Tvrdo kuhana jaja za početnike!
Ovo je jednostavno, ali i ja sam se zeznuo na greškama!
Pretragom interneta za najefikasnijim vremenom kuhanja jaja, došao sam do informacije od 3 do 10 minuta. 3 minute za meko kuhana jaja, 10 minuta za tvrdo kuhana jaja.
Prvi put kad sam kuhao, nisam čitao informacije pažljivo, kuhao sam samo 3 minute, pa je sve bilo nekako ljigavo (a i teško se čisti ljuska!). No ako netko voli, može i tako ;)
Ja sam naučen na tvrđe kuhana jaja (you sicko ;) ) pa sam ih ovaj put kuhao 8 minuta i 17 sekundi, no i to se pokazalo nedovoljno, pa sljedeći put možda prođem barijeru od ČAK 9 minuta. No vidjet ćemo kako će se moje umijeće razvijati s vremenom, jer još se nisam odvažio na takav potez.
No vas zanimaju jaja, pa krenimo s time.
Ovo je zaista lako!
Uzmete par jaja iz frižidera i stavite ih na radnu površinu. Ako nema jaja u frižideru, onda je to već priča za jedan drugi blog. Ali krenimo dalje, pod uvjetom da imate jaja (u frižideru ;))..
Stavite vodu u neku škudelicu, mali lončić ili sl. i čekajte da voda zakipi. Kad zakipi (počnu mjehurići izlaziti van u obliku pekotina drugog stupnja), ubacite jaja unutra.
jaja se kuhaju..
ne zaboravite mjeriti vrijeme. Za prvo kuhanje preporučujem 8 minuta.
Očišćena jaja na tanjuru.
Moglo se to i bolje očistiti, no bio sam gladan :)
Nakon što se jaja skuhaju, brzo izlijte kipuću vodu, i natočite u posudu s jajima, hladnu vodu. Pustite ih par desetaka sekundi u hladnoj vodi, pa ih onda oljuštite! Navodno se tako lakše ljušte.
Kako skuhati tvrdo kuhana jaja, a da zumanjci ne pozelene i nemaju onaj ruzni miris? Jaja staviti u vodu kad je hladna. staviti na vatru dok zavrije. skinuti s vatre i ostaviti 15 minuta u vrucoj vodu. ta-dam! (hint by: newyorčanka 20.02.2006. 14:43)
Inače i ljuštenje (ili kako to moja mama kaže lupljenje) jaja je lakše ako se cijela kora razlomi na sitne komadiće. Jednom lupiš jaje i onda samo gnječiš po stolu dok cijela površina jaja ne bude razlomljena. Ljuštenje počneš od dupeta (tamo di je prazno). (hint by:foenemesis 13.03.2006. 12:51)
PREPORUKA: jaja poslužiti s krumpirićima iz prethodne "lekcije"!
- 19:18 - Komentari (8) - Isprintaj - #
Krumpiri za početnike!
Koliko puta ste se vidjeli druge kako frigaju krumpire?
Koliko puta ste se najeli krumpira i pomislili "koliko je samo trebalo da se svlada ta tehnika?"?
Koliko puta ste se htjeli sami nahraniti, a baš ste jučer pojeli zadnje Talianette?
Koliko puta ste uzeli nož u ruke, i htjeli konačno "to" učiniti? (mislim na oguliti krumpire ;) you weirdo :D )
Neću vam lagati, nije lako, prljavo je i naporno je - no ti to MOŽEŠ!
Nož u ruke, pamet u glavu, i pamet u glavu! :)
Disclaimer: nismo odgovorni za prevelike količine očišćenih krumpira.
..te naravno, sav ostali bullshit samoozlijeđivanja, sakaćenja itd.. :)
a sad kad smo prošli te pravne stvari, bacimo se na posao...
Prvo se krumpiri olupe sa super-nožem.. ja ih uvijek ogulim previše, ali s vremenom ćete se ispraksirati. Nepisano pravilo jest, da bez supernoža (primjer na slici) koji je u ovom slučaju unikat (poklon od frendice ;)), treba puno više vremena za "čišćenje" kore, što znači i više volje, a manjak iste znači i lošije rezultate za nas početnike!
primjeti da sam krumpire ljuštio na starim novinama! Na taj način samo koru zgužvaš s ostalim smećem u novinama, i baciš ća (jednokratna uporaba novina)!
Da sam im skidao koru bez super-noža, bili bi puno kvadratniji .. ovako imaju sve obline koje im trebaju ;)
onda ih režete na male komadiće (ovako izrezani izgledaju kao mali dječji prstići :) )
sada ukradete neku tavu.. i nakrcate unutra ulja..
samo "sipajte" (po slobodnoj procjeni).. ulje je poprilično viskozno, što znači da se lijepo "sipa" u tavu :)
Dok čekate da se ulje zagrije, možete raditi kućice od krumpira.. :)
Kad se ulje zagrije (NE PROVJERAVAJTE PRSTOM, bar ne vašim ;)), bacite krumpiriće, ali provjerite prije toga da su relativno suhi, jer ako ne rade previše "fršfršfršfršfršfš" i ulje skače na sve strane (hazzard!).
Frigaju se mali prstić--khm-khm--krumpirići u tavici ;)
Vremenski period friganja ja na osnovu osobne procjene, a kako su ispali malo sirovi, nemojte vjerovati svojoj procjeni, samo frigajte male gadove!
Krumpirići su gotovi za pojest, ili u smeće ;)
Ja sam bacio malo soli na njih, da ugušim gorkost mojeg kuharskog umijeća (ironije li), ali moram vam priznati dragi čitatelji, čak i nisu bili toliko loši :)
Operite suđe koje ste sprljali, nemojte otkrivati svoje kuharske tajne - još! Kada napravite par porcija, i ispraksirate se na tom području, onda puštajte prljavo suđe (ukoliko ima netko tko će ga za vas oprati) da se vidi plod vašeg rada! ;) --- Šalim se of kors. Uvijek oprati suđe za sobom, tako ćete više cijeniti sljedeći put kad budete prljali.
Eto, to bi bilo to!
- 18:47 - Komentari (4) - Isprintaj - #
Krumpirojed!
Za sve nas luzere koji nismo rođeni za kuhinju, dokaz da se ipak možemo nahraniti i bez talianetta ;)
Potrebno je malo sreće, volje, sreće, tzv. entuzijazma, pa još malo sreće i možemo skuhati (prejaka riječ ali nek mi bude ;)) svoj prvi samostalni ručak, or die tryin' ;)
Dobar tek (oni koji pak znaju kuhat, nek' se suzdrže od zajedljivih komentara ;))
Neka kuhanje počne!!!
- 18:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #