Povijest ljudske gluposti

petak, 11.03.2022.

Trojanska prava

Ako je ''prava'' Troja stvarno bila u Maloj Aziji, njihovi vjerni saveznici su garantirano iz okoline sjeverno od Jadranskog Mora.

Pouzdani saveznici Trojanaca bili su Tračani (što konje gaje) iz zemlje Trakije (Bugarska), a dobro su poznavali zemlju kralja Makara (Makarska) zemlju Dardanaca (Kosovo, južna Srbija i sjeverozapadni dio Albanije), rijeku Istar (Ister, Istra ili Dunav),
Tu su kao trojanski saveznici i narod Lelezi (Lelejska Gora - BiH), pa saveznici Likijci iz zemlje Likije. Ličani iz Like? Po Homeru, jedino su Likijci, za razliku od poginulih ratnika na obje strane, svojim mrtvima na grobove stavljali stećke, a najviše stećaka možemo naći u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i BiH. Na širokom su prostoru i pretpostavlja se da ih je nekoliko tisuća. Najbrojniju skupinu možemo vidjeti na lokalitetu Radimlja kod Stoca u Hercegovini.

Ako je to tako, zašto arheolozi i dalje iskopavaju ono Schliemannovo arheološko nalazište? Također, zašto i dalje iskopavaju nalazište koje toponimski ne odgovara Homerovom opisu? Također Homer opisuje da su oklopi i štitovi Trojanaca bili neprobojni, a što znači da su Trojanci u brončano doba imali željezo, rude koje u Anatoliji nema.

Arheolozi i dalje iskopavaju Schliemannovo nalazište jer nemaju gdje, obzirom da Homer uporno tvrdi da se troja nalazila u Maloj Aziji. Probajmo razmotriti ovaj čudan naziv za Anatoliju odnosno današnju Tursku. zašto bi upravo taj komadićak zemlje zove Mala Azija? Nema za to apsolutno nikakvog razloga! Anatolija jest doduše poluotok koji izvire iz Azijskog kontinenta, ali bi u tom slučaju, taj naziv još više odgovarao Europi! Azija je najveći kontinent koji se proteže od južnih obala Indije do zapadne europske obale, jer nema nikakvog razloga da se Europa, spojena širokom kopnenim koridorom za Aziju, naziva kontinentom.

Stefan Bizantski u svojim knjigama opisuje uništenje Ilija i gradnju Rima, i kaže da je grad Troja bio je u zemlji Ahejaca, nedaleko Peloponeza, zapadno od Soluna u Makedonije, na teritoriju zemlje Europe. Homer govori o raznim zemljama u užem i širem okruženju Troje i niti jednom riječju ne spominje Europu. Trojanci su poznavali Etiopiju, Italiju, Siciliju, Libiju... Europa uopće ne postoji kao zemlja. Zašto je trebalo odvojiti Europu od Azije i sakriti Troju?

Stari Rimljani stvaranje svog carstva su opravdavali pravom koje su naslijedili kao potomci Troje. Prije nekoliko godina se na Wikipediji moglo naći da su Latini, ili porijeklom ili dugim boravkom s istočne obale Jadranskog mora, gdje su bili u mirnom suživoti s Ilirima. Mogli bi stoga i Troju smatrati latinskom a Ilire njihovim saveznicima u Trojanskom ratu, i smjestiti je tamo gdje topografski postoje mnoga mjesta slična Homerovom opisu (rijeka Krka, Neretva, Skadarsko jezero itd.), odnosno u kraj s mnogo željezne rude za njihove neprobojne oklope i štitove, na Balkan!

Čudno je ipak što su se velika carstava morala opravdavati Trojanskim porijeklom, pa je tako, u doba Karla Velikog, svoju moćnu Franačku državu opravdavali izbjeglicom iz Troje imena Franko!
A najsmješnije jest što su to učinili i Osmanlije, te svoje carstvo opravdavali svojim potomkom, izbjeglicom iz Troje (naravno!) imena Turko, Turki odnosno Turčin.

Kao da Troja i trojanci posjeduju neka legitimna carska, kraljevska prava i kao da ta legitimnost bila smetnja mnogima moćnim narodima (Rimljani, Turci, Nijemci...), ako bi se nalazila na Balkanu, pa ju je trebalo izmjestiti daleko od središta moći, te čak i izmisliti novi kontinent.
- 09:34 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.