Fellowship

Arhiva

Kontakt

My favs

25.10.2006. / Beam me up Scotty ???

teleportacijaTeleportacija je proces u kojem se prenosi materija s jednog mjesta na drugo, gotovo trenutačno, bez da ta materija pređe put koji se nalazi između početne i završne točke. Bar bi to bilo objašnjenje gledano očima trekkija (guilty as charged :)). No realnost ipak ima malo drukčiju koncepciju - ne radi se o prijenosu materije s mjesta na mjesto, već o stvaranju do detalja identične kopije na udaljenom mjestu pri čemu se original uništi. Detaljnije objašnjenje ovog procesa je toliko komplicirano da prosječnoj osobi (koje baš i ne voli fiziku i kemiju) padne mrak na oči već pri prvoj rečenici u kojoj se nalazi masa fotona, atoma, kvantna fizika i slični pojmovi. Stoga taj dio preskačemo.

Današnja tehnologija dozvoljava teleportaciju samo fotona i atoma, no to potvrđuju samo laboratoriji, a što je sa recimo Eksperimentom Philadelphia?

Eksperiment čiji je cilj navodno bilo postizanje nevidljivosti broda za radare, prema pričama «nuspojave» su bile mnogo drastičnije od očekivanog. Brod je nestao sa svoje originalne lokacije, oko 4 sata je izbivao, te se ponovo vratio na početno mjesto, s malim razlikama, ne na brodu, već kod posade. Neki su bili integrirani u trup, neki su bili opečeni ili gorjeli, neki su imali srčane udare, neki su bili mrtvi, a većina sudionika oko projekta je u najmanju ruku poludjela.

Odmotavanje klupka te bizarne misterije moglo bi se započeti u traženju lokacije broda za vrijeme izbivanja ta 4 sata. Najraširenije je ono mišljenje da je brod translociran, odnosno da se za vrijeme nestanka u matičnoj luci pojavio u luci Norfolk u Virginiji. No postoji teorija da je brod osim lokacijski putovao i vremenski. Nestao je 40 godina u budućnost stopivši se u projekt Montauk, koji je te godine, 1983, radio na otklanjanju grešaka iz prvog pokušaja odnosno samog projekta Philadelphia, možda otvorivši vremenski portal do tog eksperimenta?

Paradoks koji bode oči - kako je moguće da smo u prošlosti baratali pokusima za koje nam je u današnje vrijeme, dakle nekoliko desetljeća kasnije, pokus u samoj teoriji jedan veliki X? Postajemo li mi gluplji ili nas neko želi učiniti glupljima? Očito je da se nalazimo u prikrivenom ratu kojem je cilj pretvarat naciju u stado ovaca, no kako mi se čini većini to uopće ne smeta.

Kao i mnoga pitanja koja žude za odgovorom i ovo nalazi na zatvorena vrata. Eksperiment Philadelphia prema izjavama glavešina – uopće nije postojao, a svi svjedoci su samo luđaci željni pozornosti. Kako sama ne mogu dokazati istinitost ili laž te tvrdnje ostavljamo misterij eksperimenta da i dalje odolijeva pokušajima ikakvog razjašnjenja, a mi se vratimo teleportaciji.

Problem današnje teleportacije, kako sam već na početku spomenula leži u uništavanju objekta koji se «teleportira» odnosno bolje rečeno kopira. Mislim da bi trebali razlučiti teleportaciju žive od nežive materije, uostalom ako se original nežive materije pri teleportaciji uništi i nije neka šteta pošto se stvori identična kopija, no sa živom materijom je drukčije. I danas je život jedna misterija, iako medicinski znamo kako funkcioniraju naši organi, naravno mozak je još jedna nepoznanica i u tom području, no cjelokupni spektar ponašanja odnosno «življenja» je dosta nepoznat. Svi smo više-manje iste građe, (uz izuzetak DNA, nekih bjelančevina, no ne cjepidlačimo sad) no ipak svi smo različiti. Dakle kako teleportirati uz sve naše organe :) i ono nešto što nas čini različitima. Ne uplićući nikakvu vjeru – zar smo stvarno samo zbroj svojih dijelova?

Za takvu teleportaciju trebalo bi gledati dalje od kvantne teleportacije – one spomenute pri početku, u kojoj je uključeno uništavanje originala. Potrebna je teleportacija na način da se dvije udaljene točke – početna i završna - preklope.

Moguće rješenje?
Crne rupe, navodno, savijaju prostor vrijeme te bi ih se teoretski moglo iskoristit za takav pothvat – jedini problem se nalazi u tome da crna rupa svu materiju rastrga do najmanjih čestica – te bi na taj način teleportacija neslavno završila. So they say. Crne rupe su kutak ovog svemira u koji ne možemo zavirit kako bi otkrili njene mogućnosti i vlastite fizičke zakone, tako da je cijela ta teorija skup nagađanja gledano iz našeg sustava fizičkih zakona.

U svakom slučaju svoj autić nemojte još prodavati jer očito je da ovakva vrsta transporta neće biti raspoloživa u bliskoj budućnosti…

…iako se bizarnosti koje ovu mogućnost potvrđuju događaju eeeerm navodno događaju.

...energize...


Poradi pada bloga nestali su tekstovi vaših komentara pa evo - da se zna ko je šta reka ;)

  • Windy
    Gledam malo tvoje starije postove, kad ono ti bila u Ražancu??? Tamo blizu Zadra? Čekaj, ti si fakat bila u Ražancu??? Pa ja sam tamo ljetovala par godina, a kasnije smo znali svratiti kod bake i djeda! Ajme, pa to je tack malo mjesto, možda te znaju... (29.10.2006. 12:54)


  • Dejo
    ja sam isto trekkie :) odličan blog i post.... pozdrav (ovo nije spam) (30.10.2006. 19:48)

  • ¤ Perfumes ¤
    Hy!! Super ti je blog! Dizajn je preeeeedivan!!!! Jedan od najljepših kojeg sam vidila... Odakle ti?? Stvarno je s-a-v-r-š-e-n!!!
    Čitam te od sad... Pozdrav!! (30.10.2006. 20:31)

  • Almma
    nekad davno je jedan pisac,napisao knjigu 20.000.milja pod morem.Zvao se Jules Verne.U toj knjizi je opisao sva svoja tadašnja maštanja,a i kasnije u drugim svojim knjigama,kojih je bio popriličan broj:
    http://www.ice.hr/davors/zbirka_hrknjige.htm
    da ne povjeruješ koji naslovi samo!!!!
    Ljudi tada nisu mogli ni zamisliti da će se bilo što od toga osvaritit,ali jest.
    Onda je netko izmislio atomsku bombu i kajao se do smrti što je to učinio.
    Dakle,meni je teleporatcija jako zanimljiva,ali kao što je netko rekao u današnjem svijetu,prvo i odmah bi bila iskorištena u sve moguće negativne svrhe.
    Osim toga,priča se da su oni mali sivi vanzemaljci,nitko drugi do nas samih u nekoj drugoj dimenziji ili za jedno par evolucija u budućnosti.
    A kako oni imaju jako mao organa,možda njima to već i uspijeva.
    Naravno,ukoliko postoje.
    A što onda opet žele od nas,kad nas stalno kidnapiraju i vrše razno razne eksperimente na nama???Pitanje je sad i neka druga tema.
    Nešto o tome sam pisala nedavno,u arhivi mi je.No,tada sam se samo šalila,nisam ulazila dublje u tematiku.
    Pozdrav ti i nastavi dalje,ako te nešto zanima,samo naprijed. (31.10.2006. 10:00)






Copyright © 2005-2009 Azzul S'phyre