Krščanski metal bend Effatha

11.11.2011.



Evo jedne neobićne kombinacije,radi se o bendu iz Rijeke.
Prva Katolička teškometalna grupa u Hrvatskoj, grupa EffaTha, osnovana je 2008 godine i od samih svojih početaka nailazi ne velike teškoće, blokade i prepreke, pa čak i zabrane nastupa.
Slušao sam ih do sada oko 4 puta i zrače onako pozitivnom energijom. Pjevaju vjerske pjesme,slave Boga kroz pjesme. Do sad je bilo nezamislivo da netko radi metal pjesme sa vjerskom tematikom.No ova ekipa voli žestoku svirku te je odlučila uvesti promjene u svijetu metal glazbe. Effatha je ovih dana počela sa snimanjem prvog albuma koji bi trebao izači u travnju 2012 godine.



Bio sam na njihovom koncertu u Jadranovu kod Crikvenice prošle zime,pa evo jedna snimka kako zvuče party


Effatha-Jadranovo by dbrozicevic

A,sad malo o bendu

Grupa EffaTha iz Rijeke je započela sa radom 15.09.2008 godine u Rijeci. Svi članovi grupe su katolici, a svrha okupljanja ove grupe jest evangeliziranje pomoću rock glazbe, ili još preciznije, pomoću hard rock, heavy metal glazbe. Velike uzore vidimo u poznatim kršćanskim grupama No Longer Music i Tymoteutsz (2 TM 2,3), i želimo krenuti njihovim stopama, te na taj način pomoći mladim ljudima koji još nisu upoznati sa snagom Kristove Ljubavi, da pokušaju kroz našu glazbu shvatiti tko je Bog i koliko je velika njegova ljubav za svakog čovjeka. EffaTha je spoj iskustva i mladosti.



Grupu su osnovali Marin Katava, Gordan Cenčić i David Pejčinović (bivši član).


Gordan Cenčić je proveo 12 godina u poznatom riječkom doom/gothic bendu Ashes You Leave i izdao sa njima 4 albuma.




Marin Katava je krajem 80-tih godina (1989) osnovao zajedno sa Draganom Raičevićem Cigom kultnu riječku garage hard rock grupu Nepal i s njima surađivao u više navrata skroz do 1993 godine. Rokerski način života ove dvojice glazbenika svakog je na svoj način umalo doveo do kobnih posljedica, a njihova svjedočanstva ostaju kao trajni znak svima koji su možda upravo danas na nekom sličnom putu, ali možda i kao putokaz nade i vjere za svakoga tko želi otvoriti svoju dušu, pogledati duboko u sebe i prihvatiti istinu da je čovjek kao biće stvoren, a nije Stvoritelj, da je biće u stalnoj potrebi i potrazi ljubavlju i za svojim izvorom, a taj izvor je vjerujemo Krist, Izgovorena Riječ što je Tijelom postala, spasitelj i otkupitelj čovjeka, naš Gospodin i naš Bog. Vladmir Dedić je osnovao zadarsku grupu Zagoreni Rotor i raspustio je nakon 3 godine patnje i muke radi internih problema članova grupe sa drogom i alkoholom.




Elvis Ponjević (The Shamrock) je došao u grupu kao rješenje nakon neuspješne jednogodišnje potrage grupe za bas gitaristom i svojim je iskustvom i vedrom naravi obogatio bend.




Karlo Hajdin je bio godinu i pol član riječke melodic death metal grupe NorthWard, projekta koji nije zaživio uživo, ali je donio neophodno iskustvo početnog rada u nekom rock bendu.




Fran Belanović je kao glazbenik na svojim početcima, ali ga krasi izuzetna strpljivost i produhovljena mirnoća.



U zvukovnom smislu grupa EffaTha je spoj starog i novog, tradicionalog metala iz NWOBHM ere, kao I novijih alter metal ili metalcore stilova. Iako tek na samom početku svog djelovanja, grupa je već zapažena i ponude i angažmani dolaze sa svih strana.





Na kraju da se vratim njihovim zabranama i preprekama koje su doživljavali za svoje nastupe.

Uzrok vjerovatno leži i u činjenici da je EffaTha jedna od rijetkih kršćanskih rock grupa u domovini koja se odlučila djelovati pred sekularnom publikom, po rock klubovima, gitarijadama, rock festivalima i slično. Dio tih razloga sigurno leži i velikoj tjeskobi i ne tolerantnosti naspram drukčijih, i to pravo od onih koji za sebe traže „pravo da budu drukčiji i da imaju neotuđivo pravo na svoje izražavanje“ tj. od ljudi koji rade i djeluju na području subkulture u hrvatskoj, gdje po njihovom mišljenju jedan kršćanski bend, ili bilo kakva kršćanska ideja teško može imati svoje mjesto. Ne možemo naravno generalizati, i ovdje izrečeno ne vrijedi za sve ljude koji kroje mapu subkulturne scene u hrvatskoj, ali činjenica je, da se među mnoge na sceni uvukao neki čudan strah.

Tako nam u klubu Antrum u Prelogu rekoše da se više ne vračamo, u kultnom zagrebačkom klubu Kset nam je rečeno „da nebi bilo dobro za klub ako ikad više nastupe u tom klubu“, u klubu Palach se morao sastati Upravni odbor kluba koji u panici i strahu odlučuje da se grupi zabrani nastup koji je organizaran povodom promocije novog albuma riječke teškometalne grupe Diamond Dust i gdje je EffaTha pozvana od strane svojih frendova da uveličaju njihovu promociju. Tek kada je vođa te riječke grupe odlučio da otkaže kompleten nastup i na taj način „uvjetuje“ klubu Palach i nastup grupe EffaTha, klub je dozvolio nastup EffaThe.






Nedavno nakon toga nastupa kultni riječki klub je zatvoren i njemu se ponovno više ne smije svirati. Također klub Tenk, koji je EffaThu lijepo primio i u kojejm je grupa 2010 godine nastupila čak 4 puta je također danas zatvoren i izgubio je dozvolu za rad. Ovim čudnim događajima se pridružuje i nastup grupe EffaTha na najvećem festivalu kršćanske glazbe u Europi, Song of Songs festivalu koji se održava u Poljskoj u gradu Torunu (čitaj: „Torunj“), gdje je EfaTha nastupila u lipnju 2010 godine i službeno proglašen „posljednjim SOS festivalom u 25 godina njegovog kontinuiranog rada“. Također Grupa Effatha je uredno podnijela i svoju prijavnicu sa svojim demo snimkama za Ri Rock festival 2010 koji se održao u klubu Stereo, iz provjerenih izvora se saznaje da je grupi zabranjen nastup na Ri Rocku samo zato jer su kršćanski bend, jer je inače kvalitet njihovih studijskih snimki neupitan. Zabrane ovakovog tipa u Rijeci „gradu rocka“ se nisu dogodile još od vremena Parafa.