Povijest ljudske gluposti

petak, 19.05.2023.

Teologija naša svagdašnja

Nedavno se neki telac (kažem telac jer takvim ne pamtiti ni ime ni titulu) javio u medije s pričom kako ovoproljetna kiša je sasvim normalna u sustavu klimatskih promjena. I u pravu je, jer "klimatske promjene" pokrivaju sve, od tornada do saharske suše.

Telci se, po cijeni od sto kuna, javljaju svaki put kad je ugrožena vladajuća paradigma, pa oni, kao "stručnjaci" odagnaju svaku sumnju.

Činjenica je ipak da je teologija teorije zavjere zvana klimatske promjene, najavljivala vrućinu i sušu za Europu, a bilo je dovoljno samo jedno proljeće da natjera pastoricu Gretu, za koju se nadam da je već dobila počasnu diplomu teologije nekog tamo zabludjelog sveučilišta, da ponovo briše tvitove kojim je zaludjela mladost zapada.

Da bi se širila teorija zavjere o klimatskim promjenama, treba stručno baratati teologijom, jer ona provodi u istinu ono što je laž i vječnim paklom prijeti onim koji joj ne vjeruju.

Smiješno mi je stoga gledati kako se ljudi raspravljaju oko Isusovih riječi jer, iako duboko vjerujem u njegovo povijesno postojanje, ne vjerujem da je ijednu rečenicu navedenih u Novom Zavjetu on izgovorio, jedini što vjerujem da je iskazao svoje poslanje kad je srušio stolove mjenjačnice ispred hrama i natjerao ih u bijeg, u bezuspješnom pokušaju da pokrene ustanak, a što će deset godina kasnije ponoviti i završiti na križu.
- 11:27 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.