aurum

28.02.2006., utorak

PETO POGLAVLJE - Što je teozofija i teozofsko društvo

PETO POGLAVLJE

Da li je Teozofija istinita ?

Nema filozofije koja bi bila jednaka Teozofiji u njenom idealizmu, nadi i sveobuhvatnoj nježnosti. Ona otkriva intelektu takvu zapanjujuću lepezu životne djelatnosti u vidljivim i nevidljivim svjetovima, da je on najprije zapanjen, a zatim ponesen njenom profinjenom ljepotom. Iznad svega, prastara mudrost ne umuje, nego govori autoritativno.
Onaj tko se upoznaje s Teozofijom mogao bi, suočen sa njenim (na prvi pogled) dogmatizmom, pitati: « Ali, kako da znam da je sve ovo istina ? ».

Istina je velika . . .

Ima mnogo vrsta znanja - ono znanje koje prenose osjetila, ono koje vidi um, ono koje shvaća srce i ono koje zna intuicija. Jedno ili sva ova znanja su za čovjeka putovi ka Istini, ovisno o njegovom temperamentu.
Mi smo svi slični i vrijednost koju za nas predstavlja svijet i događaji u njemu mijenja se ovisno o tome što od života tražimo. Kakva je struktura ljudskog srca i uma, takav će biti i pogled na svijet.

Dok je neka činjenica za jednog čovjeka stvarnost, za drugoga je možda iluzija, dotle za istinu postoji samo jedno mjerilo. Istina je ona koja prisiljava. Kad netko jednom pošteno i jasno sagleda određenu stvar u Prirodi, ona ga zatim čitavog povuče za sobom da radi u skladu s njom. Ova prisila može biti brza ili polagana, ali utjecaj Stvari koja jest, na um je takav da se više nikada ne može osloboditi njene moći. Nadalje, ako je ono što je um vidio vizija istine, a ne iluzija, tada ta vizija raste iz dana u dan, otkrivajući neprestano sve šire horizonte. Sumnje se mogu javljati jedna za drugom, ali ni milijun sumnji ne mogu nagristi jednu istinu. Duša koja misli da je shvatila istinu može se mirno dalje boriti uništavajući sumnje jednu za drugom.

. . . i ona će nadvladati

Ako su ove teozofske istine istovremeno i činjenice koje vrijede u prirodi, tada će se one na vrijeme pokazati svakome kao takve. One se moraju prije ili kasnije ugraditi u strukturu misli svakog čovjeka, ako on zaista namjerava razmišljati u skladu s njima. Može ih se vidjeti jednu po jednu nakon što razvijemo određenu sposobnost gledanja. Ali vidjeti sve, od atoma na radu do sunčanog sistema, kako provode u djelo volju Logosa, to već nije za svakoga od nas na sadašnjem stupnju razvitka.
Kako svijest raste razvijaju se i sposobnosti viđenja sve većeg broja činjenica. I kako će se jedna činjenica za drugom (u koje smo ranije jedva vjerovali) vidjeti direktno, tako ćemo ju prihvatiti kao nepobitnu stvarnost. Do sposobnosti neposredne vizije doći će svi, a do potpune vizije doći će se kada duša postane Majstor Mudrosti.

Kako dolazi svjetlo

Do toga dana možemo barem raditi u svijetlu vizije istine koju svatko od nas ima. Shvatimo li da načini gledanja nisu samo pet osjetila i um, nego i naše aspiracije, naša imaginacija, naša ljubav i požrtvovnost, tada će istina navirati u nas kroz mnoge putove koji su nam još zatvoreni.
Život je nešto daleko veće nego što to može spoznati jedan instrument spoznaje – um. Um je koristan instrument za pamćenje, ali vrlo ograničen za viziju.

Za onoga koji traži i želi dokazati jednu teozofsku istinu za drugom, ne postoji sigurniji put nego da provede u djelo onu veliku istinu, koju može spremno prihvatiti, a to je istina o Bratstvu. Sjetimo se da su i drugi poput nas samih, da ista Priroda struji kroz sve nas i da je ono što je teško nama, teško i ostalima. Neka kaže, gledajući svog susjeda : « Ovo sam ja, jedan do sada nepoznati dio mene ».
Neka strpljivo proučava taj svoj misteriozni dio, koji je izvan njega. Neka uvidi da ga, dok napreduje u milosti i strpljivom ponašanju, više ništa misteriozno ne sprječava da otkrije u čovjeku i Bogu istine postojanja, kojih nije bio svjestan. Rad iz Ljubavi je Božanska Milost na djelu.
Oni koji rade iz Ljubavi, moraju neizbježno doći do Mudrosti.

Raditi - zatim znati

Ovo je najbolji dokaz da su teozofske istine stvarnost, a ne samo lijepa tvorevina nekog filozofskog mozga. Ako čovjek ne vjeruje u ono što teozofija naučava, neka ipak pokuša raditi onako kako ona savjetuje. Tako će otkriti «Teozofija» označava prekrasnu Stvarnost. A kada bude znao, sa svakim djelićem svoga bića i u svakom trenutku, da je sve oni što jest njegova najviša ljubav i žrtva, njegova najdublja vjera i davanja – ona STVARNOST u njemu, izvan koje nema postojanja, onda će shvatiti da je u njemu instrument saznavanja pomoću kojeg može sam otkriti sve.

Bog u čovjeku

Istina prebiva u samoj ljudskoj prirodi. Ona mu nije nešto strano, već je njegov stalni, vjerni drug u snovima. Budući da je čovjek Božanski, Mudrost je njegovo naslijeđe.
I ne samo Mudrost, nego i Moć također, Moć da se usuđuje, Moć da pati i da osvaja. Ovaj osjećaj pobjede, koji donosi svu radost sa sobom, je dar koji Prastara Mudrost poklanja svakom koji ju voli.


- 14:14 - Komentari (4) - Isprintaj - #
dobra ti večer: Kupila sam pšenicu i radovala se sutrašnjem doručku, ali moj multipraktik ne melje zrno, ja odavno nemam mlinac za kavu. Što sad, da ipak namočim zrno? Može li se jesti cijelo, hoće li izostati rekcije koje bi se desile da je zrno samljeveno. Pozdrav Helix ( 01.03.2006. 22:22)

Helix@: Zar se niti malo nije podrobilo zrnje ? Ako je barem raspolovljeno zrno, namoči ga. Ujutro ćeš morati malo više žvakati, ali će ići. Želim ti dobar tek. (aurum 02.03.2006. 00:09)

potpuno je cijelo, ja sam ga namočila pa ćemo vidjeti do sutra oko podne, prije neću stići, mogu li ga namočenog sutra probati malo samljeti. (to je jedan mali multipraktik) hvala ti na odgovoru, čitam tvoje tekstove i preporučila sam ih mojim prijateljicama, pozdrav helix ( 02.03.2006. 01:40)

Helix@: Ako je pretvrdo, pokušaj samljeti. Jesi li probala raditi klice od pšenice ili Alfa-Alfa djeteline ? To je također zdravo i fino. Dobar tek. (aurum 02.03.2006. 13:41)


- 23:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

HAJDE DA GRADIMO SVIJET NOVE ODANOSTI

TEME I LINKOVI