Miris Čežnje

05.09.2018., srijeda

Sat broj jedan

Sutra držim prve sate u novoj školskoj godini. Jedan stari i dva nova razreda.
Veselim se novim licima, a još više vidjeti kako su moji dosadašnji učenici napredovali. Gledam ih kako polagano postaju zrel(ij)e osobe. Nadam se i daljnoj uspješnoj suradnji.

Možda će se mnogi osjećati zgroženo time, ali nastava kod mene i jest neka vrsta suradnje. Nisam profesorica koja će nametati autoritet bez pokrića. Umjesto toga, pokušavam svoju ljubav za svoj predmet prenijeti učenicima tako da učimo i otkrivamo zajedno.
Idealist sam, znam. Ali ponekad uspije. Za to ponekad se vrijedi truditi.

Ja sam profesorica u bijeloj kuti (previše puta sam spalila odjeću da znam da je nužnost) i tenisicama na cvjetiće. Pitanja za usmeni pišem na šarene papiriće u raznim oblicima. Pitanja znaju biti zahtjevna, ali manji je stres izvući ih kad su napisana na srčeku ili jagodici. Srčeka ili jagodice se teško bojati.

A za sutra imam u planu svakom razredu dati po jedan kratki kviz, toliko da vidim s kolikim predznanjem baratamo. Ima tu svega i svačega, ali pitanja su osnove opće kemije. A potom malo magije.

Za sve one koji su se pitali, predajem kemiju. Ne raspolažem velikim laboratorijem, ali imam taman dovoljno da sastavim poneki sat kemije otkrivanjem. No, za sutra sam spremila presjek najljepših reakcija za koje posjedujem kemikalije. Bit će tu i dima i vatre, ali i svakakvih šara i boja.

Nekako vjerujem u to da je prvi dojam najbitniji. Nije mi toliko bitno da vole mene kao nastavnicu. Bitnije mi je da uvide da jedan predmet koji naizgled djeluje hladno, ima u sebi puno života. Puno toga lijepog i vrijednog učenja.

Ako sam to postigla, znam da je moj cilj za ovu školsku godinu ostvaren.
- 19:55 - Komentari (26) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2018 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30