Čupavci za početnike!

20.02.2006., ponedjeljak

Kao sto sam najavio, nova slastica za novi radni tjedan. No moram napomenut da ovaj put glavni Chef nije moja malenkost, već Odisej - neustrašivi čovjek-fotograf. Pa da ne duljim previše, prenosim vam fotoreportažu ravno iz Odisejeve kuhinje. Tekst i fotke by Odisej.

U odnosu na kuhana jaja ili pržene krumpiriće, čupavci vam mogu izgledati kao “big deal”, no radeći korak po korak uz ovaj foto vodič, vidjet ćete da ih netko ipak uspijeva izvesti. Tko zna, možda uspijete i vi!
Ako ne, uvijek možete skuhati ona dobra stara jaja (ne prestara!), politi ih s čokoladom, a ako se osjećate sretne ruke, možete ih i uvaljati u kokos! (servirati hladno)

No, krenimo mi u pustolovinu tople čokolade i kokosa iz vrećice!

Prva stvar koja nam treba su - pogađate - jaja! No ovaj put ne kuhana, već sirova, svježe izvađena s police supermarketa. Uzmite ih četiri. Uzmite i neku posudu, može od plastike, dovoljno veliku da u njoj možete operirati mikserom. Lupite jajima (ne sa sva 4 odjednom) nježno da se razbiju, a njihov sadržaj još u padu pokušajte usmjeriti prema posudi. Sada, kada iz posude četiri narančasta oka bulje u vas, na njih prospite 24 velike, ali ne prepune žlice šećera.

Stroj kojim ćete se sada služiti zove se mikser! Inače bezopasan, no valja paziti da se kod postavljanja nastavaka za miješanje mikser ne upali. (Ako se ipak upali, pokušajte ga zadržati na prvoj brzini… bar dok ne utipkate 94!)

Mikserom izmiksajte (bar 2 minute) jaja i šećer. Dobili ste tekuću smjesu žućkaste boje i relativno ugodna mirisa. [vidi sliku (ne mirisati)]

Na red već čekaju 24 žlice ulja – ekvivalent 2dcl ulja. Ulje polako ulijevajte u postojeću smjesu, istodobno miješajući mikserom (također barem dvije minute)!
Dobili ste tekuću, masnu smjesu žućkaste boje, nešto manje ugodnog mirisa.

U smjesu postepeno ulijte 24 žlice (2 dcl) mlijeka. Dobit ćete prilično rijetku, žučkastu smjesu koja kao da nema nikakve šanse jednom postati (kakav-takav) kolač. But fear no more, jer sljedeće na scenu dolazi brašno!

Pripremite, dakle, 24 žlice brašna i jednu vrećicu peciva. Pecivo iz vrećice istresite u posudu s brašnom (najbolje kroz cjedilo) i dobro promiješajte vilicom.

Tako dobiveni hibridni prašak postepeno ubacujte (žlicom) u smjesu, uz lagano miješanje mikserom u prvoj brzini. Pri kraju (negdje oko 20-te žlice), mikser možete zamijeniti kuhačom.

Kao posudu za pečenje odaberite neku manju, viših rubova, tako da se biskvit više digne, i da sami čupavci budu kockastiji. Čisto estetike radi. A i kažu da oblik uvelike utječe na okus.. U posudu obavezno stavite papir za pečenje (onaj bijeli, dolazi u tuljcu), jer će u suprotnome tijesto ostati priljepljeno za dno.

Smjesu sada izlijte u posudu za pečenje. Pećnica treba biti zagrijana na 200 stupnjeva C. Nakon otprilike 20 minuta, tijesto bi trebalo biti pečeno (jedan od načina provjeravanja je tako da tijesto, dok se još peče, ubodete onim dugim štapićem za ražnjiće, pa ako na štapiću ništa ne ostane tijesto je pečeno; ako pak nečega ima, ostavite još par minuta).

Vrijeme dok se tijesto zabavlja u pećnici možete iskoristiti za pripremu preljeva. Za to će vam trebati mlijeko, nešto čokolade za kuhanje i malo margarina.
Oko preljeva nema neke velike mudrosti. Sastojke ubacite u lončić i grijte ih na vatrici (nemojte da proključa) balansirajući količinama dok se ne stvori lijepi, tamni, gusti preljev. U posebnu zdjelu pripremite kokos.

Kada je tijesto pečeno, izvadite ga
iz pećnice, čekajte da se ohladi i onda ga narežite na kocke.

Već sada možete kušati biskvit; ako je nešto krenulo po zlu, odmah ćete znati. Ako je sve u redu, možete krenuti s umakanjem u čokoladu i posipavanjem kokosom. Ako nije sve u redu, postoji izreka koja kaže kako je svaka pogreška zapravo korak u učenju. Možda i je tako, no vi ste upravo ostali bez ozbiljnih količina jaja, šećera, mlijeka, brašna...

Za postupak umakanja, kocke je najbolje probosti vilicom, pa ih onda uroniti u čokoladni preljev. Zatim ih malo provaljajte kroz kokos i you’ve just got yourself a čupavac! Nek’ vam je u slast!

- 07:21 - Komentari (20) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Info

Kako su neki postovi nestali zbog problema sa serverom, kako navodi Blog.hr, komentare možete pronaći u arhivi bloga.

Stranica bi se sada trebala vidjeti dobro i u IE, odnosno FF, no ipak vam preporučujem da instalirate FireFox, ili neki drugi pošteni browser.

Get Firefox!

Što je u pripremi..

Novi site?
Who knows ;)