Povijest ljudske gluposti

ponedjeljak, 04.09.2023.

Skrb za američke bogataše (prorok Eisenhower)


Proslavljeni general i predsjednik na odlasku, poručio je Amerikancima "čuvajte se vojne industrije".

Ovih dana u predgrađima Washingtona, niču stotine prekrasnih vila s bazenima ljudi povezanih s vojnom industrijom, kako im to uspijeva?

Amerika je ove godine osigurala vojni budžet od 800 milijardi dolara. Unatoč tome američke vojne rezerve više ne mogu opskrbljivati Ukrajinu granatama od 155 mm, a skoro svi tenkovi Abrams su stariji od 20 godina. Nakon katastrofalne investicije u razvoju f 35, izgleda da je vojna industrija odgodila daljnje trošenje sredstava, jer taj avion je ionako trebao zamijeniti f 16 kao izvozni biser američke vojne industrije. Amerika će se i dalje oslanjati na f 22 raptor, kojeg je američki kongres zaštitio od izvoza zbog svoje visoke kvalitete i tehnologije. Pa gdje je otišao sav taj novac?

Većina tog vojnog budžeta, zajedno s pustim milijardama dolara, kojim je američka vlada financirala rat u Ukrajini a koji se u veoma malom luku ubrzo vratilo u vojnu industriju, završilo je u džepove bogataša povezanih s tom industrijom i koji sad grade vile oko Washingtona i koji bi, u slučaju da se rat prekine, ubrzo ostali bez sredstava za plaćanje hipoteka.

Amerika uistinu dobro brine za svoje bogataše, što je posljedica donatorskog izbornog sistema (navodno sam to trebao nazvati "donatorskom demokracijom" ali ne želim samog sebe pljucati u ogledalu).Nakon što su darivali one koji su, preko covida, vezan uz farmaceutsku industriju i koji su osigurali isplatu svojih hipotekarnih kredita (a Biden, tko zna zašto, najavljuje novu vladinu (zašto vladinu)
investiciju u razvoj novog anticovid cjepiva), sad se rat mora produžiti da i vojni industrijalci učine isto.

Dali Eisenhowerova poruka svojim sugrađanima čini od njega prorokom? Naravno da, ali ne velikim prorokom jer nije predvidio farmaceutsku industriju. Ali Eisenhower je bio tek vojnik i znao je ono što je znao.
- 13:40 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.