četvrtak, 29.11.2018.

Odgovornost

Ovih dana puno razmišljam o odgovornosti.

U svojim mlađim danima bila sam pretjerano odgovorna osoba. Možda sam zato toliko brzo ostarila. Propustila sam zbog toga puno.
Mnoge godine mog života otišle su na obaveze. Uglavnom obaveze koje sam si sama nametnula. Mislila sam biti savršena, za druge ljude.
Danas shvaćam da je upravo to bilo neodgovorno ponašanje od mene.

Činjenje svega mogućeg samo da bi drugi bili sretni nije odgovorno ponašanje. Nije bilo odgovorno prema sebi samoj.

Negdje u svojim ranim dvadesetima sam se slomila. Shvatila sam da ne mogu više. Uslijedilo je nekoliko godina apsolutne samodestrukcije. Odustala sam od sebe, više puta uslijed tih nekoliko dugih godina. Nisam to više mogla podnijeti. Bježala sam. U svakakve priče. Nisam bila u stanju ispunjavati nečija tuđa očekivanja, a svoja nisam imala.

A onda sam se vratila nekoliko koraka unatrag. Doslovce sam se dizala sa stadija djeteta koje sve mora učiti. Ali učila sam i o sebi. I izgradilo se nešto drukčije. Počela sam očekivati stvari od sebe koje nisu bile nametnute i nisu bile tuđe. Bile su moje. Počela sam raditi stvari iz ljubavi.

I namjeravam nastaviti raditi stvari iz ljubavi. Ako ne mogu u nečemu što radim naći išta lijepo i vrijedno, neću to ni činiti. Obećanje je to koje sam dala sama sebi. Obećanje koje ne kršim.

Gledam ovih dana mlade ljude koje skoro napuštam. Bit će teško. Uhvatila sam se ovih dana da se zbog toga osjećam demotivirano. I nekako znam da je vrijeme da moram otići. Prije bih mislila da imam odgovornost prema njima, odgovornost da ostanem, iako to značilo da radim s pola kapaciteta manje.

Moja odgovornost prema njima je da vrijeme koje im dajem zbilja bude vrijedno. Moja odgovornost je da im pokazujem svojim primjerom. Želim da se razviju u jake ljude. U ljude koji znaju koliko vrijede. U ljude koji grade i ljude koji vole. Mislim da je pokazati im to u ovom vremenu koje nam preostaje više znači od onih nekoliko kratkih mjeseci koji bi nam svima došli kao agonija.

I ne mogu to nikako učiniti zbog sebe. Bojim se da bi me to vratilo na put samodestrukcije. Put na kojega nikako ne želim. Ne mogu utjecati na okolnosti koje se događaju u mojoj svakodnevici. Ali mogu i moram utjecati na način na koji ću se nositi s tim. I naravno, za svoja djelovanja stajati cijelim svojim bićem.


21:16 | Komentari (6) | Print | ^ |

<< Arhiva >>