kekec

utorak, 24.10.2006.

Seksualni kompleksi - patnja ili zadovoljstvo?

Alisa u zemlji čudesa
Taj se kompleks razvija kod žena koje žive u svijetu mašte. Kreiraju scenarij prema kojem se idealna veza treba razvijati, a žele isključivo onog partnera koji utjelovljuje njihove fantazije.
Kompleks raskalašenog viteza
Žene s tim kompleksom traže muškarca koji je častan, ali i moralno upitnog seksualnog ponašanja. Vitez personificira uzvišenu figuru od povjerenja koja pruža sigurnost, no žena želi da on svoju muškost u krevetu iskazuje brutalno.

Pepeljugin kompleks
Očituje se u žena koje se pasivno odnose prema životu. O princu iz bajke koji će ih uzeti za ruku i odvesti u svijet avantura i lagodnog života obično sanjare adolescentice, no neke žene to čine sve do poznih godina. Takve žene žele biti obožavane i zabavljati se s partnerom.

Don Quijote
Od toga kompleksa pate muškarci. Idealiziraju i obožavaju ženu, stavljaju je na pijedestal i jako je poštuju bez obzira na njezine stvarne kvalitete!

Kompleks Madone i "jeftine žene"
Taj se kompleks odnosi na kontroverze u vrednovanju žena u očima muškaraca. Naime, muškarci cijene ženstvenost, lojalnost i moralnu čistoću, a svoju seksualnost rezerviraju za "loše" žene, odnosno senzualne kokete. Vlastitu ženu počinju tretirati isključivo kao figuru bezgrešne Madone, a time i kao objekt prema kojemu nije moguće osjetiti seksualnu privlačnost. Zbog toga u očima takvih muškaraca nije moguće miješati ljubav i seks pa izbjegavaju seks s vlastitom ženom jer ga smatraju "incestuoznim".

OteloKompleks Otela povezuje se s patološkom ljubomorom, a od njega obično pate muškarci nakon koje čašice previše. Ne žele potpuno posjedovati ženu, već se boje da ne postanu objekt ismijavanja

- 11:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #