Recepti, putopisi, priče... by Amaterka

28.08.2015., petak

Domaća šalša

Domaću šalšu iliti umak od rajčice je nešto što je kod nas doma sastavni dio zimnice. Šalšu koristim kao umak za pizzu i za pripremu raznih umaka za tjestenine i meso. Ovaj je recept za manju količinu.
Sastojci: 1,5 kg rajčice (pelati), ˝ srednje velikog luka, maslinovo ulje, peršin, bosiljak, papar, šećer, sol.

Priprema:
1. Rajčice oprati i nasjeckati na manje komade kao i luk.
2. Na malo maslinova ulja popržiti luk pa dodati rajčice, par listova peršina i bosiljka.
3. Kuhati otprilike sat vremena na srednje jakoj vatri.
4. Dodati sol, papar i malo šećera po guštu.
5. Pasirati s pasirkom, uliti u posude i zamrznuti.

Dvije trećine sam zamrznula, a od jedne trećine sam pripremila umak za tjesteninu.
Sastojci: češnjak, peršin, maslinovo ulje, domaća šalša, sol, papar, suha čili papričica.
Priprema:
Na malo maslinova ulja popržiti češnjak i jednu malu čili papričicu. Dodati peršin i domaću šalšu pa kuhati do vrenja. Začiniti solju i paprom i preliti po tjestenini.

Oznake: zimnica, rajčice


- 14:01 - Komentari (13) - Isprintaj - #

23.08.2015., nedjelja

Pariški parkovi, prijevozna sredstva i još ponešto

Ovo je zadnji post o Parizu u kojem će biti riječi o prekrasnim pariškim parkovima, o prijevozu te još ponešto.
Za naše istraživanje Pariza koristili smo više prijevoznih sredstava: metro, bicikl, željeznicu i naravno naše noge.
Što se tiče metroa, Pariz ima poprilično razgranatu mrežu podzemne željeznice. Cijena jedne karte dođe 1,7 €, a vrijedi sat vremena vožnje. S jednom kartom možete kombinirati više linija, ali uvijek ostajući ,,ispod zemlje''. Svakako se isplati kupiti Ticket+, za 14,10 € dobit ćete 10 karata.
Unutar metro stanica reklamira se svašta pa tako i Hrvatska: Mljet i Šibenik.

Odlično i brzo prijevozno sredstvo jest bicikl. Biciklisti imaju posebnu traku ulice ili ju pak dijele s autobusom i taksijem. Mi smo koristili sustav Velib.
Može se kupiti više vrsta karata, ali su za turiste vjerojatno najbolje jednodnevna karta (1,70 €) ili sedmodnevna (8€). Kartu možete kupiti online ili na automatima po gradu koji se nalaze uz parkirališta za bicikle. Kada kupujete kartu na automatu, automatski vam skidaju 150€ kao garanciju da ćete bicikl vratiti. Novac su nam vratili na račun za otprilike tjedan dana umanjen za iznos karte i vožnje. Naime, prvih 30 min. svake vožnje je besplatno, odnosno u cijeni karte, a svakih dodatnih pola sata se naplaćuje. Ovaj sustav ima više od 20 000 bicikala po cijelom Parizu parkiranih na 1800 parkirnih postaja na svakih 300m. Sve funkcionira na način da uzmete bicikl, odvezete se, parkirate pa možda prošećete pa uzmete drugi bicikl itd. Parkirne postaje mogu se tražiti pomoću aplikacije na mobitelu ili pomoću mape na automatu.

Parkirna postaja kod Hotela de Ville.

Osim vožnje biciklom oduševila nas je i francuska neposrednost u provođenju vremena po parkovima. U gotovo svakom parku možete ležati na travi i jesti hranu koju ste si donijeli. U parkovima u kojima nije dopušteno ležanje postoji brdo metalnih stolica u kojima se možete odmoriti. Mi smo imali malu dekicu sa sobom, ali smo primijetili kako Francuzi bez problema legnu na travu bez obzira imaju li bijelu košulju i hlače od odijela ili trenirku. Predstavljam parkove u kojima smo i mi odmarali.
Nama najdraži park za odmaranje i s najljepšim pogledom: Champ de Mars. Uz malo francuskog vina i sira ne može nedostajati romantike.

Preko puta Louvrea nalaze se vrtovi Tuileries na čijem se početku nalazi slavoluk Carrousel.

U ovom se parku ne može ležati po travi, ali se po njemu nalazi brdo metalnih zelenih stolica na kojima se možete odmoriti.

U sklopu parku ima i lunapark.

Parkom šeću policajci na konjima.

Još jedan prekrasan park: vrtovi palače Luxemburg

U ovom parku može se ležati, a podosta njih je ovdje vježbalo.

I mali parkovi imaju svoju draž: Rene Viviani u neposrednoj blizini katedrale Notre Dame.

Još jedan mali parkić u kojem se može predahnuti preko puta St. Eustachea i Les Hallesa.

Podno bazilike Sacre Cour se također na travi može odmoriti:

Što se tiče hrane i restorana, najviše izbora restorana ima u Latinskoj četvrti oko crkve St. Severin.

Tko si može priuštiti po cijelom Parizu ima ribljih restorana koji u ,,izlogu'' nude velik izbor morskih plodova.

U pariškim restoranima po ulicama Pariza zamijetili smo jako male stolove, takvi stolovi su kod nas u kafićima, ali to daje šarm tim restorančićima.

Ima mnogo manjih trgovina u kojima možete kupiti baguette sa svim i svačim i macaronse.

Kako nam je ovo bilo treće putovanje ove godine, onda smo pazili na što trošimo novac pa smo jeli ili u McDonaldsu ili u Flunchu. Flunch je francuski lanac self-servicea u kojem za pristojne novce možete jesti jako puno.

Obrok koji se sastojao od komada mesa plus priloga po želji i to koliko stane na tanjur, kruha i deserta za dvije osobe varirao je od 17do19€, a piće smo imali svoje.


Hranom završavam ovaj post jer ipak je ovo i gastro blog.

Oznake: Pariz, Putovanja


- 11:31 - Komentari (5) - Isprintaj - #

20.08.2015., četvrtak

Pješice i biciklom po Parizu II. i uz rijeku Seine

Naš zadnji dan u Parizu, započeli smo šetnjom s trga Place Charles de Gaulle gdje se nalazi Slavoluk pobjede (Arc de Triomphe). Gradnja ovog simbola Napolenove vojne moći trajala je 30 godina (1806. – 1836.). Podzemnim stepenicama može se doći ispod slavoluka, a ako platite ulaznicu možete se i popeti na slavoluk.

Veličinu slavoluka uvidjeli smo tek kad smo mu se približili.

Biciklom smo se od Slavoluka pobjede dovezli do trga Trocadero na kojem se nalazi Palais de Chaillot.


S ovog se mjesta pruža prekrasan pogled na Eiffelov toranj. Jedan od najpoznatijih simbola Pariza koji je izrađen 1889. za svjetsku izložbu.

Pogled ispod Eiffela na Palais de Chaillot.

Nakon što smo se odmorili na Champ de Mars, parku koji se nalazi ispred Eiffelova tornja, krenuli smo dalje. Na kraju tog parka nalazi se Ecole Militaire – vojna škola nastala u 18. st.

Odmah u blizini nalazi se kompleks Les invalides koji je dao sagraditi Luj XIV. za vojne invalide, a danas se tu nalaze muzejski prostori. Tu se nalazi i sarkofag Napoleona Bonapartea.

Biciklom smo krenuli u jednu od poznatijih pariških četvrti - Montparnasse – poznato okupljalište umjetnika od 1920. – 1940. I ova je četvrt kao i Montmartre poznata po svom groblju na kojem su između ostalog pokopani Baudelaire i Maupassant. Četvrt je poznata i po željezničkom kolodvoru i po Montparnasse tornju.

Sljedeća postaja bili su parkovi palače Luxemburg gdje smo se odlučili odmoriti. Ovu palaču kupila je u 17. st. i nadogradila Maria de Medici koja nakon smrti svog supruga kralja Henrika IV. nije više htjela živjeti u Louvreu.

Nakon kraćeg izležavanja u parku krenuli smo do latinske četvrti. Tu se nalaze Pantheon – crkva iz 18. st. i Sorbonna – pariško sveučilište.


U ovoj se četvrti po meni nalaze najživopisnije ulice – onako pravo turističke s mnogo malih restorančića i suvenirnica.

Kako se Pariz nalazi na rijeci Seine onda slijedi nekoliko fotografija pariških mostova.
Uz rijeku Seine postoji biciklistička staza pa se možete uz nju lijepo provozati što smo jedno popodne mi učinili i na taj način se iz grada vratili u hotel. Pariški mostovi na rijeci Seine.
Pont Alexandre III.

Pont Royal

Pont des Arts

Na tom mostu i uz metalnu ogradu na obali mogu se zakačiti ljubavni lokoti.

Pont Neuf

Pont de Austerlitz

Pont de Bercy

Po rijeci se možete provozati brodom.

Uz rijeku ima i lijepih šetnica i kafića:

Ima i uređenih plaža:

Oznake: Pariz, Putovanja


- 10:53 - Komentari (6) - Isprintaj - #

17.08.2015., ponedjeljak

Pješice i biciklom po Parizu

Nakon što sam predstavila Louvre i Versailles slijede postovi posvećeni ostalim pariškim znamenitostima. Tako smo četvrti dan našeg boravka u Parizu krenuli od trga poznatog pod imenom Place de la Bastille. Tu se do 18. st. nalazio zloglasni zatvor koji je sagrađen još u 14. st. i koji je četiri stoljeća simbolizirao kraljev apsolutizam.

Od ovog smo važnog trga za francusku povijest krenuli pješke prema još jednom trgu – Place de la Republique – čijim središtem dominira kip Republike.

Ovaj je trg poprilično prometan i obližnje su ulice prepune dućana. Mi smo se s ovog trga spuštali prema Notre Dame ulicom Temple u kojoj je bilo 90% dućana s nakitom.
Na trgu Place de l' Hotel de Ville su od 14. do 19. st. bile mnoge egzekucije. U samom Hotel de Ville uhićen je i Robespierre, a zgrada danas služi kao gradska vijećnica.

Katedrala Notre Dame nalazi se na jednom od dva prirodna otoka na rijeci Seine – Ile de la Cite. To je još od 3. stoljeća bilo središte grada. Ispred katedrale dočekao nas je manji red, ali smo nakon 10-ak minuta već bili unutra. Ulaz u katedralu je besplatan, ali se zato naplaćuje uspon na tornjeve. Gradnja katedrale započela je još sredinom 12. st., a završena je sredinom 14. st. Katedrala je gotovo srušena za vrijeme revolucije, a u njoj je 1804. Napoleon okrunjen za cara. Ova je katedrala inspirirala Victora Hugoa da joj posveti roman.

Detalji s katedrale i iz unutrašnjosti:


Na otočiću se uz ovu famoznu katedralu nalazi i palača pravde – Palace de la Justice, a uz nju i Sainte-Chapelle.

Još se jedna lijepa zgrada nalazi na otočiću - La Conciergerie - koja je od 16. st. služila kao zatvor pa je tu bila zatvorena i Maria Antoaneta.

Prešavši most stigli smo do trga - Place de la Chatelet - kojim dominiraju fontana sa sfingama i toranj Saint Jacques.


Produžili smo prema Beaubourgu jer se tamo nalazio restoran u kojem smo jeli.

Na platou Beaubourg nalazi se muzej moderne umjetnosti Centre Georges Pompidou.

Fotografija iz unutrašnjosti:

Nakon ručka uputili smo se prema Forumu Les Halles.
Na putu smo ugledali jednu fontanu – Fontaine des innocents – za koju sam kasnije pročitala da je najstarija fontana u Parizu, a izrađena je u 16. st.

Les Halles je jedna od najstarijih četvrti Pariza. Tu se nalazila velika tržnica koja je 1969. premještena, a 1979. je otvoren Forum des Halles koji je zapravo veliki šoping centar koji se nalazi ispod zemlje. Od 2010. radi se na izmjeni ovog šoping centra koji bi trebao biti završen 2016. godine.

Odmah u blizini nalaze se crkva St. Eustache i Bourse du Commerce.


Tu smo u parku iznajmili bicikle i krenuli na Montmartre – jedan od najpitoresknijih četvrti Pariza. To je četvrt koja se nalazi na 130 m visokom brdu kojim dominira bazilika Sacre – Cour. Uspevši se do ove četvrti shvatili smo da je drukčija od drugih četvrti Pariza. U parku smo na parkiralištu za bicikle parkirali bicikle kada su nam ,,gospoda'' iz parka počela dovikivati: ,,Mister, hashish, cocaine? Madame, hashish, cocaine?'' Tu se nalazi brdo trgovina koje obiluju kičem.
Nakon što smo prošli kroz nekoliko ,,kičastih'' ulica stigli smo do središnje građevine do Montmartrea. Gradnja ove bazilike započela je 1876., a završena je 1919. Ulaz u baziliku je besplatan.


Pogled na Pariz i na toranj Montparnasse.

Do bazilike se trebalo uspeti stepenicama, a tko je lijen može se do bazilike odvesti uspinjačom – kartom koja vrijedi i za metro.


Ova je četvrt poznata i po groblju na kojem su pokopane poznate povijesne ličnosti, npr. Degas, Zola, Dumas, Heine, Berlioz, Offenbach i dr. Nismo bili na groblju jer mi se osobno čini morbidnim posjećivati grobove poznatih. U blizini groblja nalazi se i poznati Moulin Rouge koji je osnovan još 1889.

Mi smo se s Montmartrea spuštali u grad biciklima i usput fotografirali još neke poznate pariške znamenitosti:
Le Galeries Lafayette – jedna od najvećih robnih kuća u Parizu, ljudi su čekali u redu da uđu.

Opera Garnier – izgrađena je u 19. st. i predstavlja jednu od najtipičnijih zgrada iz doba Napoleona III.

La Madeleine – dao je izgraditi Napoleon I. u spomen na njegovu veliku armiju, a nakon njegova pada prenamijenjena je u crkvu posvećenu Mariji Magdaleni.

Ovaj post je pomalo dug, ali kad je Pariz tako osebujan.

Oznake: Pariz, Putovanja


- 12:04 - Komentari (5) - Isprintaj - #

07.08.2015., petak

Hladna ljetna pašta

Kako ne bih bila predosadna s putopisima iz Pariza, a imam još toliko toga za ispričati, napisati, pokazati, jedan post koji je zapravo putopis iz kuhinje. ,,Recept'' koji donosim je totalno jednostavan, ljetni, osvježavajući i prikladan ručak za ovo toplo vrijeme. Mi vrlo često ovu tjesteninu nosimo na plažu u plastičnoj posudi.


Sastojci: tjestenina (penne rigate ili fusilli), tunjevina iz konzerve, rajčice (pellati), feta sir, majoneza.
Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama na kutiji/omotu.
2. Skuhanoj tjestenini dodati tunjevinu, nasjeckane rajčice, feta sir i malo majoneze.
3. Sve dobro pomiješati da se svi sastojci sjedine i dobro ohladiti prije posluživanja/jedenja.


Oznake: tjestenina, rajčice, tunjevina


- 11:54 - Komentari (5) - Isprintaj - #

03.08.2015., ponedjeljak

Kraljevski dvorac Versailles

Znamenitost koju smo uz Louvre morali posjetiti bio je kraljevski dvorac Versailles. Za posjet Versaillesu posvetili smo treći dan. Versailles se nalazi izvan Pariza i do njega se stiže vlakom za otprilike pola sata. Kod kuće sam lijepo proučila linije i zapisala gdje izlazimo s metroa i gdje se ukrcavamo na vlak, ali pokazalo se da neće biti baš jednostavno stići do Versaillesa. Naime, dio željezničke linije bio je zatvoren zbog radova. Stigavši metroom u grad do metro stanice Invalides, dočekala su nas zatvorena vrata stanice na kojoj smo se trebali ukrcati na vlak za Versailles. Odlučili smo propješačiti do sljedeće stanice koja je bila udaljena nekih 500 metara. I tamo su nas dočekala zatvorena vrata, ali i pano na kojem je pisalo koje su sve stanice zatvorene zbog radova. Nešto smo naučili za sljedeće putovanje, saznati jesu li neke metro ili željezničke linije zatvorene. Stanica od koje je kretao vlak bila je poprilično udaljena da bismo do nje pješačili, a u našoj blizini nije bilo ni metro linije pa smo odlučili biciklima doći do željezničke stanice. Imali smo jučerašnje karte za bicikle koje su vrijedile još nekoliko sati pa smo biciklom krenuli do željezničke stanice. Bicikl je savršeno prijevozno sredstvo u Parizu, ali o prijevozu u Parizu, posvetit ću jedan drugi post. Kako smo se do željezničke stanice vozili uz rijeku, tako smo vidjeli i repliku Kipa slobode na Ile aux Cygnes.

Nakon otprilike polusatne vožnje biciklom uspjeli smo se ukrcati na vlak za Versailles. Za vožnju vlakom može se koristiti karta za metro, ali samo u smjeru Pariz-Versailles. Naime, neugodno smo se iznenadili kada smo se trebali vratiti u Pariz jer karta za metro nije vrijedila i trebali smo kupiti novu kartu. Ta nova karta koštala je dvostruko više nego karta za metro – 3,55 €. Jedino što smo je za razliku od karte za metro, mogli iskoristiti još jednom pa je na kraju ispalo kao isto.
Od željezničke postaje do samog dvorca treba propješačiti nekih 1000m za što treba 10-ak minuta. Kako smo se počeli približavati dvorcu, uvidjeli smo da ćemo se ovdje načekati u redu jer je bila poprilična gužva – možda jer je bilo ,,kasno'' (oko 11 i pol) ili jer je bila nedjelja.

Postoje dva reda, jedan za kupnju ulaznica, a jedan za ulazak u dvorac. Mi smo se razdvojili pa sam ja otišla kupiti ulaznice, a dragi je čekao u redu za ući u dvorac. Ulaznice dođu 15€ po osobi i vrijede samo za dvorac. Iako smo planirali razgledati i vrtove koji su jednako poznati kao i dvorac, odustali smo od toga jer je bilo prilično oblačno pa smo se bojali da nam ne bi propala ulaznica koja za vrtove dođe 9€. U redu smo čekali oko 2 sata da bi ušli u dvorac pa nas je čak i kiša malo smočila.

Kraljevski je dvorac u Versaillesu u doba Luja XIII., u ranom 17. st., sagrađen kao lovačka zgrada. Dvorac počinje poprimati današnji oblik u doba Luja XIV. kada on ovdje seli iz Pariza. Kraljevska obitelj je Versailles napustila 1789. u doba francuske revolucije. Dvorac je bio napušten, a muzej francuske povijesti postaje 1837. U ovom je dvorcu potpisan dokument o neovisnosti SAD-a, proglašeno ujedinjenje Njemačke i Francuska Republika te se tu održavala mirovna konferencija nakon I. svjetskog rata.

Na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće sagrađena je i kapela:

Kako smo se počeli približavati poznatoj Dvorani ogledala, tako je gužva bila sve veća:

Dvorana ogledala izgleda manja nego što sam očekivala:

Kako nismo kupili ulaznicu za vrtove, onda sam ih slikala kroz prozore.


Soba kraljice Marije Antoanete

Dvorana s kopijama slika koje prikazuju Napoleona:

Odatle se stiže u posljednju veliku i poznatu dvoranu Galeriju bitaka u kojoj se nalaze slike svih poznatijih bitaka u kojima je sudjelovao francuski narod.

Moram priznati da sam o ovom dvorcu imala jako velika očekivanja, koja se možda u potpunosti nisu ispunila jer smo iz ,,kišnih'' razloga propustili razgledati vrtove.

Oznake: Pariz


- 14:56 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< kolovoz, 2015 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Prosinac 2017 (7)
Studeni 2017 (8)
Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (6)
Kolovoz 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Srpanj 2016 (3)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (6)
Rujan 2015 (5)
Kolovoz 2015 (6)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (1)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (7)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (3)
Prosinac 2012 (2)
Kolovoz 2012 (2)
Srpanj 2012 (7)
Lipanj 2012 (8)
Svibanj 2012 (11)
Travanj 2012 (7)
Ožujak 2012 (9)
Veljača 2012 (9)
Siječanj 2012 (13)
Prosinac 2011 (11)
Studeni 2011 (7)
Listopad 2011 (10)
Rujan 2011 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

PUTOPISI

PRIČE I OSTALI TEKSTOVI