Fellowship

Arhiva

Kontakt

My favs

16.07.2006. / Izbaci uljeza: Titanic, santa leda, mumija, prokletstvo, koincidencija?

Titanic10. 4. 1912. godine brod je na svom putu za New York udario u ledenjak i potonuo na dno Atlantika. Ime broda: Titanic. Priča: svima dobro znana bilo iz povijesnih knjiga, bilo iz istoimenog filma. Ako nije evo predobro objašnjenje u 30 sekundi - link.
No sudbina Titanic-a je moguće bila zapečaćena mnogo prije toga, otprilike 1500 godina prije naše ere.

Dakle vratimo se u malo dalju prošlost.
Vrijeme: 1500 godina prije naše ere
Lokacija: Egipat

Vrhovna svećenica hrama Amon-Ra-a je preminula te je obredno sahranjena kako su to radili stari Egipćani, i smještena u svoj sarkofag. Detalji samog obreda su nepoznati, no daljnji razvoj događaja bi mogao upućivati na prisutnost bacanja kakvog prokletstva. Uostalom Egipćani su najpoznatiji po piramidama i njihovim prokletstvima.

Back to future.
Sarkofag je otkriven 1880. godine prilikom iskopavanja u Luxoru. Na sarkofagu je stajalo upozorenje da će nesreća snaći onoga tko uznemiruje zadnje počivalište svećenice (hmm Egipćani se vole ponavljat). No nesreća je uistinu nalazila one u čije je ruke dolazio sarkofag kroz godine. Prilikom iskopavanja sarkofag je bio ponuđen četvorici Engleza koji su se nalazili u Egiptu. Jedan od njih, koji je prvi kupio sarkofag i odnio ga u svoj hotel, izišao je iz njega (hotela, ne sarkofaga :)) nedugo zatim i nikad više nije viđen. Ostali iz te skupine imali su nesreće nedugo zatim. Jedan je upucan u ruku koja je nakon toga amputirana, drugi je bankrotirao čim se vratio u Englesku, a treći se razbolio i izgubio posao i imetak. Stigavši u Englesku sarkofag je dalje širio svoje prokletstvo. Jednom vlasniku je donio prometnu nesreću u kojem su stradala 3 člana njegove obitelji, zatim požar u kući, te je vlasnik na kraju donirao tu Egipatsku nesreću Britanskom muzeju. Ni muzej nije bio pošteđen. Prilikom dostavljanja tog predmeta u muzej, dostavno vozilo je bez nadzora krenulo u rikverc ozlijedivši prolaznika, jedan od dva nosača je pao i slomio nogu dok je drugi preminuo bez vidljivog uzroka 2 dana kasnije. No to je bio samo početak. Noćni čuvari su ponekad čuli lupanje iz sarkofaga. Jedan čuvar je preminuo, a drugi od straha napustio posao. Ni čistači mu se od straha nisu približavali, te kad je jedan od posjetitelja obrisao prašinu s nacrtanog lica na sarkofagu - nesreću je navukao i na svoj dom. Dijete mu je, nedugo zatim, umrlo od ospica. Nakon niza nesreća sarkofag je premješten u podrum muzeja, gdje nije našao svoj mir, jedan od ljudi koji su ga premještali se ozbiljno razbolio, a smrt je zatekla nadglednika tog premještanja.

Za slučaj su se zaintrigirale novine. Novinski fotograf uslikao je sarkofag, i prilikom njenog razvijanja nacrtano lice na sarkofagu je izgledalo kao ljudsko lice (ovdje se valjda misli ljudskije - postoji li ta riječ - nego što je crtež uistinu bio). Fotograf je otišao kući i ustrijelio se. Sarkofag je nakon toga došao u posjed privatnog vlasnika kojeg su također zatekle mnoge nesreće te ga je spremio na tavan želeći ga se riješiti. Kako nesretno djelovanje nije jenjavalo očajnički je tražio kupca. Napokon za sarkofag se zainteresirao jedan američki kolekcionar i sarkofag je krenuo skupa s Titanic-om na put za New York. Ostatak priče, odnosno nesreće, je naveden na samom početku. Stoji samo pitanje je li udarac Titanic-a u santu leda propust njegovih zaposlenika, obična nesreća ili prokletstvo mumije koje je nastavilo širiti nesreću?

Skepticizam je opet najzastupljeniji i u ovom slučaju – kažu kako sarkofag nije naveden među stvarima koje su se nalazile na dotičnom brodu, a priču je navodno proširio jedan od putnika. No postoji mogućnost da se predmet nalazio na samom brodu, a igrom slučaja, podmićivanjem zbog straha od nesreće ili nečeg sličnog nije naveden na popisu.

Sarkofag se danas nalazi u Britanskom muzeju, a oni tvrde kako "njihova mumija" (ironičan naziv pošto sarkofag u njihovom muzeju ne sadrži mumiju) nije sudjelovala u nikakvim nesrećama, pogotovo ne u onoj vezanoj za jedan brod i santu leda :))) no pitanje je da li se tu radi o istom predmetu, i kako to da nikad prije nije spomenuto da je sarkofag prazan, ili možda nije bio.

Da izbjegnem daljnja «možda» - na stranu priča o Titanic-u (iako se lijepo uklapa), činjenica je da je sarkofag svom vlasniku u odnosu na prijašnji život donosio nesreću, a to ne može biti niz slučajnih koincidencija. Egipćani su, čak više nego i sami Grci, mistične prirode, njihova ideologije je stapala svjetove života i smrti, a kazna za ometanje njihovog mira nose i same piramide. O piramidama sam već pričala i većina vas je tada tvrdila kako je uzrok tog faraonskog prokletstva - bakterija. A kako mikrobiološki objasniti ovaj slučaj? Možda moguće, ali ne i vjerojatno.

Ipak stojim pri mišljenju koje sam dala i tada, a to je: svjesno zloupotrebljavanje energije u svrhu obrane, moguće od kradljivaca koji su u vrijeme starog Egipta uvijek harali posljednjim počivalištima značajnih osoba, dakle materija upija energiju – na nju se ostavlja «otisak», te ju emitira na određen način kako bi kaznio onog tko remeti mir preminule osobe. Faraonsko prokletstvo, prokletstvo mumije – kako god da ga mi nazivali – postoji – i to vjerojatno u formi malo drugačijoj od mikrobiološke prijetnje.

Ni znanstvenici (npr. ovaj) ne žele isključiti mogućnost Faraonovog prokletstva.

Ukoliko se sarkofag uistinu nalazio na Titanic-u – uopće me ne čudi njegova sudbina.






Copyright © 2005-2009 Azzul S'phyre