srijeda, 20.06.2012.

O Starom selu i izazivanju sebe

Otkako ne radim, imam vremena na pretek. Tako se barem čini nevještom oku ili objektivnom promatraču. Otkad ne radim, dane provodim uglavnom pronalazeći sebi zanimacije i izazivajući samu sebe.
Tako je i moje slikanje napredovalo, kako u pogledu tehnike, tako i tematike... a i ona 'vježbom do savršenstva' bi se mogla primijeniti. Jer, logično, što više slikam, vještija sam.
Danas sam samu sebe izazvala (i vjerojatno time razveselila oca koji uvije pita zašto moje slike uvijek koketiraju s nadrealizmom) i odlučila sam pokušati naslikati detalj Kumrovečkog Starog sela. Zasigurno ću se toj tematici još koji put vratiti, ako već ne zbog lokalpatriotističkih poriva, a onda tek zato da izvježbam neki novi motiv, po ukusu mojih roditelja :)
Pa eto, moj prvi pokušaj prikaza nečeg što stvarno postoji :)



A evo i par riječi o Starom selu, za one koji nisu upućeni:

"Jedna od glavna atrakcija Kumrovca je Etnološki muzej Staro selo Kumrovec , jedinstveni muzej na otvorenom, s očuvanim izvornim seoskim kućama s prijelaza 19./20. st. Povijest Starog sela počinje postavljanjem Titova spomenika, rad Antuna Augustinčića, 1948. ispred njegove rodne kuće, a 1952. osniva se Muzej u Kumrovcu. Prvo se počinje s renoviranjem rodne kucć Josipa Broza Tita, odnosno vraćanje u njeno prvobitno stanje. Danas se rodna kuća Josipa Broza Tita nalazi na početku Muzeja i sadrži povijesne i etnološke izloške.
Godine 1977. donosi se prostorni plan Kumrovca i određuju se kriteriji obnove kod koje je nužno bazirati se na autentičnosti objekata i njihovoj namjeni s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, očuvanje kulturno-povijesne vrednote te vraćanja autohtone vegetacije. Dotrajale ruševne kuće, vrijedne primjerke ruralnog graditeljstva trebalo je otkupiti od vlasnika, a porušene objekte ponovno izgraditi na istom mjestu.
Do sada je uređeno oko 40 stambenih, gospodarskih i pomoćnih objekata, tako da je Staro selo daleko najatraktivniji objekt ove vrste u Hrvatskoj. Posjetitelji mogu razgledati stalne etnološke izložbe tradicionalnoga načina života u području toka rijeke Sutle s kraja 19. stoljeća, kao npr. Zagorska svadba, Život mladoga bračnog para, Od konoplje do platna, Kovački zanati, Kolarski obrt, Lončarstvo, Od zrna do pogače i dr."
izvor: Kumrovec
- 15:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.