aurum

24.03.2006., petak

DO NOGU UČITELJA - Drugo poglavlje

DRUGO POGLAVLJE

Mnogima kvalifikacija BEZŽELJNOSTI teško pada, jer misle da oni jesu svoje želje – i ako im se oduzmu njihove posebne želje, njihovi prohtjevi i antipatije, da tada ne ostaje nikakvog jastva.
Ali to su samo oni koji nisu vidjeli Učitelja; u njegovom uzvišenom prisustvu nestaje svaka želja osim želje – biti kao on. Ipak, i prije nego što ti se pruži ta radost da ga sretneš licem u lice, možeš postići bezželjnost ako to želiš. Razlučivanje ti je već pokazalo da stvari koje većina ljudi želi, kao što su bogatstvo i moć, nisu vrijedni posjedovanja; kada to zaista osjetiš a ne samo kažeš, tada prestaje svaka želja za njima.
Do ovdje je bilo jednostavno; potrebno je samo shvatiti.
Međutim, ima i takvih koji se odreknu traženja za svjetovnim ciljevima samo da bi zaslužili raj ili da bi postigli osobno oslobođenje od ponovnog rađanja; ne smiješ upasti u ovu grešku. Ako si sasvim zaboravio na ego, tada ne možeš razmišljati o tome kada ćeš se osloboditi ili u kakvu vrstu raja ćeš ući. Zapamti da svaka sebična želja vezuje, bez obzira koliko uzvišen bio njen cilj, i dok je se ne oslobodiš nisi sasvim slobodan da bi se posvetio majstorovom radu.
Kada sve želje nestanu, još uvijek može postojati želja da vidiš rezultate svog rada. Ako nekome pomogneš, želiš vidjeti koliko si mu pomogao; možda čak želiš da i on to uvidi i da bude zahvalan. Ali to je još uvijek želja i nedostatak povjerenja. Kada izliješ svoju snagu da bi pomogao, mora doći do rezultata, vidio ga ti ili ne vidio; ako poznaješ Zakon znaš da to mora biti tako.
Dakle, moraš djelovati ispravno radi same ispravnosti, a ne zbog nade u nagradu; moraš raditi zbog samog rada, a ne iz želje da vidiš rezultat; moraš se posvetiti služenju svijetu jer ga voliš i jer ne možeš drugačije postupiti.
Ne gaji želje za psihičkim moćima; one će doći kada Majstor bude vidio da ih trebaš. Forsirati ih prerano, često donosi mnoge nevolje; onaj koji ih ima često je zaveden od strane varljivih duhova prirode; ili postaje umišljen zamišljajući da ne može pogriješiti. U svakom slučaju, vrijeme i energija koje treba uložiti da bi ih se steklo, mogu se korisnije upotrijebiti u radu za druge. Moći će doći u toku razvoja – one moraju doći, a ako Majstor vidi da bi bilo korisno da ih stekneš ranije, reći će ti kako da ih razviješ bez opasnosti. Do tada, bolje je biti bez njih.
Čuvaj se i malih želja koje su prisutne u svakodnevnom životu. Nikad ne poželi da zablistaš, da se pokažeš pametnim; ne gaji želju da se pokazuješ govorom. Dobro je govoriti malo; još bolje ne reći ništa, osim ako si sasvim siguran da je ono što želiš reći istinito, ljubazno i korisno. Prije nego što progovoriš, pažljivo razmotri da li ono što ćeš reći ima ta tri svojstva; ako nema, ne reci to.

Dobro je već sada se naviknuti na to da pažljivo razmislimo prije nego što progovorimo; jer kada budeš iniciran, morati ćeš paziti na svaku riječ da ne bi rekao ono što se ne smije reći. Veliki dio svakodnevnog govora nepotreban je i glup; kada se radi o ogovaranju, onda je i zao. Zato se navikni da slušaš umjesto da govoriš; ne nudi svoje mišljenje ako te ne pitaju. Jedan od načina na koji su kvalifikacije opisane je slijedeći: znati, usuditi se, htjeti i šutjeti; a ovo posljednje je najteže.

Druga svakodnevna želja na koju moraš strogo pripaziti je želja da se miješaš u stvari drugih. Ono što netko drugi učini, kaže ili vjeruje ne tiče te se i moraš naučiti da ga pustiš na miru. On ima puno pravo na slobodu misli, govora i djelovanja, sve dok u tome ne ometa drugoga. Ti sam tražiš pravo na slobodu da činiš ono što smatraš ispravnim; istu slobodu moraš dopustiti i drugome, i kada on iskoristi tu slobodu, nemaš nikakvog prava govoriti o njemu.
Ako misliš da on griješi i ako ti se pruži prilika da mu se u četiri oka obratiš i učtivo kažeš zašto misliš ta je to tako, postoji mogućnost da ga uvjeriš; ali u mnogim slučajevima takvo miješanje zna biti neispravno. Ni u kojem slučaju ne smiješ otići nekoj trećoj osobi i tračati o toj stvari, jer to je veliko zlodjelo.
Ako vidiš neki slučaj okrutnosti prema životinji ili djetetu, dužnost ti je da se umiješaš. Ako vidiš da netko krši zakon, trebao bi obavijestiti nadležne organe. Ako si zadužen za neku osobu da bi je poučavao, tada je tvoja dužnost da mu pažljivo ukažeš na njegove grješke.
Osim takvih slučajeva, brini svoju brigu i nauči vrlinu šutnje.

*****

- 00:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

HAJDE DA GRADIMO SVIJET NOVE ODANOSTI

TEME I LINKOVI