ponedjeljak, 25.03.2019.

abortus kao krimenPriziv savjesti u medicini je pravo medicinskog djelatnika da odbije pružiti medicinsku uslugu – legalni medicinski postupak, ako je u suprotnosti s njegovom savješću, odnosno motivirano je njegovim najčešće religijskim te drugim moralno-etičkim uvjerenjima. Poznato je da se javlja u ginekologiji, međutim, očito se na njega, osim ginekologa, pozivaju i anesteziolozi i drugi zdravstveni radnici.

Priziv savjesti uložilo je 13,5 posto primalja od oko 1700 koliko ih se u Hrvatskoj susreće sa zahvatima, govori anketa što ju je provela primaljska Komora. A čak svaka druga uložila bi ga da zna da zbog toga neće imati problema na poslu. Njihov strukovni Etički kodeks daje im to pravo, ako time ne uzrokuju trajne posljedice za zdravlje ili ne ugroze život pacijentice, no Zakon o primaljstvu ne spominje tu mogućnost, a već je pet puta odbijena inicijativa da se tim zakonom regulira ovo područje.

Priziv savjesti uzeo je nevidjenog maha u zdravstvu : toliko se relativizirao, da je gotovo nepredvidljivo kad će koji djelatnik pozvati se na priziv savjesti i odbiti odraditi onaj dio posla oko pacijenta ako mu taj posao ne odgovara.

Do sada su prednjačili ginekolozi vjernici : nema abortusa na odjelu u strogo kontroliranim sterilnim uvjetima, ali dakako-ima u njihovim privatnim ordinacijama uz naplatu - tu Bog nije svjedok , tu Bog žmiri i oprašta i liječniku i pacijentici. I svi složni......javnost zgrožena dvostrukim mjerilima , reakcije javne i bučne i bolne čaaaak, ali Zakon o pobačajima se još čeka step by step na Saborskoj raspravi.........Kasnite puno, nemoguće - viče Europa, ali ministar i Saborska većina istomišljenika drže svoje religijsko uvjerenje dokazujuć', da Bog nije samo velik nego najveći svima.

Sad, nakon ginekologa i primalja priziv savjesti "odradjuju" i anesteziolozi, dakle druga specijalizacija kojojoj je dužnost olakšati bol kod abortusa. I pacijentici je konačno napravljen abortus " na živo" jer, ansteziolog je odbio raditi zbog priziva savjesti.

Sve u svemu pretužno je ovo naše zdravstvo : toliko licemjerja u skupini djelatnika svih profila koji su se opredjelili studijem da pomažu bolesnom čovjeku pa pretpostavljam, da su u startu odabira svog zanimanja bili "obični" vjernici, a sad su postali "politički vjernici " makar taj pojam u živoj komunikaciji ne postoji. Ali, postoje takvi ljudi u čije ruke dospijevaju žene s namjernim ili medicinski opravdanim zahtjevom za prekid trudnoće.....
Koji god razlog bio , abortus je apsolutno bolni kirurški zahvat a odbijaju ga raditi oni, kojima je kršćansko milosrdje modus vivendi.
- 10:01 - Komentari (22) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.