srijeda, 14.04.2021.

Teorije zavjere, corona i New age (Ne namećem svoje mišljenje, časna pionirska - samo komentiram. Bloger sam, nisam Tesla. Broja 3 i 9 mi.)

TEKST NAVEDEN U NASTAVKU JE ČISTA STVAR FIKCIJE I NITI JEDNA ŽIVOTINJA NIJE STRADALA U NJEMU.

UPOZORENJE ZA ONE SLABIJEG SRCA - DUG TEKST I BOLNE OČI
NE PREPORUČUJE SE MLAĐIMA OD 50 I STARIJIMA OD... NAMJENJENO JE SVIM UZRASTIMA OD 3. GODINE DO 99.! (Fašist sam pa diskriminiram one iznad 99. i mlađe od 3.)

Da ne bi bilo... eih, vidi je. Ništ' ne sluša.


Europska Unija je izdala, kako su to stručno napisali - edukativno infografiku vezanu uz sprječavanje širenja dezinformacija prikazanih kao znanstvena činjenica.
Ono što teorije zavjere rade je isto kao svaki ideološki način mišljenja - daju potpunu sliku o svijetu. No, zbog teorija vezanih uz novonastalu epidemiju, Eu je...izgleda...
ostala dužna, pa... kako da kažem... upozoriti na rizike širenja takvih dezinformacija zbog napada na cjepivo i cijelo pričanje kako corone uopće nema, kako se nastoji porobit ljude i onda se nitko ne pridržava mjera i sl.

Corone ima - što se mene tiče. Uglavnom ju opisuju mediji kao teži oblik gripe, ali je - prema iskustvu iz bliže rodbine - puno gora od toga. Na sreću, nitko nije umro, a najgore što se može dogoditi je da umreš od gušenja i zbog toga - respiratori. A zarazili su se jer, tako, neki debili koji su imali simptome nisu željeli uzeti slobodan dan ili bolovanje jer... ono... ne znam. Nije baš da smo neki radoholičarski narod ali valjda nešto moraš radit i iz principa. Ukratko - zbog gluposti. I da je gripa u pitanju - ostani jbno kod kuće. Baš se ostalima da boravit tjedan dana u krevetu zbog nekog koji ne zna uzet telefon i reći da je bolestan. Al' kad treba žicat duži godišnji zbog zimovanja ako si iole dobrostojeći u nekoj firmi - to može nekako proći za neke. Maskice su normalna stvar u svijetu kada je netko bolestan - al' ni to nije slučaj kod nas. Šmrcali - ne šmrcali, i dalje balavimo. Ali da je cijelo ovo corona vrijeme suludo, suludo je. Primili ili ne primili cjepivo - situacija je Bož' sačuvaju.

Koliko sam uspjela skromno pobrati po Internet portalima - svijet je skočio na noge i vode se stroga istraživanja vezana uz širenje "teorija zavjera". Ono što su smatrali da će ostati samo kuriozitet se pretvorilo u nešto što oko sebe okuplja veliki broj pristaša diljem svijeta - i počinje ih se shvaćati ozbiljno.

Jedan od portala piše sljedeće: "Hitno je i važno da se suzbiju teorije zavjere. Jer, da one mogu uništiti demokraciju, vidjeli smo nedavno u Washingtonu. Prošli tjedan je u njemačkom Bundestagu Marina Weisband u svom govoru povodom Dana sjećanja na Holokaust skrenula pažnju kada je rekla kako bi se moralo shvatiti „da antisemitizam ne počinje tamo gdje se puca na sinagogu. Holokaust nije počeo u plinskim komorama. On počinje u teorijama zavjere". --- Referirala se na prozivanje vlasti zbog lockdown-a gdje su određeni taj pristup prozvali nacističkim porobljavanjem pa su to mediji spretno prenijeli (ja sam možda prenijela još gore). Dakle, ako se buniš - na granici si terorizma jer je situacija ozbiljna. P.S. - Ne znam što se dogodilo u Washingtonu. Nisam upućena. Znam da su Ameri bili jako, jako... jako... ljuti zbog maskica (neki barem, neki su dovoljni) i da su izazvali opće nerede (?). Možda griješim.

Što da kažem. Dosta jak odgovor prema zajapurenoj masi koju je ova epidemija preokrenula naopačke. Ali da se teorijom zavjere danas naziva i svaki oblik propagande usmjeren prema određenim skupinama kako bi ih se pobilo, srušilo ili ušutkalo bez ikakvog razloga (tako navode) - da. Opisuju ih kao ideologiju. Mada iskreno, mislim da je teorije zavjere jako teško zbuksati u jednu kategoriju. Predstavlja se kao neka anti-znanost kampanja (Jel ovo još jedan progon vještica? AAA- zato je ponovno popularan izraz witch-hunt. Kako glupo od mene što ne primijetih. - Ne znam, za*ebavam se. Vjerujem da je malo drugačije od toga.). Prema tome mogu zaključiti da svaka skupina na svijetu kuje neke zavjere protiv druge - bilo to ona politička, supkulturna ili rodbinska. Sve je danas teorija zavjere. Kažeš nešto drugačije u nekoj skupini gdje se zahtjeva drugačije mišljenje od tvog - i odmah si izopačenik - i po njihovom mišljenju - glupan i teoretičar zavjere. I onda trpiš terorističke napade - jer kako se usuđuješ imati nekog stava kravo glupa, mamlaze debilni?! Realno - nisam kriva što ga vi uopće nemate (BULLSEYE!! - ili što bi se reklo po naški - ETO TI GA NA SAD! -Na...).

Ali je li u redu ljude nazvati teroristima jer su bačeni u nešto što je došlo iz vedra neba, iz neke tamo zemlje udaljene tisuće kilometara i sada ih se tjera da se odriču vlastite slobode kretanja koja im je bila zagarantirana zbog nečeg toliko apstraktnog dok se ne osjeti na vlastitoj koži - ne. Ovo je rat čije bombe nisu svima vidljive. A kriza će s vremenom, zbog cijelog ovog kaosa, doći. Neke zemlje će jako patiti, a štrajkovi će biti zabranjeni zbog virusa jer će ovo, izgleda, trajati. Posla ovak i onak nema. Vjerujem da su SAD i EU malo predahnule jer je migracija smanjena pa ne moraju toliko kršiti silna ljudska prava. Možda na kraju i donekle bude posla za žitelje jer nema toliko navale ali će se malo finije EU i SAD guze morati primiti prljavijih poslova. Sumnjam da Nijemci kopaju kanale i čuvaju starije osobe (dobro, ako znaš jezik kako treba - imaš donekle nekakve šanse, ali ne bih se čudila da i unatoč tome gledaju malo - poprijeko). Imaju Balkance za to. Nikakva diskriminacija - čisto osobno usputno uočavanje.

No da nastavim - teorije zavjere.
Navodno se počinje zahtijevati od mnogobrojnih društvenih mreža, portala i sličnih stranica da u potpunosti cenzuriraju tzv. "znanstvenike" bez akademskih dokaza sa svojih Internet medija. Što je ok. Al' to se neće desit - profesionalno novinarstvo koje provjerava izvore je - kod nas barem - umrlo. Zato sad svi moramo biti "Medijski pismeni".
Ovo je sada u jednu ruku pitanje opće cenzure jer - što se nastoji obuhvatiti u takvom obliku cenzuriranja? Osim velikih teoretičara zavjere koji su se davnih dana probili u svim medijima, održavaju ozbiljne tribine na mjestima predviđenim za izlaganje znanstvenih istraživanja - bez provjere njihovih kredibiliteta, dosadašnjih postignuća i sl. Što oni misle cenzurirati? Portale gdje pišu da corona ne postoji? Da su na vrhu svijeta vanzemaljci? Da je Zemlja ravna? Razni teoretičari su se već probili, proputovali su svijetom, svoje su davnih dana ispričali i posijali klicu - još prije 40 godina. Navodno žele provesti cenzuru zbog mlađe populacije ali mislim da su djeca ipak danas malo više medijski opismenjena od svojih roditelja zbog ozbiljnijeg shvaćanja informatike u školama. Cenzuru ipak stavljaju za one malo starije.

S obzirom da bih se morala ozbiljno posvetiti istraživanju kako bih mogla saznati u potpunosti odakle počinju teorije zavjere, pretpostavljam da je sve buknulo sa WikiLeaks-om, Arapskim proljećem i hakerskim napadima koji su pokrenuli lavinu nepovjerenja prema državama diljem svijeta. Hakerski ratovi su ozbiljna prijetnja državnom kapitalu i kredibilitetu, općem stanovništvu ali i velikim korporacijama. Uz sve veću digitalizaciju, opasnosti su veće, mjere su strože.

Drugi autori teorije zavjere smatraju sveopćom histerijom (oni znanstveni autori, ne novinarski). Dodala bih da, ako se uistinu ispostavi tako, radilo bi se o najvećoj histeriji u povijesti jer je postala lako uočljiva s obzirom da je do histerije moguće doći jednim klikom. Teorije zavjere po meni i predstavljaju oblik opće histerije - kao odgovor na svjetske promjene i bespuće informacija, a ponekad i produkt straha - od nepoznatog. A ponekad je hrana za izgubljene koji ne znaju gdje tražiti odgovore, a sve ostalo ponuđeno jednostavno ne zadovoljava i nepovjerljivo je. I onda se u njihov život ušulja nešto novo - religija upakirana u činjenicu koja traži svoje vjerne misionare - THE NEW AGE! Baš kao i sve propovjedi sa oltara na ovom svijetu od početka vremena do danas.

No međutim, čak bi i se i neki istraživači složili da tu klicu opreza kojeg teorije zavjere znaju posijati i nisu tako loše. Dovodi do propitivanja određenih stvari i samog poretka. Na našem trulom Balkanu i nismo tako loši u zataškavanju stvarnosti (Sanader je dobio 8 godina zatvora - našla sam samo jedan portal sa tom informacijom sasvim slučajno. Ne znam je li čak i istina. Koliko je ono trajalo suđenje...10 godina, više-manje? Slabo znam, teško pratim. Jel' to ok, nije ok - ostavljam vama. Al' zar ne bi to trebali spomenuti malo onako - šire?) stoga nije ni čudo što ljudi gutaju apsolutno sve drugo što im se servira. Ali da je svaki oblik bolesnog fanatizma štetan - je. Očigledno danas ne možeš postojati ako na tebi nema etikete.

"Ako nisi u nekoj kutiji... pa jbt.. di si ti onda?"

Ali nema sumnje da počinjemo živjeti u nekom novom dobu - zapravo živimo u tome već nekoliko desetljeća ali sad imamo Internet. Jedna teta je Anunaki sljedbenik jer previše gleda History 2, jedna cura je vještica i ima milion New age knjiga u svojoj biblioteci, imam par proroka koji pretkazuju 3. svjetski rat svake godine, frenda koji misli da je Dune nova Biblija, bioenergičari potajno zarađuju masne pare, tarot majstori dijele svoju retoriku kao drogu i ezoterija počinje polako vladati svijetom. Uvijek je i bila prisutna, ali sada postoji ona globalna. Možeš biti vještica koja vjeruje u Isusa i Budhu i Zeusa. Problem (mislim, nekima nije problem) je sa New age-om je što navedene pojave nisu filozofija već stvarna ezoterija, vjera, religija, sekta - kako god hoćete. Stvaraju se nove grupe, novi smjerovi, novi blagdani, nova svetišta, hramovi. Hej - možeš položit tečaj za Druida o.O - Ajd zamisli to - bacat magiju sa runama. Kul. Al moraš položit tečaj... so.... a-a. Da bi bila vještica - moraš pokupovat sve o wicci, nabavit si kristale i viskove jer inače nisi dovoljno kul - i eto ti profita. Na youtubeu zarađuju pare sa jednakim žarom kao što ga zarađuje i PewDiePie sa svojim gejmanjem.

Tu ima i onih nekih žena koje vjeruju da su poslane na zemlju kako bi rodile dijete vanzemaljca koji ih je oplodio dok su spavala i pričaju sa svojim "spirit gajdovima" i traže odgovore sa nebesa jer Marsovci, oprostitie... Sirijevci.... oprostite - cijela Andromeda želi stvorit hibrida čovjeka i nekog vanzemaljca sa Andromede, Sirijusa,Marsa (Ne pitajte me kako znam... It's a true story, no joke, true stroy. Swear to God.)---> Good Lord, nekad stvarno nemam život.
U Americi imaju Isusov lunapark - Ride with Jesus! Fun and games - ne moraš ići u Crkvu i samo sjedit. Prije vožnje se lijepo svi skupa pomolite i onda se još dodatno moliš da ne umreš i vratiti se vjera u Isusa (Izvor: Religulous). Također New age bejbe. Televizijske propovijedi su najjača stvar - koje su to pare stari moj. O ovim Youtube propovijedima neću ni govoriti.

Tako da se postavlja pitanje što su teorije zavjere, a što ezoterija. U zadnje vrijeme idu ruku pod ruku, a upakirani su u New age - THE INTERNET. Koliko skromno pohvatah, New age se pojavio a hipijima , rasprostranio se putem popularne kulture kroz radio i medije i sada ga svi gutamo putem Interneta.

Uvijek ćemo se pitati jesmo li sami u svemiru, što je religija i zašto je nastala, postoje li duhovi, postoji li Bog, postoji li duša, jel' nas država želi pobit... Sve je stvar u kojem se ideološkom spektru nalazimo, a to danas nije više nešto što možeš samo progutati. Ideologije su previše opasne da bi im se tako olako prepustili jer ih ima posvuda, dolaze od svuda i sa sto strana. Budimo realni, nitko nije imun na to, svi moramo imati nekakav smjer u glavi kako bi nam ovaj život imao smisla. Ali danas su stvari postale kompliciranije. Uz ovu eru Interneta bukte više nego ikad prije. Pomisliš da vanzemaljci možda postaje, odeš to googlat.. i zamisli - dobiješ odgovor da postoje ali se to od nas zataškava. Upišeš da vanzemaljci ne postoje - i dobiješ odgovor zašto još ništa o tome ne znamo. S jedne strane ameri su sami sebi teroristi, s druge strane su muslimani najveća pošast. I sve se vrti u krug - zbog para. Novac je krvotok svijeta i ljudi samo - brainstormaju. Lako je postati dio toga jer je previše blizu - u našem domu, našoj intimi, našem slobodnom vremenu. Ono što je jednim klikom udaljeno je - TRŽIŠTE. Pa ti kupuj što te volja. Tako stvari stoje. Kada postaviš pitanje - često ne znaš koji je odgovor. Pogotovo sad kad na jedno pitanje ima 1000 odgovora u tražilici.

P.S. - Ja vjerujem u duhove i nek' me netko samo proba razuvjerit. Sam' nek' proba - prokleti stalkeri koje ne možeš kazneno gonit jer su mrtvi. Prokletstvo. Al kad treba glasat na izborima - onda se nekim čudom objave cijelom svijetu.
- 20:09 -

Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2021 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Prosinac 2021 (1)
Listopad 2021 (2)
Kolovoz 2021 (1)
Srpanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (3)
Travanj 2021 (3)
Ožujak 2021 (2)
Studeni 2020 (2)
Listopad 2020 (2)

Opis bloga

Linkovi