Blade Runner 1919 ?

01 ožujak 2018

Jučer je moju pažnju zaokupila jedna moja stara ploča sa muzikom iz filma "Vatrene kočije" , masterpisa sa početka 80.-ih. Remek djelo Vangelisa, vrlo poznatog autora, koji je svoju slavu filmskom glazbom naplatio već sa ovim filmom, dobivši oskara za nju. Slušajući prvu stranu ove ploče, u jednom trenutku sam pomislio da sam pomiješao ploče i da je na gramofonu završila ploča sa muzikom iz Blade Runnera. Tolika je sličnost nekih dijelova da me to zavaralo. Išao sam malo guglati, i ustanovio da je muziku za Blade Runnera radio odmah nakon Vatrenih kočija, pa otuda vjerojatno i srodnost dvaju uradaka. Bilo kako bilo, sjajna ploča velike ambijentalnosti u izdanju Polydora, i reizdanju PGP RTB-a. Must have za ljubitelje filmske glazbe. Odličan i ovaj beogradski remake.
A sad malo i o Blade Runner-u. Gledao sam novi nastavak, 2049. i iako mi je film sjajno sjeo (zagriženi sam fan originala, tako da bi mi bilokaj vjerojatno bilo barem dobro ako ne i vrlodobro), ne mogu se oteti dojmu da je veliku zaslugu za slavu originala odigrala upravo muzika koja filmu daje onu punoću okusa, sjajnu prisutnost ambijenta, i naglašenu emotivnost radnje, koja je u drugom nastavku potpuno izostala, tako da mi je nastavak u cjelokupnom dojmu ipak prehladan i onak, "bez začina". Vrlodobar, ali, fali mi Vangelis za popizditi. Da li im je bio preskup, ili se njemu nije dalo, nemam pojma, ali nadam se da budu se do idućeg nastavka dogovorili.
Do čitanja :D

Oznake: gramofonske ploče, filmska glazba, vinil, audiofil

Audiofil klub

26 veljača 2018

Preksinoć sam navratio u Audiofil Klub u Baštijanovoj. Moj frend Riki imao je dvije demo sobe sa dva "jeftina" audio sustava od NAD-a, sa KEF zvučnicima. Jedan sa grebalicom, drugi sa cd-om. Izvor-integrirac-zvučnici. U inicijalnom điru, moje uho odabralo je gramofonski sustav kao podnošljiviji. Ne znam da li zasluge pripadaju gramofonu ili Kef zvučnicima, ili se na grebalici našla baš prava ploča u pravo vrijeme, ali jednostavno dobar zvuk je dolazio iz te kombinacije. Kasnije sam saznao da je taj sustav imao bolje zvučnike, od onoga sa cd-om. U nekim trenucima, sjajno prenesena zvučna pozornica ispunila je sobu, i nacrtala orkestar "od zida do zida". Timbralno, i nije bilo baš pogodak u sridu, ali ako uzmem u obzir da je na grebalici namontirana Ortofon OM5 zvučnica, mogu se samo nakloniti ccijeloj priči. Nažalost, čarolija nije trajala dugo jer je igla nakon par vinila nakupila toliku količinu treša na sebi, da je čijela slika potonula, a i timbar netragom nestao. Kamo sreće da je Nebojša dofural onaj svoj međikneedlecleaner ...
Evo fotka by Željko Riha:



To je sve bilo divno i krasno dok nisam uočio cijenu dotičnog "jeftinog" sustava, od nekih cca 13500 Kn. U tu cijenu, koliko sam ja skužio, nisu uračunati kablovi, stalci, polica ...
Ja sam fakat prespavao 20 godina, ali mi se nekak to čini jako puno para za ne tako puno muzike. Ne znam kaj tu toliko košta, ali sam siguran da su se cijene u ovih 20 godina mog zimskog sna barem učetverostručile. Moral sam si maknuti jednu pivu, pa sam zbrisal doma. Bilo kako bilo, bilo je baš fora.

:D

Oznake: gramofon, hifi, audiofil, klub

Gramofon

18 veljača 2018

S obzirom da mi se onakav izgled i nije činio nekaj posebno, a oduvijek sam htio nekaj minimalističko, nacrtao sam par kružnica po njemu i uhvatio se pile.
Ovako je to izgledalo nakon pile:



... dvožilni vodič je za napajanje, a tri rupe su za dva kanala i ground wire. Tu se dobro vidi i kako kučište izgleda iznutra.
Nešto šmirglanja i glađenja kasnije, uštekao sam gram u kučište i spojio napajanje i kablove za prijenos signala.
Provjerio sam geometriju zvučnice, namjestio gaznu silu i antiskating ... "progovori", rekao bi Michelangelo ....



Mat sam izrezao od podne obloge od pluta. Za ovaj tip gramofona odlično rješenje jer dodatno "pije" vibracije generirane motorom. Brzina vrtnje se da i točno namjestiti stroboskopom, dovoljno je približiti neku lampu sa žaruljom koja žmiga na 50 Hz ...
Moja klinka odmah mi ga je zaplijenila. Trenutno je ukras u njezinoj sobi. Ploče ipak tu i tam posluša na mom sistemu .



:D

Oznake: gramofon, gramofonske ploče, audiofil, uradi sam

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.