Pax et Discordia

utorak, 06.07.2010.

(N)e-matica

U najnovijem nastavku sage "HDZ protiv obrazovanja" pratimo lagani kontranapad u obliku zastupničkog pitanja koje je saborska zastupnica Marija Lugarić, inače po struci učiteljica, uputila ministru obrazovanja, dr. vet. Radovanu Fuchsu.

Bio sam novinar i naučio sam postavljati pitanja, ali moram priznati da ja ovakvu rešetaljku ne bih uspio složiti.

Vita jela, zelen bor...

MINISTRU ZNANOSTI,
OBRAZOVANJA I SPORTA
PREDMET: ZASTUPNIČKO PITANJE
Poštovani dr. Fuchs,

proteklih desetak dana u javnosti je bilo dosta natpisa o problemima s e-Maticom. Također, kao zastupnici mi se obratio veći broj učitelja i nastavnika upozoravajući na probleme s e-Maticom.
Molim Vas precizne i dokumentirane odgovore na sljedeća pitanja:
1. Tko je i kada te temeljem koje odluke odlučio da se pristupa projektu e-Matice?
2. Je li izradu projekta e-Matice, njene implementacije i održavanja raspisan javni natječaj? Kada je on raspisan i tko se sve javio na natječaj?
3. Koja je tvrtka dobila posao izrade e-Matice? Kada je ugovor potpisan, koja je bila njegova vrijednost te koje su bile obveze potpisnika ugovora? Je li potpisani ugovor u potpunosti ispoštovan? Jesu li se i kada potpisivali aneksi ugovora i s kojim vrijednostima i obvezama?
4. Koliko je do sada javnog novca uloženo u projekt e-Matice po godinama i specifikaciji troška?
5. Je li i kada provedena edukacija nastavnika i učitelja za rad u e-Matici?
6. Tko u ime MZOS-a kontrolira funkcionalnost e-Matice? (Nastavnici su se žalili da npr. u dijelu pomoći nema nikakvih informacija tj. samo jedna nepismena rečenica.)
7. Kada se sve (kronološki i trajanjem te koštanjem) sustav e-Matice nadograđivao?
8. Hoće li nastavnicima i učiteljima koji su krajem ove nastavne godine po noći i u dane blagdana popunjavali e-Maticu to biti priznato i dodatno plaćeno kao noćni i rad blagdanom?
S poštovanjem,
Marija Lugarić

06.07.2010. u 17:36 • 3 KomentaraPrint#

nedjelja, 04.07.2010.

Prenosimo iz domaćeg tiska

Ante Tomić se dohvatio najnovijeg slučaja hrvatske obrazovne tragedije, pa u Jutarnjem kaže:

Ima li itko tko nije pet-nula?

Jedna se splitska gimnazija u cijelosti popunila učenicima s prosjekom pet-nula, djecom koja u svjedodžbama dva završna razreda osnovne od vrha do dna imaju same odlične. U drugim gimnazijama jedva da su nešto manje izbirljivi. Negodovat će i zaprijetiti vam prstom, osuditi vaš roditeljski propust, ali naposljetku vjerojatno ipak zažmiriti da vam je mali neznatno posrnuo u manualnim vještinama s alatom pa nema nego vrlo dobar iz tehničkog odgoja. A možda i neće, manja šeprtljavost s lemilicom, odvijačem i turpijom udaljit će vašeg klinca iz bolje škole. U čitavom gradu za njega neće biti mjesta u gimnazijama.

“Upišite ga onda u nekakvu obrtničku školu”, kaže prosvjetni savjetnik prostodušno. “Dajte ga u limare.”

“U limare?!” zgranete se vi. “Ali, upravo sam vam objašnjavao, on ne zna s lemilicom.”

Prosvjetni pametnjaković bespomoćno raširi ruke, ne znajući kako bi mogao raspetljati ovaj paradoks. Naprosto, tako stoje stvari, toliko je onih s pet-nula-nula da gimnazijama ne treba ološ. Vodite odavde tu propalicu, tu mizeriju, tu bitangu, tu... tu... tu nesreću i taj užas s četvorkom iz tehničkog. Ne zna s turpijom?! Ho, ho, pa ne ide to tako, gospodine dragi. Mnogi su tako ovih dana bili ukoreni, posramljeno zagrlili dijete i teška se koraka odvukli iz klasičnih, jezičkih i matematičkih gimnazija. Ako im se nasljednik njihove loze do jučer činio kao bistar, marljiv i pristojan dečko, danas shvaćaju da ga mogu upisati samo u nekakvu strašnu srednju poljoprivrednu školu gdje učenici ćebuju profesore.

Obrazovni je darvinizam zaista postao prilično zastrašujući. Jednom zeznete sa zgrčkom i raznoškom, drugi put pomiješate Trpimira i Zvonimira, a treći zaboravite bilježnicu iz lektire i ćao, đaci. Završite na dnu hranidbenog lanca. Za čitav život vam se osveti da ste u osmom razredu jednu nepoznanicu preselili s lijeve na desnu stranu jednadžbe, a niste promijenili plus u minus. Završite kao beskućnik, na kartonu na pločniku, prolaznicima mahnito objašnjavajući: “Kada broj mijenja stranu jednadžbe, mijenja i predznak.”

“Vidiš”, pokazujem ja sinu prosjaka pred crkvom, “ni on nije htio čitati Dragutina Tadijanovića.”

Obožavam ga ovako prepadati, premda vjerojatno ne govorim istinu. Odlikaša, a posebno onih sa samim peticama u đačkoj knjižici, u doba kad je taj na kartonu pred crkvom išao u školu, nije bilo ni blizu kao danas. U naše vrijeme prosjek pet-nula bio je gotovo teorijski uspjeh, usporediv možda tek s Nadjom Comaneci kada je na Olimpijadi u Montrealu za vježbu na dvovisinskom razboju dobila sve desetke. Došli bi te snimiti za televiziju ako si imao pet-nula, gostovao bi u Nedjeljnom popodnevu kod Saše Zalepugina. Drug Tito bi te pozvao na Brijune. Drugarica Jovanka dala bi ti čokoladu ako si imao sve petice.

A danas, majku mu, svaki mulac ima taj prosjek ocjena. Gnjavi ga da ga uopće pitaš takve pizdarije.

“Pet-nula”, reče on umorno, ni za tren ne prekidajući kompjutorsku igricu dok razgovara s vama.

Tu shvatite u kakvoj je zabrinjavajućoj krizi naš obrazovni sustav. Čitava tlapnja o društvu znanja razbije se pred otkrićem da se čitava jedna gimnazija, sto sedamdeset mjesta u klupama, od osam do podneva napunila samo superodlikašima. Ne obezvređujući ničiji pojedinačni trud, nijednog nastavnika, roditelja ili djeteta, nešto mora biti trulo i lažno u tome blistavom, potpunom uspjehu. Naše osnovne škole proizvode odlične đake baš kao što je sovjetska industrija proizvodila udarnike, a ne moram vas, vjerujem, podsjećati kako je završila sovjetska industrija.

Kriterij izvrsnosti nepovratno umire ovom ubrzanom, umjetnom, pojačanom GMO proizvodnjom izvrsnih. Da sva djeca završe razred odličnim uspjehom uistinu je za goru paniku od razreda u kojemu sva djeca imaju prosjek za dovoljan. Učinit će se možda proturječno, ali oni prvi, koji su svi odlikaši, strašnija su slika poraza vrijednosti i malodušnosti naših loše plaćenih učitelja i nastavnika.

“Evo ti dva, samo da te ne gledam”, rekli bi u naše vrijeme profesori bezvoljno. Danas vam, čini se, obično daju odličan. Ima li išta da bi poraznije moglo posvjedočiti o letargiji koja je zavladala našim obrazovnim sistemom od ove olakosti, od toga da više nema radosti u petici. Čak i nastavnici koji možda nisu sasvim obeshrabreni i bezvoljni podijelit će naposljetku odlične ocjene možda samo zato što znaju da to čine u drugim školama, a oni ne žele svojim učenicima otežati upis u gimnaziju. Kada to jedan počne raditi, čitava se zgrada vrijednosti nezaustavljivo ruši. Kao što nam se, velikim dijelom, već i srušila.

Nastavimo li ovim trendom, pretpostavka je da će najkasnije do 2020. sva djeca u Hrvatskoj imati prosjek pet-nula, a dobre tri četvrtine njih na karti svijeta neće znati naći Aziju. Svi će biti odlikaši, a pingvini će se razmnožavati fotosintezom. Kakva će to biti katastrofa, možda je najbolje opisati primjerom katastrofe koju je, kao ministrica branitelja, napravila sadašnja premijerka Jadranka Kosor.

Već za koju godinu vidim potpuno identičan scenarij. Odličnih đaka bit će jedva kojih petnaestak tisuća manje nego hrvatskih branitelja. Javnost će ogorčeno tražiti da se objavi koji su pravi, a koji lažni odlikaši. Ministarstvo obrazovanja i športa stavit će oznaku tajnosti na Registar odlikaša, sve dok ga nepoznati počinitelj ne ukrade i objavi na internetu.

Slučaj lažnih branitelja bit će potpuno, jedan kroz jedan, sukladan sa slučajem lažnih odlikaša. Čak i u rješenju. Onako kako je Jadranka Kosor braniteljima masovno dijelila invalidske mirovine i mi ćemo naše odlične učenike, odmah nakon petnaeste, ravno iz osnovne škole moći slati u penziju. Jer tko bi normalan takvim benama i tudumima dao da išta rade.

04.07.2010. u 16:56 • 5 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


Ovo je osobni blog Dalibora Perkovića. Ovdje iznesena mišljenja su moja privatna. Možete mi poslati mail na p_dalibor(a)net,hr, a možete se sramotiti i javno, komentirajući tekstove direktno na blogu. Hvala na posjetu i dođite opet. Smrt fašizmu - sloboda narodu.

Tekstovi s ovog bloga mogu se kopirati, proslijeđivati, lijepiti na zid u cijelosti ili u smislenim odlomcima, pod uvjetom da se navede izvor. Naravno, samim činom kopiranja obavezujete se autoru proslijediti udio od ogromne zarade koju ćete pritom steći.

Pošto mi je u zadnje vrijeme bitno opao nivo tolerancije prema onima koji svoje nemišljenje predstavljaju kao "drugačije mišljenje", a nedostatak argumenata kompenziraju omalovažavanjem i prikrivenim ili otvorenim uvredama, najavljujem da ću sve takve komentare obrisati po kratkom postupku. Naravno, kao Stvoritelj i održavatelj ovog bloga, pridržavam pravo da sâm odlučim što je uvredljivo, a što nije. Ovo ne smatram cenzurom jer internet je prilično veliko mjesto te su isti slobodni svoje nemišljenje iznositi na gomili drugih lokacija i ne pada mi na pamet da ih u tome ometam.

Ozbiljne stvari:
Bibliografija
Osnove fizike


The fight club:
Šarli
Tičerica
Akademska stranputica
Gospon profesor
Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka
Poslije pedeset
Lisino cvijećeZanimacije:
SFera
NOSF (Izitpajn)
Pardus (Corbeau)


Anarchist FAQs
 • Za početnike
 • Vrlo opsežan


  Best of "P&D":
  O OBRAZOVANJU
 • MANIFEST
 • Model "Bijelog štrajka nastavnika"

 • Bijes i očaj prevarene generacije
 • Pametniji popušta, snaga klade valja
 • Ministar Jovanović mora otići
 • U komesarijatu obrazovanja ništa novo
 • Hrvatska - zemlja debila
 • U vrlo krupnom planu
 • Ministar nema kom da piše
 • Ministar (ipak) ima kome da piše
 • U očekivanju šezdesetosme (ili: Hrvatski The last stand)
 • Nepismen protiv Čovjeka-nastavnika
 • Za šaku ocjena
 • Državna matura: Veliki posrtaj naprijed
 • Jeste li za PTSP?
 • Kukurikulum uzvraća udarac
 • Živjela sloboda neizbora!
 • I knjigom, i kredom, i olovkom u glavu
 • Nek' propadne Hrvatska!
 • Štrajk - pogled u kristalnu kuglu


  O SVEMU OSTALOME
 • O mačkama i psima
 • Dobro došli u Horvatistan
 • Došla Jaca na vratanca
 • Demokracija za početnike (ili: Zašto ne ne glasati)
 • Skeptičan spram euroskeptika
 • Smrt
 • Ksenofobi undermenschi
 • Kako je mog dedu izbacilo iz UDBe
 • J'excuse
 • J'excuse 2: Oprostite što se ispričavam
 • "Neka siromašni uče" ili možda "Neka glupi plaćaju"?
 • Ima snagu zlatnog žita, ima oči boje mora...
 • Zagrebački göbbelsi
 • Will work for internet access (zapravo: antikapitalistički rant)
 • Svi smo mi gotovina
 • Menadriranje na zadanu temu: Hrvatski romansijero
 • Smiješna zemlja
 • Svi smo mi Ameri

 • "Pisanje knjige užasan je i zamoran posao, kao hrvanje s nekom teškom bolesti. Neka se nitko ne laća tog posla ako ga na to ne goni neki zloduh kojem se ne može oduprijeti niti ga shvatiti."
  George Orwell


  "Pisati ne znači drugo nego misliti. Nered u rečenicama je posljedica nereda u mislima, a nered u mislima je posljedica nereda u glavi, a nered u glavi je posljedica nereda u čovjeka, a nered u čovjeka je posljedica nereda u sredini i u stanju te sredine. Ako je netko odlučio vršiti kritiku, a to znači da hoće od nereda u rečenicama, u mislima, u glavama, u ljudima i u sredinama stvarati red, onda takav subjekt ne smije biti neuredan ni u rečenicama ni u glavama ni u mislima."
  Miroslav Krleža


  "No man is an island, entire of itself; every man is a piece of the continent, a part of the main; if a clod be washed away by the sea, Europe is the less... Any man's death diminishes me, because I am involved in mankind and therefore never send to know for whom the bell tolls, it tolls for thee."
  John Donne


  o autoru:
  Rođen prije određenog vremena. Piše SF, nekad više nego sad, trenutno predaje fiziku po zagrebačkim školama, što srednjim, što osnovnim, a odnedavno se hvali i titulom predsjednika svježe osnovane udruge "Nastavnici organizirano".  Veljača 2016 (1)
  Siječanj 2016 (1)
  Prosinac 2015 (1)
  Ožujak 2015 (1)
  Siječanj 2015 (1)
  Rujan 2014 (1)
  Srpanj 2014 (1)
  Lipanj 2014 (1)
  Ožujak 2014 (1)
  Veljača 2014 (2)
  Siječanj 2014 (1)
  Prosinac 2013 (1)
  Studeni 2013 (1)
  Lipanj 2013 (1)
  Svibanj 2013 (1)
  Travanj 2013 (3)
  Ožujak 2013 (5)
  Veljača 2013 (2)
  Siječanj 2013 (2)
  Prosinac 2012 (4)
  Studeni 2012 (1)
  Listopad 2012 (3)
  Rujan 2012 (1)
  Kolovoz 2012 (2)
  Srpanj 2012 (6)
  Lipanj 2012 (5)
  Svibanj 2012 (3)
  Travanj 2012 (2)
  Ožujak 2012 (1)
  Veljača 2012 (4)
  Siječanj 2012 (6)
  Prosinac 2011 (5)
  Studeni 2011 (7)
  Listopad 2011 (4)
  Rujan 2011 (3)
  Lipanj 2011 (5)
  Svibanj 2011 (10)
  Travanj 2011 (13)
  Ožujak 2011 (14)
  Veljača 2011 (2)
  Prosinac 2010 (2)
  Studeni 2010 (1)
  Rujan 2010 (1)
  Kolovoz 2010 (3)
  Srpanj 2010 (2)
  Lipanj 2010 (2)
  Svibanj 2010 (2)
  Travanj 2010 (2)


  Bilješke:
  Iron law of oligarchy
  TVTropes
  The worst thing that can befall a leader of an extreme party is to be compelled to take over a government in an epoch when the movement is not yet ripe for the domination of the class which he represents and for the realisation of the measures which that domination would imply. What he can do depends not upon his will but upon the sharpness of the clash of interests between the various classes, and upon the degree of development of the material means of existence, the relations of production and means of communication upon which the clash of interests of the classes is based every time. What he ought to do, what his party demands of him, again depends not upon him, or upon the degree of development of the class strle and its conditions. He is bound to his doctrines and the demands hitherto propounded which do not emanate from the interrelations of the social classes at a given moment, or from the more or less accidental level of relations of production and means of communication, but from his more or less penetrating insight into the general result of the social and political movement. Thus he necessarily finds himself in a dilemma. What he can do is in contrast to all his actions as hitherto practised, to all his principles and to the present interests of his party; what he ought to do cannot be achieved. In a word, he is compelled to represent not his party or his class, but the class for whom conditions are ripe for domination. In the interests of the movement itself, he is compelled to defend the interests of an alien class, and to feed his own class with phrases and promises, with the assertion that the interests of that alien class are their own interests. Whoever puts himself in this awkward position is irrevocably lost. (The Peasant War in Germany by Friedrich Engels)