31

ponedjeljak

svibanj

2021

Jutarnje pričanje s kavom

Rano jutro i već sunce tuče. Divno jutro na balkonu, ravno iz kreveta s kavom u ruci upijam te mirise prirode, iz obližnjeg drva miris kacije, odnekud i miris jasmina. Jako i ugodno. Ptice prelijeću već im je dan odavno počeo. S balkona vidim cestu i pokojeg šetača s psom. Mama koja kolicima vozi dijete u vrtić. Tamo dalje sve mi se gubi s vidika. Samo zgrade i reklame.
Samo kava i pogled u nebo. Ako bude i dalje ovako lijepo ostat cu na balkonu do ručka. Uopće mi se ne ide u grad, jest ću ono što imam u frižideru. Kod hrane imam samo jedno pravilo, ne baciti ništa. Užasavaju me oni recepti na netu ili televiziji kad režu povrće i onda bace pola, jer kao nije za upotrebu... A tek kad rade kolače!
Još me više bodu oni koji u kafiću puste pola čaše soka ili pola kolača. Baš me ljute. Netko si ne moze priuštiti ni kavu u kafiću a netko se razbacuje. Uvijek ista pitanja si postavljam. A ta pitanja imaju i odgovor. Odgovor je uvijek isti. Netko može a netko ne može.

Oznake: Jutarnja idila

30

nedjelja

svibanj

2021

Mir i nedjelja

Slažem kockice. Ne doslovno, već kockice mog života. Navršenih 59 godina i jedna velika praznina. Valjda nemam neku krizu kasno srednjih godina?
Gledam se u ogledalu, stas je ok, iako se loše držim. Nastojim se uspraviti uvijek kad se sjetim. Držim se, ne vježbam u teretani a doma svake prestupne. Ne robujem trendovima ali volim se dotjerati u mom smislu dotjerivanja. Nisam rastrošna što se tiče sebe, a pitanja koliko imam torbica i cipela ne treba spominjati. Uglavnom bih još.
Šta me može ispuniti? Uglavnom mir.

Oznake: O jednoj...

28

petak

svibanj

2021

Petak

Divan dan, još samo jedna stranka i idem doma. Počinje godišnji. Sve sam pozavršavala da ne ostanu repovi. I usput se oprostila od kolege. Nisam moralizirala ali sam mu uputila par "mojih" recimo savjeta koji su meni stvar dobrog poslovnog odnosa.
Jesam takva i naprosto ne trpim da poslovno okružje bude kuhinja a ni dnevni boravak.
Pa ispadam kruta.
Danas je direktor bio u posjeti. Malo s njim komuniciram iako se znamo godinama. Počeli smo zajedno, samo sam ja u bazi a on je u svemiru. I dobro je tako, nisam nikada bila prodirajuća. Niti toliko ambiciozna, no znam da sam mogla puno toga.
Danas sam bila bez dlake na jeziku i bez primisli da će mi iskrenost naštetiti. Kratko smo razgovarali o postignuću u nekim poslovima, a na pitanje o kolegi i njegovom napretku rekla sam mu šta mislim.
Rekla sam mu da ne mislim ništa. Šutio je minutu, pogledao u pod i onda rekao... Tebi treba k....
Nije to bilo u nikakvom kontekstu jer smo oboje prasnuli u smijeh. Izvinio se, nije očekivao takav odgovor. Ukratko sam mu preporučila kolegu.
Idem sad. Gospođu čekam u našem kafiću, javila da kasni....

Oznake: Baš me briga

24

ponedjeljak

svibanj

2021

Sad

Sad sam na pauzi dok majstori premještaju namještaj. Ustvari jedan veliki ured se pretvara u dva manja. Korona je učinila svoje, najam je velik. Tako da smanjujemo kvadraturu i radimo uštedu.
Ovih dana ozbiljno razmišljam o predaji papira za prijevremenu mirovinu. Ne sviđa mi se što mislim o tome ali već neko vrijeme se ne osjećam najbolje, tj.ne osjećam se puna energije. Kao da odlazi život iz mene. Nemam inspiracije, samo me obaveze drže. A to je postalo jedino o čemu brinem.
Često imam glavobolje, lupanje srca, nervozu, ne spavam, depresiju. Ma koga briga. Ne pričam o tome. Možda se i vidi na meni ali nikad mi nitko nije komentirao.
Umorna sam i htjela bih se umiriti. Preko vikenda se malo vratim u normalu ali vec u srijedu mi je muka.
Vjerojatno nas ima takvih.

Oznake: život

22

subota

svibanj

2021

Muškost

Kolega mi je počeo ćelaviti, onako po muški, ima tu tendenciju, rijedi mu se kosa. Vidjela sam kad idem iza njega. O tome se ne priča. On mi djeluje nekako mlohavo, njegovo tijelo je vitko ali bez energije. Ruke tanke i bijele. Prsti dugi. Lice izduženo, tek sa bradom izgleda punije. Izraz mu je bezizražajan i pokušavam se sjetiti kako uopće izgleda. Mene takav muškarac ne bi privukao, no to nije bitno. Ja sam mu još do kraja ovog mjeseca mentorica. Upravo mu pripremam bilješke korak po korak. To je moj doprinos, napravila sam cijeli proces rada, sve u detalje. Naravno to vrijedi dok ne dođu promjene. To mu dajem u ponedjeljak i do kraja tjedna ću ga paziti. Godišnji odmor uzimam od 1.6. On preuzima i vjerujem da će "glavna" cvjetati. Ona voli svoj ego, ona voli svoje žrtve. Nije me razočarala, ostala je uvijek ista prema meni... Ne podnosi me sa stilom. Nijedna dobra stvar mi se nije dogodila otkada je ona šefica. Prihvatila sam to, i prihvatila sam ludu štitnjaču, i slabo srce, loš želudac i nikakvo spavanje.
Sad se spremam na more, obući ću trenerku, vjetrovku, patike, ponijeti ruksak s vodom, voćem, kavom... Uzeti štap... Čujemo se....

Oznake: Šum mora

19

srijeda

svibanj

2021

Mlijeko i keksi

Kupila sam nakon dugo vremena petit kekse. Vratilo me to u đačko doba kad mi je prije polaska u školu to bio obavezan obrok. Na brzinu a opet fino i zasitno. Kad nisam išla u školu onda su mi spremali meko kuhano jaje ili kajganu, kruh namazan margarinom i marmeladom uz obaveznu bijelu kavu ili čaj. Naravno ostalo su bili pravi ručkovi i večere uz obilje sezonskog voća i povrća iz vlastitog vrta. Danas se spremaju žitarice po mogućnosti bez glutena i slada, tj. pahuljice uz ne kravlje mlijeko, u posebnoj zdjeli koja je od posebnog materijala i nedajbože s običnom žlicom. Kolege koji imaju djecu često spominju svoje primjere. Ne miješam se već samo slušam, ja sam puno starija od svih i zaista nemam potrebu pričati o tome. Zanimljive su te rasprave, malo razbijaju poslovne napetosti.
Svi su tako pravilni, svi su tako bezgrješni, sve rade po planu i programu. Neki dan sam čula gdje su sve putovali, gdje su sve jeli... Jedva čekaju da opet mogu. Život je mobilna aplikacija. Moj je preletio. Deinstaliran.

Oznake: ništa

18

utorak

svibanj

2021

Harmonika

Jutros sam ranije krenula na posao, naime danas radim od 8.30, sad sam na terasi u zaklonu i pijem kavu jer ulazna vrata još nisu otvorena. Iz kafića imam pogled na ured. Čistačica je unutra, a meni se ne žuri. Došla sam ranije s namjerom, ali sada i nije tako važno, rješit ću na vrijeme. Ionako bih našla još nešto za pregledati i obaviti. Prekovremeno se ne plaća a biti uvijek prvi i ostati zadnji postaje pravilo pa drugi onda koriste, dođu kasnije i odu ranije.
Na parkingu uvijek gledam da ostavim auto na dovoljno prostora, užasavam se onih koji bilo kako parkiraju. Do mene je parkirao čovjek gotovo istovremeno kad i ja. Iz haube je vadio harmoniku. Osjetila sam njen miris. Osjetila sam to i podsjetilo me na oca. Na njegovo djetinjstvo kad su on i mama svirali po selima na svatovima. Raznježila me pomisao na moju prekrasnu baku i na njenog dječaka. Šaljem im moju suzu. Toplu, polaku niz lijevu stranu, veliki zagrljaj tamo gore.... Mili moji.

Oznake: misli

16

nedjelja

svibanj

2021

Umor

Danas sam od jutra aktivna, nakon izlaska na biralište i brzog obavljanja glasovanja, krenula sam autom na put. Nisam imala plan ali otprilike sve mi je išlo po planu. Išla sam na izlet, iako je bio oblačan i kišni dan. U ruksaku sam imala spremno ono najpotrebnije, dodala sam kabanicu i štap. Da, taj štap mi ima i simboliku i našao mi se iše puta od pomoći. Izabrala sam put uz vodu, ma više je to potok ali meni je veoma opuštajuće gledati raslinje uz vodu, slikati. Mnogo ptica, mnogo zvukova. Malo sam se penjala, čim sam osjetila da me noge zatežu stala sam i sjela. Nigdje nisam trebala stići iako sam išla s ciljem da se aktivno provede nedjelja. Zeleno oko mene, mirisno, čas jasno čas smrknuto. Nimalo me nije obeshrabrilo što je počela kiša, našla sam zaklon, izvadila sendvić, polako sam jela. Još sam i kavu u termosici imala pa je ugođaj bio odličan. Padalo je kratko pa sam nastavila s hodom. Vrijeme je sporo prolazilo dok sam se divila krajoliku. Na povratku sam srela jednu stariju gospođu s psom, pozdravila sam ju dok smo se mimoilazile. Ušla sam u auto i krenula sam drugim putem kući. Duljim putem da mi prođe vrijeme. Doma sam stigla bas kad su objavljivali prve neslužbene rezultate. Sutra ću znat, sad mi je svejedno. Necu danas ništa gledati, idem ravno u krevet. Mišići se moraju obnoviti za sutrs

Oznake: Na planincah

15

subota

svibanj

2021

Zgodan muškarac

Danas nam je došao u ured zgodan muškarac. Ništa na njemu nije bilo zgodno samo za sebe ali cjelina je ta koja konta. Ima sigurnih 60, kad se predstavio sjeo je pristojno, uspravno, ništa nije bilo s njegove strane bahato, ono što je govorio bilo je odmjereno i valjano. Razgovor je bio brzo gotov i onda je otišao do kolege. Na povratku me pozdravio. Nemam baš neko mišljenje o muškarcima ali ovaj baš diže razinu.

Oznake: muškarac

13

četvrtak

svibanj

2021

Moja pjesma

Rođendan.
Na posao sam otišla ranije, donijela sokove i kolače, naručila kave u obližnjem kafiću. Kolega mi je zaželio sve što i si i ja želim. A ja ni sama neznam šta želim. A "glavna" je kao i svake godine čudila se što sam donijela kolače i onda kao skužila da mi je rođendan... Aaaaaa... Pohvalila je moje kolače. Kolege i kolegice su uzeli kavu i kolače i svatko se uputio na svoje mjesto. Jedino je jedan kolega molio da mu spakiram par kolača za trudnu ženu. Ostali su bili mlaki jer je tamo bila "glavna".
Kolegice su mi poklonile poklon bon, a moj kolega orhideju Mi škrto komuniciramo. Malo prije tri me zvala "glavna", pomislila sam pa nije valjda da će mi dati poklon. Neee, samo je tražila neke podatke, i usput pitala kad idem u mirovinu.
Od kad sam se vratila s posla bacila sam se na kauč, vrtim serije, nisam se ni presvukla. I razmišljam o glupim situacijama i ljudima u mom životu...

Oznake: rođendan

11

utorak

svibanj

2021

Tanjur juhe

Svakog si jutra prođem plan za taj dan. Imam neki običaj za svaku radnju napisati natuknice i skupiti sve na mjesto da vidim imam li iste ili slične radnje koje mogu obaviti zajedno, npr.slanje mailova, skeniranje... Uglavnom, nastojim grupirati zadatke i rješavati ih nekim redom. Ne uspijevam baš uvijek, ponekad se "glavna" nametne s nekim njezinim neizbježnostima, a ponekad mi jednostavno rutina nije dio poslovnog dana. Danas sam bila na produženoj pauzi, pa sam otišla pojesti ručak u jedan lokal gdje se moze dobiti solidna hrana. Ne radim to često već si nosim od kuće i jedem u našoj mini kuhinjici. Naravno, naručila sam i u pauzi opet se bavila poslom. Do mog stola, sjela su dva mladića , iako sam im bila leđima okrenuta ne bih rekla da su imali vise od dvadeset. Naglasak ih je odavao da nisu iz mjesta. Pričali su, pušili, naručili, smijali se i kad je došla hrana više se nisu čuli. Ja sam isto jela i usput razmišljala gdje ću parkirati kad se vratim u ured. To je ono kao kad se kaže: "Tko digne guzicu. - izgubi stolicu". Platila sam i polako spremala stvari u torbicu kad čujem jednog od njih kako kaže da je hrana dobra, no da mu fali tanjur juhe njegive stare.
E, taj tanjur juhe mi je sada na pameti. Koliko puta me čekao tanjur juhe kad sam dolazila iz škole. Pa onda razna variva, pečenja, pohano... A ja bih najradije hrenovke jela...

Oznake: juha

09

nedjelja

svibanj

2021

Posjet teti

Ona mi je jedina živa teta s tatine strane. Ima 81godinu i živi sama. Dobro se osjeća i ne želi da se sin i njegova obitelj brinu za nju, ne još. Često se srećemo jer smo dosta povezane. Nekako sam joj slična i to joj je oduvijek bilo drago. I meni.
Znala mi je govoriti koliko je moj tata bio dobar, znala mi je pričati njihove dogodovštine. Uvijek sam ju rado slušala i plakala. Nije voljela kad plačem pa mi je rekla da je dosta toga zapisala, i da ću to dobiti jednog dana.
Danas smo išle prošetati, popile smo kavu u centru, srele dvije njene poznanice. Puno smo pričale, sve ona zna, na mobu mi pokazuje praunuku, ima ona zanimljive teme za ugodni razgovor.
Ne pita za moje drame, zna da u sebi nosim neke životne priče koje se nisu posložile, zna da se u to ne dira. I hvala draga moja.

Oznake: teta?

08

subota

svibanj

2021

Danas

Evo mene, na kavi. Konobar me pita da li čekam nekog...
Sama na kavi s mobitelom, tiho je ovdje, samo iz pozadine čuje se instrumental lounge music, kako da to drukčije opišem nešto između Caffe del Mar i smooth jazzs. Uglavnom ugodno za uho i kao stvoreno za razmišljanje. Uskoro mi je rođendan i mislim se kako ću na godišnji. Mi u firmi imamo plan korištenja i zato sam danas išla raditi da ne ostanu repovi. Ni ove godine ne namjeravam slaviti, sama sam i samo ću se odvesti na neki izlet. Obući patike, staviti u ruksak sve potrebno, naočale i bez nekih velikih planova. Možda čak do Plitvica ili negdje okolo. Nemam plan, sinut će mi nešto ovisno o vremenu i radpoloženju. Trebala bih renovirati kupatilo, no majstor je u samoizolaciji tako da je to odgođeno. Ne žuri mi se, glavno da bude do 1.7., da bude spremno ako mi dođu gosti. Sve je još neizvjesno i bolje da ne mislim hoće li ovo dugo trajati.
Čekam da dođem na red za cjepivo. Kolega se fura na protivljenje, a ja ne komentiram.

Oznake: Subotnja kava

07

petak

svibanj

2021

Mir

Do kraja dana ostalo mi je jos malo. Pokisla sam od zgrade gdje radim do parkinga. U autu se sic namočio jer sam pustila poluotvoren prozor. Vozila sam s grijanjem, došla doma, presvukla se, podgrijala jelo, upalila tv, sve mi se jelo nešto slatko... Imam kekse ali njih ne volim, dvopek mi nije nešto, dobijem štucavicu. I tako sam napravila palačinke, otopila čokoladu. To mi je dobro leglo.
Sad je 22 sata, još ću malo pogledati tv, spremiti stvari za ujutro. Idem nesto odraditi, cca sat vremena. Moram jos provjeriti da li se sic posušio. Sutra ću obući pepita hlače s visokim strukom, bijelu košulju s ruskom kragnom i ciklama ili crnii sako... Malo sam si Slokovićka.
Kolega me izbjegava, priča samnom samo koliko mora, i "glavna" isto. Ona mi je samo rekla da me moli da učinim sve što mogu da se kolega osamostali. Sad ispada da ja nisam ispunila svoju zadaću.
Pokušavam sve to potisnuti i jos nisam mirna.
Imam ono nešto u grlu šta me stisne i zapeče pa neznam da li cu zaplakati od jada i bijesa. Na glas, pred svima. I sram me, sram što sam upala u situaciju koju nisam očekivala, koju su drugi uprizorili, izrežirali. Stalno se preispitujem zašto su se okomili na mene. Jesam li laka meta zato što imam neke godine, jer se ne uvlačim, ili sam im dosadila. Umorna. Sad mi je malo bolje kad sam to napisala .

Oznake: Kraj dana

06

četvrtak

svibanj

2021

Noreplay

Nakon kratkog razgovora s "glavnom", poslana sam na kavu. Sad tu na terasi pijem kavu i črčkam po mobu. Ruke mi se tresu i blaga mučnina u stomaku. Čime li se oni bave? Otpisima... Čekam poruku ili mail da se vratim u bazu. Možda.

Oznake: Češka

05

srijeda

svibanj

2021

Kolega patnik

Prije godinu i nešto, prije korone, dobila sam novog kolegu. Od solo igrača prešla sam u tandem, nekako sam bila uvrijeđena i dirnuta u moje neko ušuškano djelovanje. Išao mi je na živce jer je bio brzoplet, išao mi je na živce jer je bio prespor. Ma išao mi je na živce jer je pio diet Colu i polako jeo muffin, išao mi na živce jer me nije doživljavao. A ni nadređeni, samo bi me pitali kako mu ide i da mu dam podršku. Kulminacija je bila kad me pozvala "glavna" i onako me kao i uvijek prvo odmjerila od glave do pete, i kad je skontala da nemam ništa novog, strogo mi rekla da ne plašim malog.
Od tada ja više nemam lak zadatak. Sutra imam opet razgovor s "glavnom", vidim da mali to zna. Sigurno se ševe, vidim ja to....

Oznake: posao

Zid

Samo mi odgovor daj. Čemu taj zid koji se uzdiže i ždere sve moje pokušaje, koji pronalazi izlike da me ozida.

Oznake: Barijera

04

utorak

svibanj

2021

Nestali

Nestao na moru 1983. Išli smo zajedno u osnovnu. Imao je 21godinu.
Nije pronađen.
Nestao i u mojim mislima.
Ponekad se sjetim. Na tren.
Ništa se ne pitam i nitko više ne pita.

Oznake: trag

03

ponedjeljak

svibanj

2021

Furia

Auto nov novcat s mirisom novog.
Bijele boje, kristalno čisto staklo. Klizi po cesti, ništa ne lupa, lagan, udoban... Muzika kao u nekom klubu. Baš mi paše. Prvo zaustavljanje na benzinskoj, želim si popiti kavu, parkirala sam ga tako da ga mogu gledati. Dalje vozim neopterećeno. Milina. Nov auto i sve se mislim do kad će biti nov.

Oznake: auto

02

nedjelja

svibanj

2021

Pokrivač

Noćas, odnosno točnije jutros tražila sam pokrivač. Skliznuo mi je niz box i noga mi se smrzla, ruka mi je tapkala u polusnu i kad sam dotičnog dotakla ukočila sam se od straha... Bio je leden, a ni primjetio nije da je otkriven. Lagano sam ga pokrila da se ne probudi.

Oznake: spavanje

01

subota

svibanj

2021

Pozdrav

Mah, mah svima.
Radila sam do podne.
Došla doma.
Sad ću podgrijati leću i kobasu od jučer.
Živiiiiioooo nam rad!

Oznake: uvod

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.