aurum

22.03.2006., srijeda

DO NOGU UČITELJA - Prvo poglavlje

PRVO POGLAVLJE

Prvo od svih svojstava je RAZLUČIVANJE ; obično se uzima kao razlučivanje između stvarnog i nestvarnog, a vodi čovjeka sve do Staze. To je to, ali i mnogo više; i to treba provoditi ne samo na početku Puta, već i na svakom koraku, svakog dana, sve do kraja. Na Stazu stupaš jer si naučio da jedino na njoj možeš naći one stvari koje su vrijedne stjecanja.
Ljudi koji ne znaju, rade da bi stekli bogatstvo i moć, ali te stvari su najviše za jedan život, te su prema tome nestvarne. Postoje vrjednije stvari od ovih prolaznih, stvari koje su stvarne i trajne; kada si ih jednom vidio, ne želiš više one druge.
Na svijetu postoje samo dvije vrste ljudi; oni koji znaju i oni koji ne znaju; upravo znanje je ono što je važno. Nije važno koju religiju čovjek prihvaća, kojoj rasi pripada; jedina zaista važna stvar je znanje, znanje o božjem planu za ljude. Jer Bog ima PLAN, a taj plan je EVOLUCIJA. Kada ga čovjek jednom vidi i zaista upozna, ne može a da ne radi za njega i sjedini se s njim, jer on je tako veličanstven, tako divan. I zato, budući da zna, on je na božjoj strani, zastupajući dobro i pružajući otpor zlu, radeći za evoluciju a ne za sebičnost.
Ako je na božjoj strani, on je jedan od nas, i nimalo nije važno da li se on naziva Hindusom ili budistom, kršćaninom ili muslimanom, da li je Indijac ili Englez, Kinez ili Rus. Oni koji su na Njegovoj strani znaju zašto su ovdje, što im je raditi, te nastoje to učiniti; svi drugi još ne znaju što treba činiti, te tako često postupaju nerazumno, i pokušavaju smisliti za sebe putove za koje misle da će im biti ugodni, ne shvaćajući da smo svi Jedno, te da prema tome nekome može biti zaista ugodno samo ono što ono Jedno želi. Oni slijede nestvarnost umjesto stvarnost. Sve dok ne nauče razlučivati između to dvoje, nisu se uvrstili na božjoj strani, te je zato ovo razlučivanje prvi korak.

Ali čak i kada si se opredijelio, još uvijek moraš znati da postoji više vrsta stvarnog i nestvarnog; razlučivati treba i između ispravnog i krivog, važnog i nevažnog, korisnog i nekorisnog, istinitog i lažnog, sebičnog i nesebičnog.
Između ispravnog i krivog ne bi smjelo biti teško izabrati, jer oni koji žele slijediti Učitelja već su odlučili da se po svaku cijenu pridržavaju ispravnog. Ali tijelo i čovjek su dvije različite stvari, a čovjekova volja nije uvijek ono što i tijelo želi. Kada tvoje tijelo nešto poželi, stani i razmisli da li to TI zaista želiš . Jer TI si Bog, i želiš samo ono što Bog želi; ali moraš duboko kopati u sebi da bi pronašao Boga u sebi, i čuo Njegov glas, koji je TVOJ glas.
Ne miješaj svoja tijela sa samim sobom – ni svoje fizičko tijelo, ni astralno ni mentalno. Svako od njih pretvarat će se da je tvoj Ja, da bi steklo ono što želi. Ali ti ih moraš sve upoznati, i spoznati sebe kao njihovog gospodara.
Kada ima posla koji treba obaviti, fizičko tijelo se želi odmarati, izaći u šetnju, jesti i piti; a čovjek koji ne zna kaže sam sebi: » Ja želim te stvari, i moram ih učiniti ». Čovjek koji zna kaže: « To što želi nije Ja, i mora malo pričekati ». Često kada se pojavi prilika da pomognemo nekome, tijelo osjeća: « Koliko će mi to neprilika donijeti; neka to učini netko drugi ». Ali čovjek odgovara tijelu: «Nećeš me ometati u obavljanju dobrog djela ».
Tijelo je tvoja životinja – konj na kojem jašeš. Zato moraš dobro postupati s njim i dobro se brinuti o njemu; ne smiješ ga preopterećivati, moraš ga hraniti ispravno samo čistom hranom i čistim pićem, držati ga uvijek čistim, čak i od najmanje trunčice prljavštine. Jer, bez savršeno čistog i zdravog tijela ne možeš obaviti naporan pripremni rad, ne možeš izdržati njegov neprekidni napor. Ali Ti uvijek moraš biti taj koji vladaš tijelom, a ne da tijelo vlada tobom.
Astralno tijelo ima svoje želje - na desetine njih; ono želi da se naljutiš, da izgovoriš grube riječi, da se osjećaš ljubomornim, da budeš pohlepan za novcem, da zavidiš drugim ljudima na njihovoj svojini, da se prepustiš depresiji. Sve te stvari ono želi, ne zato jer Te želi povrijediti, već zato što voli burne vibracije, i želi ih često mijenjati. Ali Ti ne želiš ni jednu od tih stvari i zato moraš razlikovati između svojih želja i želja tvog tijela.
Tvoje mentalno tijelo želi misliti odvojeno, uzdići se iznad drugih. Čak i nakon što si ga odvojio od svjetovnih stvari, ono još uvijek nastoji kalkulirati za sebe, navesti te da misliš na svoj vlastiti napredak, umjesto da misliš na Učiteljev rad i na pomaganje drugima. Kada meditiraš, ono će nastojati da te navede da misliš na mnoštvo različitih stvari koje ono želi, umjesto na onu jednu stvar koju Ti želiš. Ti nisi taj um, ali on je tvoj i ti ga koristiš; tu je dakle potrebno razlučivanje. Moraš budno paziti, jer inače nećeš uspjeti.

- 21:37 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

HAJDE DA GRADIMO SVIJET NOVE ODANOSTI

TEME I LINKOVI