Recepti, putopisi, priče... by Amaterka

21.12.2017., četvrtak

Kuglice s bijelom čokoladom i brusnicama

Pravi blagdanski kolači, uz kekse, meni su i svi oni koji se ne peku te kao i keksi imaju malo duži vijek trajanja. Od kolača koji se ne peku među dražima su mi raznorazne kuglice. Tako ovaj put donosim kuglice od sastojaka koje sam imala doma. Meni su ove kuglice bile na granici da budu preslatke pa tko ne voli previše slatko može piškote zamijeniti petit keksima. Mom suprugu su bile taman slatke. Nemamo svi iste granice što se tiče slatkog kao ni slanog.

Sastojci: 100g bijele čokolade, 50g maslaca, 100g piškota (ili petit keksa), šaka suhih brusnica, dva čepa likera od višnje (ili od brusnica ili ruma), malo kokosa za posipanje.
Od ove količine sastojaka dobila sam 22 kuglice.

Priprema:
1. Brusnice ostaviti da se natapaju u likeru od višanja preko noći.
2. Čokoladu otopiti s maslacem na pari.
3. Samljeti kekse sa brusnicama i dodati ih rastopljenoj čokoladi. Smjesu ostaviti da se ohladi oko sat vremena.
4. Oblikovati kuglice i uvaljati ih u šećer. Vratiti ih u hladnjak da se stisnu.

Oznake: kuglice, bez pečenja, bijela čokolada, brusnice, kokos


- 13:43 - Komentari (21) - Isprintaj - #

19.12.2017., utorak

Keksi koji podsjećaju na Ferrero

Veseli me kad recepte iz nonine knjižice (koji su često nepoptuni) prilagodim svom guštu i onda ispadne nešto fantastično. Tako je bilo i s receptom za klasične vanili kiflice koje su dobile ,,novo ruho'' i sad su postale ,,Ferrero keksi''. U ovom receptu je nedostajalo šećera, ja sam stavila 100g pa su keksi bili taman slatki, a ako ih spajate s Nutellom i posipate sa šećerom u prahu nije ni potrebno više. Dok sam mijesila, sve je mirisalo na lješnjake, a kada kekse spojite s Nutellom podsjetit će vas na Ferrero kuglice.

Sastojci: 500g brašna, 330g maslaca/margarina, 250g očišćenih lješnjaka, 1 jaje, 1 prašak za pecivo, 100g šećera, 1 vanilin šećer, 2 žlice kakaa.

Za ukrašavanje: Nutella za spajanje keksi, šećer u prahu za posipanje.


Priprema:
1. Lješnjake popeći, oljuštiti i usitniti.
2. U posudu prosijati brašno s praškom za pecivo, dodati kakao, lješnjake, šećer i vanilin šećer. Sve zajedno pomiješati da se smjesa ujednači.
3. Dodati omekšani maslac i 1 jaje koje ste prethodno malo s vilicom pomiješali.
4. Umijesiti tijesto. Od dobivenog tijesta možete oblikovati potkovice ili kiflice za što je i u originalu recept. Tijesto možete razvaljati i izrezivati razne oblike. Ukoliko nemate oblike za izrezivanje može poslužiti i obična čaša za izrezivanje kružnih oblika, a rupu na sredini možete napraviti s čepom od boce. Dio keksi sam spajala s Nutellom pa ako to želite onda keksi moraju biti tanji. Ovisno o debljini keksa peći 10-15 minuta na 180°. Keksi su pečeni kada se odvajaju s papira za pečenje.

Oznake: keksi od lješnjaka, bakini kolači, nonini recepti


- 14:10 - Komentari (7) - Isprintaj - #

18.12.2017., ponedjeljak

U Nizozemskoj - Amsterdam 3

Prije nego krenem s blagdanskim kolačima, ,,stiže'' posljednji putopis iz Amsterdama.
Posljednji dan u Amsterdamu proveli smo u šetnji u samostalnom aranžmanu. Prošetali smo do znanstvenog centra i muzeja Nemo.




Preko puta, kanala, nalazi se Nacionalni pomorski muzej.



Amsterdam je grad poznat po kanalima i po tome što biciklisti imaju veća prava od pješaka i automobila pa morate paziti kuda hodate jer se lako može dogoditi da se biciklist zabije u vas ukoliko hodate njegovom stazom.

Bicikala je sve puno svugdje, oni koji imaju stare bicikle puštaju ih posvuda bez da ih zaključaju jer nemaju strah da će im ih netko ukrasti. Možete bickl i iznajmiti na više mjesta.

Stari bicikli služe i kao umjetnička instalacija.

Zanimljivi mostovi.

Zanimljivo kino Tuschinski koje je izgrađeno 1921.

Amsterdam je poznat i po kući Anne Frank. Bilo nam je u planu posjetiti njezinu kuću koja je pretvorena u muzej, ali je red bio predugačak, a nikome se iz ekipe nije čekalo u redu.

Prošetali smo do glavnog željezničkog kolodvora. U blizini kolodvora su bile zanimljive instalacije.



I za kraj ovih putopisa iz Nizozemske, malo hrane: nismo baš jeli nizozemska jela jer se prvi dan nismo baš oduševili. Najčešće su u ponudi restorana bila rebarca s krumpirom pa smo to probali i tipično nizozemsko jelo Bitterballen - mesne okruglice.

Probali smo male palačinke Poffertjes i vafle, ali ih nisam fotkala.

Oznake: Nizozemska, putopis, Putovanja, Amsterdam


- 12:23 - Komentari (11) - Isprintaj - #

17.12.2017., nedjelja

U Nizozemskoj - velika holandska tura

Uz nadoplatu od 20 eura odlučili smo otići na izlet izvan Amsterdama.Najprije smo posjetili radionicu tradicionalnih nizozemskih klompi i proizvodnje sira.




Sljedeća postaja jest vjetrenjača po kojima je Nizozemska poznata.

Stižemo u mjesto Edam po kojem je sir edamer dobio ime. Zanimljivo i pitoreskno mjesto.

Ostatak crkve koja je stradala u Drugom svjetskom ratu i obnovljen je samo dio koji nije srušen.

Malo po gradu Edemu:




Stižemo u još jedan poznati grad u Nizozemskoj - Den Haag. Ulaz u poznati haški zatvor.

Nas je u Haagu oduševila plaža Sheveningen - duga pješčana plaža uz koju se proteže šetnica. Kada je vedro vrijeme, preko puta se vidi kopno Velike Britanije.


Važne zgrade u Haagu: zgrada Haaškog suda

Međunarodni sud pravde smješten je u Palači mira

Maurithuis je muzej umjetnosti gdje je zasigurno najpoznatiji eksponat Vermeerova Djevojka s bisernom naušnicom.

Malo po gradu...




Ridderzaal je glavna zgrada u strogom centru Haaga i na trgu Binnenhof.

Posljednja postaja ove ture bio je Rotterdam u koji smo stigli predvečer pa smo se po gradu samo provozali jer je bio mrak. Nažalost nismo prošetali gradom niti se uspeli na Euromast s kojeg se pruža pogled na Rotterdam.

Oznake: Nizozemska, putovanje


- 10:10 - Komentari (10) - Isprintaj - #

11.12.2017., ponedjeljak

U Nizozemskoj - Amsterdam 2

Kako su kuće u Amsterdamu jako uske, slično kao i u Londonu, onda puno kuća ima ovakve kuke za podizanje namještaja na kat jer po stepenicama očito ne bi mogli prenijeti kakav veći komad namještaja na kat. Gradska administracija je u 17. stoljeću podijelila ,,parcele'' dužine od 5,5 do 8,5m zbog čega su kuće jako uske. Osim toga plaćao se i porez na širinu zgrade pa je to i jedna od posljedica uskih zgrada. Kuće koje su kasnije građene su veće jer su parcele kasnije bile veće.

Amsterdam je poznat i kao Venecija sjevera zbog svojih kanala. Neke su kuće nakrivljene jer su se drveni stupovi počeli raspadati s obzirom da su mnoge kuće građene na vodi.
Neki žive i u plutajućim kućama.

Vrata sv. Antonija koristila su se od 1488. g. kao ulaz u grad.

Jedan od najpoznatijih amsterdamskih umjetnika jest Rembrandt pa je njegova kuća pretvorena u muzej.

Rembrandtov trg na kojem se nalazi brončana replika slavne njegove slike ,,Noćna straža''.

Prema riječima vodiča ovo je jedan od prvih cofee shopova - The Bulldog.

U blizini smo naišli na zanimljive pisoare.

Gradsko kazalište

Nakon što su otkriveni dijamanti, Amsterdam je postao najveći proizvođač dijamanata. Mi smo posjetili poznatu brusionicu dijamanata Coster Diamonds u kojoj smo razgledali kako se izrađuju dijamanti i nakit od dijamanata.





Odmah preko puta ceste nalazi se klizalište i veliki park sve u sklopu Muzejskog trga.


Tu se nalazi veliki znak I amsterdam gdje je bila velika gužva jer se svi vole naslikavati.

U pozadini se nalazi veliki Rijks muzej - Državni muzej gdje su izložena djela najpoznatijih nizozemskih slikara kao što su Rembrandt i Vermeer. Inače Amsterdam ima najviše muzeja po četvornom metru u svijetu.

Oznake: Nizozemska, Doček, Amsterdam


- 09:20 - Komentari (12) - Isprintaj - #

06.12.2017., srijeda

U Nizozemskoj - Amsterdam

Tko razmišlja putovanju za doček Nove godine, mora već početi planirati svoje putovanje ili ga pak rezervirati u nekoj agenciji. Mi smo uvijek za doček putovali preko agencije jer nam je bilo praktičnije. Još prije tri godine bili smo u Nizozemskoj za doček Nove godine pa ako netko razmišlja o ovoj destinaciji slijedi serija putopisa o tome kako je nama bilo u Nizozemskoj. Mi ćemo vjerojatno ove godine opet biti doma na kauču s obzirom da je naš Smiješko još mali.

Na put smo krenuli popodne u 16 sati iz Zagreba, a u uz brojna zaustavljanja kroz Austriju i Njemačku, u Amsterdam smo stigli oko 11 sati. Poprilično smo se navozili, ali vrijedilo je jer je Amsterdam jedan poseban grad i drukčiji od drugih. Najprije smo napravili panoramski razgled grada, a potom smo krenuli u pješački razgled.

Amsterdam je glavni grad Nizozemske poznat po raznolikosti i multikulturalnosti. Grad je dobio ime po rijeci Amstel i nizozemskoj riječi za branu – dam.

Nizozemska je jedna vrlo zanimljiva destinacija poznata po tulipanima, sirevima, vjetrenjačama, drvenim klompama, zanimljivim kućama itd. Amsterdam je s druge strane poznat po svojim coffe shopovima u kojima možete legalno uživati u marihuani te po legalnoj prostituciji u Crvenoj četvrti gdje se nalaze razne ,,dame'' u izlozima. Fotografiranje je zabranjeno, ali je gledanje dopušteno do mile volje.

Glavnim trgom Dam dominiraju spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata,

Kraljevska palača i hotel Krasnapolsi.


Amsterdamskim ulicama:



Mnoštvo je zanimljivih trgovina i izloga, iz priloženog se vidi koliko su liberalni.

U trgovinama sirom možete isprobati njihov sir.

U specijaliziranim trgovinama možete kupiti i ,,čarobne gljive'' i svašta nešto čarobno.

Što se tiče marihuane, pravilo je da u coffee shopovima, gdje možete birati između više vrsta, ne poslužuju alkoholno piće i unutra ne mogu ući osobe mlađe od 21 godine. U trgovinama se može kupiti svašta na bazi marihuane: kolači, keksi, bomboni, žvakaće...

Jako je poznata keramika iz Delfta. Keramika je karakteristična po plavoj-bijeloj kombinaciji boja.



Poznata tržnica cvijeća.



Naravno da smo kupili gomolje tulipana.

Ima i drvenih tulipana.

Oznake: Doček, Nizozemska, Amsterdam


- 09:25 - Komentari (8) - Isprintaj - #

03.12.2017., nedjelja

Juha od buče

Nedavno sam objavila recept za gulaš juhu i napisala da ne volim baš juhe, a evo opet objavljujem recept za juhu. To je valjda kao ono kad kažeš da nećeš nikad nešto napraviti pa onda to napraviš. Mislim da se moja izjava ne volim baš juhe odnosi na bistre juhe, ove druge mi pašu. Uglavnom, mama mi je donijela očišćene buče i odlučila sam se napraviti juhu djelomice držeći se njenog recepta.

Sastojci za temeljac od povrća: 1 mrkva, 1 luk, 1 mali celer i 3 lista celera, 1 i pol litra vode.
Ostali sastojci za juhu: 450g očišćene bundeve, sol, papar, pola žličice curryja, vrhnje za kuhanje, 3 režnja češnjaka, maslinovo ulje.

Priprema:
1. Povrće za temeljac nasjeckati i na srednje velike komade i kuhati sat vremena. Procijediti povrće i vodu.
2. Na maslinovu ulju popržiti češnjak narezan na kockice. Kad češnjak požuti, dodati bundevu nasjeckanu na kockice. Sve zajedno pržiti 10-ak minuta da bundeva malo omekša.
3. Dodati mrkvu i luk iz temeljca te 1 litru temeljca. Kuhati 15 minuta. Procijediti povrće i izmiksati u kašu te vratiti u juhu. Začiniti solju, paprom i curryjem.
4. Po želji dodati vrhnje za kuhanje.

Ps. Umjesto na maslinovu ulju bolje bi bilo koristiti bučino ulje. Nama je juha bila bolje drugi dan nakon što je ,,odležala''.


Oznake: juha od buče


- 10:55 - Komentari (7) - Isprintaj - #

28.11.2017., utorak

Kiflice iz nonine knjižice

Kokice nam ne nesu jaja, valjda je i njima hladno, a nama se jede nešto slatko pa da ne bude stalno lisnato, pronašla sam recept za kiflice bez jaja među noninim receptima. Ne sjećam se da ih je nona radila, ali odlučila sam isprobati recept iako nema nikakvih uputa osim sastojaka. Kada sam počela s bloganjem u potrazi za receptima i inspiracijom posegnula sam za njezinom knjižicom s receptima. Bilo je recepata koji su me oduševili, a bilo je onih koji su se pokazali kao promašaj. Možda recepti sami po sebi nisu promašaj, ali kako za većinu recepata nema uputa, možda je moja izvedba bila promašaj. Uglavnom, ovaj recept koji donosim ne spada u promašaje. Napravila sam neke izmjene pa sam tako radila pola doze, u strahu da ne bude promašaj pa da bacim previše toga, i umjesto svinjske masti koristila sam maslac.

Sastojci: 300g brašna, 125g omekšanog maslaca/margarina, 3 žličice kvasca u prahu, 7 žlica mlakog mlijeka, prstohvat soli.
Za punjenje: marmelada, Linolada, Nutella itd.
Za posipanje: šećer u prahu.

Priprema:
1. Kvasac rastopiti u mlakom mlijeku i pustiti da se digne.
2. U zdjelu staviti brašno, prstohvat soli i omekšani maslac te dodati kvasac pomiješan s mlijekom.
3. Mikserom spiralnim nastavcima ili ručno umijesiti tijesto. Po potrebi dodati brašno ili mlako mlijeko da tijesto bude mekano i kompaktno, ali da se ne lijepi po prstima. Ostaviti da se diže oko pola sata na toplom.
4. Zagrijati pećnicu na 180° stupnjeva.
5. Podijeliti tijesto u dva dijela i razvaljati na pobrašnjeloj površini. Izrezati tijesto na trokutiće i puniti nadjevom po želji. Zarolati kiflice od šireg dijela prema užem i staviti peći oko 20 minuta.
6. Posipati sa šećerom u prahu.

Ps. Ovisno koliko su kiflice velike toliko bi se trebale i peći. Od ove količine tijesta dobila sam dvanaest kiflica, ako ih radite manje, moje su bile veće, vrijeme pečenja bit će kraće. Kiflice su gotove kad se odvajaju od papira za pečenje.

Oznake: nonini recepti, kiflice


- 09:50 - Komentari (10) - Isprintaj - #

23.11.2017., četvrtak

Crumble od jabuka i krušaka

Crumble (drobljenac) je jednostavan desert za one dane kada nemate previše vremena za pripremu kolača, a jede vam se nešto slatko. Crumble od jabuka i krušaka je baš pravi jesenski desert za hladne dane.

Sastojci za 2 osobe: 700g jabuka i krušaka, 125g omekšanog maslaca, 150g brašna, 100g šećera, 2 žlice zobenih pahuljica, cimet.

Priprema:
1. Pećnicu zagrijati na 180° stupnjeva. Voće očistiti i nasjeckati na kockice i posuti cimetom.
2. Za posip pomiješati maslac, brašno, šećer i zobene pahuljice.
3. U vatrostalnu zdjelu posložiti voće pa po voću posuti posip.
4. Peći u pećnici oko 35 minuta.

Ps. Umjesto krušaka i jabuka može i drugo voće te više zobenih pahuljica. Kombinacija je bezbroj.



Oznake: slatko, jabuke, kruške


- 10:58 - Komentari (9) - Isprintaj - #

20.11.2017., ponedjeljak

GULAŠ JUHA #INSPIRED BY BUDAPEST

Ne volim juhe, rijetko ih kuham i jedem, ali mađarska gulaš juha je oduševila i supruga i mene pa sam je odlučila spremiti. Pronašla sam recept u kuharici Škola kuhanja od dr. Oetkera, ali sam recept malo izmijenila jer u tom receptu nije bilo ni krumpira ni mrkve, a u juhi koju smo mi jeli bilo ih je.
Sastojci: 400g junetine, maslinovo ulje, 1l juhe od junetine, 1 manji celer, 2 lista celera, 2 mrkve, 1 luk, 2 krumpira, jedna šaka paprike babure nasjeckane na kockice, 3 veća krumpira, 4 žlice šalše od rajčice, sol, papar, mljevena crvena pikantna paprika.

Priprema:
1. Oko sat vremena kuhati junetinu nasjeckanu na kockice s celerom,listovima celera, mrkvom i lukom.
2. Odvojiti juhu od mesa i povrća, za gulaš juhu je potrebna jedna litra te juhe, ostalo se može spremiti za neka druga jela. Meso popržiti na maslinovom ulju da poprimi boju. Zaliti skuhanom juhom. Kad zakuha dodati krumpir nasjeckan na kockice i kuhati oko 30 minuta. Zatim dodati luk i mrkvu iz juhe, narezati na listiće, i papriku te 4 žlice šalše od rajčice. Začiniti solju, paprom i mljevenom pikantnom paprikom i kuhati još 20 minuta.


- 13:47 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2017  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prosinac 2017 (7)
Studeni 2017 (8)
Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (6)
Kolovoz 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Srpanj 2016 (3)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (6)
Rujan 2015 (5)
Kolovoz 2015 (6)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (1)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (7)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (3)
Prosinac 2012 (2)
Kolovoz 2012 (2)
Srpanj 2012 (7)
Lipanj 2012 (8)
Svibanj 2012 (11)
Travanj 2012 (7)
Ožujak 2012 (9)
Veljača 2012 (9)
Siječanj 2012 (13)
Prosinac 2011 (11)
Studeni 2011 (7)
Listopad 2011 (10)
Rujan 2011 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

PUTOPISI

PRIČE I OSTALI TEKSTOVI