CaptainSubtext

17.03.2008., ponedjeljak



Ha-ha! Dugo me nije bilo na blogu, ali evo me baš sad malo da se posvetim jučerašnjoj kolumni (ili kako to reče Delale osobno - Alkinoj komuni) Alke Vuice u Red Carpetu.
Posprdan naziv "komuna" je ipak pogodniji za sinoćnju epizodu.
Dakle, Alka, one njene dvije breveljave babe i novi hrvatski celebrity wannabe - Mirela Rupić.
Prvo pitanje koje mi je sijevnulo pred očima bilo je - koji qrac sad opet? Pa čuli smo sve o njoj, kako ju je "ono smeće holivudsko" iskoristilo, povrijedilo, zanijekalo, htio oduzeti dijete, a ona eto, jadna, nevina, "nevina" i nevina.

I eto, dođe ona Alki (ili se kaže, Alci) na večeru i sad one jedu i lagano chitchattaju:
(ispričavam se što ne mogu doslovno prenijeti razgovor jer ga nisam snimio, ali pokušat ću biti što dosljedniji)

Mirela: "Ja ne mogu prihvatiti da meni osobno, jedan primarius, nakon pregleda ne može decidirano reći - imate to i to, nego mi kaže - imate ILI to ILI to?! Ja to ne mogu prihvatiti."

Alka Woo uzima nalaz i čita. Zamišljena. Prisjeća se svojih predavanja sa Radiologije iz vremena kad je studirala na Medicinskom u Zagrebu. Kamera zumira dio nalaza " radi se najvjerojatnije ILI o fibroadenomu ILI o limfnom čvoru. Kamera prikazuje kako je na nalazu zaokruženo "ili". Alka šokirana! Svo njeno medicinsko profesionalno znanje polagano umire od sramote koju joj je kolega primarius priuštio. Očito nisu studirali na istom fakultetu! Ako je taj "primarius" uopće studirao, jer, zna Alka dobro:

"Pa, gle, stvarno, to fakat može biti bilo kaj!"

Pa se onda uključi babinjak i reseru se o tome kako je jednoj od njih dijagnosticirana najprije AP, pa AIM, pa rak pankresa (Alka, to ti je gušterača inače) pa CA (karcinom, Alka) jetre.
Sve skupa ima veze s temom koliko Alka s medicinom.

No krenimo od početka - ab ovo.

1)Naša Mirela Nazionale se obrazovala otkako je opsjedaju Glorie, Tene i Alke, pa je usvojila i nekoliko novih riječi:

-primarijus - prvi, glavni liječnik, predstavnik bolnice.

-decidirano - odlučno, određeno, bez uvijanja.

Bravo, Mire! Oduševljen.

2) Naša Alka se obrazovala. I to baš na MF-u. I vična je čitanju specijalističkih nalaza. Radioloških pogotovo te komentirat iste.

3) Po onom što je prikazano od nalaza, može se zaključiti da se radi o nalazu ultrazvuka.
A suprotno mišljenju Alke i Mirele ( a i bapski konzilij se složio) ultrazvuk NE daje konačnu dijagnozu! Ultrazvuk može prikazati gdje se nalazi promjena, kolika je i eventualno kakve je konzistencije. NE MOŽE reći kakva je promjena! Ni otrpilike ni decidirano. Niti može šapnuti primarijusu koja je dijagnoza.

U medicini postoji nešto što se zove dijagnostički postupnik - mamografija, ultrazvuk, punkcija - citologija, biopsija - patohistološki nalaz. I tek onda će SVAKI OZBILJNI LIJEČNIK DATI DIJAGNOZU!
I bez obzira na sve, mogla je Mirela doktoru u kesu stresti čitavu alimentaciju koju joj Goran Višnjić plaća, dobila bi potpuno isti nalaz. Čak i ako novac nije u pitanju, 100 primarijusa joj na osnovu jednog nalaza ultrazvuka ne bi dalo "decidiranu" dijagnozu.
Ali zato vi imate Alku.
A ako to prijateljstvo potraje, vjerujem da će vam Alka i terapiju ordinirati. Jer, Alka zna! I ne boji se reći!

P.S. Inače, fibroadenom je benigna promjena dojke koju je potrebno pratiti i kontrolirati. Limfni čvor je "normalni dio" tijela, odnosno imunološkog sustava. Bilo kakva upala, infekcija može dovesti do njegovog povećanja. Nakon otkrivanja promjena limfnog čvora počinje se s dijagnostičkom obradom, a kad obrada završi onda vam i vaš liječnik opće medicine može dati dijagnozu - ne mora biti primarijus. A do tada, vi nas nastavite uveseljavati u Red Carpetu.
- 19:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>