Recepti, putopisi, priče... by Amaterka

21.01.2014., utorak

Poljska - hrana i suveniri

Ciklus putopisa o Poljskoj odlučila sam završiti hranom i suvenirima.
Prvi smo dan jeli u restoranu poljske kuhinje Stodola 47 u ulici Florianska. Za predjelo smo dobili tradicionalni poljski namaz od masti, luka, mesa i još nečega koji je bio baš fin.

Jeli smo još bigos – tradicionalno poljsko jelo od kupusa i mesa.

Te svinjetinu punjenu špinatom u umaku od sira s krumpirom i kremom od češnjaka – što nisam baš sigurna spada li u poljsku kuhinju.


Porcije nisu bile baš prevelike, a cijene u redu za sam centar grada.
Drugi smo dan jeli u šoping centru u blizini Auschwitza. Prvi restoran koji smo ugledali bio je Hamurabi, restoran arapske i mediteranske kuhinje pa smo tu i jeli. Uzeli smo platu Hamurabi koja košta manje od 80 kn i najeli se.

Restoran je imao fora lustere od bundeve.

U Wadowicama smo probali njihovu krempitu – Kremovku – koju je proslavio papa Ivan Pavao II.

Krasna slastičarnica nalazi se na glavnom trgu u Wadowicama.
Krempita nas nije baš nešto oduševila.
U Wadowicama sam probala i klasičan poljski (krakowski) fast food, a to je zapiekanka. Zapiekanka se sastoji od zapečenog kruha sa sirom i gljivama te s raznim dodacima.

Zadnji smo se dan u Krakowu odlučili za meksičku kuhinju i meksički restoran u Florianskoj ulici.
Sve je bilo odlično, osim malo prepikantno. Naime, upitali su nas želimo li lagano, srednje i jako pikantno, a mi smo se odlučili za srednje.


Još jedan odličan luster.

I za kraj – suveniri.
Poljska je poznata po votki – najpoznatija je Votka Žubrovka. Ova se votka proizvodi od trave na kojoj pase bizon.

Kako se u većini suvenirnica, a i na štandovima na glavnom trgu može kupiti lijepo ukrašena keramika, zaključila sam da je i to suvenir, ali podosta skup.

Kupili smo i sol za ukras i sol za kupanje u rudniku soli Wieliczka.


Karakterističan je suvenir još i nakit s jantarom. Moje naušnice nisu baš fotogenične pa neće završiti na blogu.

Oznake: Poljska, suveniri, hrana


- 16:30 - Komentari (6) - Isprintaj - #

14.01.2014., utorak

Doček u Poljskoj - rudnik soli Wieliczka

Treći smo dan u Poljskoj posjetili rudnik soli Wieliczka koji se nalazi oko pola sata vožnje od Krakowa. Za ovaj smo fakultativni izlet izdvojili čak 22 eura. Rudnik je započeo s radom negdje u 13. stoljeću. Rudnik se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine od 1978. godine.

U dubinu rudnika spustili smo liftom u koji su nas ugurali kao sardine.

Rudnik se sastoji od niza hodnika koji su zapravo podzemni tuneli. Dijelovi rudnika prikazuju povijest rudnika, rudarenja i poljsku povijest.Neke su prostorije posvećene i nekim poljskim kraljevima kao npr. kralju Kazimiru.

Neizostavni patuljci.

Kapelica sv. Križa.

Prekrasan luster s kristalima soli.


U dubinama ovog rudnika nalazi se i najveća podzemna crkva na svijetu katedrala sv. Kinge. Zastane dah kada shvatite da su takvu crkvu uspjeli sagraditi oko 100m ispod zemlje.

U dubini rudnika ima i trgovina sa suvenirima i restorana.


Šetnjom tunelima može se vidjeti i polizati sol.

Još par slikica iz rudnika. Slike nisu baš nešto zbog osvjetljenja, a vjerojatno bi i s profesionalnim fotoaparatom bile bolje.Oznake: Poljska


- 14:58 - Komentari (3) - Isprintaj - #

08.01.2014., srijeda

Doček u Poljskoj - Auschwitz i Wadowice

Drugi je dan boravka u Poljskoj bio rezerviran za posjet koncentracijskom logoru Auschwitz i rodnom mjestu pape Ivana Pavla II. Wadowicama. To je bio fakultativni izlet za koji smo izdvojili 12 eura. Auschwitz je oko sat vremena udaljen od Krakowa.
Kada sam na izletu, odnosno putovanju, volim ''ranije'' ustati i krenuti u obilazak. Mi smo za Auschwitz krenuli u 11 ujutro jer je ''naša'' agencija rezervirala termin u 13.30 ili tako nešto. Kako smo tamo bili već u 12, dobili smo sat slobodnog vremena u obližnjem šoping centru. Prema našoj računici bila je to prilika za rani ručak s obzirom da smo u Auschwitzu trebali provesti bar 3 sata, a poslije je još slijedio obilazak Wadowica. Uglavnom, malo smo se više od ''dopuštenog'' zadržali na ručku pa je zbog 2 minute kašnjenja vodič krenuo po nas. Uglavnom ispalo je da se zbog nas kasni u Auschwitz, a onda smo ispred Auschwitza prilično dosta čekali ulazak.
Nakon što smo oko 13.30 stigli pred Auschwitz, uslijedilo je čekanje ostalih grupa ''naše'' agencije. I tako smo više od pola sata, a možda i sat vremena, više se ne sjećam, čekali ispred Auschwitza, srećom da nije bilo hladno. Naime, neke su grupe krenule u jutarnji obilazak Wadowica što će se pokazati pravim izborom za razliku od našeg noćnog obilaska.
Kada smo se svi napokon skupili, kada su karte kupljene, krenuli smo u najzloglasniji koncentracijski logor II. svjetskog rata. Auschwitz se sastoji od tri odvojena kompleksa logora: Auschwitz 1, Auschwitz 2 – Birkenau i Auschwitz 3. Glavni muzej se nalazi u Auschwitzu 1 – nekadašnjoj bivšoj vojarni poljske vojske koju su nacisti prenamijenili u koncentracijski logor – odakle je započeo i našao obilazak. Auschwitz 2 – Birkenau i Auschwitz 3 su izgrađeni u potpunosti za vrijeme nacističke vlasti. Auschwitz – Birkenau je najveći kompleks logora koji čini koncentracijski kompleks Auschwitz. Mislim, da je nepotrebno pisati o svim grozotama koje su se na tom prostoru dogodile. Ovdje ću objaviti samo nekoliko fotografija vanjskog prostora. Iako je kao zabranjeno fotografiranje, svi su fotografirali pa sam i ja. Ograničila sam fotografiranje na samo one izloške za koje sam smatrala da mi mogu poslužiti u nastavi u edukativne svrhe, ali moram reći da sam se pritom osjećala prilično bešćutno fotografirajući nečiju patnju. I sada se dvoumim pri objavi ovih fotografija.
Ulaz u muzej i kompleks Auschwitz 1.

Poznati natpis ''Arbeit macht frei'' (Rad oslobađa).

Po Auschwitzu.

Ne želim ovaj post završiti u negativnom tonu pa se vraćam jednoj pozitivnoj osobi s početka posta, a to je papa Ivan Pavao II. Naime, nakon posjeta Auschwitzu bio je predviđen odlazak u Wadowice, rodno mjesto Ivana Pavla II. Vodič se ''pokušao izvući'' od tog predviđenog dijela ''izleta'' riječima kako je mrak i kako su vjerojatno sigurno svi umorni i gladni, ali je onda uslijedilo glasovanje u busu i nekolicina nas je ''natjerala'' i one zaista umorne i gladne na odlazak u Wadowice. U Wadowice smo stigli kad je već bio mrki mrak. Ispred glavne crkve u Wadowicama nalazi se kip pape Ivana Pavla II.

Papa je živio odmah iza crkve.

Papina rodna kuća. Ako se ne varam, vodič je rekao da nije cijela kuća bila njegova, već samo nekoliko soba. Danas je ta kuća pretvorena u muzej u koji nismo ušli jer je bio zatvoren.

I za kraj posta glavni trg u Wadowicama.

Oznake: Poljska, Auschwitz, Wadowice


- 10:22 - Komentari (7) - Isprintaj - #

05.01.2014., nedjelja

Doček u Poljskoj - Krakow (2)

Na glavnom krakovskom trgu nalazi se toranj gradske vijećnice koja je srušena na početku 19. stoljeća.

Središtem trga dominira zgrada Sukiennice, tržnica izgrađena u 14. stoljeću.

Danas se u prizemlju nalaze štandovi, a na katu galerija slikarstva Nacionalnog muzeja u Krakowu.

Na trgu su još i dvije crkve. Crkva sv. Vojćeha

i bazilika sv. Marije.

Na trgu je i spomenik Adama Mickieviča, najvećeg poljskog pjesnika.

Trgom dominiraju štandovi s različitim suvenirima te štandovi u obliku bačava koji prodaju kuhano vino.

Mene je posebno oduševio štand s keramičkim posuđem koje je bilo dosta skupa pa sam se zadovoljila s jednim tanjurom s greškicom za koji sam dala skoro 50kn.

Od trga smo krenuli prema Florianskim vratima. To su jedina sačuvana vrata od osam vrata obrambenih zidina koje su okruživale Krakov. Kroz njih su prolazili poljski kraljevi na Wawel nakon krunidbe u crkvi sv. Florijana.

Prošavši kroz Florianska vrata stigli smo pred utvrdu Barbakan koja je služila za pucanje na neprijateljsku vojsku koja se približavala gradskim zidinama.

Između Barbakana i crkve sv. Florijana na trgu Matejki nalazi se spomenik bitci na Grunwaldu.

Naša je ruta završila tamo gdje počinje kraljevski put kod crkve sv. Florijana gdje je misu služio papa Ivan Pavao II.

U neposrednoj se blizini nalazi Galleria Krakowska veliki šoping centar u kojem smo popili kavu. Nismo stigli šopingirati, a i zaboravila sam ga fotografirati. Nakon kratkog slobodnog vremena, uputili smo se u hotel.
U hotel smo stigli oko dva sata. Bili smo smješteni u hotelu Fero Express koji je dosta udaljen od centra Krakowa, ali je zato bio lijepo uređen. Iako smo sve u svemu bili zadovoljni agencijom i aranžmanom, neke organizacijske greške su zaista bile glupe. Naime, rečeno nam je da ćemo o popodnevnom povratku u grad nakon smještaja u sobe biti obaviješteni. Smjestili smo se u sobe, istuširali i spremili za popodnevnu šetnju gradom te čekamo da nam vodič javi kada ćemo krenuti. Od vodiča ni traga, onda smo slučajno sreli vozača autobusa koji je na moj upit kada se kreće za grad jednostavno izjavio da njihovo radno vrijeme isteklo i da nas oni u grad ne voze. Od vodiča i dalje nije bilo ni traga ni glasa. Kako popodne nismo htjeli provesti u hotelu, odlučili smo se za javni prijevoz. Od ljubaznog smo recepcionara dobili red vožnje autobusa. Oko recepcionara je nastala cijela jedna naša interna šala s obzirom da su momci pročitali da se zove Rafal pa su se šalili da će mu odglumiti jednu rafalnu paljbu kad ga opet vide. Na sreću nisu to učinili kad smo ga tek zadnji dan vidjeli.

Oznake: Poljska, Krakow


- 12:38 - Komentari (4) - Isprintaj - #

03.01.2014., petak

Doček u Poljskoj – Krakow (1)

S malim zakašnjenjem želim svima sve najbolje u novoj 2014. godini i neka bude bolja od 2013. godine.
Staru sam 2013. ispratila, a novu 2014. dočekala u Krakowu pa slijedi nekoliko putopisa iz Poljske. I ove smo se godine odlučili za agenciju Alga travel jer je najjeftinija i nudi najviše destinacija. Krakow je kolijevka poljske države i kulture. Do 16. stoljeća bio je glavni grad Poljske. Povijesno središte Krakowa Stare Miasto nalazi se od 1978. na UNESCO-vu popisu svjetske baštine.
Na put smo krenuli iz Rijeke u 16 sati, a u Krakow smo stigli oko 7 ujutro.Odmah po dolasku u grad krenuli smo u razgledavanje znamenitosti. Parkirali smo na veliko parkiralište koje se nalazi uz Vislu i u blizini kraljevskog brijega Wawela. Krenuli smo u razgledavanje ''naopakim putem''. Naime, ruta koju smo prošli prvi dan našeg boravka u Krakowu zove se kraljevski put. Kraljevski je put išao od crkve sv. Florijana, gdje su se krunili poljski kraljevi, do Wawela, kraljevskog brijega.U podnožju kraljevskog brijega nalazi se kip zmaja koji svakih nekoliko minuta riga vatru. Vodič nam je ispričao legendu o osnutku Krakowa i zmaju koje se djelomično sjećam, a možda sam nešto i pobrkala: Krakow je osnovao Krak. U podnožju brda je u špilji živio zmaj kojemu su mještani prinosili žrtve. Jednog dana je jedan mladić u utrobu ovce ubacio sumpor. Zmaj je pojeo ovcu i potrčao u Vislu kako bi popio vode i tako je stradao, a mladić je dobio Krakovu kći za ženu.Uspon na kraljevski brijeg i ulazna vrata.Na kraljevskom brijegu Wawelu nalazi se kraljevski dvorac, katedrala i obrambene zidine.Katedrala sv. Stanislava i Vaclava je krunidbeno svetište i grobnica poljskih kraljeva. Uz katedralu nalazi se Žigmundova kapelica.U jednom od tornjeva nalazi se najveće zvono u Poljskoj.Vodič nam je ispričao još jednu legendu vezanu za kraljevski dvorac: nakon 23 sata nije preporučljivo prolaziti šetnicom oko dvorca jer su oko pola noći pronalazili mrtvace. Mi smo noću (prije 23 sata) naišli na pregrade koje se valjda stavljaju da ljudi ne bi prolazili.
Spuštanje s Wawelskog brijega i odlazak u obilazak grada.Na putu prema glavnom trgu prošli pokraj: barokne crkve sv. Petra i Pavla,romaničke crkve sv. Andrije,crkve Dominikanaca.I nakon niza crkava stigli smo na glavni krakovski trg koji je ujedno najveći srednjovjekovni trg u Europi, ali o tome u sljedećem postu.

Oznake: Poljska, Krakow


- 14:04 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< siječanj, 2014 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Prosinac 2017 (7)
Studeni 2017 (8)
Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (6)
Kolovoz 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Srpanj 2016 (3)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (6)
Rujan 2015 (5)
Kolovoz 2015 (6)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (1)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (7)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (3)
Prosinac 2012 (2)
Kolovoz 2012 (2)
Srpanj 2012 (7)
Lipanj 2012 (8)
Svibanj 2012 (11)
Travanj 2012 (7)
Ožujak 2012 (9)
Veljača 2012 (9)
Siječanj 2012 (13)
Prosinac 2011 (11)
Studeni 2011 (7)
Listopad 2011 (10)
Rujan 2011 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

PUTOPISI

PRIČE I OSTALI TEKSTOVI