aurum

22.02.2006., srijeda

DRUGO POGLAVLJE - Što je teozofija i teozofsko društvo

DRUGO POGLAVLJE

Reinkarnacija

Reinkarnacija nas uči da život napreduje kroz mnoga utjelovljenja prema potpunijem i plemenitijem mišljenju i osjećajima. Evolucija nas uči da se sve razvija i postaje sve složenije građe. To su danas desna i lijeva ruka Velikog Graditelja koji izgrađuje svijet.
Zagonetka svijeta, u svijetlu samo jedne od ovih istina, tek je napola riješena ! Promatrajući oba procesa koji su neodvojivo povezani i koji se nadopunjavaju, čovjek dolazi do pojma Velikog Graditelja i raste zajedno s Njim.

Što se reinkarnira ?

Od početka nam mora biti potpuno jasno tko ili što se reinkarnira.
Zbog toga moramo shvatiti što je duša, a što su njeni instrumenti.

Čovjekova besmrtna duša

Ljudska duša je individualna i trajna svijest, koja živi u obliku ili tijelu od fizički nevidljive materije. To tijelo duše načinjeno je od materije koju nazivamo materijom višeg mentala, a koja se u modernim teozofskim studijama naziva Kauzalno tijelo. Ono ima ljudski oblik, ali niti muški niti ženski, nego više liči na anđele iz nekih tradicija.
Prema onome kako su ga vidjeli vidoviti ljudi, ono je obavijeno sjajnom tvari, nježnih boja poput boja zalazećeg sunca što se rasplinjuju. Taj oblik ( nazvan augoides ) , obavijen sjajnom materijom tvori stalno prebivalište duše u kauzalnom tijelu. U njemu duša živi neprestano i vječno. Za nju ne postoji rođenje, djetinjstvo, starost i smrt. Ona je besmrtna.

Proces reinkarnacije

Rast duše odvija se najprije kroz eksperimentiranje sa životom u području koje je niže od onog gdje je njen pravi dom. Zbog toga se reinkarnira i to tako da :

1. sakuplja materiju niže mentalne razine i oblikuje je u mentalno tijelo,
da bi mogla pomoću njega misliti,
2. sakuplja astralnu materiju i od nje pravi astralno tijelo, pomoću kojeg osjeća,
3. napokon, uzima fizičku materiju i gradi fizičko tijelo, pomoću kojeg radi.

Proces kojim duša uzima ova tri tijela, da bi se njima služila u fizičkom svijetu, zove se reinkarnacija.

Rast duše

U toku života fizičkog tijela, svaka vibracija na koju reagiraju živci, prvo uzrokuje podražaj u mozgu. Zatim taj podražaj prima astralno (emotivno) tijelo kao prijatan ili neprijatan. Mentalno (misaono) tijelo prima zapažanja astralnog tijela i pretvara ga u misao. Tu misao prima duša u kauzalnom tijelu i šalje odgovor preko mentalnog i astralnog tijela u fizički mozak. U svakom trenutku kada je svijest aktivna postoji ova izmjena informacija sa kauzalnim tijelom.
Kad duša na taj način skupi mnogo ideja ona ih onda analizira, svrstava i poopćuje obična životna iskustva u ideale misli i djela.
Ona pretvara pojavni svijet u vječne pojmove koji postaju njen sastavni dio.

Što je smrt ?

Povratni proces reinkarnacije, kojeg nazivamo smrt, ne znači nikakvu promjenu za dušu u kauzalnom tijelu. Prvo se odbacuje fizičko tijelo i time prestaje podražaj s fizičke razine. Zatim duša odbacuje astralno tijelo ne primajući više podražaje s astralne razine. Napokon ostavlja i mentalno tijelo i ne poklanja više pažnju mislima o konkretnim stvarima.
Tada je ona potpuno u sebi, u kauzalnom tijelu, bez nižih grubih vehikla i njena je pažnja sva usmjerena k vječnim realnostima.
Duša je ponovo kod kuće, iako ustvari, nije ni napustila svoj istinski dom; ona je samo usmjerila dio svoje svijesti i volje kroz vehikle koji su izgrađeni od niže materije. Koristila je te vehikle kroz određeno vrijeme, a kad joj više nisu bili potrebni, odbacila ih je.
Ono što zovemo životom i smrću, za dušu je samo silaženje dijela svijesti na niže razine i njen ponovni povratak u više razine.

Što određuje duljinu života ?

Nema općenitog principa o duljini života u fizičkom tijelu. Vrijeme rođenja je određeno završetkom života u nebeskom svijetu. Vrijeme smrti otprilike unaprijed određuju «Gospodari Karme». U to ime dano je Čuvarima Božanskog Plana u zadatak da usklađuju dobro i zlo u ljudskoj prošlosti i sadašnjosti, tako da rezultat njihove interakcije bude najveće moguće dobro.
Gospodari Karme određuju glavne događaje i završetak neke inkarnacije u skladu s dužnostima koje čovjek ima prema drugima i drugi prema njemu, a koje proističu iz prošlih života. Ipak, taj osnovni plan može se izmijeniti naporom samog individua, ali i djelatnošću neke druge osobe.
Na primjer, može netko završiti inkarnaciju smrću u nekoj nesreći, a Gospodari Karme nisu mu još planirali kraj. U tom slučaju, tako poremećeni kraj će se dovesti u red u slijedećem životu, tako da duša čiju sudbinu su za časak drugi poremetili i izmijenili, neće ništa izgubiti.

Reinkarnacija - ključ životnih problema

Život bez reinkarnacije kao ključa je uistinu divlja i surova drama.
Ipak, u svijetlu reinkarnacije smrt gubi svoj žalac, a grob svoju pobjedu.
Na ovaj način ljudi neprestano napreduju prema bogolikom stanju, ruku pod ruku s onima koje vole, bez straha od razdvajanja.
Umiranje je mala uloga, koju duša izvodi kratko vrijeme, a kad je predstava završena, svi životi proživljeni i sve stvari umrle, duša počinje svoj put kao Majstor Mudrosti, kao Božanska Sjena nad svijetom, kao «Utjelovljena Riječ».
Jednome i svima, civiliziranom čovjeku i divljaku, ovo je budućnost koja nas čeka.


- 23:23 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

HAJDE DA GRADIMO SVIJET NOVE ODANOSTI

TEME I LINKOVI