nedjelja, 16.04.2006.

Sretan Uskrs

Staro praznovjerje (iliti poganstvo) kaže: Nosi nešto novo na Uskrs. Novi komad odjeće nošen na taj dan donijet će sreću kroz cijelu predstojeću godinu. (Poganima je godina počinjala proljećem op.a.) Ptice će kazniti one koji budu nosili staro bacanjem šarenih dekoracija iz zraka. Uskršnja parada (koja nema povijesnu osnovu u Hrvatskoj, ali ima u nekim zemljama, to bi bilo nešto kao cvjetna nedjelja odnosno iz Biblije- kad je Isus ulazio u Jeruzalem op.a.) nastala je po starim vjerovanjima o odijevanju u novu odjeću. Taj veliki događaj pružao je šansu prikazivanja nove mode. Taj ritual eleganciji natjerao je ljude da obrate pozornost ka dobrom ukusu.
Image Hosted by ImageShack.us
Uskrs ima mističnu povijest. Puno prije nego je uveden u Kršćansku tradiciju, Proljetni festival štovao je božicu Eostru ili Oestru odnosno Eastre. Ime se izgovara Easter . Ona je drevna anglo-saksonska božica zore i ekvinocija. Njezino ime štuje izlazak sunca s istoka. Obred služenja zori na Uskrs naglašava važnost tog blagdana.
Ekvinocij je dan kada dani postaju duži od noći i navješćuje Ljeto. To povećanje dužine pritjecanja sunčeve energije omogućava biljkama da rastu pa se zato kroz cijelu priču provlači tema plodnosti. Taj godišnji praznik u čast Eastri slavi novi život i obnovljenje (oprostite na ovoj riječi, ovo sam prevodim pa nisam uspio naći pogodniji izraz op.a.). Eastra je potomak Ishtar-e, Babilonske božice ljubavi i plodnosti. Druga imena za taj arhetip su: Inanna, Afrodita, Diana, Isis, Venus, Astarte, Demeter, Esther i Freya. Freya je posebno slavljena na Veliki Petak, dan koji je dobio ime po njoj. Uskrsni Zec je simbol zdravlja, a jaja su simboli plodnosti i vječnog životnog kontinuuma. Oni su reprezenti novog života. Ritual bojanja pisanica potiče od tradicije bojanja jaja u svijetle boje kao prikaz proljetnih sunčanih zraka.

Oprostite mi na lošem prijevodu, ali želio sam nešto posebno napisati za Uskrs.
Image Hosted by ImageShack.us
Puno sreće, zdravlja i ljubavi želi vam vaš jedan jedini Ankh!

| 00:00 | Komentari (1) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>