petak, 19.04.2019.

Muka Gospodnja

Službeno se današnji dan zove Veliki petak muke Gospodnje.

Današnji obred Velikog petka razvio se od onoga koji su već u IV stoljeću uveli kršćani u Jeruzalemu nakon što je carica Helena 320. godine pronašla zagubljenu relikviju Kristova križa. Kršćani Jeruzalema počeli su se od tada skupljati tog dana popodne na Golgoti na bogoslužje riječi na kojem se čitala muka Isusova (po Ivanu). Već od drugog stoljeća imamo sigurne podatke da su kršćani na Veliki petak strogo postili u znak žalosti za Kristom,te se ubrzo ovo molitveno i pokorničko obilježje proširilo na sve petke u godini.U Dalmaciji se sve do svršetka 1.svjetskog rata postilo "o kruhu i vodi", iza toga vremena dugo se na Veli petak kuhalo "div'je ze'je" i pekle beskvasne pogače.Kad sam ja bila dite već se na Veliki petak "tuka bakalar". O današnjim postovima i nemrsima ne bih trošila riječi. Svi znate da se to s vremenom (valjda po uzoru na stare Rimljane) pretvorilo skoro pa u bakanalije. Sve se zna unaprijed: na peškariji će cijene odletit do krovova Marmontove, na pazaru će bit najskuplja blitva,, kupovat će crna vina otočkih vinara. Na večernje bogoslužje i 'jub'jenje križa neki će iz običaja,a neki iz uvjerenja.

Što bi mogli mi koji se svijet trudimo učiniti boljim???

Postati svjesni koliko se nama manipulira. Sve više vjerujemo moćnicima, vladarima ovoga svijeta, i prihvaćam njihove stavove kao svoje osobne.
Dali su nam ponudu koja se ne odbija, uzeli smo svojih 30 srebrenjaka, poljubili smo, bez imalo srama Nazarećanina u obraz i iz svega glasa smo počeli vikati: „Neka se razapne!“.
......Ne vjerujete mi, razmislite, baš to radimo dok trčimo za materijalnim dobrima, dok se zatvaramo u svoje vlastite svemire.
Znam da grijeh ne ulazi na usta, da mnogi danas neće imati bakalara a ni oborite ribe, da nam život diktiraju neke druge situacije koje ne možemo promijeniti, ali "ponoviti lekciju" iz tradicije i ne zaboraviti njeno prvotno značenje, čini mi se ipak jedan mali korak duhovnog naprijed

- 08:57 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.