... =>...čemu državna matura..??!!??

subota, 24.11.2007.

Nacionalni ispiti, državna matura i na kraju PRIJEMNI!!!???

Kao što većina zna, 2009. godine učenici hrvatskih gimnazija polažu državnu maturu. Iako ni oni sami ne znaju pravi smisao državne mature, odgovor na to pitanje im ne mogu dati profesori, a ni stručne osobe (kao npr. ministar Primorac). Ima li uopće smisla obratiti se njemu ako već znamo da će odgovor na naše pitanje biti tipa: "Državna matura je bolja za vas, vi stječete bolje znanje. To je korak dalje u školovanju!"
Zato idemo korak dalje.
Tražimo objašnjenje i smisao državne mature. Prvi smo koji su uključeni u to i kao takvi moramo snositi nemoralne posljedice.
Školske godine 2005./2006. smo počeli s nacionalnim ispitima. Zbunjeni i neugodno iznenađeni, pod velikim pritiskom profesora, nismo se bunili. Mislili smo da je to nešto dobro, nešto što će imati smisla. Ali nije bilo tako. Nacionalni ispiti su samo komad papira na kojem vi provjeravate znanje i nemaju nikakav utjecaj na naše buduće školovanje. Svrha toga je...??? Prvi mačići se uvijek bacaju u vodu, pa jesmo li i mi, i sav naš trud bačeni u vodu?
Došla je i sljedeća školska godina. Viša tijela od nas učenika su birali učenike koji će pisati nacionalni ispit iz određenog predmeta. Tu je bila biologija, kemija, fizika, matematika, hrvatski jezik, engleski jezik, njemački jezik i informatika. Neki nisu bili zadovoljni odabirom, ali opet...Tko NAS pita za bilo što?! Te godine saznajemo sa generacija poslije nas neće morati pisati nacionalni ispit iz stranog jezika. Zašto smo ga mi morali pisati? Još niste shvatili da to nema nikakvog smisla? Hoće li oni ove godine biti odabrani za različite predmete ili će moći birati? Zar nismo svi jednaki? Po vašem mišljenju, očito nismo. Kao prva generacija državne mature i nacionalnih ispita, prolazimo najgore.
Ove školske godine 2007./2008. imat ćemo simulaciju državne mature koja će trajati 6 dana. Po zadnjoj obavijesti profesora, to bi trebalo biti u travnju 2008. godine. Nije to tako daleko, a pojma nemamo što, kako, odakle početi. Letimo kroz gradivo kako bi imali što više vremena da ponavljamo za nacionalne ispite ili pak za državnu maturu. I naučimo li mi nešto? Ne baš.
A što se tiče rezultata nacionalnih ispita, kako smo mi neuki i ne znamo ništa, sve obavijesti dobivamo od profesora. Tako su nam oni rekli kako će za prolaz na državnoj maturi biti potrebno imati 60% točno rješenog ispita. Zanima nas po kojem to kriteriju? Pa samo malo bolje pogledajte rezultate nacionalnih ispita: matematika je jedan od najgore riješenih ispita. Uzimali bi 60% za prolaz, a postotak riješenosti u Hrvatskoj nije ni blizu tome. Rezultati iz pojedinih predmeta su iznimno loši. Trudimo se pokazati najbolje znanje, učimo svakakve sitnice u strahu jer biste nas upravo to mogli pitati, a bitno gradivo ne znamo. Ne znamo Hrvatsku povijest koju u školama učimo po 5 ili 6 sati, a povijest svijeta po 10 sati! Kako bi ju i mogli znati kad ju doslovno preletimo?!
I na kraju svega, prijemni. Uz državnu maturu moramo polagati i prijemni ispit. Fakulteti ne žele mijenjati ništa. Zarađuju na prijemnim i zašto bi onda morali mijenjati svoj način rada.
Smatramo da ne vidite koliku ste zbrku stvorili sa nacionalnim ispitima i državnom maturom. Ni sami ne znate kako ćete to riješiti. Nemojte se bojati, priznajte da NEMATE NIKAKVO RJEŠENJE! Budući da su izbori blizu i vlast će otići u druge ruke, želimo samo da nam netko da objašnjenje svega toga. Zašto ste šturi u objašnjavanju? Uvijek jedne te iste riječi: "Znat ćete kad dođe vrijeme za to!" E pa hoćemo objašnjenje SADA!!!
Hvala...

DODATAK

Uskoro novosti o državnoj maturi
Rektorski zbor je ocijenio da se državna matura može i treba koristiti u selekciji za upise u visoko obrazovanje, s tim da visokoškolske ustanove mogu provjeravati i specifična znanja, a važan kriterij za upis na studij uz položenu državnu maturu treba biti i prosjek svih ocjena tijekom srednjoškolskog obrazovanja

Zbor od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa očekuje žurno donošenje Pravilnika o polaganju državne mature, kao standardiziranog sustava završnih ispita četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja, kako bi svim učenicima, nastavnicima i javnosti bilo sasvim razjašnjeno što će se i kako polagati na državnoj maturi.

Zbor očekuje da će rezultati tih ispita biti valjani, pouzdani i objektivni pokazatelji stečenih znanja i vještina, da će se državnom maturom osigurati transparentost i usporedivost rezultata, kvalifikacija i srednjoškolskih svjedodžbi kao i da će se osigurati bolja pripremljenost učenika za nastavak visokoškolskog obrazovanja.

U ožujku 2008. na prijedlog Rektorskog zbora će s izdati publikacija koja će javnost detaljno informirati o novim uvjetima za upis na pojedince studije.

Preostaje nam samo čekanje!!!

Hina
srijeda, 21.11.2007



- 14:39 - Komentari (110) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.