Povijest ljudske gluposti

06.05.2021., četvrtak

Cijepite se Astrom i J & J!!!

Autor S. Filipović 4/05/2021

Danska neće uključiti Johnson & Johnson cjepivo u svoj program imunizacije od Covida uslijed zabrinutosti zbog krvnih ugrušaka, prema izvještajima medija. Vlasti u Danskoj su izuzetno oprezne i isključuju i AstraZeneca cjepivo. Više lokalnih medija izvijestilo je o ovome u vijestima u ponedjeljak pozivajući se na neimenovane izvore.

Cjepivo kompanije Johnson & Johnson privremeno je suspendirana u SAD i EU prošlog mjeseca uslijed izvještaja da se kod velikog broja ljudi razvio rijedak krvni ugrušak nakon što su primili cjepivo. Isporuke s obje strane Atlantika nastavljene su, osim u Velikoj Britaniji, koja uopće nije odobrila cjepivo.

Danske vlasti odlučile su se za oprezniji put, iako je Reuters izvijestio da bi izuzeće J&J cjepiva moglo značajno da odloži napore za cijepljenje ove države.

Danski zdravstveni zvaničnici odustali su od cjepiva kompanije AstraZeneca, također navodeći rizik od nastanka krvnih ugrušaka. U ožujku je Danska postala prva država na svijetu koja je privremeno obustavila vakcine AstraZeneca, ali za razliku od europskih susjeda, ta suspenzija je postala trajna.

Nakon zabrane AstraZenece, Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je da danske vlasti istražuju isporuku neiskorištenih doza u siromašnije zemlje, usprkos tome što su vakcinu označile kao „stvarni rizik od ozbiljnih neželjenih efekata“.

Danska je započela cijepljenje u prosincu, a do početka ove godine odobrila je četiri cjepiva – AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna i Pfizer / BioNTech. Uz najnovije otkazivanje, Danci će sada moći da koriste samo vakcine Moderna ili Pfizer / BioNTech.

Iako su AstraZeneca i Johnson & Johnson isključeni iz nacionalnog programa cijepljenja, danski list Ekstra Bladet izvijestio je kasnije u ponedjeljak da će biti dozvoljeno dobrovoljno cijepljenje s ova dva cjepiva.


Hoće li Hrvatska biti jedna od siromašnih zemalja koja će dobiti na dar cjepivo koje Danci ne žele? S obzirom na to da naši “stručnjaci”, svi redom prvenstveno političari, poručuju svojim građanima “cijepite se čim god stignete”, jer (po njima) korist je veća od rizika. Ali rizik svakog pojedinog građana nije stvar statistike već njegova osobna kocka, jer u prošlom postu na temu, vidjeli smo da rizik i nije tako mali i da su brojke alergijskih reakcija, kud I kamo veće.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.