petak | 26.05.2006.

Crni Humor?



Potaknuta clankom na portalu kojeg nisam imala namjeru reklamirati, al dodajem link , imam potrebu osvrnuti se na sljedece:

Jedini oblik humora koji vezem za Auschwitz ima veze s cinizmom u natpisu na samom ulazu u logor.

Arbeit Macht Frei ? Kako da ne.


Koncentracijski logor u Oswiecimu prvotno je trebao biti zatvor za politicke zatvorenike iz okupirane Poljske. U logor su, medjutim, ubrzo nakon otvaranja 1940 poceli stizati ljudi iz svih djelova okupirane Europe - vecinom Zidovi, ali i sovjetski ratni zarobljenici, Romi, homoseksualci itd.

Sudbina Zidova posebno je tragicna s obzirom da je mnogo njih u kamp dolazilo ‘dobrovoljno’, uvjereni da se radi o tzv. humanom preseljenju, zbog cega su sa sobom najcesce imali svoju najvrijedniju imovinu. Dovozeni su u teretnim vlakovima i s udaljenosti od 2500 km, sto je ekvivalnet putovanja koje je trajalo 7 dana. Vlakovi se nisu zaustavljali, putnici nisu dobijali hranu. Nerijetko su vagoni po dolasku u logor bili puni leseva.







Sam Auschwitz je mjesto na kojem je zivot ostavilo vise od milijun ljudi. I danas, 50 godina kasnije, zraci iskonskom jezom.







Oni koji po dolasku nisu poslani u 3 km udaljen Birkenau u plinske komore (na ‘tusiranje’), prezivljavali su svakodnevnu torturu SS casnika, radeci po 12 sati dnevno na izgradnji kampa, u obliznjim rudnicima isl. Dnevne porcije hrane imale su vrijednost aproksimativno 1500 cal, a uvjeti u blokovima, celijama, spavaonicama, ‘kupaonama’ bili su daleko od ljudskih. U trenutku kad vise nisu bili sposobni za fizicki rad, zatvoernici su slani u plinske komore.
Djeca nisu bila tretirana drukcije od odraslih.


 Ovog su izgradili zatvorenici. Ili bilo koji drugi..



unutrasnjost barake



Samo jedan pogled na hrpe cipela bivskih (pokojnih, al vjerojatno nespokojnih) zatvorenika slediti ce vam krv u zilama. Gomile ortopedskih pomagala (proteze udova, naocale..), cetke, cetkice za zube, lonce, tanjure i slicne predmete osobne prirode (kojih se Nacisti pri bijegu nisu uspjeli rijesiti), da ne spominjem.
Daleko najgore, medjutim, su bale ljudske kose. Tocno ste procitali..ljudske kose, koju spomenuti nisu uspjeli prodati prije kapitualcije. Stravican prizor.


Odavde se nitko nije vratio. Lokacija plinskih komora.

Birkenau.


Posto sam samo laik, one koje stvarno zanima istina o Auscwitzu vise mogu saznati OVDJE.

Mozda me ljudska glupost i prica gore spomenutog clanka ne bi pogodila koliko jest, da slike (Birkenaua i Auschwitza) nisu relativno svjeze u mojem sjecanju.




- 15:26 - Reklamacije! (11) - (Po)Vrati! - # -

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.