Blog Sadašnjeg trenutka

petak, 01.06.2007.

Unutarnji otpor

Kada primjenim neku tehniku, metodu, ideju prvih 2 - 3 dana ide jako lagano, zatim naiđem na neke poteškoće, a onda oko 6. - 7. dana postane jako teško i u većini slučajeva nakon 2 - 3 dana odustanem od daljnje primjene te metode.

Uzmimo kao primjer tehniku 15 sekundi objašnjenu u prošlom postu. Prvih dva - tri dana mi je bilo lakše to primjeniti, a zatim je postalo teže. Ni prvi, ni zadnji put da je to tako pa sam već nekad davno promatranjem došao do zaključka da tu vrijedi određena ratna analogija. Iskoristiti ću ratnu analogiju iako više samorazvoj ne doživljavam kao borbu, međutim ona je u ovom slučaju prikladna da na jednostavan način objasnim kako funkcionira unutarnji otpor oko pozitivne promjene. Barem je kod mene tako, a vi vidite da li se i vi barem donekle prepoznajte u tome.

Ratna analogija koja opisuje mehanizam unutarnjeg otpora
Velika vojska dođe i osvoji neki teritorij, uništi sve neprijatelje i dugo vremena bude sama na tom teritoriju. S obzirom da očito nije potrebno da na tom teritoriju bude tako velika vojska puste tek malu šačicu vojnika i većina ostale vojske ode negdje drugdje. U ovom slučaju vojska je energija problema kojeg želimo riješiti. Nakon nekog vremena odlučimo to promijeniti i napadnemo sa vojskom pozitivne promjene. I što se dogodi? Vojska pozitivne promjene bez problema svlada onu malu šačicu vojnika problema. I trenutno nema problema i bi dan prvi. I zatim svane novi dan, tu i tamo naleti neki vojničić problema i njega se riješimo. I bi dan drugi. I tako eventualno još dan, dva. Zatim odjedanput vojnika problema je sve više i više, dok tamo oko 7. dana ih je tako puno da su puno brojniji u odnosu na vojnike pozitivne promjene. Taj dio je najteži zbog razočarenja da promjena nije trajna koja se je činila itekako trajnom nakon prvih nekoliko dana. I zapravo tek tada počinje ozbiljna primjena neke tehnike i metode. Sve do tog trenutka nismo je uistinu primjenili jer i nije bilo nekog stvarnog problema.
Vojska problema radi dosta pametno - prekine nam kontakt sa unutrašnjim resursima koji su potrebni da bi mogli riješiti problem. I onda se odjednom pojavljuju misli kao što su "pa to ionako ne funkcionira", "pa zašto bi to mijenjao", "idem se za sada baviti sa nečim drugim pa ću tehniku primjeniti poslije" ili jednostavno osoba zaboravi na tehniku. Sve je to pokazatelj da smo izgubili povezanost sa unutrašnjim resursima rješenja.

I što napraviti kada naiđemo na pravi unutarnji otpor?
Najjednostavniji odgovor je nastaviti svjestan da je to zapravo pravi početak primjene tehnike. Za to je potrebno više energije nego li na početku, i neće uspjeti svatko, ali eto samo vam želim dati ohrabrenje da ako izdržite neko vrijeme i stvari će biti bolje.

Ovo je samo jedan od pristupa tematici unutarnjeg otpora i o njemu se može, a i vjerojatno hoće još dosta pisati na ovom blogu... Ovo je tek jedan komadić jedne veće slike. No opet, komadić koji bi mogao možda nekome pomoći već sada.
*******************
Ako vam se je na neki način svidio ovaj post i mislite li da bi mogao i nekome drugome biti zanimljiv ili koristan, imate priliku napraviti dobro djelo tako što ćete kliknuti na "Prijavi hr.digg" i time omogućiti i drugim ljudima da saznaju za ovaj post. Puno vam hvala. mah

prijavi hr.digg - 08:03 - Komentari (11) - Isprintaj - #

My web office's WebRing
Ring Owner: Toni Anicic Site: My web office
Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet
Get Your Free Web Ring
by Bravenet.com