zna manire kojima se komunicira u diplomatskim pregovorima. Naravno, imali smo u Zemaljskoj prošlosti i suprotnih primjera, ali ne bih rekao da bi lupanje cipelom po govornici moglo imati pozitivnog efekta na razgovore.
Istovremeno smatram da je prijedlog poštovanog Morgana vrijedan razmatranja. Sekretar Yang se sa prijedlogom očito ne slaže, ali ne bi smo ga trebalo odbaciti na osnovu samo jednog negativnog mišljenja. Uostalom, to je samo prijedlog, podložan raspravi i promjenama u skladu sa mišljenjima.

Što se pojmova 'održavanja mira' i 'razdvajanja zaraćenih strana tiče' moram se složiti da nekada davno nisu značili ono što su trebali značiti, ali baš zato što nas je povijest i iskustvo naučilo nečemu siguran sam da ti pojmovi mogu biti upravo to što označavaju.

Naravno, očekujemo dalju raspravu...
- 14:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Poštovana pukovnice Santiago,

Žao mi je što se moje riječi i izjave već unaprijed, bez ikakvih dokaza ili čak povoda, proglašavaju sumnjivima i nevjerodostojnima. Ako sam u jednom trenutku iznio principe, odmah u njih uvrstio jedan izuzetak i prilično detaljno - a vjerujem i razumno - objasnio odakle potječe taj izuzetak, onda ne vidim potrebe da se na izneseno postavlja protupitanje "na kakve ćemo *još* ustupke morati pristati?"

Kao prvi čovjek Socijalističke zajednice, u ovom trenutku najjače pojedinačke frakcije na planetu, odgovorno izjavljujem: na nikakve. Socijalistička zajednica neće ni na koji način za sebe "rezervirati" nijedan komad teritorija koji nije ključno bitan za njezino postojanje, a to su samo i isključivo teritorij Yangee i spornog sjeverozapadnog otoka.

A sada da se partikularno posvetim dvama pitanjima koja ste postavili: pitanju sjeverozapadnog otoka i pitanju razgraničenja na moru.

Dakle, vjerujem da je princip razgraničenja koji sam spomenuo - a koji se ne može nazvati "jednostranim" pošto sam naglasio da sam pravo koje zadržavam za svoju zajednicu spreman priznati i drugima - zasnovan na logici i razumu, a sve vezano uz gospodarski radijus baza koje gradimo na ovome planetu. Ukoliko je radijus svake baze dva standardna sektora u ravnini i jedan dijagonalno (dakle, po standardnoj klasifikaciji našeg odjela jedan i pol), ima li išta prirodnije od toga da se postavljanje suparničke baze *unutar gospodarskog teritorija postojeće baze* - dakle dva sektora dalje - smatra ičim drugim nego neprijateljskim činom? Isto tako, unutar svog teritorija slobodni ste postavljati baze koliko god gusto želite, imajući na umu da će si baze međusobno konkurirati za prostor. Međutim, kad je riječ o međunarodnim odnosima, smatram da se osnovnom pristojnošću smatra *ne* postavljati baze na mjesto gdje će ista oduzimati teritorij bazi druge zajednice ukoliko o tome nije postignut nekakav dogovor, što bi svakako bio slučaj ako bi se baza napravila manje od pet, dakle četiri ili tri sektora daleko od protivničke. Vjerujem da vam je jasna distinkcija između pojmova "neugodno" i "neprijateljski čin". Nisam provjerio, ali vjerujem da se neke podmorske baze sestre Dierdre nalaze unutar "neugodnog" područja za Socijalističku zajednicu, ali ne namjeravam od toga raditi problem s obzirom na sestrine poteškoće vezane uz geografski položaj i probleme pri širenju.

Ako netko još nije shvatio, vjerujem da se svaka "neugoda" može riješiti ustupcima s druge strane koji bi bili proporcionalni stupnju nanesene "neugode". Ali prije svega, ukoliko zalazite u nečiji prostor, pristojno je pitati, a vjerujte da ćete u našoj zajednici uvijek pronaći partnera spremnog za dogovor.

Ovime bih zaključio dio obraćanja vezan za raspodjelu teritorijalnog mora.

Što se tiče spornog otoka, drago mi je da ste objavili satelitsku fotografiju stanja na terenu jer je iz iste prilično vidljiv raspored Socijalističkih baza - njih ukupno šest - *oko* toga otoka i da je i malom djetetu jasno kakav bi sigurnosni rizik predstavljalo naseljavanje neke neprijateljski nastrojene frakcije na taj dio planeta. Što se tiče matematike vaših analitičara i kartografa, priključio bih se stavu da u međuljudskim odnosima postoji gradacija: "laž", "prokleta laž" i "statistika". Naime, istina je da je Socijalistička zajednica zahvaljujući sretnim okolnostima uspjela u početnoj fazi zauzeti najveći dio teritorija, međutim, ili ste smetnuli s uma ili ste odlučili zanemariti da u sljedećoj fazi slijedi pomorska ekspanzija, za što Socijalistička zajednica nema prevelike volje, a ni interesa, osim ograničenih popunjavanja sigurnosnih rupa. A s obzirom da voda zauzima više od dvije trećine površine planeta, vaša ocjena da je Zajednica zauzela tri puta više prostora nego što joj pripada je tendenciozna i ne odgovara istini ni uz najveću rastezljivost kriterija.

Možda bi bilo dobro napomenuti da vaš žestoki napad na naše polaganje prava na sjeverozapadni otok govori ili da ste imali jaki interes zauzeti ga ili da ste tamo već postavili neke baze. Ukoliko je ovo drugo slučaj, htio bih ponoviti da, ukoliko na otoku već imate neke instalacije, molim da me obavijestite. Neću zahtijevati da ih uklonite, ali ću svakako zahtijevati da prije poduzimanja daljnjih koraka uspostavimo direktnu komunikaciju kako se eventualni nesmotreni korak o kojemu druga strana nije obaviještena ne bi pogrešno shvatio kao prijetnja. Ukoliko je, pak, vaš verbalni napad uvod u iskrcavanje na komad teritorija s kojeg se otvara velik broj mogućnosti za napad na instalacije Socijalističke zajednice, molim vas da ponovo razmislite o tome jer uvjeravam vas da nikakav oružani sukob ne može dovesti do dugoročnih pozitivnih posljedica.

Dakle, koji god motiv vas je natjerao da na ovakav način reagirate, molim vas da razmislite o vašim prioritetima te da, ukoliko je potrebno, pristupimo dvostranim - ili višestranim - pregovorima kako bismo našli rješenje koje bi zadovoljilo sve uključene strane.

S poštovanjem, sekretar Yang
- 14:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Dragi kolege,

Izgleda da je, nakon početne idile i iskrenosti u odnosima, došlo vrijeme za izvlačenje teže verbalne artiljerije kao što su manipulacije, zamjene teza, predlaganje neostvarivih rješenja samo kako bi se taktički usporio napredak neke druge strane, a u tim se postupcima ne preza ni od logički potpuno sumanutih koncepcija kao što je ova nedavno predložena od kolege Morgana.

Naime, ovo bi trebalo ući u anale jer, evo, napokon se dogodilo da g. Nwabudike Morgan, uvjereni kapitalist, izrabljivač i propagator divljeg i nekontroliranog slobodnog poduzetništva, predlaže uređeni sistem gdje bi se uspješniji oporezovali, a manje uspješni stimulirali u svojoj neuspješnosti. Naravno, ostaje pitanje tko bi u tom sustavu određivao tko je manje, a tko više uspješan i čistim sistemom eliminacije i statističke raspodjele proizlazi da bi to činili oni manje uspješni.

Drugim riječima, vjerujem da je ovakav predloženi "Fond za nerazvijene" samo drugi način izrabljivanja onih koji su pronašli način ubrzanog napretka. Naravno, između redaka se može izvući još podosta toga. Na primjer, "odbijanjem ekonomske eksploatacije zauzetog teritorija" nesumnjivo se misli na Socijalističku zajednicu i njezino zauzimanje slobodnog kontinenta kojeg, kao, "ne eksploatira na zadovoljavajući način" te bi joj ga, bez sumnje, zbog toga trebalo ograničiti ili čak oduzeti? Također se predlaže ograničavanje ekspanzije potpuno zanemarujući činjenicu različitosti zajednica, posebno toga da je nekima ograničavanje teritorijalne ekspanzije isplativije nego drugima i zato to ograničavanje žele predstaviti kao opći princip.

"Ujednačavanje rasta" je još jedna floskula koju g. Morgan olako koristi, vjerojatno vodeći se istim principima kojima je na prijelazu drugog u treći milenij na Zemlji uveden pojam "održavanja mira" ili "razdvajanja zaraćenih snaga", a koji je označavao sve ostalo, samo ne ono što mu ime govori. Naime, "ujednačavanje rasta" je apstrakt prije svega zato što se uvijek može ograničiti samo JEDAN aspekt rasta, pri čemu bi se nesumnjivo trebalo koncentrirati na onaj koji predlagaču "ne leži".

Zaključak: U potpunosti odbijamo bilo kakvu ideju formiranja "Fonda za nerazvijene" jer bi ona stimulirala neuspješne i nazadne društvene modele te usporila rast društva u cjelini. Ukoliko neke grupacije zaostanu u svom društvenom razvoju, pozivamo ih da se priključe Socijalističkoj zajednici gdje će pronaći sigurno okruženje i stimulativne uvjete za svoj rast.

S poštovanjem, sekretar Yang

P.S. U međuvremenu nam je dostavljeno i očitovanje pukovnice Corazon - čije su primjedbe daleko više utemeljene na realnosti i jednakosti frakcija te smo ih svakako spremni razmotriti - na koje ćemo odgovoriti u razumnom roku.
- 14:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Poštovani kolege vijećnici, poštovani guverneru,

Glavni stožer Spartanske federacije konzultirao je analitički odjel i Kartografski institut, pri čemu su provedene iscrpne vojnostrateške i geopolitičke analize, rezultate kojih želimo obznaniti svim frakcijama.

Socijalistička zajednica zauzela je prostor mnogostruko veći od nekih drugih frakcija. Smatraju svojim cijeli jedan razgranati kontinent - naizgled idilično prozvan Yangea, pri čemu se slažemo da u svojoj ekspanziji do sada nisu dirnuli u prostor niti jedne druge frakcije - samim time što je prostor Yangee bio potpuno slobodan od drugih utjecaja.
Napomena: ne želimo ulaziti u nagađanja bi li sekretar Yang zadržao istu (prividno miroljubivu) retoriku u slučaju da je bio prisiljen dijeliti kontinent s još kojom frakcijom. Slične rasprave samo troše dragocjeno vrijeme.

Skloni smo za sada priznati Zajednici pravo na širenje po kontinentu kakvo su do sada u velikoj mjeri i ostvarili.
Međutim, pitanja širine teritorijalnog mora i prijetnje koje ste čuli u istupu sekretara Yanga, želimo staviti na dnevni red Vijeća. Očekujemo da se sve frakcije izjasne i dogovorno odredimo širinu teritorijalnog mora koja bi vrijedila za sve frakcije, umjesto samovoljnog i jednostranog stava.

Međutim, sve do sada navedeno smatramo da pada u sjenu jednog izuzetno ekspanzionističkog detalja: pitanje otoka sjeverozapadno od Yangee (kako ga je sekretar opisao). Naime, iz njegova govora svi možete vidjeti kako njegova politika širenja u okvirima kontinenta nije sasvim iskrena: naknadno postavlja "izuzetak" od pravila koje navodno zastupa. Što u slučaju tog otoka znači izjava "U ovoj fazi ekspanzije nismo zainteresirani ni za kakve prekomorske akvizicije..."? Upravo pitanjem rečenog otoka i prijetnjama protiv naseljavanja istoga od strane drugih frakcija sekretar sam demantira vlastite izjave.

Kartografske projekcije pokazuju da je to otok površine 39 standardnih sektora.
Akvizicijom istoga u svoj teritorij, Zajednica bi svojatala već trećinu naseljivog kopna ovog planeta. Lako je iz toga izračunati da ostale dvije trećine kopna podijeljene na šest ostalih frakcija znače prosječno jednu devetinu kopna po frakciji - tri puta manje od prostora na koji Zajednica sama sebi daje pravo.

Zar Zajednici nije dovoljan već i ovako golem prostor Yangee? O dodatnom pitanju (pre)široke obalne zone koju Zajednica traži, već smo govorili i zatražili mišljenje svih.
Na koje će još ustupke i "izuzetke" ostale frakcije morati pristati?
Glavni stožer smatra da je svojatanjem tog otoka Socijalistička zajednica pretjerala u zahtjevima za prostorom.

Molim Vas, sekretaru Yang, pogledajte kartografsku projekciju u prilogu (jasno je vidljiv najveći otok sjeverno i zapadno od baza zajednice) i recite nam da li je to otok na koji ste mislili?
Doista bismo željeli biti u krivu - da smo Vas pogrešno razumjeli o kojem se otoku radi.

U ime Spartanske federacije suzdržavam se od daljnjih komentara po ovom pitanju sve dok se sekretar Yang ne očituje na postavljeno pitanje.

S poštovanjem,
col. Corazon Santiago


- 14:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Poštovani vijećnici, dame i gospodo,

suglasni smo s konstatacijom o važnosti ovog pitanja za budućnost ekonomskog razvoja na ovom planetu, a ne zaboravimo kako je povijest čovječanstva upravo povijest tog razvoja.

A ta je povijest prožeta mnogim sukobima upravo radi nejednakosti razvoja. Neo-Westfalski sustav kakav predlažu delegati iz zajednice priličio je zemaljskoj Europi pred pet stoljeća, ali je neminovno vodio svojem slomu još prije nego su izliveni prvi silikonski čipovi. To je sustav koji cementira zatečeno stanje, daje primat sreći pred trudom, te postavlja zidove među stranama. Sustav koji stvara carstva i periferiju. Sustav koji stvara ratove. Sustav koji obustavlja opći rast. Stoga nismo suglasni s istim

Ekonomsko djelovanje pretpostavlja baratanje ograničenim resursima. U slučaju našeg Chirona to je svakako teritorij. Ali i njegovo tvrdoglavo odbijanje ekonomske eksploatacije. Sjećamo se da je i naš dolazak ovdje uzrokovan samovoljnog ugljem pogonjenog razvoja najmnogoljudnijih svjetskih država i neadekvatnošću globalnog političko-ekonomskog sustava da se s time nosi. Danas Zemlja šuti. Ovom prilikom ne možemo priuštiti ponoviti takvo što.

Stoga predlažemo Planetarnom Vijeću osnivanja Chironskog Partnerstva za Održivi Razvoj, koje bi sadržalo jasno određene principe ekspanzije i suradnje. Obzirom na ograničene kapacitete i nominalnu jednakost svake od stranaka, bez obzira na točku slijetanja, predlažemo da se reguliraju granice rasta broja kolonija - odnosno da se uvedu mehanizmi koji bi poticali da ovaj rast bude ujednačen.

Operativno, princip bi se temeljio na mjeri trenutnog Prosječnog broja planetarnih baza (PBPB), kao centralnog indikatora raširenosti frakcije.

-Prema ugovoru, sve bi se strane suglasile da njihov broj baza ne prelazi 120% od prosjeka rnd(1.2*PBPB) . -Ukoliko bi broj baza prelazio taj broj, za prekobrojne baze frakcija koja ih drži plaćala bi u Fond za Razvoj njihov cjelokupni energetski dohodak (prije neučinkovitosti i troškova održavanja). -Ukoliko bi broj baza prelazio 140% od prosjeka PBPB, za dotične bi baze frakcija koja ih drži plaćala i uplate za mineralne sirovine koje proizvodi - po tečaju od 3EJ po proizvedenoj jedinici resursa (prije troškova održavanja) -Tako prikupljeni prihodi raspodjelili bi se stranama čiji je broj baza ispod prosjeka PBPB-a i to u omjeru u kojem zaostaju za prosjekom. -S obzirom na uvid u stanje svih frakcija, provođenje ovih regulacija vršio bi Planetarni guverner -Periodika ovih transakcija i kontrola bila bi petoljetna ili desetljetna. -Nepridržavanje ovih pravila rezultiralo bi trgovinskim sankcijama

Valja napomenuti da ovakvim mjerama ne samo da smanjujemo tenzije, potičemo jednakost šansi i ekonomsku razmjenu potičemo, već promoviramo učinkovit rast gradova i ekonomično zauzimanje planetarne ekosfere.

Podsjećamo, namjera ovih pravila i poreza nije kazniti uspješne nego povećati učinkovitost i očuvati rast u gabaritima pariteta i održivosti.

Hvala na pažnji.

*Prilog: Ilustracija mehanizma transfera.* Broj baza po frakcijama (A-G): A:5 B:10, C:14, D:15, E:16, F:20, G:25 PBPB: 15 baza Limit za 20%: 18 baza Limit za 40%: 21 baza

Frakcija F prekoračuje svoj limit za dvije baze. Kompletni energetski prinos posljednje dvije baze jest 15 (frakcija sama bira koje su baze u pitanju). To je godišnji iznos planetarne takse - plaćen u ratama određenim od strane planetarnog guvernera (npr 150 ukoliko je od prethodne isplate prošlo 10 godina)

Frakcija G prekoračuje svoj limit značajno više. Prihod svojih 7 baza uplaćuje u porezni fond (recimo 45), kao i ekvivalent mineralnog prinosa za 4 od tih 7 baza (recimo da je to 15 minerala=45 energije). Takva bi frakcija bila dužna priložiti 90 energetskih kredita godišnje u planetarnu taksu (ili, možda praktičnije, demontirati suvišne baze).

Kome idu ti prihodi od 105 energetskih jedinica? Frakcija A zaostaje 10 baza za prosjekom, frakcija B 5 baza, a frakcija C 1 bazu. Dakle, prihodi se dijele u 16 djelova i raspoređuju ovako:

Frakcija A dobiva 10/16 od iznosa i dobiva 65 energije godišnje Frakcija A dobiva 5/16 od iznosa i dobiva 33 energije godišnje Frakcija A dobiva 1/16 od iznosa i dobiva 7 energije godišnje

Naravno, ukoliko su ovakve regulacije na snazi, frakcija G bi aktivno tražila soluciju smanjivanja svoje prednosti (što bi se moglo dogoditi i kroz rast "zaostajućih" strana). Kao takav, predloženi sustav je samoregulirajući.
- 14:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 18.05.2009.

Poštovani kolege,

Htio bih saopćiti da, zahvaljujući svome teritorijalnom (kirotorijalnom) položaju, Socijalistička zajednica uopće nije zainteresirana za postavljanje svojih naseobina na komadu kopna na kojemu se već nalazi nečija postaja. Yangov kontinent smatramo svojim, očekujemo da će za nekih dvadesetak godina biti završeno njegovo potpuno naseljavanje i svake pretenzije neke druge strane smatrat ćemo neprijateljskim činom.

U ovoj fazi ekspanzije nismo zainteresirani ni za kakve prekomorske akvizicije, ali kada dođe i do toga, svaki otok na kojemu se već nalazi nečija nastamba smatrat ćemo tuđim vlasništvom kao cjelinu, čak i ako formalno - po Principima o razgraničenju potpisanima 2101. godine - ne pripada cijeli unutar njegovih granica. Naravno, isto očekujemo i od ostalih - ukoliko imate informaciju da se na nekom otoku nalazi naša kolonija, molimo Vas da se suzdržite od iskrcavanja. Međutim, s obzirom da, kao što sam napomenuo, u bliskoj budućnosti ne planiramo prekomorsku ekspanziju, za sada o tome ne morate brinuti.

Iz specifičnih sigurnosnih razloga, izuzetkom od pravila iz prethodnog odjeljka smatramo zasad neimenovani otok sjeverozapadno od Yangee i na njega, zbog blizine prijestolnice, strateškog položaja i izloženosti mnoštva naših baza eventualnom napadu, polažemo dugoročno pravo te ćemo svako posezanje za njim od strane neke druge frakcije smatrati potencijalnom prijetnjom.

Naravno, isto vrijedi i za obalu Yangee; postavljanje pomorskih baza pet standardnih sektora udaljenih od naših obala smatrat ćemo u najmanju ruku nezgodnim (ovo ne vrijedi za spomenuti otok sjeverozapadno od Yangee, slobodno mu se približite na pet ili četiri sektora, ali nemojte na tri), a dva sektora udaljenih izravnim neprijateljskim činom (ovo vrijedi i za taj otok).

Ukoliko već imate svoje baze u tom dijelu svijeta, a informacija o tome još uvijek nije stigla do našeg Glavnog štaba, molim Vas da me obavijestite kako bismo izgladili mogući sukob i prije nego što započne.

Što se tiče svega ostalog, apsolutno smo spremni na dogovor iako vjerujem da smo ispostavili razumne zahtjeve te apriori pristali na dovoljne ustupke i da neće doći do nikakvih nejasnoća koje bi trebalo rješavati posebnim
pregovorima.

S poštovanjem,
sekretar Yang
- 10:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Poštovani vijećnici,

iako smo do sada čuli samo dva mišljenja o predloženoj diplomatskoj inicijativi, raduje me da oba u svojoj biti podržavaju njen plemeniti cilj, a to je očuvanje dragocjenih života u vremenu kada svaki od njih čini značajan kotačić u borbi za opstanak i napredak.

Vjerujem da će se i ostali cijenjeni vijećnici oglasiti, jer ne smijemo nikada zaboraviti da su oči svih onih koji se svakodnevno bore da ovu negostoljubivu planetu učine pogodnom za život uprte u nas. Naš je najvažniji zadatak očuvati rezultate njihova rada i omogućiti im da budu ponosni na njega.
Nije li dovoljno što domicilni oblik života povremeno unese tugu u domove naših sugrađana? Zar doista se doista trebamo i međusobno istrebljivati?

Poštovana pukovnice, sasvim sam siguran da se problem koji Vi naslućujete može izbjeći razumnim dogovorom. Dobra volja obiju strana, pa ako treba i uz pomoć, uvijek može rezultirati diplomatskim riješenjem. Neka oružje miruje...

Poštovana sestro Miriam, imam blagi osjećaj da niste dobro razumjeli cilj inicijative.
Ideja nije bila da se koči bilo čiji intelektualni ili tehnološki razvoj. Ne možemo nikome prigovarati što je svoje potencijale usmjerio u znanost i iz toga izvlači određene blagodati. Jer, za cijelo to vrijeme, kako ste i sama rekla, Vi ulažete u jedan drugi, duhovni vid razvoja, samosvjest vlastitih istomišljenika.

Inicijativa, dakle, nije bila usmjerena u neku doglednu budućnost, nego u sadašnjost. Govorimo o trenutnom stanju ekspanzije naših frakcija i o tome da smo u ovom trenutku, ako već nismo ranije bili, susjedi sa nekom drugom frakcijom. Dakle, sada među svima nama postoji određeni prostor koji će biti koloniziran, a cilj inicijative je da se taj prostor miroljubivo podijeli, dakle dogovorom.

U ovom trenutku bilo bi besmisleno govoriti o općenitoj podjeli planete, jer to je dalja budućnost. Osim toga, ne vidim baš načina da nekoga tko je investirao u pomorsku tehnologiju spriječimo u nastanjivanju prekomorskih kopnenih površina.

No, podržavam stav da bi smještanje morske baza u priobalju neke druge frakcije bio neprimjeren i nasilan čin.
- 10:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Štovana hironska subraćo,

načelno, nemamo ništa protiv prijedloga guvernera, brata Lala, no o njegovom prijedlogu možemo raspravljati tek nakon što naša Republika ovlada hironskim pomorskim tehnologijama.

Znamo da među nama, Hironjanima, ima onih koji misle da "tko nam je kriv kada naše istraživače nadziremo novovjekom inkvizicijom", no, kao i obično, to je još jedna u nizu podlih podvala i krivih pogleda na našu Vjerničku Republiku. Mi nismo nikakvi novovjeki inkvizitori i, da, savršeno nam je dobro poznata znanstvena misao te među nama djeluju mnogi istaknuti istraživači. Doista, smatramo se sljednicima umova poput Williama Ockhama i Rogera Bacona. No, za razliku od...nekih drugih frakcija, nama je jasno da znanost per se - nije niti dobra, niti zla. Djelovanjem ljudi znanstvena otkrića koriste se u dobre ili pak u zle svrhe.

Ako je povijest učiteljica života, onda bi nas naša povijest na Zemlji trebala naučiti kakve strahote se mogu dogoditi ako se znanost koristi u zle svrhe. Mi to ne želimo ponoviti i zato naši znanstvenici i naše vlasti nadziru primjenu znanstvenih otkrića što pak zlonamjerni promatrači karakteriziraju kao "novovjeku inkviziciju". Ništa ne može biti dalje od istine! Mi višestruko provjeravamo, testiramo i razmatramo dugoročne učinke svake nove tehnologije što nas nesumnjivo ponešto usporava u istraživanjima u odnosu na iznimno neetični pristup znanosti nekih drugih frakcija, no smatramo to mudrim pristupom kojim nas je, dakle, naučila Učiteljica života.

Mi sasvim sigurno nećemo genetički modificirano sjeme prilagođeno Hironu odmah staviti u pogon i tako ga de facto testirati na ljudima, poput nekih frakcija, nego ćemo sistematski i temeljito, tijekom mnogo godina, ispitati ima li negativnih učinaka takvog sjemena kako na ljude, tako i na okoliš...pa čak i na hironski okoliš.

Svjesni smo da takvim pristupom nismo još ovladali tehnologijama potrebnim za eksploataciju hironskih mora te stoga prihvaćamo prijedlog brata Lala uz uvjet da dogovor o podjeli Hirona počne tek kada istražimo, kupimo ili dobijemo Doktrinu fleksibilnosti koja nam je nužna za pomorstvo. Ako to nemamo, nismo u ravnopravnoj poziciji s ostalim frakcijama u zauzimanju hironskog tla, nećemo pristupati takvim pregovorima i bit ćemo vrlo ljuti ako netko odluku o podjeli Planeta donese bez nas.
- 10:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Spartanska federacija podupire predloženi princip pregovora oko uspostave novih baza u graničnim područjima.

Pri tome zadržavamo pravo poslužiti se drugim sredstvima, ukoliko takvi pregovori ne donesu rješenje u razumnom roku. To znači da nećemo tolerirati beskrajne pregovore - kada se vidi da suprotna strana namjerno odugovlači rješavanje.

S poštovanjem,
col. Corazon Santiago
- 10:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Poštovani vijećnici!

Naš razvoj i osvajanje divljih i neprijateljskih prostranstava dosegnuli su trenutak kada, smatram, nužno moramo dogovoriti neka pravila. Kratki, ali neugodni, sukob među dvijema frakcijama svakako mi daje za pravo.

Dakle, kako prostori za osvajanje na ovom planetu nisu bezgranični i kako je bilo za očekivati da će svaka frakcija prije ili kasnije doći u kontakt sa nekom drugom, smatram poželjnim da se prije postavljanja nove baze prema nekome od susjeda ipak kontaktira dotični susjed i dogovori podjela teritorija.
Pretpostavljam da takvi dogovori ponekad neće biti laki i jednostavni, ali sama činjenica da time možemo izbjeći potencijalne, lokalne ili čak šire, sukobe čini ih sretnijom alternativom za sve nas.

Molim vaša mišljenja i prijedloge, poštovani vijećnici.

guverner Lal
- 10:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Draga Miriam,

Vasa ponuda je prihvacena u potpunosti. Nadam se da ce Prvi Turisticki Rat ostati tek lagano sjecanje.

Cudnim kvarkom u buducnost,
Akademik Provost Zakharov
- 10:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Štovani akademiče Zaharov,

primite naše isprike glede slučajnog ulaska naših izviđača na vaše tlo. Radost uzrokovana gledanjem i istraživanjem predivnih zemaljskih šuma koje zasadiše vaši sljedbenici bješe tolika da su joj mnogi naši stariji ljudi u izviđačima naprosto predali bez puno razmišljanja, dok je mladež opčinjena pričama tih starih zemaljskih vukova također "pustila mozak na pašu."

Naše su postrojbe već povučene s vašeg ozemlja te smo vam uputili diplomatsku notu za definitivno sklapanje primirja.

Vaša sestra Miriam
- 10:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Draga Vjernico,

Senzori Akademske Demokratske Republike Znanje su primjetili jednu od vasih postrojbi kako uziva u sumama nase divne zemlje. Kako vi niste bili voljni dopustiti nasem stanovnistvu da koristi blagodati skijalista na obroncima kratera Garland, moram vas obavijestiti da niti mi necemo dopustiti vasim postrojbama da uzivaju u luksuznosti nasih suma. Nadam se da cete ovu notu primiti u dobrom duhu, te da cete vase postrojbe povuci prema vasim hotelima i odmaralistima.

Unaprijed zahvalan,
Akademik Provost Zakharov
- 10:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Poštovani vjećnici,

sa nemalim zadovoljstvom pozdravljam ovakvo razrješenje sukoba!
Uza sve kvalitete koje posjeduju vođe frakcija na našem planetu, možemo reći da je mudrost na prvom mjestu.
Poštovana Miriam i poštovan Zakharove, dali ste snažan primjer svima nama (naravno, zaboraviti ćemo ono sitno puškaranje koje je prethodilo civiliziranim razgovorima :)).
Svakako da u neprijateljskim okolnostima u kojima pokušavamo razviti vlastitu civilizaciju ponekad mora doći do napetosti, ali doklegod smo svjesni štetnosti koje donose oružani sukobi naš napredak neće biti ugrožen.

Osobno, rado sam na raspolaganju za sva savjetovanja i posredovanja u slučaju potrebe.

Prema miru i napretku!

Lal
- 10:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Stovani clanovi Planetarnog Vijeca,

Prvo, mala zahvala sestri Miriam, drago mi je da ipak mozemo ostati uljudbeni unatoc nasim nesuglasicama.

Drugo, prihvatjamo sve uvjete sestre Miram. Moguce nesuglasice i voditelje laboratorija, koji postupaju bez uputa odozgo, cemo rijesiti potom.

Sa duznim stovanjem,
Akademik Provost Zakharov
- 10:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #






Zbog pojačane aktivnosti Alphe Centauri A, prethodna Prohorova poruka nije stigla do svih frakcija.
Odgovarajući na tu poruku, šaljemo njenu kopiju svima ostalima.





Stovani clanovi Planetarnog Vijeca,

Kao sto je sestra Miriam sama rekla, bez ikakvog poticaja od strane Akademika, dogovorno je jugozapad Garlanda pripao Akademicima. Dogovor je bio obvezujuc iskljucivo rijecima, ne potpisima, no i dalje se ocekivalo da se tog dogovora drze sve strane. Postavljanje baze imalo dalje nije moguce zbog velikih nasada gljiva koje tamo rastu, te je stoga odabrana tocka nesto vise nadmorske visine, sticajem okolnosti na rubu kratera.

A o bilo kakvoj agresiji ne mozemo raspravljati niti jednu sekundu, zbog jednostavnog razloga - nije bilo agresije sa strane Akademske Zajednice. Moguce je da je kolonija koju smo osnovali, prosirila svoj utjecaj nesto dalje prema Vjernickom teritoriju, ali to je cista slucajnost. Stanovnici Akademske Zajednice su srdacni ljudi koji ocigledno ponekad svoje ruke pruze predaleko. Takva je cini se cijena srdacnosti.

Sa stavovima Vjernika se slazemo, jugozapad Garlanda jest Akademski te ce se vojske i jedne i druge strane vratiti u svoje gradove. No jedna stvar nam je nejasna. Kako bi se Akademici trebali prosiriti na JZ Garlanda, uzevsi u obzir da je sad taj teritorij prikladno potpao pod kontrolu Vjernika? Covjek ne moze a da se ne sjeti operacije "Konzervirana Dobra" i incidenta kod Gliwica iz WW2.

Akademska Zajednica ce do godine 2165 pokusati opet postaviti turisticko utociste i dom za nezbrinutu djecu na tom prostoru. Kako ce to proci ovaj put, vidjet cemo.



Kao što rekosmo, može, ako se granice ne protegnu u središte Garlanda.
Eventualne svojeglave zapovjednike koji vam objave rat ćemo zauzdati.
- 10:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Protestiramo!

Iako našim prethodnim dogovorom s Akademskom Zajednicom doista jest potvrđeno kako Sveučilištarci imaju pravo na krajnji jugozapad Garlandovog kratera, postavljanjem svoje baze tako da granice Akademske zajednice sežu zapravo u sam centar tog kratera Prohor Zaharov je nesumnjivo započeo vrlo agresivnu politiku spram Vjerničke republike koju nismo mogli tolerirati.

Prohor Zaharov je, recimo, mogao svoju bazu smjestiti samo malo dalje, primjerice u jugozapadno Garlandsko primorje čime bi poštovao dogovor s Vjernicima, ali ne! Dodatnu sol na ranu predstavljaju nam ove gnjusne implikacije da je naša vojska bila angažirana u "progonu žena i djece" u navodnom "dječjem boravištu i skijalištu".


Kako je politika Akademske Zajednice, mir i demokracija, očekujemo da ce Vjernici potpisati mirovnu povelju UZ neke uvjete.
1. JZ dio Garland kratera JEST dio Akademske Zajednice, te se ista smije i hoce tamo naseliti, tj. graditi skijaska utocista.
2. Bilokoje i kakve, jedinice i trupe sestre Miriam ce se sto prije je to moguce, povuci s teritorija Akademske Zajednice
3. Reparacije nisu nuzne, no trgovina nece biti uspostavljena jos mnogo godina, barem dok se strasti na WormBook-u i ChironSpace-u ne smire.


Budući da je politika Vjerničke republike oduvijek bila na liniji čovjekoljupstva i zbližavanja svih ljudskih frakcija u ovim teškim vremenima na Obećanoj zemlji, očekujemo da će Akademska Zajednica potpisati mirovni ugovor uz slijedeće uvjete:
1. Iako Akademskoj Zajednici priznajemo jugozapad Garlanda, nikada i ni pod kojim uvjetima nećemo dozvoliti njihovo niti bilo čije drugo širenje u središte Garlanda.
2. Obje vojske povući će se u najbliže baze.


Problem nastaje stoga što lokalni zapovjednici na terenu često otvore oružani sukob na teritoriju koji je formalno njihove frakcije, ali zapravo dovoljno udaljen da je ničija zemlja.

U tom smislu, voljni smo zauzdati naše postrojbe ako Akademska Zajednica stvori bazu na jugozapadnom Garlandu koji možda trenutno formalno čak i spada u naš teritorij, s tim da rezultat stvaranja te hipotetske nove baze nikako ne može biti akademsko zauzimanje središta Garlanda.
- 10:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Poštovana gospodo,

čuli smo sa obje strane tumačenje nepoželjnog događaja, i vjerujem da ima prostora za posredovanje i mirno rješenje nastale situacije.

No, vjerojatno bi smo trebali istovremeno utvrditi i definirati neka pravila u zauzimanju teritorija.

Logika kaže da onaj tko je prvi postavio bazu ima pravo teritorij proglasiti svojim. No, kako stvari nisu uvijek tako jednostavne, trebali bi smo razmotriti i situacije u kojima postoji i nekakva zaštićena zona.

Vjerujem da se slažete kako ratovanje nipošto nije najbolji način za razvoj, pa predlažem da se suzdržimo od vojnih akcija i pribjegnemo pregovorima.

Prema miru i napretku!

Lal, predsjednik vijeća
- 10:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Poštovani vijećnici,

U 5 sati i 27 minuta, trupe sestre Miriam su provalile u novoosnovano dječje boravište i skijalište na crvenim obroncima kratera Garland te su, uništivši potporne stupove iznad bazena i otvorivši vrata zračnih komora, uzrokovali pogibelj 1000 djece i žena koji su tamo došli na zimske praznike.

Sestra Miriam je imala nešto to tome za reći, no riječi sestre Miriam nisu u potpunosti istinite, pa hajdemo napraviti malene korekcije i dati neka objašnjenja.

Vjernici jesu poduzeli mjere, ali NE-odgovarajuće i nažalost vojne. Ni na koji način se nije kontaktiralo vodstvo stranke glede skijališta niti su se ikoje diplomatske metode koristile.

Sestra Miriam spominje "kratki, ali žestoki oružani sukob". Kratak je bio u svakom slučaju, to je istina, prosječan čovjek moze 3-4 minute bez kisika, ali sa ovim atmosferskim tlakom niti toliko. Žestok i oružan ne bas sa strane Akademske Zajednice, djeca i žene nisu žestoki borci. Ali sa strane elitnih trupa sestre Miriam, koji su imali oružje, sukob je vjerojatno bio takav kakvim ga sestra Miriam predstavlja.

Kako je politika Akademske Zajednice, mir i demokracija, očekujemo da ce Vjernici potpisati mirovnu povelju UZ neke uvjete.
1. Jugozapadni dio Garland kratera JEST dio Akademske Zajednice, te se ista smije i hoće tamo naseliti, tj. graditi skijaška utočista.
2. Bilokoje i kakve, jedinice i trupe sestre Miriam će se što prije je to moguće, povući s teritorija Akademske Zajednice
3. Reparacije nisu nužne, no trgovina neće biti uspostavljena još mnogo godina, barem dok se strasti na WormBook-u i ChironSpace-u ne smire.
Sa tugom u srcu zbog neprežaljenih djecjih umova,

Akademik Provost Zakharov
- 10:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Glavni stožer Spartanske federacije oformio je specijalni tim analitičara, u nastojanju da prvi planetarni sukob detaljno prati i prouči sa vojno-strateških, geografskih, ideoloških i psihološko-propagandnih stajališta.

Detalji i analize će biti podastrti na uvid Glavnom stožeru i centrima za obuku.
Svaka informacija može biti presudna u razmatranju budućih odnosa na planetu.
- 10:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Kao izabrani guverner, insistiram, u skladu sa politikom koju sam obećao voditi, da mi se sukobljene strane jave kako bi smo spriječili moguću eskalaciju i uključivanje drugih frakcija!

Pozivam Provosta Zakharova i Sestru Miriam da me kontaktiraju čim prije...

Izabrani guverner

Lal
- 10:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Štovani Tolimanci...

...budući da je ekspanzionizam Provosta Zaharova prevršio svaku mjeru te budući da je Sveučilište ozbiljno narušilo teritorijalni integritet Vjerničke republike, mi vjernici morali smo poduzeti odgovarajuće mjere, nažalost vojne.
Nadamo se, međutim, da će ovaj spor te iz njega proizišao kratki, ali žestoki oružani sukob, biti brzo izglađen.

Sestra Miram
- 10:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 08.05.2009.

Kronika Obećanog planeta, anno domini 2159

Što reći nakon 60 godina na Planetu?

Pronašli smo sve frakcije čovječje, sve zabludjele ovčice Njegova stada na ovom novome svijetu. Stvorismo Planetni Sabor i uspostavismo arbitražnu vlast, u nadi za boljim usklađivanjem nesporazuma i zajedničkim nastupom u Obećanoj zemlji. Naša Republika uspostavila je srdačne odnose s ponekim drugim zdravim snagama, ponajprije Morganitima. S druge strane, brine nas...uskrs, uskrs loših ideja za koje mislismo da smo ih zauvijek ostavili na rodnoj nam Zemlji. Vidimo ponovnu promociju ateizma, primjenu metoda policijske države, uvođenja kontroliranog planskog gospodarstva i drugih pojavnosti koje su odvele u propast zemaljsku civilizaciju.

Netko će reći: "Pa poneke od tih ideja i sami primjenjujete, primjerice plansko gospodarstvo!" Kakav paušalan pristup! Poneke od tih ideja nisu loše, ali samo kao privremeno sredstvo ostvarenja nekog cilja! U tom smislu, jasno je da je državni upliv u gospodarstvo ponekad potreban i nužan čak, kada treba sve snage usredotočiti u ostvarenje konkretnih ciljeva, bilo preventivnih, poput istraživanja Zapovjednog čvorišta, bilo civilnih, poput Projekta ljudskog genoma, bilo čisto vojnih, poput brze proizvodnje velikog broja obrambenih džipova. Doista, oni koji to ne razumiju, izlažu se opasnosti da postanu pljeva na vjetrometini Hirona, pljeva koju spominjaše Ivan Krstitelj:

"Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača da pročisti gumno svoje i sabere žito u žitnicu svoju, a pljevu će spaliti ognjem neugasivim."

Kolike su bljuvotine izrigane na račun tih Ivanovih riječi! Kolike niske podvale prema kojima Djeca Božja, navodno, opravdavaju progone "vještica" i ubijanje nevjernika. Ništa ne može biti dalje od istine! Ivan nam je, jednostavno, htio reći nešto što jedan dio našeg puka slavenskog jezika, kojeg pobliže upoznasmo tijekom nedavnog pastoralnog posjeta Kironvaru, već odavno ima kao sjajnu narodnu poslovicu, vjerojatno još iz poganskih vremena: "Pomozi si sam pa će ti i Bog pomoći". Svako pomaganje samome sebi ne ide pak bez Boga u srcu pa će oni koji Ga ne prihvaćaju sami sebe na propast osuditi, nikakvi kršćani ih neće "spaljivati".

A bez Boga u srcu su mnogi. Posljednji primjer je Planetno Sveučilište i provost Zaharov. Osim što se na planetarnim izborima glupo svrstao na stranu ateističkih, diktatorskih i komunističkih snaga, prekršio je dogovor s nama, velikodušan s naše strane, prema kojem se njegova frakcijica smije smjestiti na jugozapadni dio kratera što ga prozvasmo po mučki ubijenom kapetanu Jedinstva Garlandu.

I tako je izbio prvi sukob na Hironu.

Budući da je Sveučilište ozbiljno narušilo teritorijalni integritet Vjerničke republike proširivši se u središte Garlandovog kratera, mi Vjernici morali smo poduzeti odgovarajuće mjere, nažalost vojne. I Božja nas je ruka privela brzoj pobjedi, bez suviše krvoprolića.

Molimo se da će barem ovaj sitni poraz urazumiti provosta Zaharova, ako to već nisu uspjela naša pastoralna djelovanja. Za sada vlada primirje, primirje tijekom kojeg smo iznova pokazali našu velikodušnost odlučivši poštovati naš raniji dogovor sa Sveučilištem o njihovom pravu na garlandski jugozapad, unatoč njihovom krešnju tog istog dogovora.

Vidjet ćemo kako će biti dalje...
- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>