Fellowship

Arhiva

Kontakt

My favs

24.11.2006. / Prapitanje o početku

NGC 5054U početku bijaše singularitet :) Točka beskonačne gustoće bez dimenzija. A onda je "eksplodirala" u tzv. "Big bang", stvorila svu poznatu materiju, prostor-vrijeme - sve što danas postoji od zvijezda, planeta, kisika kojeg udišemo do čaja kojeg upravo pijuckam. No da li je taj početak uistinu pravi Početak?

Kako je sve nastalo iz singularnosti ne postoji nikakav dokaz, prenesen u "naš" svemir o postojanju nečeg prije Big banga, no pretpostavke na temelju onog što znamo o silama koje djeluju u našem kutku svemira ne fale. Oduvijek se nagađalo o postojanju svemira nalik na naš koji se prethodno Big bangu urušavao u sebe. No Abhay Ashtekar s "Instituta Gravitacijske fizike i geometrije" u Pennsylvanii, s dvojicom kolega prvi je matematičkim jezikom došao do postojanja istog te svojstava njegove geometrije prostor-vremena.

Pošao je od Einsteinove teorije relativnosti prema kojoj je Big bang Početak. Njegove teorije sežu unatrag do onog trenutka kada je masa svega toliko gusta da njegove jednadžbe više ne vrijede. Kombinirajući kvantnu fiziku, koja nije bila dostupna samom Einsteinu (a nije ju baš niti posebno volio), sa njegovom teorijom, razvili su model kojim su se uspjeli "provući" kroz Big bang do kolabirajućeg svemira koji mu je prethodio. Taj se svemir urušavao u sebe sve do one točke kada su kvantne osobine prostor-vremena promijenili smjer djelovanja sile gravitacije, koja je umjesto privlačne postala odbojna sila. Tim modelom pokazali su također kako se za vrijeme Big banga dogodio kvantni skok. Svi podaci koje su koristili su samo aproksimacije, te ovo nije znanstveni dokaz postojanja svemira prije svemira, vremena prije vremena. Ovo je samo jedno "možda" kojeg je Ashtekar malo više približio logičnoj mogućnosti prelaska u "vjerojatno".

Naravno ova teorija pretpostavlja da se Big bang uistinu i dogodio.. što je naravno još jedno "možda" ;)





Copyright © 2005-2009 Azzul S'phyre