Mramorni jogurt kolač za početnike

25.03.2006., subota

Dragi prijatelji i prijateljice, kuhari i kuharice, bloggeri i bloggerice! Vrijeme je za novi recept, zgodno smješten za kraj ovog napornog tjedna.

Pročitao sam sve komentare (na kojima vam zahvaljujem!). Nakon ovog recepta bacam se na kuhanje pašte i slične tjestenine. Od kad sam vegetarijanac, krug hrane s kojom se mogu nahraniti se smanjio. Paštu više ne mogu jednostavno jest s tunom, pa zato uz skuhanu paštu, moram smisliti i nesto sto ide uz to :)

No da ne odugovlacim previse s vec tradicionalnim uvodom, krenimo redom..

Ova slastica je rađena po receptu od frendice, uz male modifikacije :)

Krenimo po redu, s sastojcima..

Sastojci:
- 3 jaja (da, trebaju nam jaja opet ;))
- 2 čase (čaša od jogurta) glatkog brašna (mislim da je to cca 400g)
- 1 čaša šećera
- 1/3 (jedna trećina :)) čaše ulja (čaša od jogurta)
- neki voćni jogurt (radi arome? :))
- prašak za pecivo
- malo 'squika, kakaa ili slično (za još malo arome iliti estetike ;)
...
volja, vrijeme.. ;)

Razbijmo sva tri jaja, i odvojimo bjelanjak (ono ljigavo, sluzavo) i žutanjak (ono žuto) posebno. Ovo je možda i najteži dio, pokušajte jaja prelomiti/razbiti po ekvatoru, i onda prebacivati žutanjak između dvije ljuske tj. poluljuske dok se bjelanjak cijedi u veću posudu. Bjelanjak dakle stavite u veću posudu (ne mora biti žuta!), a žutanjak smjestimo privremeno neku malu posudu, poslije ćemo relocirati žutanjke po potrebi, no ne još, nije još vrijeme.. Patience young padawan!

sada uzmite mikser (kao i kod chupavaca)..

..i izmiksajte bjelanjak do neke pjenasto-močvarno-tekuće molekularne formacije.

Sada u izmiksani bjelanjak dodajte šećer i nastavite miksati!

Sada imamo smjesu, u koju moramo dodati sve ostalo :). Mikser nam vise ne treba, pa ga pažljivo sklonite s mjesta zločina.

Da bi dobili smjesu kao na slici, uzmite kuhaču, te u početnu smjesu (izmiksani bjelanjak + šećer) dodajte (ne nužno redom) brašno, jogurt, ulje, žutanjak i kad malo promješate to s kuhačom (ono drveno, dugo, s ćime se u frustraciji lupaju djeca u nedostatku kreativnosti) dodajte i prašak za pecivo (ja ne dodam cijeli prašak, cca 65-70% male "vrećice")

Protresite prašak za pecivo kroz sito, da ne ostanu grudice (jer se tijesto neće dignuri ravnomjerno, a kad se ne digne ravnomjerno... ;))

Promješajte još malo s kuhačom sve te sastojke, i napravili smo glavninu kuharskog posla.

sljedeći korak, pogađate, jest dodati zemlju---khm-khm---tj. nesquik, kakao itd.. (ej, šalio sam se za zemlju, a mislim ono, svašta .. danas ionako ne možeš naći lopatu dobre i čiste zemlje bez pesticida i raznoraznih kukaca ;))

Prije ubacivanja 'squika, treba smjesu podijeliti na dva dijela, kao na slici..

u jednu smjesu dodajte 'squik i promjesajte s kuhacom, dok ne dodje kao..

..pa kao na slici.. :)

Sljedeci dio je isto dosta važan. Zbog ovoga se toliko odužila izrada, jer nigdje nisam mogao naći adekvatnu kvadratglof posudu..

..ali ipak sam je našao, u Pevecu za 20kn.. Priznajte, ovako na slici, posuda izgleda kao onaj metalni lijes u kojem se furaju leševi ća s mjesta nesreće. Ma sigurno ste ih vidjeli u dnevniku, u 19:30 s najnovijim fotkama i smrskanim autima, osušenom krvi i sličnim zanimljivostima za maloljetnu djecu, koja su taman pogledala crtiće.

Prije ulijevanja (sipanja ;)) smjese u metalca (kako sam nazvao kvadratglof posudu od milja) treba ga dobro pripremiti. Ja sam ga namazao s margarinom, te posipao (mrvicu!) s brašnom, te na kraju potresao malo, iz razloga da se smjesa ne zalijepi, te da je s lakoćom možemo izvaditi kolač kad napokon izvadimo to pečeno čudo iz pećnice.

Kada je posuda spremna, možemo napokon ulisipati tu smjesu unutra. Ja sam prvo bijelu, pa crnu. I ispalo je dobro. No ako se danas osjećate sretno (kako bi google rekao, "I'm feeling lucky"), možete ih probati istovremeno ulisipati unutra, pa da dobijete još interesantniju strukturu :)

Prije nego sve to stavite u pećnicu, zagrijte pećnicu na oko 177° (odokativno). Vrijeme pečenja neću točno definirati ali ću vam reći jedan trik, kojim možete odrediti da li je mramorni kolač pečen i iznutra, te da li ga možete izvaditi van iz pećnice.

Naime, kolač će već nakon nekog vremena provedenog u sauni izgledati lijepo, te će se poprilično nadignuti (bez insinuacija molim, pa kuhari smo?! ;)). No ta vizualna perpecpija nadignutosti i pečenosti često vara pa ćemo zaobići taj dio naše prosudbe. Vi lijepo nakon 20-30min, otvorite pećnicu, te s jednim čistim nožem (onim malim, veličine vilice :)) probodite u lijes tj. kolač. Ako nož ostane čist, kolač je pečen iznutra, te ga možete izvaditi, no ako na nožu ostanu tragovi smjese (onako, pomalo ljigavo) onda ga pustite još nek' se peče gad (kolač, ne nož!). Postupak ponovite dok nož ne ostane čist pri probadanju, tj. dok kolač ne bude pečen.

Kolač je pečen.. jeeee..

Ja sam na ovaj kvadratglof stavio i čokoladni preljev (kao što je to Odisej opisao u Chupavcima)

Čokoladni preljev nije nužan, ali je zgodan dodatak. Kvadratglof iliti mramorni jogurtni kolač biti će dobar i bez preljeva.

Jel'da izgleda kao da valja? :) Ma valja sigurno, i KreativaC će potvrditi.. ;)

Kolač poslužiti u nedostatku čokoladnih keksi za uz kavu, a može i uz kozje mlijeko!

Dobar tek! :)

- 00:06 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Info

Kako su neki postovi nestali zbog problema sa serverom, kako navodi Blog.hr, komentare možete pronaći u arhivi bloga.

Stranica bi se sada trebala vidjeti dobro i u IE, odnosno FF, no ipak vam preporučujem da instalirate FireFox, ili neki drugi pošteni browser.

Get Firefox!

Što je u pripremi..

Novi site?
Who knows ;)